Да използваме библиотеката

(Забележка: Тази глава е насочена предимно към американските читатели, които имат достъп до американските библиотеки. Някои български родители, които говорят английски, може би ще намерят нещо полезно сред тези книги за своето семейство. Други ще трябва да пренапишат сами за себе си и своите деца голяма част от тази глава, като се поровят в българските библиотеки. Но все пак е полезно да се види подходът на авторката към намирането на материали. Бел. прев.)

Местната обществена библиотека, една от малкото институции, която нямам нищо против да подкрепям с моите данъци, е най-добрият помощник на находчивия и творчески домашен учител.

Намерете най-приятелски настроената библиотека във вашия район и ходете там редовно. Ако е отдалечена, направете вашето посещение учебен ден чрез организиране изследователски проекти за вашите деца, докато сте там.

Заемане между библиотеките

Повечето библиотеки сега участват в програма за междубиблиотечно заемане. Това ви позволява да поискате книги от всяка участвуваща библиотека в САЩ. Рядко има заглавие, включително християнски или не толкова известни книги, което да не мога да намеря в някоя държавна или университетска библиотечна система в страната. Често използвам тази възможност за да прегледам книга или материал, които смятам да купувам. Ако вашата библиотека няма заглавието, което търсите, попитайте вашия библиотекар да ви помогне да направите междубиблиотечна заемна поръчка. Тогава библиотеката ще ви поръча книгата от библиотека, която я притежава.

Някои дори са свързани с Интернет

Мога също да имам достъп до базата данни на нашата библиотека от дома, и то без да плащам. Така мога да видя колко просрочени книги имам, или да проверя дали сметката ми вече е минала шест цифри, както и да запазя или поискам книга от коя да е библиотека в страната. Какво удобство! Ако вашата библиотека няма тази услуга, попитайте дали някоя друга библиотека във вашия район няма такава услуга и се абонирайте за нея. (Споменах ли, че първо трябва да имате компютър?)

Малко учтивост отваря много врати

Една библиотека в нашия район е особено приятелски настроена към домашните училища – и като такава стана неформално място за срещи за нас. Персоналът отиде дотам, че купува ресурси по списък, който ние сме съставили. Това е обичайно когато дадеш нещо от себе си да служиш на местната библиотека (доброволно да подреждаш книги, например) и когато контролираш поведението на своите деца докато сте там.

Те имат най-доброто на несравнима цена

Всичко това води до голямата идея: Вашата местна библиотека е мястото, където ще намерите творческите и мотивиращи ресурси, от които се нуждаете, за да индивидуализирате вашата програма. В продължение на години основата на нашите училищни занимания е била съставяна от детска литература и професионални книги (нехудожествени), които сме вземали от библиотеката.

Книги, които децата обичат

Една от нашите цели, както си спомняте, е да възпитаме деца, които обичат да учат. Искам да сложа в ръцете им ресурси, които са направени от хора със същия творчески стремеж и страст към ученето, каквито желаем да развием в тях. Тези хора не пишат учебници – които са подложени на много художествени ограничения – те работят там, където имат свобода да се потопят дълбоко в своя предмет и да изразят същността на материала, който така ги вълнува.

Като пример за тази разлика сравнете тези описания на една и съща битка от времето на Революцията:

Борбата, която била започнала в Нова Англия, се разпространява в Ню Йорк, Ню Джърси и други колонии. През декември 1776 Вашингтон и неговата армия трябвало да напуснат Ню Джърси. Те пресекли река Делауър към Пенсилвания. На Бъдни Вечер американците отново прекосили Делауър и атакували лагера на хесенците в Трентън, Ню Джърси. Хесенците били войници от Германия, които били наети да се бият за англичаните. Американската армия пленила 900 хесенци. Тази битка, известна като битката при Трентън, е била първата голяма победа на американците във войната.

– учебник по история за пети клас

Каква драматичност! Какъв патос! Мамо, не спирай да четеш! НЕ!

Едва ли има някаква връзка между това, че американските ученици не могат да запомнят през кое десетилетие се води Гражданската война, и живия и вълнуващ стил, в който са написани техните учебници, нали?

Ето как Джой Хаким описва същото събитие в нейната серия: Joy Hakim, History of Us (Oxford University Press, 1993)*:

Хауи смятал, че с Вашигтон и неговата армия било свършено и е можело да бъдат довършени през пролетта. . . . Но Джордж Вашингтон не бил пораженец. На Бъдни Вечер 1776, в страшен студ, Вашингтон накарал рибарите от Масачузетс да превозят неговите хора през река Делауър обратно от Пенсилвания в Ню Джърси. Реката била пълна с големи парчета лед. Трябвало е да си луд, или много храбър, за да влезеш в тази опасна вода. Докато лодкарите от Масачузетс прекарвали армията през реката, хесенците, от другата страна – в Трентън, Ню Джърси – празнували пияни Рождество Христово. Преди германците да успеят да изтрезнеят, американците пленили 900 от тях.

– Joy Hakim, From Colony to Country

Хаким била принудена да напише своята серия от десет книги за американската история след като видяла глупавите и скучни учебници, които нейната по-голяма дъщеря била задължавана да чете в училище. Нейният ентусиазъм по нейния предмет е заразителен. Моята дъщеря Кати реши да продължи да чете серията дори и през лятната ваканция.

Тези книги ни увличат

Защо си спомняте тези любими книги от детството? Защото в тях се говори за хора, от които вие се интересувате. Детската литература и качествената научна литература имат елементи на добра художествена проза. Техният описателен стил, живи картини, реалистични герои, и подробни описания ни помагат косвено да се вживеем в самите драматични събития.

Една от първите книги, които четох на глас с моите деца, беше Elizabeth George Speare, Sign of the Beaver* (Houghton Mifflin, 1983). Това е историята на десетгодишния Мат, който трябва да оцелее сам на границата на Мейн през зимата на 1721. Ако не се беше сприятелил с младия индиански воин, който го учи как да проследява животни и да залага капани, той никога не би успял. Можем да си спомним всички подробности от суровите условия, с които се сблъскват колонистите, напрежението между европейците и местните племена, и историческите събития на времето, защото се интересувахме от Мат, и тези действителни подробности влияеха на неговия живот. Не така стоят нещата с материала от учебника. Той е безплодно и безличностно представяне на поредица от безсмислени факти.

Защо обичам домашното училище

Някои хора ме питат как мога да се наслаждавам на домашното училище. Отговорът е точно тук. Обичам тези книги. Обичам творческите ресурси, които използваме. Ученето е забавно, когато използвате материали, създадени от хора, които обичат предмета, и искат да запалят искра на интерес в своите читатели. Често продължавам да чета книгите, които четем на глас с децата. Кермит също. Но не мога да кажа, че някога съм била изкушена да чета напред от учебник.

Повече предимства

  1. Детската литература и професионалните книги имат допълнително предимство, че са специално пригодени за интересите и нивото на вашите деца. Ето един пример:

Интерес: Бен Франклин

Ниво на четене: Втори клас. Избор: Benjamin Franklin: A Man with Many Jobs by Carole Greene (Childrens, 1988).*

Ниво на четене: Четвърти клас. Избор: Benjamin Franklin: Young Printer by Augusta Stevenson (Macmillan, 1986).*

Ниво на четене: Прогимназия. Избор: Poor Richard by James Daugherty (Viking, 1941).

Ниво на четене: Гимназия. Избор: The Autobiography of Benjamin Franklin (Penguin Classics, 1986).

Преди няколко години Гейб четеше за Джордж Вашингтон. Но неговият конкретен интерес беше към неговото президенство – обикновено не се пише за това в традиционните книги по история. Открихме най-доброто решение, Beatrice Seigel, George and Martha Washington at Home in New York (Simon and Schuster, 1989), и също разбрахме, че първоначално столицата на страната се е намирала в Ню Йорк.

  1. Детската литература може лесно да се приспособи за преподаване на различни нива. Много от предложените книги в списъка с ресурси, който започва на следващата страница, могат да се използват с всичките ви деца в начално-училищна възраст. А много са подходящи и за по-високо ниво.

Ето примерни книги, които използвах с моите деца, когато изследвахме колониална Америка:

Witch of Blackbird Pond, Elizabeth George Spear (Dell, 1996, или Houghton Mifflin, 1958).*

Sign of the Beaver, Elizabeth George Spear (Houghton Mifflin, 1983).*

Calico Captive, Elizabeth George Spear (Bantam, 1973).*

A Lion to Guard Us, Clyde Robert Bulla (HarperCollins, 1989).*

Life in Colonial America series, James Knight (Troll).*

Colonial Living, Edward Tunis (World Publishing, 1957).

Cities of the Revolution series (Children’s Press).

Childhood of Famous Americans biographies (Macmillan).*

Can’t You Make Them Behave, King George? (Putnam, 1996) and others by Jean Fritz.*

Steve Caney’s Kids’ America (Workman, 1978).*

If You Were There series (Scholastic).*

Colonial Craftsmen series, Leonard Fisher (Franklin Watts).

  1. Детската литература е интегрирана. Това означава, че информацията е дадена в пълния контекст от значения. Книгата на Eyewitness, Ancient Egypt, покрива история, география, изкуство, наука и главните действуващи лица. Когато учи по този начин, на детето му е много по-лесно да си представи приложението на информацията и да разбере концепциите и принципите, отколкото ако просто запомня факти, които изглеждат отделени от някакъв смислен контекст.

Ето къде започвам

Това е мястото, от което винаги започвам, когато се заема да избирам материали за учебната програма. Отивам в местната библиотека. Там ще намеря ресурсите, които предлагат най-голям избор за деца с различен начин на учене, нагласа и интереси, и то на най-ниската цена (обикновено безплатно). Ако търся ресурси, които да използвам през цялата година, първо ги преглеждам тук и след това купувам най-подходящите. Но по време на началното образование на моите деца почти всичко, което четяхме по история, литература, естествени науки, изкуство, музика и география беше книги от библиотеката.

Мисля, че може да се заинтересувате от някои заглавия, които използвахме:

150 най-добри заглавия в местната библиотека

Тези книги са препоръчани заради художествената стойност и възможността да се адаптират към програма за домашно училище. Нашето семейство не ги намира за заплаха за нашия християнски мироглед, но те са светски, и могат да не са подходящи за вашето семейство.

  • “Млад възрастен” означава език или ситуации, които изискват родителско ръководство.
  • Авторите в получер шрифт са ключови в тази област.
  • ОР: вън от тираж (out of print), но все още в наличност в по-добрите библиотеки.

Изкуство и архитектура

Arnosky, Jim. Drawing from Nature, and others (Lothrop, Lee and Shepard, 1982). Използвайте това с по-големите и Come Out, Muskrats (1989), с по-малките.

Bjork, Christina. Linnea in Monet’s Garden (R&S Books, 1987). Очарователно пътешествие през живота на Моне, водено от една европейска “Рамона.” Ниво: 2-5 клас.

Brooks, Mona. Drawing with Children (Tarcher, 1996). Купете тази. Ниво: детска градина – 6 клас.

Brown, Marc, and Laurene Brown. Visiting the Art Museum (Putton, 1986). Преди да отидете в музей, прегледайте тази книга. Ниво: 2-3.

Globock, Shirley. The Art of Colonial America, and others (Macmillan, 1970). Включете книгите на Глобък във вашата програма по история. ОР. Ниво: всички.

Goldstein, Ernest. Winslow Homer: The Gulf Stream, and others (Garrard, 1982). От серията “Let’s Get Lost in Painting.” Научете се да гледате обобщено на изкуството, докато Голдщайн привлича вашето внимание към конкретните точки на всеки шедьовър в тази серия. Ниво: 3 и нагоре.

Isaacson, Philip. Round Buildings, Square Buildings and Buildings that Wiggle Like a Fish (Knopf, 1988). Тази забавна картинна история на световната архитектура е написана от адвокат. Превъзходна творба. Ниво: 3 и нагоре.

Kohl, Mary Ann. Mudworks: Creative Clay, Dough and Modelling Experiences, and others (Bright Ring, 1989). Прекрасни проекти по изкуство за детска градина – 6 клас. Рецепти за всякакъв вид смес, която може да се измисли. Ниво: начално.

Macauly, David. Cathedral, and others (Houghton Mifflin, 1973). С точно нарисувани схеми, Маколи ни показва процеса, по който се строят големите църкви в Европа. Ниво: 3 и нагоре.

Milord, Susan. Adventures in Art (Williamson, 1990). Задачи и анекдоти от историята на изкуството. Моята програма по изкуство дойде от тази книга. Ниво: 2-8 клас.

Nakano, Dokuohtei. Easy Origami (Viking, 1985). Този откъс от Reading Rainbow е най-доброто, което може да се намери за начинаещи. Ниво: детска градина – 6 клас.

Parish, Peggy. Let’s Be Indians (Harper and Row, 1962) и други заглавия от Ready-to Read Handbook. Ниво: 1-3 клас.

Raboff, Ernest. Michelangelo Buonarroti (Doubleday, 1969). Включено в серията Art for Children. Всички заглавия са ценни. Пълноцветни репродукции във всяка книга. ОР. Ниво: детска градина – 6 клас.

Shachtman, Tom. The President Builds a House (Simon and Schuster, 1989). Фото албум за работата на Джими Картър върху проекта Дом за човечеството. Много вълнуващо.

Venezia, Mike. Van Gogh (Children’s, 1988). Getting to Know the World’s Greatest Artists е хумористична и цветна нова серия за начинаещи. Ниво: 2-4.

Yenawine, Philip. Colors, и други от тази серия на Museum of Modern Art (1991). Ниво: 2 клас и нагоре.

История/География – американска

Alcott, Louisa M. Little Women (Grosset and Dunlap, 1947). Епохата на Гражданската война. Ниво: 5 клас – нагоре.

Armstrong, Jennifer. Steal Away (Orchard, 1992). Двама приятели избягват на север. Ниво: млад възрастен.

Avi. The True Confessions of Charlotte Doyle (Orchard, 1990). Харесваме историческите книги, които Ави е написал през ранните си години. Ниво: 4 клас – нагоре.

Benchley, Nathaniel. Sam the Minuteman (Harper and Row, 1969). От серията I Can Read. Има и други добри исторически заглавия в тази серия. Ниво: 1-3 клас.

Bloss, Joan. A Gathering of Days (Scribner, 1979). Нова Англия през 30-те години на 19 век. Ниво: 4 клас – нагоре.

Brink, Carol Ryrie. Caddie Woodlawn (Macmillan, 1935). Средният Запад през 60-те години на 19 век. Ниво: 4 клас и нагоре.

Bulla, Clyde. Squanto, Friend of the Pilgrims (Scholastic, 1990), Pocahontas and the Strangers (Scholastic, 1987) и много други. Ниво: 2-4 клас.

Caney, Steven. Steven Caney’s Kids’ America (Workman, 1978). Инструкции за възтановяване на колониални занаяти смесени с американски фолклор. Ниво: детска градина – 8 клас.

Collier, Christopher, and James Collier. My Brother Sam Is Dead (Simon and Schuster, 1984). Някои могат да намерят земния език и реалистичните описания в тези книги за неподходящи, но братята Колие са ненадминати в автентичните исторически подробности в своята художествена проза. Ниво: млад възрастен.

Dalgliesh, Alice. The Courage of Sarah Noble (Scribner, 1954), The Fourth of July Story (Scribner, 1956) и други. Ниво: 2 – 4 клас.

D’Aulaire, Ingri, and Edgar D’Aulaire. Benjamin Franklin (Doubleday, 1950), Abraham Lincoln (Doubleday, 1957) и много други биографии на ранни американски ръководители. Ниво: 2 – 4 клас.

Daugherty, James. Poor Richard (Viking, 1941) и други. ОР. Ниво: 5 – 8 клас.

DeAngeli, Marguerite. Thee, Hannah! (Doubleday, 1940), Yonie Wonderhouse (Doubleday, 1944). Деанджели може би е най-известният автор на холандската общност в Пенсилвания. ОР. Ниво: 2 – 4 клас.

Donelly, Judy. Who Shot the President? The Death of John F. Kennedy (Random House, 1988). Книга от Step into Reading, една много препоръчвана серия. Ниво: детска градина – 3 клас.

Edmonds, Walter. The Matchlock Gun (Putnam, 1941). Истински разказ за смелостта на едно момче при индианска атака. Ниво: 2 – 4 клас.

Fisher, Leonard. The Blacksmiths (Franklin Watts, 1976). От серията Colonial American Craftsmen, включва The Doctors, The Papermakers, The Cabinetmakers. Прекрасни дърворезби. ОР. Ниво: всички.

Forbes, Esther. Johnny Tremain (Houghton Mifflin, 1960). Сравнете тази книга с The Fighting Ground на съвременния автор Ави. Ниво: 5 клас и нагоре.

Foster, Genevieve. 1620: Year of the Pilgrim. Любим автор. Този труд дава общ поглед към световната история в годината, когато пристигат пилигримите; една от многото книги за световна история на тази авторка. Нейните заглавия отново се издават от Beautiful Feet Books. Ниво: 3-8 клас.

Freeman, Russell. Lincoln: A Photobiography (Clarion, 1987). Първата нехудожествена книга, която спечели наградата Нюбъри. Чудесен разказвач, пишещ в жанра на нехудожествената литература. Ако харесвате документалните разкази на Кен Бърнс, ще харесате книгите на Ръсел Фриман. Ниво: 4 клас и нагоре.

Fritz, Jean. And Then What Happened, Paul Revere? (Coward, 1973), The Cabin Faced West (Puffin, 1987) и много други. Не пропускайте тази писателка! Ниво: 3 – 8 клас.

Greene, Carol. Benjamin Franklin: A Man with Many Jobs (Childreus, 1988). Книга от Rookie Biography, чудесна серия за начинаещи читатели. Много исторически подробности, илюстрации и фотографии. Ниво: 1 – 3 клас.

Hall, Donald. Ox-cart Man (Viking, 1979). Медал на фондацията Калдекот. Ниво: детска градина – 2 клас.

Henry, Marguerite. Justin Morgan Had a Horse (Rand McNally, 1954), Benjamin West and His Cat Grimalkin (Bobbs-Merrill, 1947). Това е обичан автор на разкази за коне. Ниво: 2 – 5 клас.

Holling, Holling C. Paddle-to-the-Sea (Houghton Mifflin, 1941) и много други. Уникална смес от география и история. Ниво: 3-6 клас.

Hunt, Irene. Across Five Aprils (Berkley Books, 1964). Почетна награда на Нюбъри за тази серия книги за Гражданската война. Ниво: 5 клас и нагоре.

Keith, Harold. Rifles for Watie (Crowell, 1957). Носител на наградата Нюбъри. Ниво: 5 клас и нагоре.

Kellogg, Steven. Johnny Appleseed (Morrow, 1988). Този изключителен илюстратор разказва забавна история за възрастова група 4-7 години. Ниво: детска градина – 2 клас.

Knight, James. Adventures in Colonial America series (Troll, 1982). Ниво: 2-5 клас.

Latham, Jean Lee. Carry On, Mr. Bowditch (Houghton Mifflin, 1955). С много математика и естествени науки. Ниво: 2-5 клас.

Lenski, Lois, Strawberry Girl (Lippincott, 1945). Ленски пише разкази за различни райони на САЩ. Ниво: 2-5 клас.

Levine, Ellen, If You Traveled on the Underground Railroad (Scholastic, 1993). От уникалните серии на Scholastic. Ниво: 1-4 клас.

Loeper, John. Going to School in 1776 (Atheneum, 1973), Going to School in 1886 (Atheneum, 1984). Ниво: 3 – 6 клас.

MacLachlan, Patricia. Sarah, Plain and Tall (Harper and Row, 1985). Награди Нюбъри и Скот О’Дел. Обикновена история, но лиричният стил и героите са превъзходни. Ниво: 3 – 7 клас.

Monjo, F.N. The Drinking Gourd (Harper-Collins, 1993). Друга книга от серията I Can Read, в която се говори за подземната железница. Монджо е съчетал изкусното писане с умерения език. Ниво: 1 – 3 клас.

O’Dell, Scott. Streams to the River, River to the Sea (Houghton Mifflin, 1986) и много други. Тази книга следва експедицията на Луис и Кларк. Не пропускайте този важен автор. Ниво: 4 – 8 клас.

Perl, Lila. Slumps, Grunts and Snickerdoodles: What Colonial America Ate and Why (Seabury, 1975). Превъзходни рецепти с исторически бележки. Ниво: елементарно.

Roop, Peter, and Connie Roop. Keep the Lights Burning, Abbie (Carolrhoda, 1985). Мейн, 1856. Ниво: Ниво: 2 – 4 клас.

Siegel, Beatrice. George and Martha Washington at Home in New York (Four Winds Press, 1989). Ниво: 4 – 7 клас.

Speare, Elizabeth George. The Sign of the Beaver (Hougton Mifflin, 1983) и други. Носител на наградата Скот О’Дел. Ниво: 3 – 7 клас.

Steele, William O. Perilous Road (Harcourt Brace, 1990). Разказ за Гражданската война. Виж също, Buffalo Knife и други за жив портрет на живота в пустошта. Ниво: 4 – 8 клас.

Tunis, Edwin. Frontier Living (World Publishing, 1961), Indians (World Publishing, 1959) и много други. ОР. Ниво: 5 клас и нагоре.

Turner, Ann. Grasshopper Summer (Macmillan, 1989).Животът в прерията през 18 век. Ниво: 3 – 6 клас.

Twain, Mark. Huckleberry Finn, и други. Ниво: 5 клас и нагоре.

Waters, Kate. Sarah Morton’s Day: A Day in the Life of a Pilgrim Girl. Живописна разходка в плантацията в Плимут, жив исторически музей на Плимут, Масачузетс. Ниво: 1 – 4 клас.

Wilder, Laura Ingalls. Серията Little House on the Prairie. Ниво: 2 – 5 клас.

История/География – Други земи

Ballard, Robert. The Lost Wreck of the Isis (Scholastic, 1990). Книга от Time Quest. Научна литература, която се чете като приключенски роман. Ниво: 3 – 6 клас.

Ceserani, Gian Paolo. Marco Polo (Putnam, 1982). Ниво: 3 – 6 клас.

Colum, Padraic. The Children’s Homer (1918, Macmillan, 1984), Children of Odin и Golden Fleece. Най-добрият източник за древна митология за основното училище. Ниво: 4 – 8 клас.

DeAngelli, Marguerite. The Door in the Wall (Doubleday, 1989). Животът през Средновековието. Ниво: 5 – 8 клас.

de Jenkins, Lyll Becerra. The Honorable Prison (Puffin, 1989). Съвременна Южна Америка. Ниво: 5 – 8 клас.

Grun, Bernard. The Timetables of History (Simon and Schuster, 1991). Справочник.

Holman, Felice. The Wild Children (Puffin, 1985). Русия през 20-те години на 20 век. Ниво: 5 – 8 клас.

Hunter, Nigel, The Expeditions of Cortes (Brookwrite, 1990). Книга от серията Great Journeys. Ниво: 3 – 6 клас.

James, Simon, Ancient Rome (Knopf, 1990). Книга от Eyewitness. Всички се препоръчват силно. Ниво: всички.

Krumgold, Joseph. And Now Miguel (Crowell, 1953). Наградата Нюбъри. Ниво: 4 – 6 клас.

O’Dell, Scott. The Hawk That Dare Not Hunt by Day (Bob Jones University, 1975). Историята на Уилиям Тиндейл. Ниво: 4 – 8 клас.

McGraw, Eloise. The Golden Goblet (Puffin, 1986). Древен Египет. Всичките книги на тази авторка са най-доброто в историческата художествена проза. Ниво: 4 – 8 клас.

Patterson, Katherine. Rebels of the Heavenly Kingdom (Dutton, 1983). Една от моите любими писателки. Историята се отнася за Китай през 50-те години на 19 век. Ниво: 4 – 8 клас.

Pyle, Howard. The Merry Adventures of Robin Hood (Grosset and Dunlap, 1952). Ниво: 5 клас и нагоре.

Ryan, Peter. Explorers and Mapmakers (Lodestar, 1990). От серията Time Detectives. Ниво: 3 – 6 клас.

Speare, Elizabeth George. The Bronze Bow (Houghton Mifflin, 1961). Палестина по времето на Христос. Ниво: 5 – 8 клас.

Sperry, Armstrong. Call It Courage (Collier, 1971). Малък островитянин от южните морета трябва да победи своя страх от морето. Ниво: 3 – 6 клас.

Stevenson, Robert Louis. The Black Arrow, illustrated by N. C. Wyeth (Scribner, 1944). Войната на Розите оживява в ръцете на този майстор-разказвач. Ниво: 5 клас и нагоре.

Sutcliff, Rosemary. Flame-Colored Taffeta (Farrar, 1986) и други. Богати, подробни описания на английската история. Ниво: 5 – 8 клас.

Wright, David, and Jill Wright. The Facts on File Children’s Atlas (Facts on File, 1993). Най-добрият атлас за начално ниво. Ниво: 2 – 6 клас.

Математика

Anno, Mitsumasa. Anno’s Math Games (Philome, 1991) и много други. Няма друг като Ано! Не пропускайте този находчив и брилянтен автор/илюстратор. Ниво: 2 – 5 клас.

Asimov, Isaac. How Did We Find Out about Numbers? (Walker, 1973). Този водещ научен автор е написал серия от научни книги за деца. Ниво: 2 – 4 клас.

Burns, Marilyn. The I hate Mathematics! Book (Little, Brown, 1975) и The Book of Think (Little, Brown, 1976). И двете са от серията Brown Paper School и заслужават вашето внимание. Ниво: 3 – 8 клас.

Dennis, Richard. Fractions Are Parts of Things (Crowell, 1971). От серията Young Math Book, която учи математически понятия чрез нагледни дейности. Ниво: 1 – 3 клас.

Froman, Robert. Less Than Nothing Is Really Something (Crowell, 1973). Въведение в отрицателните числа. Ниво: 1 – 4 клас.

Gardner, Martin. Aha! Aha! Insight (Scientific America, 1978), Aha! Gotcha (Scientific America, 1978) и много други. Ниво: 5 клас и нагоре.

Ipsen, D. C. Archimedes: Greatest Scientist of the Ancient World (Enslow, 1988) Ниво: 5 клас и нагоре.

Maybury, Richard. Whatever Happened to Penny Candy? (Bluestaking, 1993). Най-доброто въведение в икономиката за млади хора. Ниво: 6 клас и нагоре.

Sitomer, Mindel, and Harry Sitomer. Zero Is Not Nothing (Crowell, 1978). Друга книга от серията Youth Math Book. Ниво: 1 – 3 клас.

Schwartz, David, and Steven Kellogg, illustrator. How Much Is a Million? (Lothrop, Lee, and Shepard, 1989) и If You Made a Million (Lothrop, Lee, and Shepard, 1985). Много забавления! ниво: детска градина – 3 клас.

Wyler, Rose, and Gerald Ames. It’s All Done with Numbers (Doubleday, 1979). “Магически” фокуси, които се изпълняват с математика. Ниво: 2 – 5 клас.

Естествени науки

Allison, Linda. Blood and Guts: A Working Guide to Your Own Insides (Little Brown, 1976). Друг отличен автор от серията Brown Paper School Book. Ниво: 3 – 8 клас.

Berger, Melvin. Quasars, Pulsars and Black Holes in Space (Putnam, 1977) и други. Ниво: 4 клас и нагоре.

Beshore, George. Science in Early Islamic Culture (Franklin Watts, 1988) От серия, която разкрива технологичните постижения на другите цивилизации в историята. Ниво: 5 клас и нагоре.

Bourgeois, Paulette. The Amazing Dirt Book (Addison-Wesley, 1990). Задачи за ниво 2 – 5 клас.

Caney, Steven. Steven Caney’s Invention Book, и други. Workman Publishing има много заглавия, които са чудесни за домашното училище. Ниво: 2 – 6 клас.

Cobb, Vickie. Bet You Can’t: Science Impossibilities to Fool You (Workman, 1985) и много други. Ниво: 4 – 8 клас.

Cole, Joanna. The Magic School Bus Inside the Earth (Scholastic, 1987) и други. Всички заглавия от тази серия са чудесни – хумористични с много подробности. Ниво: детска градина – 3 клас.

Durrell, Gerald. Amateur Naturalist (Knopf, 1986). Цялостен, илюстриран пътеводител за колекциониране на екземпляри от петте области на околната среда. Ниво: 5 клас и нагоре.

Epstein, Sam, and Beryl Epstein. Dr. Beaumont and the Man with a Hole in His Stomach (Coward, 1978) Не пропускайте тази странна, но истинска история от 20-те години на 19 век. Ниво: детска градина – 3 клас.

Gallant, Roy. National Geographic Picture Atlas of Our Universe (National Geografic, 1986) National Geographic са направили няколко справочника за деца, и те са превъзходни. Ниво: 4 – 6 клас.

Gardner, Robert. The Whale Watchers’ Guide (J. Messner, 1984). От един много плодотворен научен писател. Ниво: 4 – 6 клас.

Grey, Vivian. The Chemist Who Lost His Head: The Story of Antoine LaVoisier (Coward, 1982). Създателят на метричната система. Ниво: 4 клас и нагоре.

Johnston, Tom. Energy: Making It Work (G. Stevens, 1988). Добри опити, които да се изпълняват у дома, от серията Science in Action. Ниво: 3 – 6 клас.

Krupp. E. C. The Big Dipper and You (Morrow, 1989). Историческо и научно въведение към нощното небе. Богато илюстрирано. Ниво: 2 – 4 клас.

Lewis, James. Rub-a-Dub-Dub Science in the Tub (Meadowbrook, 1989). За групата от 2 до 5 годишни. Ниво: преди детска градина – 2 клас.

Macauly, David. The Way Things Work (Houghton Mifflin, 1988). Като Анно, Маколи е сам по себе си класика. Ниво: всички.

Milton, Joyce. Whales: The Gentle Giants (Random House, 1989). От серията Step into Reading. Използвайте тази серия за да научите вашето дете да чете. Чудесна е! Ниво: 1 – 3 клас.

Ontario Science Center. Scienceworks и Sportsworks (Addison-Wesley, 1984). Ако не можете да посетите този чудесен нагледен музей, поне купете техните книги. Ниво: начално.

Provensen, Alice, and Martin Provensen. The Glorious Flight (Viking, 1983). Носител на наградата Калдекът. Ниво: 1 – 3 клас.

Quackenbush, Robert. Ahoy! Ahoy! Are You There? A Story of Alexander Graham Bell (Prentice Hall, 1981). От серия за начинаещи читатели, която представя на децата прочути откриватели. Ниво: 2 – 4 клас.

Rey, H. A. The Stars: A new Way to See Them (Houghton Mifflin, 1976). Изненада, изненада! Създателят на Curious George също обича астрономия. Ниво: 1 – 3 клас.

Simon, Seymour. The Moon (Four Winds Press, 1984), и много други. Ясният, изчистен стил и пълноцветните снимки на НАСА правят тази серия ненадмината. Ниво: 4 – 8 клас.

Stein, Sara. The Science Book (Workman, 1979). Щайн е еволюционист, но тази книга има много чудесна информация в достъпна форма. Ниво: 3 – 6 клас.

Sussman, Susan, and Robert James. Big Friend, Little Friend: A Book about Symbiosis (Houghton Mifflin, 1989). Ниво: 1 – 3 клас.

Thompson, C. E. Glow-in-the-Dark Constellations: A Field Guide for Young Stargazers (Grosset and Dunlap, 1989). Ниво: 3 – 6 клас.

VanCleave, Janice Pratt. Chemistry for Every Kid (Wiley, 1989), и Biology for Every Kid (Wiley, 1990). Всяка от тези книги има по 101 лесни експеримента. Ниво: 4 – 8 клас.

Walpole, Brenda. 175 Science Experiments to Amuse and Amaze Your Friends (Random House, 1988). Тази книга е с вярно заглавие. Ниво: 4 – 8 клас.

Williams, J. Alan. The Inter-planetary Toy Book (Collier, 1985). Достъпни материали за космически приключения. Ниво: 3 – 6 клас.

Wyler, Rose. What Happens If? (Walker, 1974). Правили сме всеки експеримент от тази книга. Можеш да намери всичко, от което се нуждаеш за тези експерименти! Моят тип научна книга. Ниво: 2 – 5 клас.

Yolen, Jane, and John Schoenherr. Owl Moon. Медал на Калдекот. Поставена тук най-вече за да привлече вашето внимание към Шоенхер, естествоизпитател/писател/илюстратор. Ниво: детска градина – 2 клас.

Zubrowski, Bernie. Bubbles (Little, Brown, 1979). Книга от серията Children’s Museum Activity Book. Другите от серията също са добри. Ниво: 2 – 5 клас.

Музика

Athey, Margaret, and Gwen Hotchkiss. Complete Handbook of Music Games and Activities for Early Childhood (Parker, 1982). Пълна учебна програма за детска градина до 3 клас.

Fox, Dan. Go In and Out the Window: An Illustrated Songbook for Young People. Издадена Metropolitan Museum of Art (1987), тази книга съчетава фолклорна музика и исторически факти.

Langstaff, John, and Nancy Langstaff. Jim Along, Josie: A Collection of Folk Songs and Singing Games for Young Children (Harcourt Brace, 1970). Запознайте вашите деца със записите на Лангстаф на американски народни песни.

Rosenberg, Jane. Sing Me a Story: The Metropolitan Opera’s Book of Opera Stories for Children (Thames and Hudson). Възрастните също ще намерят в тази книга полезна информация.

Ventura, Piero. Great Composers (Putnam, 1989). Вижте всички книги на Вентура! Те покриват широк спектър от предмети. Ниво: начално.

Wiseman, Ann. Making Musical Things (Scribner, 1979). Сборник от Reading Rainbow. Децата наистина могат да направят тези оригинални народни инструменти. Използвах това за да преподавам музикален клас на началните ученици в кооперативното училище. Ниво: детска градина – 4 клас.

Граматика и справочници

Heller, Ruth. A Cache of Jewels and Other Collective Nouns (Putnam, 1987). Този пълен с информация сборник от Reading Rainbow е част от серия книги за частите на речта. Ниво: основно.

Hirsch, E. D. First Dictionary of Cultural Literacy (Houghton Mifflin, 1989). Това е интересно четиво. Ниво: 1 – 3 клас.

Kohl, Herbert. A Book of Puzzlements: Play and Invention with Language (Schocken Books, 1981). Ако искате да играете някои бързи игри с вашите деца, това е голяма книга с идеи. Ниво: 4 – 8 клас.

Macmillan Dictionary for Children. Моят любим начален речник.

Meadowbrook Press. Free Stuff for Kids (current edition). Много места, на които да пишете за забавни и образователни неща, които се получават по пощата. Ниво: основно.

Бъдете познавач на детската литература

Издаването на детски книги се радва на безпрецедентен растеж. Необходимостта от грамотност, както и движението за цялостен език, създават огромно търсене. Издателите изливат милиони долари в индустрията и привличат все по-добри автори за нея. Детските книги са по-големи, по-ярки, и изпълнени с забележителни фотографии и графични рисунки. Със сигурност има много неща, които се издават само с пропагандна цел, но тези заглавия са лесни за забелязване и избягване.

Ако искате да следите винаги последните предложения, или да четете прегледи за най-добрите издавани книги, това са източниците, които да ви помогнат да станете експерт по детска литература:

Справочници в библиотеката

Books in Print. Този масивен комплект от индекси ви позволява да намерите книга по предмет, заглавие, или автор.

The Children’s Catalog. Азбучен списък на препоръчителни книги, подреден по предмети.

Fiction Index. Използвайте това за да намерите исторически романи, подредени по конкретен исторически период или място.

Организации и периодични издания

Reading Rainbow
c/o GNP
P. O Box 80669
Lincoln, NE 68501
800-228-4630
$3.00 за пакет с информация и пътеводител по програмата

The Five Owls
2004 Sheridan Avenue South
Minneapolis, MN 55405
$18.00 за година

International Reading Association
P.O Box 8139
800 Barksdale Road
Newark, DE 19714
(издава The reading Teacher)

Scholastic Inc.
P.O Box 7502
Jefferson City, MO 65102

Parent’s Choice Foundation
Box 185
Newton, MA 02168

Children’s Book Council, Inc.
67 Irving Place
New York, NY 10003
(издава списанието Horn)

Книги с азбучна библиографияThe New Read-Aloud Handbook, Jim Trelease (Pengium, 1989).

Books Children Love, Elizabeth Wilson (Crossway, 1987).*

Eyeopeners II, Beverly Kobrin (Scholastic, 1995)

America As Story, Elizabeth Howard (American Library Association, 1988).

Honey for a Child’s Heart, Gladys Hunt (Zondervan, 1989).*

Let the Authors Speak: A Guide to Worthy Books Based on Historical Setting, Carolyn Hatcher (Old Pinnacle Publishing).*

Read for Your Life, Gladys Hunt (Zondervan, 1992).* Четиво за юноши.

Books to Build On: A Grade-by-Grade Resource Guide for Parents and Teachers, E. D. Hirsh Jr. (Delta, 1996). Нови заглавия.*

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова