Средство #1: Възпитавайте самостоятелен ученик

Когато става въпрос за разликата между оцеляване и процъфтяване в домашното училище, ключът е възпитаването на самостоятелен ученик. Това също е от най-голяма полза за вашето дете.

Децата учат най-добре, когато поемат отговорност за своето учене.

Уроци от малките деца

Помислете за ранните години на вашите деца. Те бяха забележително самостоятелни малки ученици, нали? Прекарваха целия ден в самостоятелно изследване и изучаване на всичко – особено това, което вие не искахте те да научат! Нямаха нужда вие да ги мотивирате или да организирате техните изследвания.

Училищни дни

Но вижте какво става, когато тези силно мотивирани, самостоятелни ученици са пратени на училище на пет години. Ние ги правим зависими от учителя за своето учене. Сега той решава какво ще се учи, какви проекти ще се предприемат и каква програма ще се следва.

В осми и девети клас много от тези енергични деца в ранните си класове сега нямат голяма мотивация да започнат самостоятелно учене, а учителите не са загрижени да изберат програма, която ще подхожда на интересите и потребностите на всеки ученик.

Не повтаряйте модела

За нещастие ние често повтаряме един и същ модел в програмата на домашното училище. Искаме нашите деца да поемат повече отговорност за своето учене, особено когато стават по-големи. Но ние вземаме нашия петгодишен самостоятелен ученик и го превръщаме в зависим ученик, като следваме на традиционните учителски методи (вижте пак таблицата в Глава 8). А след това желаем той някак си отново да се превърне в ученик със собствена мотивация.

Решението? На първо място не го правете зависим ученик. Ето как:

#1. Дайте му контрол

Когато близнаците бяха на девет години, а Кати на седем, аз предприех стъпки да прехвърля от себе си на тях отговорността за тяхното учене. Както е нормално за моя темперамент, аз предприемам радикални завои на дясно, след което са нужни само малки пренастройвания. Седмицата, когато реших да прехвърля тази отговорност, забравих да спомена за моите планове на Кермит – което е причината за тази история.

Как да не започнете по правилния начин

В началото на уроците в понеделник говорих поотделно с всеки от учениците. Дадох им дневник, на който трябва да записват своите цели за всеки предмет, който исках да учат тази седмица. От тях зависеше да управляват своето време както изберат.

Бях изненадана и засегната, когато Майк попита, “Какво ще стане, ако не ги изпълним?”

Тъй като не бях помислила за тази възможност, не бях обмислила последиците. Така, че казах първото нещо, което ми хрумна: “Е, тогава няма да вечеряш в петък докато не свършиш работата си!”

“Не можеш да направиш това,” отговори той. И предизвикателството беше отправено.

Гейб и Кати харесаха тази нова идея и заживяха щастливо с нея. Но когато петък вечер дойде, Майк не беше завършил три дълги урока от Saxon Math. Казах му, че не може да вечеря. За нещастие бях в пералното помещение, когато Кермит се върна от работа, така че Майк ме изпревари на вратата. Той осведоми баща си, че съм му забранила да вечеря само защото не е завършил математиката си за деня. Чух Кермит да отговаря “Ще видим тази работа.”

Като чух тона на неговия глас, разбрах, че трябва да говоря бързо. Помолих Кермит да поговорим сами в спалнята и казах: “Скъпи, знам че не ти казах за този нов план, който използвам в училище, и трябваше да го направя, и трябваше по-обективно да обмисля последствията, но ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛЯ ТОЗИ СПОР! Ако не ме подкрепиш, не само че Майк ще реши, че не е нужно да завършва своята училищна работа, но всички останали също ще се разбунтуват.”

След като ми напомни (отново) да споделям предварително с него тези огромни обрати в моята политика, той слезе долу и предаде на Майк, че не може да вечеря, докато не завърши математиката.

От всички мои деца Майк е този, който е най-подвластен на емоциите, или поне така мислех. Просто преди не сме натискали правилния бутон. Очевидно храната е доста напред в неговия списък от основни потребности. Това дете седна във всекидневната, опитвайки се да се справи с цялата тази математика, ридаейки, докато останалите се опитвахме да вечеряме семейно. Имали ли сте някога такава вечеря във вашия дом? Много скоро можех да видя как долната устна на Кати започна да трепери, тогава и на Гейб, и изведнъж те започнаха да подсмърчат от съчувствие.

Бях толкова облекчена, когато Майк завърши своята работа два часа по-късно. Дори не ме беше грижа дали е вярна; направих му прекрасно топло ядене.

Но знаете ли какво? Идва понеделник сутринта и Майкъл е първият, който е станал и се е захванал с изпълнението на своите седмични задачи. И никога не съм имала оттогава някой, който да не изпълни своите цели (с изключение на Кристин, за която ще говорим по-късно, в главата за неохотния ученик).

Научих някои други интересни неща за моите деца, когато започнахме този план. Всички те избраха да разпределят своето време по различен начин. Майк, може би заради тази детска травма, причинена от неговата майка, става рано и завършва своите задачи колкото се може по-скоро с целта да си осигури свободен петък. Кати обича да учи по един предмет за ден – в понеделник цялата математика за седмицата, след това целия правопис за седмицата, след това цялото писане за седмицата и т.н. Намерих това за забавно, но това е нейното време, и исках тя сама да го управлява. Гейб, като своята майка, работи най-добре под натиск. В понеделник и вторник има лека програма. В сряда показва някакви признаци на живот, а четвъртък и петък са тежки работни дни с много въздишки – особено когато Майк е в задния двор и играе футбол.

Как продължи това

Това беше преди пет години. Следващото нещо, което направих, беше да дам на Майк, Гейб и Кати контрол над учебната програма. Те започнаха сами да определят какви ще бъдат седмичните цели. Отначало мислех, че ще понижат стандартите и ще постигнат по-малко отколкото са определили. Но в действителност, веднъж като започнаха да управляват не само своето време, но също и учебните цели, те постигаха повече отколкото бях очаквала.

Имах някакви общи правила. Това не бяха свободни занимания. Изисквах всеки от тях да чете, пише и изследва нещо. Те трябваше да изпълнят изискванията на законите на Пенсилвания и да показват напредък във всеки предмет; не можеха просто да премахнат географията от програмата. Все още се събирахме редовно да четем на глас или да правим групови проекти и дейности, които бях организирала. Също работих за изграждането на видение в тях за бъдещи възможности, така че да видят стойността на изучаване на предмети, които изискват дисциплина. (“Искате да пораснете и да играете американски футбол в щатския шампионат, нали? Няма да можете без да учите чужд език поне две години.” “Добре, мамо печелиш; ще се запишем на френски.”)

Участието в CHESS миналата година отново промени характера на нашата програма. Сега получават задачи от своите учители и върху тях се оказва някакъв контрол, което не им харесва особено. Първата година направих грешката да ги запиша в курсове, за които не исках да съм отговорна у дома. Понеже те нямаха никакво участие в това решение, през годината те постоянно се оплакваха от часовете. Тази година ги оставих сами да избират. Майк и Гейб не са изцяло доволни от своите курсове, така че сега обсъждаме как биха могли да изберат нещо различно следващата година. Доколкото е възможно, искам те да чувствуват, че имат контрол. Искам да видят, че е тяхна отговорността да учат, а не моя да преподавам. Искам да си поставят собствени цели за бъдещето, и след това да поемат отговорността да ги постигнат.

В настоящия момент Майк, Гейб и Кати са напълно отговорни за своето време и задачи. Помагам им, когато ме помолят. Изисквам отчет там, където се нуждаят от това. Но обикновено те сами проверяват и поправят дори своите тестове. Мога да им се доверя в това, защото те не го правят за да ми угодят; те го правят защото смятат своята работа за важна за целите, които са си поставили. Те са собственици.

Тази стратегия се оказа дар от Бога за мен. Бог вижда бъдещето. Точно сега Кристин се нуждае много от лично внимание от мен. Ако моите по-големи деца бяха също така зависими, щях да бъда претоварена от отговорността.

#2. Позволете им да избират

Позволявайте на вашите деца да започват проекти и писмени работи по техен собствен ибор. Всички ние имаме по-голяма мотивация, когато работата и лично наша. Вместо да разчитате на задачите в учебния план, или на темите за съчинения от учебника, дайте на вашите деца необходимото ръководство и умения, но ги оставете да избират какво да правят или пишат. След което им помагайте да постигнат своите цели.

Ушите ми се наострят, когато някое от децата ми каже, “Мамо, знаеш ли какво ме интересува? . . .” Следващата ми спирка е библиотеката за да взема книга или видеокасета по предмета. Искам моите деца да видят, че тяхното участие наистина има значение, и че една причина да ги обучаваме у дома е възможността те да имат образование приспособено за техните потребности.

Ако детето ви е погълнато от интелектуално стимулираща дейност, като поставяне на пиеса, писане на писма или изобретяване на нещо, не го прекъсвайте за “училище.” По-скоро използвайте този изразен интерес като трамплин за уменията, които трябва да упражнява: съчетайте ръкописа с писането на писмо, или аритметиката със закупуването на материали за неговото изобретение. Не задушавайте тази самостоятелност; по-късно ще съжалявате за това.

Нека децата ви да избират книгите, които ще четат. Ако се пристрастят към определен жанр, подтиквайте ги напред като изисквате от тях да изберат книги от друга категория, например лауреати на наградата Нюбъри или исторически романи. Поставяйте колкото се може по-широки изисквания. Да, изисквайте проект за научно изложение, но оставете детето само да избере предмета. Позволявайте на вашите юноши да избират учебните програми и отделните курсове. Те трябва заедно с вас да ходят на изложенията, да посещават семинари и да разговарят с търговски представители. Ако вие им позволите да избират, това ще подхранва тяхната мотивация.

#3. Чакайте, докато са готови

Не започвайте предмет или изследване, докато детето не е готово да върши само по-голямата част от работата. Започвала съм преждевременно твърде много начинания, които завършваха с това, как децата гледаха мен как рисувам на стена, организирам пиеса или приготвям рецепта, защото бях твърде амбициозна, а те не бяха готови.

Тази година Кристин ходи на начален клас по френски в CHESS, и има много писмена работа. Като един от най-младите участници в класа, тя просто не можеше да се справи с всичко. В началото я карах да диктува отговорите на мен, но когато работата стана много трудна дори и това не помагаше. Деня, в който открих, че аз пиша нейната домашна работа, докато тя играе някъде вън, разбрах, че нещо не е наред. Кристин каза, че не иска да прекъсне класа, защото бил “готин” (учителят използва много френски песни и аудиокасети, които харесват на Кристин); тя просто не е готова за количеството домашна работа. Уверена, че тя все още има силен интерес към предмета, уговорих с учителя Кристин само да “посещава” класа. Ще оставим писмената работа за другата година.

#4. Оставете на тях да вършат работата

Преди да направите нещо за вашето дете, запитайте себе си, “Може ли само да го направи?” Ако не е така, оставете го. Например в щат като нашия родителите трябва да представят папка с работата на своите деца за преглед в края на годината. Познавам майки, които прекарват дни, дори седмици в изготвянето на това. Би трябвало децата да са отговорни за това. Също съм виждала майки, включително и аз, които прекарват два часа в изготвянето на тест върху глава от учебник, който отнема на детето петнадесет минути, за да го попълни. Когато видите такова несъответствие във времето, знайте, че създавате зависим ученик. Ето защо предпочитам изпит във формата на съчинение. Отнема ми петнадесет минути да съставя такъв изпит. На ученика трябват четиридесет минути до един час за да го завърши. Отговорността да се демонстрира наученото е върху ученика, не върху учителя. Така трябва да бъде.

Преди няколко години преподавах върху книгата The Hawk That Dare Not Hunt By Day, Scott O’Dell (Bob Jones University Press, 1975) на литературен кръжок към Учебния център на Кооперацията от домашни училища. Това е чудесен роман за живота на Уилиям Тиндейл. Когато започнах да се подготвям за часовете, осъзнах, че в книгата има много исторически препратки, за които не знаех нищо – сър Томас Мор, Свещената Римска Империя, Карл V, черната чума. Никога не бях изследвала този период от английската история, и се съмнявах, че повечето от учениците са го учили. Осъзнах, че се нуждаем от малко предварителна информация преди да започнем.

Бях в библиотеката с разпръснати пред мен цял куп атласи по световна история, когато разбрах, че подходът ми е напълно погрешен. Щеше да ми отнеме часове да подготвя четиридесет минутна лекция за историческите обстоятелства в романа. Прибрах книгите, отидох си у дома, направих списък на всички исторически препратки в книгата и в първия час дадох списъка на децата. Казах им, че се нуждаем от известна историческа информация преди да започнем, и поисках всяко едно от тях да избере въпрос, да го проучи, и да докладва на класа следващия час, за да може да разберем по-добре сюжета.

Стана чудесно. Децата се образоваха, аз се образовах, но с цената на значително по-малко време от моя страна.

В Учебния Център децата пишат, разпределят ролите и изпълняват пролетната програма. Те управляват осветлението, те изготвят и отпечатват програмата. Майките съставляват сценичния екип. Нашите продукции не са толкова изгладени както някои учителски представления, в които съм била. Но в кой сценарий децата научават най-много? Трябва да видите какъв трепет обхваща учениците, когато повече от сто човека посещават вечерното представление на пиеса, която те са написали и режисирали. И макар да не е съвършена, тази възможност мотивира децата да създадат най-доброто представяне, на което са способни.

#5. Съсредоточете се върху уменията за самостоятелно учене

Повечето майки, с които говоря за сериозната опасност от преумора, имат много амбициозна програма и са обхванати от страх да не изпуснат нещо.

Ах! Пропуснах нещо!

Нека да поговорим сега за този всеобщ страх. Вие ЩЕ пропуснете нещо. Още повече, то сигурно ще е нещо НАИСТИНА ВАЖНО. Ние живеем във време на информационен взрив. Много от това, което учим днес, ще е безполезно утре. Как ще определите кое ще бъде приложимо? Няма как. Ето решението:

Вместо да пропилявате един безсънен миг в притеснения “да не пропуснете нещо,” всичко което трябва да направите, е да научите детето си КАК ДА УЧИ. Ако просто се съсредоточите върху това, тогава когато вашето дете неизбежно се окаже в положение, в което не знае как да прави дадено нещо, то няма да остане некадърник . . . вцепенен за цял живот . . . безработен . . . уличен просяк . . . с табела на врата, “Моля, нахранете ме. Майка ми ме образова у дома.” . . . Сбъдват се най-големите ви страхове.

Проверка на реалността

ПОЧАКАЙТЕ! Съвземете се. Забравихте – вашето дете има умения за самостоятелно учене. Той отива право в местната библотека, или сяда в Интернет, прави компютърно изследване, поръчва няколко книги, и се запознава сам с нещата – и по този начин избягва голямата катастрофа в своя живот, която вие си въобразявате.

Как развивате тези умения? Чрез изготвянето на програма, която позволява много възможности за изследване, която в крайна сметка води до писмена работа или проект, който отразява какво е открило вашето дете. Вашата работа е да го снабдите с необходимите средства за неговите изследвания: технология, книги, разходки до библиотеката, обучение от професионалист и др., и след това да му помогнете в изследването.

Често казвам на моите деца, “Ваша работа е да учите, а не моя да преподавам.” Аз съм уредник, наставник, приятел в ученето, съветник, съдия – и само понякога учител.

Основата на познанието е променлива

И без друго нашите основни знания се променят бързо. Книгата Peak Learning, Ronald Gross (Tarcher, 1991) посочва, че средностатистическият полу-живот на информацията, придобита в медицинско училище (тоест когато 50% от информацията е остаряла) е петнадесет години. Бихте ли избрали лекар шестнадесет години след неговото дипломиране, ако той няма умения или мотивация да учи самостоятелно?

Същото е с нашите деца. За да се съревновават в двадесет и първи век, те се нуждаят от умения да се учат през целия си живот. Това е в основата на работата на моя съпруг. Голяма част от неговото време е посветена на това да е наясно с последните технологии, за да може неговата компания да остане на пазара. Той често казва, че проблемът не е че няма налични добри работни места; просто няма квалифицирани кандидати за тях. Неговата компания търси хора, които умеят да се учат.

Умения за изследвания

Научете вашите деца да използват библиотеката. Можете да поощрите това като избягвате работните тетрадки и като възлагате много писмени задачи и изследователски проекти. Това ще даде на вашите деца разумна причина да се научат да боравят с атласи, индекси, периодични издания и друга справочна литература.

Научете вашето дете да използва Интернет. В Глава 28 ще говорим точно за това, но не оставяйте вашите деца да завършат училище без да ги подготвите бързо да получават информация от Интернет.

Намерете експерт

Четенето не е единственият начин, по който самостоятелният ученик придобива знания. Той също е обществена личност, която използва възможността да черпи от опита и професионализма на хората, с които се среща. Моят съпруг е пример за това в нашето семейство. Той се среща с най-забележителни хора в самолети, в магазини и на плажа, само защото никога не се притеснява да започне разговор. Това е много обикновен, но ефективен метод за получаване на образование от първа ръка. Чела съм за Китай и Австралия, но нито една от книгите не ми даде същия поглед, както информацията, която Кермит получи от млад китайски емигрант и от австралийски бизнесмен, до които е седял в самолета.

Едно лято посетихме историческа постановка за Гражданската война в Гетисбърг. Битката беше впечатляваща, но истинското обучение дойде от разходката по местността и разговорите с мъжете и жените, които се бяха разположили на лагер. Те придадоха реален образ на всички факти, които бяхме чели.

Заедно с децата открийте ценните хора във вашата общност, които имат интересно хоби или познания. Поканете ги да ги споделят с вашата група или ги посетете като семейство. Поне по отношение на нашите деца съм забелязала колко много неща запомнят от разговорите, които сме имали с интересни хора, които сме срещали.

Умения за учене

Когато работите индивидуално с вашето дете, покажете му как да преподава само на себе си. Като помагах на Гейб научи алгебрата, аз наблегнах върху това да му обясня как аз се подготвям да му преподавам всеки ден.

  • Прочитам обобщението на раздела, за да знам каква е общата картина за всяка глава.
  • Правя справка в указателя за непознатите думи, така че да разбера всяко изречение.
  • Заменям променливите с реални числа и решавам няколко примера, за да разбера уравнението.
  • Ако не разбера как стигат до решението в текста, не приемам че е печатна грешка (неговата стратегия); гледам в тази част на уравнението, която не съм получила, и се питам, Сега откъде са взели това “4”? Връщам се назад стъпка по стъпка, работейки отзад напред, докато видя къде знакът се променя от минус в плюс, разделяйки го на части докато успея да видя решението.

Това са учебни навици, за които изследователите са открили, че се използват от успешните ученици. Децата ви могат да намерят повече съвети за учебни умения в тези книги:

The Everything Study Book, Steven Frank (Adams Publishing, 1996)*

What Smart Students Know, Adam Robinson (Crown Publishing, 1993)*

#6. Отделяйте време за въпроси

В книгата на Хауърд и Сюзън Ричман Howard and Susan Richman, The Three R’s at Home,* Хауърд цитира изследване, според което 96% от въпросите в класната стая са зададени от учителя. Други изследване показва, че учителите чакат средно 3 секунди за отговора на ученика по въпроса. Изненада ли е тогава, че друго според друго изследване обикновено децата спират да задават въпроси в училище на седем години. Сравнете това с въпросите, с които вашите четири-петгодишни деца ви обсипват през целия ден, всеки ден.

Ако искаме нашите деца да поемат отговорност за своето образование и активно да са ангажирани в учебния процес, тогава трябва да ценим и насърчаваме техните въпроси.

Ако не знаете отговора, покажете им, че техните въпроси са важни, като ги запишете и търсите заедно отговора следващият път, когато сте в библиотеката. Преди да отидете на излет, помолете децата да приготвят въпроси, които ще задават на екскурзовода. Съзнателно бъдете пример за тях в тази стратегия, като сама задавате въпроси.

#7. Използвайте учене чрез открития

Всеки професионален учител, който си заслужава заплатата, ще ви каже, че ученето чрез открития е най-добрият начин децата да учат. За нещастие учителите в класната стая нямат време да позволят на всяко дете да открие само основополагащите принципи и решенията. Но домашните учители могат!

Нека вашето дете да открие само връзките. Прехапете си език, когато си мислете, че отговорът на задачата е очевиден. По-добрата стратегия е да зададете въпрос, който провокира мисленето.

Преди няколко години купих софтуерна програма, наречена Alpine Tram Ride, която изисква дедуктивно мислене за решаване на задачите. Даден е избор от 25 различни животни, и играчът трябва да определи кои животни в какъв ред са скрити зад четирите врати на трамвая. Една вечер, след като момчетата си легнаха, аз заредих играта и започнах да играя. За няколко минути успях стратегически да елиминирам достатъчно възможности за да реша задачата. Така че на следващия ден заредих за Майк и Гейб играта и те започнаха да играят. Като стоях зад тях, усещах как раздразнението ми растеше с всеки техен опит за случайно отгатване. Тъкмо бях готова да скоча и да покажа как да играят, когато се замислих, Почакай, Деби. Ти плати доста пари за тази програма за да научиш децата си точно на това. Нека сами да открият! Но гледането беше мъчително. Трябваше да изляза от стаята и да затворя вратата за да се въздържа.

В края на седмицата моите синове ме повикаха да отида в компютърната стая. “Хей, мамо, нека да ти покажем как да играеш играта. Виж, жирафът не е в този вагон, това означава, че лъвът трябва да е в номер три и. . . . Хайде, опитай, и ще ти помогнем да я научиш.”

Те бяха толкова горди, че са открили сами основната стратегия. Все още си спомням изражението на техните лица. А аз почти бях на път да ги ограбя от тази възможност. Почти бях пропуснала прекрасна възможност да изградя увереност в тяхната способност да учат.

Когато дадем на нашите деца времето, от което се нуждаят, за да разберат нещата, те стават собственици на своето учене. Те се чувствуват успешни. Те се чувствуват уверени. И тогава те са мотивирани да учат повече.

Развивайте увереността

В живота ние инвестираме време там, където се чувствуваме успешни. Намаляваме до минимум нашето време в области, където не сме успешни. Ето защо самочувствието на нашите деца, че са добри ученици, трябва да бъде добре развито. Дайте им времето, от което се нуждаят. Не ги карайте да чувствуват, че не разбират нещата достатъчно бързо. Приветствувайте бурно откритията, които са направили сами. След това можете да изграждате върху тяхната увереност и в области, които са по-трудни за разбиране.

#8. Позволете на детето да преподава

Във всяка учебна ситуация учителят научава най-много. Помислете за това. Тези от нас, които са домашни учители, знаят повече за Гражданската война, части от речи, и преобразуване на десетични дроби в обикновени дроби, отколкото сме знаели в училище, защото имаме отговорността да ги обясним на нашите деца. Затова сменете местата и позволете на детето да преподава.

Да се справим с множество деца


Как учите много деца? Възложете на големите деца част от отговорността да преподават на по-малките. Кати помагаше на Кристин да се научи да чете. Когато Кати се състезаваше в Math Olympiad, Майк (миналогодишният победител) й показваше как да решава задачите. Един юноша от нашата група преподаваше шах в Учебния Център. Седемгодишната дъщеря на едни приятели преподаваше една година здравна култура на своите братя в начална училищна възраст. Речите и докладите, които давам на моите деца и на учениците от съвместната група, са с цел да образоват цялата група, не за да се получи оценка от учителя в стаята.

Ето как майки, които не знаят нищо за даден предмет, ръководят своите деца през учебния процес в тази област. Децата правят изследванията, а майките се образоват заедно с другите от семейството. Децата ми се вълнуват, когато знаят нещо, което аз не знам (и това е от много време насам). Те се наслаждават да ме запознават със своите независими изследвания. Моята работа е да бъда заинтересована аудитория.

#9. Сами бъдете пример за самостоятелно учене

Помнете, “ученикът не е по-горен от учителя си” (Мат. 10:24). Трябва да сме пример за това, което искаме нашите деца да бъдат. Нашата собствена нагласа към ученето упражнява ключово влияние върху отношението на нашите деца към образованието. Ако децата ни виждат да четем, изследваме и обсъждаме нови области като възрастни, те също ще ценят ученето през целия живот.

Благодарна съм на моите родители за това, че ми предадоха любов към ученето. Израснах в дом, където всеки четеше по всяко време. (И всеки имаше мнение!) Когато отивах при баба всяко лято, тя винаги четеше –понякога до полунощ. Когато забележа светлина на нощна лампа под одеалото през нощта, наистина съм развълнувана, че децата ми не могат да устоят на книгата и да я затворят. Когато Гейб ми каза, че едва дочакал края на тренировката по футбол, за да довърши Кръв от небето (Bill Myers, Blood of Heaven, Zondervan, 1996), страхотно четиво от нашия приятел Бил Майерс, разбрах, че неговите приоритети в живота са си още на мястото – и че семейната традиция е предадена.

Тази таблица е доста опростено представяне на нашата програма, но тя представлява скелета, около който се изграждат нашите всекидневни дейности.

Академични постижения

Необходими умения

Изследователски умения
Умения за общуване
Технически умения

Ключови дейности

писане
четене
изследване

Успех, демонстриран чрез:

писмена работа
проекти
изпълнения

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова