Средство #3: Фантастични излети

Моите деца стават кисели, когато животът в домашното училище стане твърде рутинен и книжен. Техните лоши нагласи обикновено водят до моето обезсърчаване. Не обичам да инвестирам всичкото това време, а да не получавам за награда друго освен оплаквания.

Бърз домашен лек за тази ситуация е да се направи нещо весело. За нас това означава или да четем на глас заедно книга, или да направим излет до някое ново място. И двете средства ме ободряват, защото искам да правя тези неща, които правят домашното училище уникално – гъвкавостта, практическото учение, нагледният опит – всичко това ме мотивира. Създаването на среда, която може лесно да се направи в традиционната класна стая, не прави нищо за да ме накара да почувствувам, че постигам нещо. Чувствувам това като пропиляно време.

Фантастични излети

Много от най-добрите мигове в нашето домашно училище са идвали по време на излетите, които сме предприемали. Благоговението и ентусиазмът върху лицата на моите деца са истинско лекарство срещу изтощението за мен.

Но има правилен и неправилен начин да се прави излет. Имала съм твърде много излети, които бяха толкова лошо планирани и прибързани, че падах в пълно изтощение веднага след като се връщах у дома. Това е ръководство за безпроблемни излети, които учат и освежават:

#1. Направете ги като продължение на предметите, които сте учили вече у дома

Колкото повече предварително познание носят децата в преживяването, толкова повече ще придобият от излета. И обратното. Колкото повече излети правите, толкова повече ще получават вашите деца от учението у дома.

Преди нашето посещение в Уилиамсбърг, Вирджиния, преди няколко години, четохме книги за колониалния живот, за Патрик Хенри и събитията от Революционната война, които са станали там. В библиотеката гледахме видеокасета за местността. Без това, моите деца бързо щяха да се отегчат от безкрайните посещения на къщи. Вместо това децата възхитени тичаха към местата, които разпознаваха, и задаваха подробни въпроси на ескурзоводите. Майк впечатли възрастните в групата (които в началото го попитаха защо не е на училище), като беше единственият, който правилно посочи на екскурзовода къщата Камарата на представителите и нейното предназначение. “Той е обучаван у дома,” прошепнах силно аз.

Забелязала съм, че екскурзоводите са готови на всичко за деца, които показват някаква степен на интерес и разбиране. Взех моите деца и няколко от техните приятели на посещение в метеорологична станция на Националната Океанска и Атмосферна Администрация (НОАА), след като учихме съответния урок. Метеоролозите бяха изненадани от нивото на знания, което децата имаха, и станаха доста разговорливи, когато разбраха, че имат заинтересована аудитория. Те дори повериха на децата някои от високотехнологичните инструменти – нещо, което никога не са правили, както подчертаха. Когато нашата кооперативна група отиде да плава в залива Чесъпийк чрез фондацията Living Classroom, екипажът ни вози един час по-дълго без да доплащаме, само защото децата задаваха толкова интересни въпроси и екипажът се забавляваше с тях.

#2. Завършвайте с обобщение

Приключвайте излета с още четене и семейна дискусия. Питайте своите деца кое им е харесало най-много, кое не е било според техните очаквания, и за кое се интересуват още, и т.н., само за да се уверите, че сте извлекли от излета целия възможен учебен потенциал. (Между другото, ако ще харчим пари, ще се постарая да направя така, че да не забравят нищо от излета!)

#3. Предварително се обадете и поискайте екскурзовод

Преди много години моят баща преподаваше история. Докато пораствах, видях много паметници, музеи и исторически забалежителности, които преситиха моите очи. След като се омъжих за Кермит, разбрах твърде късно, че и той е запален по историята. Отново се взирах тържествено в бойни полета и паметници и се чудех как някои могат да смятат това за интересно. Тогава едно семейство ни покани да посетим Гетисбърг заедно с пенсиониран екскурзовод. С неохота се съгласих.

Отново прекарахме часове взирайки се тържествено в бойни полета и паметници, но този път не можех да се откъсна. Каква разлика прави екскурзоводът! Бях възхитена, докато този възрастен господин изреждаше събитие след събитие от човешката драма, която се е състояла там. Дори си купих комплект книги, за да мога да прочета още. След това вече обичах да ходя в Гетисбърг. И също, когато е възможно, наемам екскурзовод за всеки излет.

#4. Отидете извън сезона

Посещаването на забележителности извън сезона може да означава намален персонал или по-малко художници и разказвачи на историческите забележителности, но пък позволява на вашите деца по-голям достъп до експонатите. Обикновено се оказва така, че екскурзоводите и уредниците ще прекарат много повече време да говорят с нас когато мястото не е пълно с посетители. Предварително се обаждам по телефона за да разбера кое е най-доброто време да отида. И винаги питам дали има училищни групи, които са записани за същото врме. Имали сме много излети, превърнати в безполезни начинания, когато цял автобус от зле възпитани училищни деца, развълнувани, че са излезли от килията, нахлуват на мястото. (И докато сме на тази тема – ползата, която получават тези деца от надбягването из нагледен музей, като натискат всеки бутон и дърпат всяка дръжка, е минимална. Това не ме прави кандидат за Майка на Годината с моите деца, но аз изисквам от тях да четат надписа преди да докосват нещо.)

Открили сме, че септември е добро време да намерим забележителностите с пълен персонал, но силно намален брой училищни групи и летни туристи. Често ще намерите дни с намаление през есенното затишие. Посетихме Научния център Карнеги в Питсбърг (един от най-добрите нагледни научни музеи в Съединените Щати) в понеделник през септември за половин цена и бяхме само шепа посетители в сградата. Моите деца прекараха часове в своите любими области без натиск да бързат или да продължават.

#5. Групата за излет трябва да е малка

Излетите са прекрасно нещо, когато ги правиш заедно с още едно семейство, но с повече хора започвате да губите образователната стойност. Първо, имате административни проблеми. Веднъж планирахме да прекараме деня в столицата на щата заедно с приятели и разделихме в началото в препълнения покрит паркинг. Прекарахме повече време в разходки нагоре и надолу по асансьорите, като се търсехме едни други и се опитвахме да пазим децата на едно място, отколкото по забележителностите.

Ако исках да се почувствувам още повече неловко, бих могла да ви разкажа за екскурзията на двадесет семейства, която се опитах да проведа като всеки ме следваше шестдесет мили към една селска местност, в която никога преди не бях идвала. (Споменах ли, че ми нямам чувство за ориентация?) Опитвали ли сте да накарате дванадесет микробуса – любимо превозно средство за домашните учители – да завиват на селски път? (Към края на деня станахме доста добри в тази маневра.). Също научих малко физика от една изнервена майка. Ако водещият микробус кара с позволената скорост (или може би малко над нея), всеки следващ трябва да кара с все по-голяма скорост. Тази майка, която беше последна, е карала с 80 мили в час. Е, това не е ли интересно?

Каква е идеята? Групата трябва да е малка. Освен административните неуредици, твърде много деца се разсейват едно друго и се съревновават за повече време пред експонатите. Когато мястото изисква минимален размер на групата или класа, аз предавам картите на семействата, които участват, и след това всеки микробус е сам за себе си. Иначе поддържаме групата за излети до осем деца или по-малко.

#6. Уверете се, че е подходящо за тяхната възраст

Водила съм своите деца на твърде много разходки сред природата, или съм ги влачила преждевременно на забележителности, които са твърде абстрактни или технически за тяхното разбиране. Посетихме Оптичния център Корнинг в Корнинг, Ню Йорк, през първия ден на нашата детска градина през 1988. Аз бях очарована от изследванията по оптични влакна и харесах колекцията от антично стъкло, но децата се забавляваха повече на игрището на МакДоналдс на обяд. Този център все още е една от моите любими забележителности, но сега трябва да отидем отново там, когато децата ми са достатъчно големи, за да разберат технологията, която е изложена, и може би да оценят изкуството на леенето на стъкло.

#7. Правете кратки излети

Повечето деца се разсейват след два часа, дори във визуално стимулираща среда. Ако сте платили тлъста цена за вход, е лесно да приемете, че ще сте там до дупка, за да оправдаете парите, но повечето деца не могат да се съсредоточат толкова дълго, особено без храна.

Една стратегия за музеи и забележителности във вашата близка околност е да закупите годишен абонамент и така да посетите мястото няколко пъти през годината, като всеки път се съсредоточавате върху различна страна. Сега се връщам към всички научни музеи и бойни полета, които сме посещавали в Пенсилвания преди много години, защото Кристин не беше достатъчно голяма, за да има полза от тях. А сега по-големите деца са готови да осмислят тези преживявания на по-високо ниво.

#8. Давайте насока

Не винаги е възможно да се наеме екскурзовод, но вие можете да свършите тази работа само с малко предварителна подготовка. Научих това от Кермит, редовен читател на ААА пътеводители. Той винаги разполага с интересни запаси от информация, която да разкаже, докато пътуваме през градовете.

Можете да удължите периода на внимание на вашите деца, като прочетете нещо предварително и след това давате насока на тяхното учене, докато сте на самото място. Определете области на интереси и ги водете през експонатите.

Какво съставлява един излет?

Всяка забележителност може да се превърне в “нагледен опит,” ако отделите време да дадете предварително знание, да насочвате детското внимание, докато сте на мястото, и да ангажирате персонала в разговор. Помогнете на своите деца да разберат как действува вашата общност като посетите пожарната, съвета, пощата и местните фирми.

Посещавайте инженерни проекти, медицински центрове и изследователски лаборатории, за да помогнете на юношите да видят абстрактните понятия по математика и естествени науки приложени конкретно в живота.

Винаги, когато е възможно, се стремя да дам на моите деца нагледен опит. Когато е възможно, отделям и време за разговор с персонала на забележителността относно знанията, които имат водените от мен деца и да им кажа какво се надяваме да научим от излета. Тази малка инвестиция прави много да приспособи нашето посещение за нуждите и интересите на групата.

Доведете излета при вас

Понякога е по-лесно да се доведе житейската опитност до вашето домашно училище, отколкото да заведете там своите деца. Правили сме това, като сме канили да ни посетят хора с интересно хоби и възрастни хора с интереси и опит в различни области. В много случаи тези хора се наслаждават да им бъдат задавани въпроси и да споделят. Моят любим гост бе пастор Холман, който беше близо до деветдесетте, когато го срещнахме. Той е аматьор геолог, но всички научни цетрове, които сме посещавали, не могат да се сравнят с експонатите, които е събирал от своите мисионерски пътувания по света. И той беше много щедър да позволи на децата да подържат неговите съкровища.

Къде да намерите идеи за излети

Тези ресурси могат да ви помогнат да намерите фантастични места за посещение във вашата околност:

The Yellow Pages Guide to Educational Field Trips, edited by Gregg Harris (Noble Publishing, 1995).

Туристическите списания имат много интересни предложения.

Членството в ААА е било добра инвестиция за нашето семейство. То предлага много безплатни карти и статии, които можем да изучаваме, дори ако не посещаваме местата. А пътните услуги са незаменими за сама майка на екскурзия с пълна кола деца.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова