Средство #5: Включете се в мрежа

Изграждането на поддържаща мрежа е последната стратегия за предотвратяване на изтощението. Както споделих преди, колкото повече нива има тя, толкова по-бързо ще преодолеете моментите на обезсърчение. Така че ето как да намерите общност на домашни училища на местно, национално и виртуално ниво.

Местно ниво

Използвайте Пътеводителя за ресурси, за да намерите организациите на домашни училища във вашия щат. Тези хора ще имат информация за поддържащите групи във вашата област. Евангелските църкви, местната библиотека, християнските книжарници и местният училищен инспекторат също могат да имат контакт с местни групи. Постарайте се да отидете на всички събрания или семинари, които са насрочени. Те често имат семинари за нови семейства с домашно училище и ще ви упътят в правилната посока.

Ще откриете, че в повечето области вече са организирани редица групи. Някои от тях може би ограничават броя на членовете. Не се обезсърчавайте от това. Включването в група може да отнеме известно време. Ето някои идеи за намиране и присъединяване към група, която е най-подходяща за вашето семейство.

Какъв вид група търсите?

Търсете семейства с вяра и с образователна философия, която отговоря на вашата, и с деца, които искате да имат влияние върху вашите деца. Това е едно от моите любими предимства на домашното училище. От своите най-ранни години моите деца са обкръжени от по-големи деца, на които искам да подражават, деца, които не се срамуват от своята вяра, които уважават своите родители, които не са увлечени от последната мода или в борба за място в популярна банда. Те са мили със своите по-малки братя и сестри и работят усърдно, за да дадат най-доброто от себе си в ученето. Това е именно влиянието от връстниците, което искам. И то е направило огромна промяна в живота на моите деца. Те трябва да видят, че нашите семейни ценности са възприети и от други хора.

Какви хора търсят поддържащиите групи?

Те също търсят хора с вяра и с образователна философия, които са подобни на техните, и с деца, които желаят да оказват влияние на техните деца.

Но по-важно, те се молят за хора, които идват за да дават, а не за да получават.

Една от причините да напиша тази книга е да дам на забързаната ръководителка на поддържаща група средство, което да даде на безбройните нови домашни родители, които всекидневно й се обаждат, за да я молят за помощ. Майките с домашно училище са грижовни повече отколкото е необходимо. С разрастването на движението, повечето ръководители на поддържащи групи, които съм срещала из страната, са на ръба на изтощението. Те се борят да задоволят нуждите на своите семейства и да помогнат на всички новаци в околността.

Много нуждаещи се семейства опитват домашното училище като последно усилие да спасят своя семеен живот или да дадат някакво образование на своите деца. В един щат училищните власти действително насърчават семейства с непоправими деца да опитат домашно училище. Заедно с бележката за изключване от училище те дават телефонния номер на местния ръководител на домашните училища. Тези бедни жени се чувствуват задължени да се опитат да спасят положението, но неизбежно се оказват победени от нуждите на семейството. Всяко от нашите семейства си има недостатъци, някои повече от другите. Това не ни прави негодни за домашно училище – но да си въобразяваме, че някой друг трябва да поеме отговорност за нашите нужди, ни прави негодни.

Елате със запретнати ръкави

Когато намерите група, към която желаете да се присъедините, обърнете се към ръководството с предложение как да им помогнете. Вярно е, че вие търсите подкрепа и съвет. Аз все още търся подкрепа и съвет от жените в моята поддържаща мрежа. Балансът е да сте чувствителни към техните други отговорности и да търсите възможности да облекчите техния товар, където можете.

Гледане на деца, приготвяне на ястие за фризера, изпращане на писма, организиране на излет – жестове на внимание като тези имат по-голямо значение от чистата практическа стойност на услугата. Ако внесете сърце на служител в общността на домашните училища, ще се отворят много специални възможности и приятелства, не само за вас, но и за вашите деца.

Национално ниво

Има редица организации, списания и бюлетини, които ще ви информират за национални тенденции и възможноссти. В Пътеводителя за ресурси ще намерите адресите и телефонните номера на тези, които са изброени в тази глава, както и на други.

Това са ключовите контакти, които ще ви държат свързани с мрежата на домашните училища.

Home School Legal Defense Association (Асоциация за правна защита на домашните училища)

HSLDA е допринесла за голяма част от правната свобода, на която днес се радват домашните учители във всички щати. Превъзходният екип от адвокати неуморно води убедителна защита на семействата с домашно училище пред законодатели, училищни администратори и медиите. Членски внос от сто долара годишно (по-малко, ако сте регистрирани в призната поддръжаща група) ще ви даде безплатна правна помощ, когато стане нужда.

Бюлетинът на HSLDA The Home School Court Report, който отразява правните новини в страната, е включен в членството, или може да се абонирате за него срещу петнадесет долара годишно. HSLDA предлага и много други полезни ресурси.


Bob Jones University Press

Хората от Bob Jones University (BJU) спечелиха моето сърце преди много време. Въпреки предполагаемата заплаха, която домашното училище може да бъде за движението за християнски училища, BJU бяха едни от първите, които показаха сърдечна подкрепа и уважение към домашните училища. Докато други християнски издатели се опитаха да поставят изисквания, които вкарват родителите с домашни училища в техния калъп на християнско училище, BJU се приспособи към тенденцията. Сега те провеждат редовно събрание за домашните учители в университета и публикуват бюлетина Homeschool Helper за потребителите на техните продукти.


Practical Homeschooling

Това е моето любимо национално списание. Издателите Бил и Мери Прайд въплъщават пионерския дух на движението. На тях може да се разчита, че създават и отразяват най-новите изобретения и възможности за домашните учители. Редовно биват публикувани статии, които представят широк спектър от образователни философии, както и много прегледи на продукти и препоръки.


Teaching Home

The Teaching Home е дядото на християнските списания за домашни училища. Всяко издание се съсредоточава върху теми като преподаване по писане, деца със специални нужди, домашно училище за юноши и т.н, изпращат и стари броеве. Дава се информация за събрания и семинари из страната, заедно с бюлетини от щати, които участвуват. The Teaching Home е леко либерално настроено списание с духовни насърчения.


Homeschooling Today

Това е списание за любители на цялостни уроци и учене, основано на литературата. Homeschooling Today се издава от енергичен и творчески екип от хора, които също създават продукти за пазара на домашните училища, които поддържат тази образователна философия. Като специална добавка се предлага пълноцветна репродукция на художествено произведение във всяко издание заедно с учебни бележки от Дейвид Куайн от Cornerstone Curriculum Project.

Виртуално

Чрез Интернет вече има достъп до богатство от информация и подкрепа. За да започнете, ето ви пример за Интернет страници с много връзки към други интересни страници. Те включват списъци с поддържащи групи по щати и окръзи, както и предстоящи събития и правна информация.

Homeschool World
http://www.home-school.com



Learn at Home
http://www.learnathome.com/



Christian Interactive Network’s Homeschool Forum
http://www.gocin.com/homeschool/

Приятелства по Интернет

Ако не можете да намерите местна подкрепа, вие и вашите деца могат да се свържат тук. Лесно е да установите и да поддържате приятелства по Интернет. Просто отнема няколко минути всяка сутрин да прочетете електронната поща и да напечатате бърз отговор. Заедно с това ще имате помощ от домашни учители от цялата страна. Това ще разшири вашия поглед и ще разкрие много нови ресурси, идеи и възможности, за които може би няма да узнаете на местно ниво.

Но не забравяйте да обучавате децата си на дискретност. Те не трябва да дават лична информация на чужди хора. Всичко поставено в папка или на табло може да бъде четено от всеки. Електронната поща не може.


Homeschool PC

За да сте в крак с най-новите Интернет страници и източници, абонирайте се за Homeschool PC (800-346-6322), друго начинание на Бил и Мери Прайд. Това двумесечно списание дава всички най-нови места и възможности, които ви очакват в Интернет.

Е, основата е положена. Очертана е основната рамка. Сега е време да стигнем до практическите неща. Понеделник сутрин, 8:00 часа. Децата са седнали около масата, изпълнени с очакване (поне първия ден). И какво ще ни учиш? Кога? И как?????????

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова