Какъв хардуер трябва да купя?

Ако последните 275 страници не са били достатъчни, за да се измъчите с тази книга, ще добавя, че сте избрали домашното училище във време на технологична революция, за жалост! Сега ще трябва да се борите и с целият избор на възможности.

Ние живеем в чудесно време!

Ако имате моя темперамент – да се отегчавате бързо – това ще ви хареса. (От друга страна, ако все още вярвате, че компютърът е белегът на Звяра, пригответе се да бъдете тероризиран.) Знам, че нашето общество е в упадък и нашата икономика е близо до срутване. Да, има толкова много неща, които ни притесняват. Но нито едно от тези надвиснали бедствия не намалява моя ентусиазъм относно времето, в което живеем. Намирам цялата тази технология за абсолютно възхитителна.

Не винаги съм се чувствувала по този начин – в началото, когато се омъжих, съпругът ми бърбореше само за микропроцесори, килобайти, RAM и др., и изпадаше в напрегнато очакване всеки път, когато IBM обявяваше своя най-нов РС. А аз? Преструвах се че ми е интересно, ако не успявах да заспя. Казвах, “Скъпи, поговори ми за компютри.” Пет минути по-късно моето безсъние биваше излекувано.

Той ме гледаше как печатам моята дипломна работа за магистър от 150 страници на стара печатна машина и цъкаше с език от състрадание. Не можех да разбера какво повече може да ми даде Word процесора от това, което прави печатната машина. Какво видение!

Когато близнаците станаха на пет години, Кермит ми купи моя пръв компютър, 286АТ. Моята реакция – приех го по същия начин, както комплекта отвертки, които веднъж ми подари за Рождество. Шест месеца по-късно бях гневна защо не го е купил по-рано.

През изминалите шестнадесет години от нашия брак сме купили две нови коли и шест компютъра.

От какво се нуждаете

Е, след като сте предупредени, че съм лесна плячка за най-новите технологии, ето какво трябва да закупите. Ако не можете да си го позволите, тогава изчакайте докато можете. Безсмислено е да купувате нещо по-малко от това. Това е настоящият идеален “пакет” от най-последния хардуер. Много от най-новите модели идват “в комплект” с повечето от тези компоненти; тези, които не са включени, могат да се добавят в момента на покупката.

Процесор Pentium, или “586”
Четирискоростен CD-ROM драйв
16-битова звукова карта
1000 МВ+ твърд диск
16 МВ RAM
1 МВ video RAM
28.8 или по-бърз външен модем
Windows 95

Е, не е ли просто?

Откъде да го получа?

Това са няколко чудесни източници, доставящи по пощата:

Gateway 2000 (800-846-2000)
http://www.gw2k.com/

Dell (800-223-6571)
http://www.dell.com/

Micron Electronics (800-233-6571)
http://www.mei.micron.com

За периферни устройства:

PC Connection (800-800-0003)
Превъзходно обслужване на конкурентни цени!

Computer Discount Warehouse (800-509-4239)
http://www.cdw.com

PC Zone (800-258-2088)

MicroWarehouse (800-367-7080)
http://www.microwarehouse.com

И защо

Добре. Чувам концептуално-фокусираните хора да възразяват. Те винаги искат да направят сами проучването. След като настоявате. Ето причините:

1. Чела съм или съм говорила с десетина техничари, които говореха постоянно за различни дънни платки, RAM-памети, прагове, сливания, пазарни дялове и др., и накрая, като проучих своите записки, те бяха единодушни, че се нуждая от едно и също нещо (горния списък с това, което трябва да закупите). (И да, всички те са съгласни, че все пак е по-лесно да се работи с Макинтош.)

2. Приела съм, че ако ще се съветвате за покупката на компютър с някой (moi), който вярва, че компютърните науки трябва да бъдат смятани за чужд език, тогава вие сте – да го кажа учтиво – притеснен от технологиите.

3. Следователно, трябва да ви посъветвам да си купите това, с което разполага всеки друг, така че лесно да намерите ПОМОЩ. А от нея ще се нуждаете. Затова се сприятелете с малката група техници в църквата. (Знам, че те още не са започнали да се бръснат, но ще бъдат извънредно щастливи да ви сглобят хардуера.) Нещо повече, включете се в тяхната група – едва ли ще спечелите нещо от възгласите по бейзболните стадиони, но техничарите имат новини, които можете да използвате.

Отстъпка за свадливата тълпа, която вика, че “Макинтош отново ще се издигне”

Да, Макинтош е по-лесната за управление машина и Windows 95 е близка до нея, но не съвсем. Но, каква страна сме ние! Това не е попречило на Майкрософт да завземе най-големия пазарен дял, и производителите на софтуер излагат продукти първо за тази платформа. Ако не вървите по главното течение на РС, бъдете готови да живеете с по-малък избор – и се пригответе да плащате повече. (Ако не сте убедени, идете в най-близкия магазин за компютри и сравнете избора на софтуер за РС с този за Мак.)

Защо се нуждаете от мощността

4. Ако купувате машина за да използвате бизнес програми, всъщност не се нуждаете от най-новите технологии (макар че не ми е приятно да се разделя с Microsoft Office). Образователният софтуер, обаче, използва най-новите графични и звукови програми. Купете достатъчно мощна машина за да работите с този материал. Иначе по средата на програмата ще получавате дразнещи съобщения, които ще ви казват, че нямате достатъчно памет или някое друго дребно нещо, и в края на краищата вашето християнско свидетелство ще бъде осуетено. За да избегнете срива, купете достатъчно от първия път.

Защо с пощенска поръчка?

5. Открили сме, че покупката чрез пощенска поръчка е добро съчетание от защита за потребителя, цена и обслужване. Тези три са от голяма важност. Можете да получите някои фантастични цени на компютърните панаири, но те често са от мимолетни организации – не очаквайте някаква техническа поддръжка след продажбата, нито дори и тридесет-дневен срок за връщане. Може да ви е по-удобно да пазарувате от местни магазини, но понякога е трудно да се намери високо обучена техническа поддръжка на местно ниво, особено в магазините с отстъпки.

6. Ние сме купили всички наши компютри от Gateway. Обичам техните кутии! (Имам сериозен критерий при вземане на решения, нали?) Но винаги сме проверявали цените и в другите каталози.

7. Макар че покупките по пощата са удобни за нас, ако имате достъп до местен дилър на компютри като Comp USA, наистина ви насърчавам поне да го посетите за да придобиете някакъв нагледен опит и лична помощ при продажбата.

8. Друг вариант е да намерите местен източник за сглобени компютри (питайте приятели за препоръки и проверете в Жълти Страници). Предимството на този начин е, че обикновено цените са доста конкурентни, сервизът се урежда лесно, помощта идва само с един градски разговор, а когато хардуерът остарее, можете лесно да го добавите, вместо да се налага да купувате цяла нова система.

Дали се нуждая наистина от технологиите?

Не. Но без тях губите много. Върнете се към списъка от цели, които се стремите да постигнете. Можете ли да го направите без технологии? Ние не можем. Децата ми са ориентирани към бъдещия трудов пазар, и там техническите умения са важни. Дори децата, които са ориентирани към християнско служение, ще бъдат по-добре подготвени да оказват по-голямо влияние, ако имат компютърни познания.

Макар компютърът да не ви замества като учител на децата, няма по-мощно средство, което да ви помогне във вашите отговорности.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова