Въведение

Внимание! Опасни завои!

За мен е известно, че имам ужасно чувство за ориентация. Аз твърдя, обаче, че това е въпрос на гледна точка. Поради тази особеност на моите нервни връзки, моите деца са посещавали неволно Ню Джърси и Охайо, когато сме пътували към някое място в родния ни щат Пенсилвания. Други може да са се разочаровали от това, че желаната цел на пътуването им е била отложена. Но ние избрахме да се наслаждаваме на неочакваното удоволствие от посещението на щат, за който никога не сме мислили преди – дори и той да не е Хаваите.

Именно това е моят подход към живота и домашното образование.

И двете са изпълнени с неочаквани остри завои и неволни забавяния – често причинени от моите собствени човешки недостатъци. Слава да бъде на Бога и на неизмеримите богатства на Неговата благодат – основата, върху която си поставих като цел да построя моя живот! Не съм изненадана или обезсърчена от тези грешки. Знам, че моят Изкупител е жив, и че Той може да “поправя” извънредно изобилно повече от всичко, което мога да искам или да мечтая, да използвам думите на апостол Павел.

Дълъг и труден път

Ако сега образовате у дома своите деца или възнамерявате да го правите, тогава започнете с тези дадености: Ще правите грешки. Ще си променяте мнението относно ресурсите и посоката. Някои дни ще бъдете разочарована, ще искате да се откажете и ще се чудите дали всичките ви усилия имат някакъв резултат. Всъщност, всички факти ще ви внушават, че само сте влошили нещата!

Искам да ви помогна да намалите до минимум тези мигове. Това е целта на тази книга. Това е репортаж “на живо от бойната линия,” включващ:

  • много разкази
  • практически съвети
  • конкретни стратегии
  • препоръчани ресурси
  • и други

Крайната цел

Но това не е основата на успешното домашно училище, нито е източникът на радост, който ще ви поддържа мотивирани. Те се намират само в Божията благодат.

Затова прибавете още едно нещо към списъка с основни неща: Бог не очаква от вас да се справите от първия път. Той иска да се наслаждавате на процеса – на лошите обрати и на всичко.

Защо? Защото нашата единствена посока в живота е истинско пътешествие на открития – откритието кой наистина е Той: милостив и владетел над всичко.

Това, което ние наричаме процес, Бог нарича цел.
Осуалд Чембърс

Благодатен край

Това е моята молитва: Нека Божията благодат да проникне в тези страници и в моите думи. Макар че бих искала вие да си мислите, че тук съм включила всичко, знам, че нечестността няма да ви помогне успешно да образовате вашите деца у дома. Всичко, което трябва да направя, за да опровергая този мит, е да опиша на какво прилича моят дом точно сега. Ето ви го в алгебричен израз:

най-развинтеното въображение10 = х

Тази книга е само сбито описание на нашето приключение с домашното училище, приключение, за което честно мога да кажа, че досега е било истинско радостно пътуване. В тези страници ще откриете успехите и всички съвършени моменти в картината – но също ще научите за пропуските и лошите обрати, ограниченията върху нашите възможности и последствията от нашите провали. Над всичко друго аз се моля да видите в тази книга свидетелство за изкупителната Божия благодат, която е еднакво достъпна за всички (дори и на вашето семейство), и е единственото място да се започне и да се завърши пътешествието на живота – и на домашното училище.

Запознайте се със съпруга и децата

Моето намерение в тази книга е да нашаря всякакви внушителни проучвания, истинска мъдрост и убедителни аргументи за домашното училище със скици от истинския живот на семейства с домашно училище. Тъй като моите собствени деца и съпруг отказаха да бъдат споменавани в много от тези истории, тук ще използвам няколко реда, за да ви представя всеки и да ви дам техните житейски данни към момента на отпечатването:

Кермит: “Таткото” и любимият на всички партньор в игрите. Кръстен на сина на Теди Рузвелт. (Сигурна съм, че се чудихте за това.) В колежа беше единственият студент, който носеше куфарче. Днес той е системен анализатор. Пенсилвански холандец.

Габи: Четиринадесетгодишен. По-голям от брат си със седем минути (едно от първите неща, които той би искал да знаете). Габи обича да чете, да пише и да говори. Главни интереси: спорта. Главна амбиция: да играе американски футбол за щата Пенсилвания. Амбиция на майката: нещо по-сигурно, например, стипендиант на Роудс.

Майк: Също четиринадесетгодишен. Майк твърди, че той е учтивият. Доказателство: оставил е брат си да мине пръв. Факир по математика. Страшно хладен ум. Главни интереси: спорт и съвременна християнска музика. Главна амбиция: също футболният отбор на Пенсилвания.

Кати: Единадесетгодишна. Много самоуверена, макар че има братя близнаци, които господствуват над пейзажа (и над хладилника). Главни интереси: гоблени, писане и изучаване на Библията.

Кристин: Осемгодишна. Тя казва, че това, което я прави специална, е, че има братя, които са популярни (работим върху нейната идентичност). Обича да пее, да слуша книги на касети и да общува.

Подкрепящ отбор

Синди МакКиън: Синди е била жената от Тит 2 глава в моя живот от най-ранните дни на моя брак. (Тя настоява да поясня, че не е толкова по-възрастна от мен – просто аз се омъжих по-късно.) Тя има четири деца на възраст деветнадесет, седемнадесет, петнадесет и десет години, и е била мой съучастник в редица злополуки. Тя е мой другар в пътуванията – изисквана от Кермит, поради моята предполагаема липса на ориентация.

Сега Синди е директор на Помощни услуги за творчески домашни учители (Creative Home Educators’ Support Services, CHESS), хибрид между частно и домашно училище. Домашните ученици се срещат веднъж седмично за часове в CHESS по основните предмети. Аз водя часовете по английски за десети и единадесети клас в CHESS.

Мари Гамън: Мари също има четири деца, на възраст осемнадесет, шестнадесет, дванадесет и десет. Семействата Гамън и МакКиън притежават заедно викторианска двусемейна къща. Те имат отделни апартаменти, но свързващи врати в мансардата и тайни проходи в мазето правят невъзможно децата да бъдат разделени. Казвам им, че те са последната жива християнска комуна.

В допълнение, съпругът на Мари, Джон, бивш учител по естествени науки, е пастор на църква. Техният домашен живот е разнородна смес от интелектуалци, които се отбиват за да обсъждат Бонхьофер и новозаветен гръцки език, и случайни хора, които Джон е срещнал в магазина на ъгъла и е поканил у дома за сандвич с чаша кафе. Няма нужда да казвам, че обичаме да общуваме с тези хора.

Плодът

Никога няма да обучавам моите деца у дома.
Деби Бел, 1980.

Преди четиринадесет години, когато първата жена в нашата църква започна домашно училище, аз я отписах като малко странна (тя също роди двете си бебета у дома и готвеше веднъж месечно).

Но когато на следващата година двете ми най-добри приятелки, Синди МакКиън и Мари Гамън, също отписаха своите деца от частното училище и започнаха да ги обучават у дома, бях на колене в паника, молейки се, “О, моля те, моля те, Господи, не позволявай това да стане тенденция! Нека това да бъде още една глупава, краткотрайна мода, с която са се подлъгали християните, като молитвените зали!”

Току що бях родила близнаци (в болница – с лекарства), и моята цел в живота беше да оцелея, докато станат на пет години и ги изпратя на училище. (Също се надявах тогава да си среша косата и да се окъпя). Тъкмо бях завършила своята дипломна работа, необходима за моето постоянно удостоверение като учител, аз се засегнах от смелостта на приятелките ми да поемат моята професия – без академична степен!

Но плодът си е плод и заслужава честно оценяване. Обуздах паниката си и зачаках резултатите.

“Поздравления, г-жо Бел! Резултатите от вашия тест са положителни”

Е, резултатите дойдоха, и не можех да споря с очевидното: децата на Синди и Мари обичат да учат, те получават добри оценки на стандартните тестове, които съм им давала през годините, и са постоянно мотивирани да постигнат най-доброто в своето учене.

Нещо повече, тези деца обичат Господа, любезни са със своите по-малки братя и сестри, радват се на родителите си и ги уважават, и са забавни и възхитителни в общуването.

Най-големият син на Синди, Нейт, е студент по медицина в престижен колеж. Най-големият син на Мари, Том, завърши гимназиалната степен през миналата година с оценки на SAT почти 1300 и планира кариера във видеозаписната индустрия.

Познайте кой се записва

Накратко, по времето, когато моите близнаци, Майк и Габи, бяха на пет години, бях стигнала до заключението, че децата на Синди и Мари се развиваха така, както исках и моите деца да се развиват – и трябваше да призная, че домашното училище имаше голям принос за това. (Също открих как да включа къпането в дневния режим.)

Десет години по-късно, моят ентусиазъм не е угаснал.

Познайте кой отваря офис за набиране на доброволци

Не само съм видяла положителните резултати в моите собствени деца, но в стотици ученици, с които съм работила след 1988.[1] Между тези ученици има стипендианти по програма National Merit, победители на национални и международни състезания, младежи, които са започнали и основали свой собствен бизнес преди да завършат гимназиалното ниво, и такива, които са се отличили в колежа.

Но домашното училище не е само форум за интелектуално надарени деца с цел развиване на техните пълни възможности. Виждала съм същия успех с деца, които иначе са обявени за изоставащи, неспособни да общуват, СРНК (свръхактивно разстройство с недостатъчна концентрация), или каквато и да е друга модна дума за прехвърляне на вината за това, че децата отпадат от системата.

Всичко е в семейството

Накрая, все пак, моят най-голям ентусиазъм идва от наблюдението на качеството на семеен живот, който виждам сред семействата с домашно училище. Това е силна възможност да се вгради развитието на духа, интелекта и характера на нашите деца в естествена и подкрепяща среда. Това е активна позиция срещу разпадащото се общество, което разкъсва семейния живот и издига себичния егоизъм.

Въпреки моето неохотно начало, домашното училище се превърна в моя joie de vivre.[2]

Присъствувах не само в деня, когато всяко от моите деца проходи, бях също в деня, когато всяко започна да чете. Заедно прекарахме деня, в който изучавахме тригонометрична навигация, докато плавахме в залива Чесъпийк. Заедно изследвахме бойните полета на Революционната и Гражданската война. И заедно споделихме книгите, които оцветяваха тяхното детство: Кеят, Шило, Дарителят, Да убиеш присмехулник, и др.

Това е тъканта на нашия семеен живот. Наслаждаваме се да учим. Наслаждаваме се един на друг. Нямам съвършени деца, а със сигурност и аз съм много несъвършена майка, но вярвам, че домашното училище позволи на Кермит и мен да използваме максимално времето, което имаме, да подготвим нашите деца за зрелия живот – и аз съм благодарна за това, и искам да прибавя моя глас на насърчение за другите, които обмислят да пътуват по този път.

Благословение, не кръст

Ако Бог призовава вашето семейство да има домашно училище, това не е кръст за носене – това е многократно благословение, нещо, което искам да ви помогна да разберете.

Голямата картина

Очевидно, домашното училище вече не може да се счита за кратковременна мода. Последните изследвания от Националния изследователски институт за домашно образование (National Home Education Research Institute, NHERI) показва повече от 15% растеж годишно на занимаващите се с домашно образование. Това със сигурност е доказано тук, в Пенсилвания. Преди девет години ние бяхме единственото семейство с домашно образование в нашият училищен район; днес повече от петдесет ученика се образоват в къщи. Последната година имаше тринадесет хиляди регистрирани домашни ученици в нашия щат, петнадесет хиляди бяха регистрирани в Северна Каролина, а в Тексас има информация за деветдесет хиляди.

Най-въздържаните преценки показват близо един милион на национално ниво. (Трудно е да се направи точна сметка, понеже много щати нямат изискване за регистрация за домашните ученици.)

Защо става така?

Техническата революция подпомага избора на родителите

Нарастващото движение за домашно образование може би се ускорява от сриването на юдео-християнските основи на нашето общество, което създава все по-голям конфликт на консервативните и християнски семейства с обществото.

Бюрократичното тресавище на нашите държавни училища, както и изискванията на Националната Образователна Асоциация оставят родителските интереси далеч назад в ценностната скала.

Макар че тези и други фактори са дали повод за много семейства да излязат от системата, технологичната революция дава начина. Интернет класове, университетски библиотеки сбити в обема на няколко компакт-диска, интерактивен софтуер и интернет връзките до най-далечните краища на света отвориха нови възможности за ученето – а общността на домашните ученици е сред първите, които използват тези възможности.

Дори за тези, които все още се влачат в живота без електронна поща, разпространяването на видео курсове, аудиокасети, сателитни училища и хибридни организации (като CHESS), които съчетават домашно и частно образование, дават възможност на все по-нарастващ брой семейства да вярват, че могат да се захванат с домашно училище без да е необходимо сами да носят товара.

Макар че училището само у дома никога няма да стане основна тенденция, то е крайната изява на движението за родителски избор, която, съчетана с технологичната революция, в крайна сметка ще принуди нашия образователен подход на масово производство да отстъпи място на подход, който е индивидуализиран, гъвкав и съобразяващ се с различните нужди на семействата.

Тук става нещо

Аз вярвам, че в духовната област става нещо много по-дълбоко. Макар че никога не искам да бъда тълкувана, че домашното образование е единственият правилен избор за християните, аз вярвам, че то е пример за творческите решения, които Бог може да даде, когато се чувствуваме надиграни от обществените сили. Като манната в пустинята, домашното образование е защита срещу безмилостната и гибелна атака върху традиционния семеен живот. Нещо повече, то е тренировъчен лагер, от който може да излезе бъдещото изкупено ръководство.

Не знам за вас, но нещо дълбоко в моето сърце ми казва, че е повече от съвпадение, че движението за домашно образование се ражда в поколение, в което вилнее узаконения аборт. Както във времето на Мойсей, а също и на Христос, масовото клане на невинни деца е произвело мощен отговор от Бога.

Престъпността, злоупотребата с наркотици и самоубийствата сред младежите могат да изпълнят много от нас със страх за нашите деца. Домашното училище е тактическа крачка да ги предпазим от тази жестока реалност. Но това не е цялата картина.

Събиране на силите

Бог не само защитава; Той подготвя. В пълните си възможности домашното училище ни позволява съсредоточеното време, от което се нуждаем, за да развием талантите на децата си и да усъвършенствуваме техните умения, като влагаме в тях страст за промяната на тяхното поколение чрез Благовестието.

Новите и оригинални стратегии за световна евангелизация, нарастващото молитвено движение, масовата популярност на групи като Пазители на обещанията, и домашното училище предизвикват интересна дискусия, когато се разглеждат като едно цяло, като намеса на Бога в делата на Неговите деца.

Размишлявайте върху потенциала на тези движения, после прочетете книгата на Бил Гейтс Пътят нагоре (Bill Gates, The Road Ahead, Penguin, 1995), и вижте какви бъдещи възможности ще ни даде технологичната революция. Точно както римските пътища и печатната преса на Гутенберг помогнаха за масовото евангелизиране, така и информационната магистрала отново ще направи възможно Благовестието да покрие краищата на земята.

Докато размишлявам върху бъдещото събиране на тези напълно различни сили, чувствувам със сигурност, че Божието намерение в призоваването на нашето семейство към домашното училище е малка част от Неговия милостив и пророчески отговор на упадъчните времена, в които живеем.

Нашите първооткривателски дни завършиха

Преди десет години това би била една тънка книжка. Изборът и възможностите за домашно училище бяха ограничени. Събирането на подкрепяща група можеше да означава няколко часа пътуване до най-близкия съсед с домашно училище. Източниците на учебни материали бяха ограничени до няколко християнски училищни доставчици. А националните организации можеха да се преброят на едната ръка. Но нашите първооткривателски дни завършиха.

Внимание! Предстои препълване с информация

Сега проблемът е твърде големият избор. Какви учебници да купя? Към коя подкрепяща група да се присъединя? Каква образователна философия да възприема? Без насока много скоро ще се окажете в лабиринта на объркването.

Това е предназначението на тази книга. Искам да ви дам основа за вашите решения.

Точно от тук

Това е вашият справочник, навигационна карта към всички най-добри направления и възможности, които не желаете да пропуснете, както и към всички капани и опасни места, които трябва да избягвате, за да осъзнаете пълните възможности, които предлага домашното образование. Ако сте готови, тогава елате на борда. Пътуването започва.

Бон воаяж! Ту-туууууу! Време е да напуснем пристанището.


[1] Законите на Пенсилвания изискват периодични изпити и годишен преглед на работата на домашните ученици от удостоверен учител, избран от родителите. Като осигурявам тази услуга, съм извършвала отблизо преглед на работата на деца с много различни възможности и семейна среда.

[2] Б.пр.: радостта на живота.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова