Защо християните трябва да образоват децата си вкъщи, част 3: Какво да кажем за уменията?

[част 1] [част 2]

Защо много родители, които сериозно обмислят домашното образование, спират малко преди действително да са опитали? Съвсем малко от тях се притесняват за способностите на тяхното дете да изкарва прехраната си, когато порасне.

Когато се сблъскаме със съпротива към домашното образование, често чуваме нещо като: “Ако той не ходи на „истинско” училище, как ще се научи на уменията, които ще са му необходими, за да започне работа? Да не споменаваме влизането в колеж!”

Да, родителите се притесняват, че без детската градина, 12 класа в обществено училище и четири години колеж, техните деца са обречени цял живот да вършат черна и ниско платена работа. Държавното училище може да пълни главата на детето с пропаганда за социализъм, аборти, хомосексуалност и New Age суеверия, но поне ще го подготви за пазара на труда.

Преди да стигнем до по-задълбочено изучаване на ползите от домашното образование, нека първо погребем този силен, но неоснователен страх.

Умения без училище

Някои качества изглеждат прекалено очевидни и заради това не се споменават, но много хора ги пропускат напълно. Очевидно е възможно е да се пропуснат.

Жена ми имаше дълга счетоводителска кариера. “Счетоводител с пълна отговорност” е квалифицирана работа; платена е добре и уменията винаги се търсят.

Тя никога не е учила счетоводство в училище. Научи основните умения сама. Започна от начално ниво и научи по-сложните умения от нейните шефове на съответната работа. С времето жена ми се научи как да води счетоводство в киберпространството и стана компютърен експерт. С всяка нова работа тя усвояваше по-високо ниво на счетоводни умения. Научи много чрез серия от стажове и се издигна до най-висша степен в областта си, без диплома от колеж, без един единствен урок по счетоводство в училище. Печелеше далеч повече от колегите ѝ, завършили колеж.

Аз имам научна степен по политически науки от колеж. Освен ако не исках да остана в академията, получавайки по-висока и по-висока степен докато обучавам още политически учени, на практика моята диплома беше безполезна на трудовия пазар. Когато, почти всеки има диплома, защо бъдещият ти работодател да бъде впечатлен от това, че и ти имаш?

В последствие, след много работа тук и там, изградих кариера като репортер и редактор във вестник – поредица от умения, които получих единствено от четене на вестници цял живот, разбирайки каква трябва да бъде една статия във вестник. Без класове по журналистика, без журналистическо училище – познавах и други репортери и редактори, добри в работата си, които биха казали същото.

Освен това, започнах и седем години ръководех собствен бизнес за разпродажба и ликвидация на стоки. Научих се как да правя това от ръководство и домашен курс, който струваше 140 долара.

Нито жена ми, нито аз приложихме образованието си на практика, когато става дума за изграждане на кариери. Вярно е, общественото училище отдели време и усилие да ни научи на умения, които бяха и са абсолютно необходими: четене, писане и основна аритметика. Все още не съм използвал алгебра, физика или испански в живота си, за да оправдая всичкия тежък труд, който съм положил в училище. (Жена ми научи испански работейки в испански квартал.)

Училището не ни научи как да четем смислено, или да се изразяваме ясно чрез писане. Как придобихме тези умения? С много четене и писане! Практиката усъвършенства. Колкото повече правиш нещо, толкова повече го научаваш и го правиш по-добре. Помогна ни и това, че домовете ни бяха пълни с книги и нашите родителите ни насърчаваха силно да четем и пишем (въпреки че те не ни образоваха домашно), както и това, че цели светове се отваряха пред нас чрез четене. Трудно бихте могли да искате по-положително стимулиране от това.

Умножете двама ни по милиони и ще получите представа за Работеща Америка.

Образование без държавно училище

Милиони юноши се учат да шофират години преди техните училища да им предложат шофьорски курсове. Те се учат от техните бащи или от по-големи юноши, или просто наблюдавайки как се прави. Научават се достатъчно добре, за да могат да преминат тест и да получат шофьорска книжка. Ако няма програма за шофьорски курсове в обществените училища, трябва ли американците да спрат да се учат да шофират? Със сигурност не. Мотивацията е твърде силна. Много малко от нас биха останали без това умение. Ако приятел или член на семейството не може да ни научи, ще отидем на шофьорски курсове.

Милиони зрели хора са се научили да работят с компютри много след като дните им в училище са свършили. Те са се научили на работното си място, от друг член на семейството, от кратък компютърен курс в най-близкия колеж или сами. Компютърната грамотност е задължителна за днешния пазар на труда. Тъй като това е толкова желано умение, по един или друг начин хората държат да го научат.

Разбира се, има и високо специализирани умения, които не можеш да научиш сам или от член на семейството. Затова има специализирани частни училища за всичко, от фризьорство до бойни изкуства. Няма нужда да преминаваш 12 класа в държавно училище преди да се запишеш в програма, за да се научиш да поправяш климатици, да играеш голф, или да говориш японски.

Историята опровергава твърдението, че единственото значимо образование е държавното. Печатната машина и книжарниците са се появили на бял свят векове преди общественото училище. Римските инженери проектирали и построили акведукти, които функционирали в продължение на стотици години, без да са посещавали обществено училище. Как Тиндейл е превел Библията на английски език, а в последствие управляващите са се събрали и изгорили неговите Библии, ако никой не е имал способността да ги прочете? В онези дни не е имало обществени училища.

Общественото училище като институция все още не е на 200 години. Очевидно цивилизацията се е развивала прекрасно и без държавно училище.

Можете ли да се запишете в колеж?

Ами колежът? Как може вашето дете да се запише в колеж ако не е посещавало училище?

Надценен като ключ към добре платена работа, колежът по никакъв начин не е извън обсега на домашно образованите. Входните и SAT тестове за колежа са отворени за всички. Ако точките от SAT теста на детето ви са достатъчно високи, можете да сте сигурни, че то ще бъде прието в колеж. Записването в колеж не е никакъв проблем за домашно образованите деца.

Списък с престижни колежи, които приемат деца образовани вкъщи, може да видите тук. За съвет как домашно образован юноша трябва да поиска приемане в колеж, вижте написаното от Барб Хенри, бивше длъжностно лице, занимавало се с тези въпроси: “Helping Homeschoolers Go to College”.

Не се тревожете за колежа. Един от братовчедите ми е богат. Неговата работа е да наглежда големи инженерни проекти. Пътувал е из целия свят правейки това. Никога не е ходил в колеж.

Някои родители си мислят, че самите те трябва да станат супер учени, преди да направят опитат да образоват децата си. Историята и здравият разум показват, че те грешат. Вашето дете може да се научи да чете и пише вкъщи, както са могли милиони преди него. Ако сте способни да научите детето си да кара кола, да приготви хубава вечеря или да се грижи за сметките, вие със сигурност можете да го научите да чете и пише. За помощ може да се обърнете към всяка книга, която някога е била издадена. Способността да се чете е основата за научаване на всичко друго. Никой житейски опит не може да бъде скрит от един добър читател.

За по-специализирани знания не е необходимо да ставате виртуозен пианист преди да запишете детето си на уроци по пияно. Няма да го изпратите в държавното училище за това; ще наемете професионален учител по пиано. Очевидно е, че всички ние сме научили на важни неща, дори сложни и трудни неща, които използваме всеки ден в живота си, без да сме ги научили в обществено училище. Това толкова лесно и разумно наблюдение осигурява необходимата практическа подкрепа, от която домашното образование се нуждае.

Статията е взета оттук


Превод от aнглийски език: Мартин Василев

Категории: Домашно образование, Практични насоки