География

Представяте ли си колко интересно би било, ако географията се изучаваше чрез едно вълнуващо околосветско пътешествие? Пътешествие, в което не бихме били просто туристи, а откриватели, безстрашни мореплаватели, хора, борещи се с трудностите и намиращи прекрасни долини, планини, морета, заливи, езера, водопади, красиви пещери (...пълни с несметни богатства).

Географията може да се превърне в доста приключенски предмет, който за по-малките деца да си е чиста игра, а за по-големите – да е пълен с интересни истории, разговори, места, хора, култури, растения, животни и т.н. (Не е задължително да запомнят предимно, както техните родители, какви полезни изкопаеми има в дадена страна. :) )

В тази статия представяме някои идеи и подходи в обучението по география за деца от различни възрасти. Някои родители предпочитат да работят с готови учебни програми по география, а други – да използват най-различни източници (книги, видео, интернет статии, т.н.), но се надяваме, че при всички случаи някои от тези предложения ще са ви полезни.

Цели

За начало, намерихме следния списък от цели, разделени по възрастови групи:

  • Възраст: 5-10 години (период: Граматика)
    • Да се научат да използват карти, да познават знаците в легендата (да намират планините, равнините, реките, езерата и т.н.), да познават посоките на света
    • Да познават континентите, океаните, по-главните държави на всеки континент
    • Да разбират какво означават основни географски термини
    • Да започнат да заучават държавите и столиците
    • Да обичат да изучават география чрез много игри, художествени проекти, и неща, които сами изработват
  • Възраст: 11-14 години (период: Логика)
    • Да могат да намерят всяко място на света използвайки атлас
    • Да разбират географските термини
    • Да изучават и разбират различните климатични фактори
    • Да намират държави и главни градове на картата
    • Да попълват сами контурни карти
    • Да изучават културите на изучаваните държави
    • Да обичат да изучават география чрез много игри, художествени проекти, и неща, които сами изработват
  • Възраст: от 14-15 години и нагоре (период: Риторика)
    • Да знаят къде се намират важни места и градове в света
    • Да умеят да боравят добре със географски справочници и карти
    • Да имат добро разбиране за климатичните особености в дадена област на света
    • Да имат знания за населението и главните пера в икономиките на различните държави
    • Да подобряват разбирането си за света чрез различни изследвания, работа с тематични карти

Географски пособия

Има някои необходими пособия при изучаването на география, които могат да се намерят на съвсем приемлива цена (доста често - безплатно):

  • Интернет - Статии, снимки, видео материали за всички държави. Google Earth също може да ви е от голяма полза. 
  • Атласи и карти - повечето карти може да бъдат намерени безплатно в интернет, но е доста удобно да си имате и книжен атлас и стенни карти на България и на света.
  • Контурни карти за изучаваните страни – за да разпечатате такива ще ви трябва черно-бял принтер.
  • Материали за солено тесто (виж 3D карти)
  • Карта за ползване на местната библиотека
  • Флаш карти за по-лесно запомняне на столици, географски понятия и т.н.
  • Рецепти или книги за готвене на ястия от изучаваните страни – в интернет има доста такива

Идеи

Работа с карта

За по-малките деца е интересно да рисуват карти на скрити съкровища и измислени места, но може да направите заедно карта на някоя позната местност, карта за разходка (която да носите на самата разходка).Така постепенно може да стигнете и до истинските карти.

Малките релефните карти на България са много интересни за малките деца (от 2-3 години нагоре) и те бързо научават основните планини, реки, низини, равнини, море ако често играете с тази карта. Може да правите и пътешествия по нея и да разказвате на децата си за даден град.

Когато планирате семейна си почивка, може да удължите малко маршрута като вместо по магистралата минете през 2-3 китни и интересни български градчета и разгледате забележителностите там. След разходка в даден град, попитайте децата си какво им е харесало – това им помага да го запомнят.

Когато четете заедно книга за пътешествия или исторически събития, карайте децата си да намират споменатите места на картата. Когато четохме книгата „Стас и Нели“, следяхме по картата как се предвижват героите в книгата и се опитвахме да решим през кое място е добре да минат, за да имат достъп до вода.

Една интересна игра с карта е играта за намиране на дадено място по насоки от питащия.

Ето някои примерни въпроси по картата на Европа:

  • Коя държава се намира между Украйна и Румъния?
  • Коя река извира на изток от Москва и се влива в Каспийско море?
  • На коя държава е столица град Вилнюс?
  • Кои държави имат излаз на Адриатическо море?

Отговаряйки на такъв тип въпроси, децата започват да забелязват детайлите и да запомнят как са разположени различните държави, географски области, главни реки, планини и други. Търсенето също е доста интересно за децата, особено когато въпроса е по-труден. :)

Контурни карти

За повечето деца, оцветяването и попълването на контурни карти е интересно занимание. То е подходящо за време, в което родителя или друго дете четат на глас книга или статия свързана с географията, историята, икономиката или културата на даденото място (континент, държава, област).

Не очаквайте, че дете, което никога не е правило карта ще се справи добре в началото, защото една празна карта може доста да го смути. Помогнете на детето си да се научи да използва основните цветове, за да оцвети картата си като гледа готова карта от атлас. След като завърши с оцветяването, научете го да надписва картите си чисто, използвайки най-добрия си краснопис до момента.

Запазвайте картите в папка и му помагайте да се старае да стават все по-хубаво оцветени и по-чисто направени.

Има много сайтове с контурни карти, които може да отпечатате когато са ви необходими:

3D карти

Един интересен начин за запомняне на релефа на дадена държава или континент е правенето на 3D(тримерна) карта от солено тесто (2 части брашно, 1 част сол и 1 част вода). Слагате една контурна карта върху картон и отбелязвате къде ще имате планини, морета, реки, т.н. Правите цялата карта от тестото като вдигате планините на височина, изравнявате равнините и отбелязвате реките. След 1-2 дена тестото изсъхва и е готово за оцветяване с акварелни/темперни бои – сини, зелени или кафяви.

Правенето на такава карта отнема няколко часа (в два различни дена), но след това поне година ще си имате карта, която ще стои на видно място и детето ще ви обяснява много пъти на вас и на вашите приятели и роднини кое къде се намира на нея. След около година, картата ще трябва да се изхвърли, защото тестото се напуква и троши.

Компютърни игри

Една доста популярна образователна игра е Seterra, чрез която може да се научат страните, столиците и флаговете им. (онлайн версия)

Флаш карти

Удобни са при изучаване на държавите и техните столици, планини и техните най-високи върхове, географските понятия (име с някакво описание или картинка). На едната страна на картончето, изписвате името на държавата, а на другата – нейната столица. Детето издърпва карта, вижда какво пише на едната страна и трябва да познае какво пише на другата. И така, докато научи държавите от даден континент. После правите карти(картончета) за следващия континент и така нататък докато съберете флаш карти за всички континенти.

Подобни карти може да се ползват и за memory game (игра на концентрация, в която трябва да съберете всички двойки еднакви карти).

Ястия

Една хубава идея е да сготвите с децата си някаква типична за изучаваната страна гозба. Изберете рецепта на основно ястие или десерт, които са сравнително лесни за приготвяне и са съставени от продукти, които може да намерите в магазина.

Кръстословици

Когато изучават дадена държава, децата може да направят една или повече кръстословици, така че в оцветените квадратчета да се получат столицата на държавата или някоя забележителност. Останалите думи в кръстословицата могат да бъдат известни реки, планини, върхове, градове, равнини, пещери в изучаваната държава.

Папка по география

Всяко дете може да приготви уникална папка по география, в която да слага резултатите от своята работа.

Такава папка се попълва за дълъг период от време и затова е добре да е удобна за ползване. (Папките с големи пръстени са удобни за бързо поставяне на листове, на всяко място където е необходимо, но можете да ползвате и обикновени папки.)

Направете няколко секции по континенти, а накрая една секция „Географски речник“, нарисуван и надписан от детето. (ако му е трудно да нарисува картинка изобразяваща дадения термин, може да изпечатате такава от интернет).

След изучаване на дадена държава или регион, подредете в папката всички карти, знамена, писмени работи, забележителности, страници с факти за дадена държава, изрезки от вестници и списания, графики с различни статистики, климатични особености, събрани по време на изучаването.

Една подобна идея е да се направи тетрадка за изучавания континент, в който за всяка държава, детето отговаря на списък от въпроси и слага снимки или рисунки. Крайният резултат е подобен на детски лексикон, но ... с полезна информация.

На добър път!

Това са само малка част от идеите, с които може да стимулирате интереса на децата ви към географията.

Пожелаваме ви приятно пътешествие! :)