Курс по "Програмиране с Божидар"

Програмиране с Божидар - онлайн курс по програмиране на JavaScript за деца и юноши (12-18г.) - Учене в дълбочина - Множество практични проекти - Индивидуално внимание

✔ Учене чрез множество малки проекти.

✔ Дискусии два пъти седмично за всички сложни и прости въпроси.

✔ Свободно достъпни видео уроци.

✔ Приятелска среда за работа в екип.

✔ За деца между 12 и 18 г., със и без предварителен опит.

За лектора и курса

Здравейте! Казвам се Божидар. Може би ме познавате от конференциите за домашно образование, като например тази от 2023, когато правих разказвах на децата как работят компютрите, или пък от някои от интервютата, които избухнаха около 2013 покрай едно мое първо място на национално състезание по информатика.
Аз съм завършил домашен ученик. Занимавам се с програмиране от 7 и работя като програмист горе-долу откакто завърших. Въвлечен съм и в работата на Асоциацията за Домашно Образование, като съм част от екипа и помагам за техническата поддръжка и модернизация на този сайт. За мен е чест и привилегия да послужа на родителите образоващи децата си у дома и е чудесно че толкова много хора активно се интересуват от бъдещето на техните деца. Затова се радвам че мога да предложа и моя курс по програмиране за деца! На вашето внимание:

"Програмиране с Божидар" е онлайн курс по програмиране на JavaScript за деца и юноши между 12 и 18 години. В него се стремя да предам не само умението за писане на код, но и да представя в дълбочина как работи компютъра и как програмирането се е развило досега. По този начин, учениците получават хоризонт за IT сферата, който може да възбуди любопитството им и да им е полезен в редица професии.

В курса залагам на идеята, че придобиването на умения, като това да програмираме, е най-вече свързано с много практика и минал опит. Затова, в процеса на курса децата работят върху множество различни проекти, част от тях като домашни, но някои и като собствени малки проекти, които да останат като доказателство за наученото.

Разбира се, единствено практика сама по себе си не е достатъчна. В днешния свят на лесно-достъпна информация, е изключително ценно да знаем как да търсим и намираме информацията, която ни трябва. Затова, се стремя да подготвя децата да четат и разбират техническа документация, като за целта се опитвам да предам основната терминология и принципи от самото начало, да давам примери как аз намирам информация и да насочвам децата към нужната им документация по време на изработката на техните проекти.

Това не е всичко – в курса също така се стремя да обръщам внимание на всеки участник и да съобразявам програмата с индивидуалните нужди и цели, тренираме работа в екип като правим отборни проекти, презентираме проектите, които сме направили, за да упражним целия процес свързан с изработката на един проект, и се опитваме да сме една приветлива, приятелска общност.

За регистрации и повече информация, вижте страницата на самия курс.

Малко история

Започнах курса в началото на 2023 като експеримент за малък собствен бизнес. Тогава пробвах да преподавам учебния материал като лекции на живо и да работя с цяла група от деца едновременно. Това имаше своите плюсове, но подобно на работата в една училищна класна стая, беше изтощително за мен да преподавам материалът няколко пъти, а децата не успяха да получат цялото внимание което им трябваше, тъй като бе нужно да се движим със средното темпо групата.

Затова тази година реших да организирам курса различно, разделяйки го на две части:

  1. Една част от курса е поредица от видеа, които записвам, когато обяснявам нов материал. Целта е тези видеа да са възможно най-полезни за цялата общност и затова те са достъпни напълно свободно – без ограничения от авторски права, задължителни регистрации, или пък реклами. Разбира се, изработката им ми коства време и усилие, и за да мога да продължавам да ги публикувам, идва и втората част от курса.

  2. Втората част от курса е затворена група, където учениците имат възможност да задават своите въпроси, да получават помощ със своите проекти, да дискутират а дори и да намират съотборници за работа в екип. В тази група се чуваме два пъти седмично, а през останалото време участниците могат да задават своите въпроси писмено. Също така обръщам внимание на всеки ученик и се старая да подкрепям тяхното развитие и като програмисти и като хора.

Ако искате да сте част от развитието на този курс и да прочетете повече информация за него, сте добре дошли да разгледате моят сайт.

За контакти: bojidar.marinov.bg@gmail.com

Снимка на лектораБожидар Маринов е завършил домашен ученик, работещ като програмист с над 15 години професионален и непрофесионален опит – като е участвал в разнообразни проекти, от уебсайтове и приложения до блокчейни и игри. Винаги е харесвал да работи с деца, на повечето от които е познат и като “бате Боби”.

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Практични насоки, Методи