Уроци по История с Петър Порумбачанов – Четвърта част: 1878 – 1944 г.

 Всяка седмица нов видео урок. 

 

 Може да гледате уроците по всяко време, на удобно място, толкова пъти, колкото желаете. 

 

Неограничен достъп до всички уроци за цялото семейство. 

 

Допълнителна информация и дискусия чрез среща с преподавателя в Zoom на живо, която се записва и предоставя на участниците. 

 

 Не са необходими допълнителни материали и опит, а само участие. 

 

 Тестове за всеки урок, чрез които сами проверявате наученото. 

 

 

История на България с Петър Порумбачанбов:

Проектът „История на България с Петър Порумбачанбов“ стартирах през есента на 2022 г. До този момент са записани и налични видео уроци за Първо и Второ Българско царство, както и за периода на Османското робство. Четвъртата част, съставена от девет видео урока, ще е посветена, логично, на историческия период след освобождението на България през 1878 г. до деветосептемврийския преврат от 1944 г.

Това е сложен, наситен със събития отрязък от време в българската история, в който нашите предци изработват първата си конституция (1879 г.), обявяват Съединението на Княжество България и Източна Румелия, защитават го (военно и дипломатически – 1885 г.), обявяват Независимост в 1908 г., участват в две Балкански и две Световно войни . . . Разбира се, това е малка част от всичко, което характеризира годините на Третата българска държава, но заедно ще вникнем в дълбочината на процесите, които в крайна сметка довеждат България (в разглеждания период) до две национални катастрофи.

Целта на тези курсове по история на България, както и мотивацията за тяхното осъществяване са в голяма степен елитарни, а не комерсиални. Тези цел и мотивация бяха провокирани от дузина родители, които образоват своите деца в домовете си. В мое лице, като председател на Асоциация за домашно образование и историк, родителите видяха възможност децата им да получат качествена информация за родната история, на фона на изключително компрометираното, меко казано, съдържание в съвременните учебници и помагала, използвани в училищната система и разпространявани в книгопродавачниците. В началото на Четвъртата част на тази поредица се радвам, че макар години наред да намирах оправдание за отлагането на този проект, в крайна сметка го наченах и практически с тази част смятам да го завърша, защото съм дал обещание и към други родители да направя курс по гражданско образование, в качеството си на юрист, но това е друга тема.

Четвъртата част на курса е съставена от девет урока и девет онлайн срещи в платформата „Zoom“. Както в предните три курса и уроците от Четвъртата част ще са придружени от тестове, които всеки участник може да попълва след всеки урок, за да провери как е усвоил материала. Тестовете не са задължителни! Само тези от курсистите, които желаят да попълнят тестовете могат да го направят. Въпросите в тестовете ще са пряко и конкретно обвързани с преподадения материал. Всеки курсист, който попълни тестовете, ще получи сертификат за успешно преминат курс по История на България – Четвърта част.

 

Какви уроци включва този курс:

1. България от Освобождението до Съединението (1878-1885 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Първи урок (петък, среща в Zoom) - 15.03.2024 г.

2. Българското Съединение (1885 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Втори урок (петък, среща в Zoom) - 22.03.2024 г.

3. Българската държава от края на XIX до началото XX век (1886-1903 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Трети урок (петък, среща в Zoom) - 29.03.2024 г.

4. Стопански и културен подем. Обявяване на Независимост. Последиците. (1903-1912 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Четвърти урок (петък, среща в Zoom) - 05.04.2024 г.

5. От Балканските войни до Първата световна война (1912-1917 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Пети урок (петък, среща в Zoom) - 12.04.2024 г.

6. България по време и след Първата световна война (1917-1926 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Шести урок (петък, среща в Zoom) - 19.04.2024 г.

7. От нормализация до политически преврати и политически екстремизъм (1926-1935 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Седми урок (петък, среща в Zoom) - 26.04.2024 г.

8. Царски режим. Военна политика. Втора световна война (1935-1941 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Осми урок (петък, среща в Zoom) - 03.05.2024 г.

9. Третата българска държава – епилог (1941-1944 г.).

- Допълнителна информация и дискусия към Девети урок (петък, среща в Zoom) - 10.05.2024 г.

 

За цената на този курс:

Този курс по История на България (1878 - 1944 г.) – е на цена от 250 лв. Това включва участие във всички уроци и дискусии с Петър Порумбачанов, достъп до тестовете за проверка на усвоения материал, записи от онлайн срещите ни в Zoom. Важно е да се знае, че след приключване на курса, всеки участник, заплатил таксата, ще има постоянен и неограничен достъп до видео уроците. По този начин, винаги ще може същите да бъдат преглеждани отново и отново, за да се затвърждават или опресняват придобитите знания.

След като попълните формата за регистрация по-долу, ще получите писмо, в посочената от Вас електронна поща, с информация за банковата сметка. Регистрацията се счита за завършена, след превеждане на таксата за участие.

 

 За този курс няма регистрация в момента!

 

Важно!

1. Уроците по история на България, посветени на периода от освобождението на България от османско робството до деветосептемврийския преврат (1878 – 1944 г.), ще стартират на 11-ти март 2024 г., когато записалите се участници ще получат достъп до първия видео урок. След това, в петък, 15-ти март от 18.00 часа в платформата "Zoom" ще се проведе и първата ни среща. Линк към виртуалната стая за провеждане на „петъчната среща“ ще получите на посочения от вас e-mail адрес при регистрацията.

2. Посоченият от Вас e-mail адрес ще се използва за кореспонденция на материали, свързани с курса, да се свързвате с програмата, която ще използваме за комуникация, както и за да получите постоянен достъп до всички видео материали. Съветът ми е да си направите отделна електронна поща за целите на курса. Препоръчвам електронната Ви поща да е в gmail – най-лесно съвместима е с програмите и платформите, които ще се използват по време на курса.

 

За преподавателя:

Петър Порумбачанов е дипломиран историк и юрист. Изучавал е История в Историко-юридически факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „История“ и специалност „Право“ в юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“. Петър има педагогическа правоспособност – „Учител по История“. Петър е семеен и заедно със съпругата си, Живка Порумбачанова, имат четири деца. От създаването на Асоциация за домашно образование през 2010 година досега, Петър Порумбачанов е неин председател. През последните близо 20 години Петър многократно е изнасял лекции за различни събития от Българската история, като винаги е предизвиквал интереса на аудиторията с увлекателния си изказ и вълнуващ разказ за малко известни и рядко изучавани факти от историята на България.

 

За допълнителни въпроси и уточнения може да се обръщате към Петър Порумбачанов:

e-mail: p.porumbachanov@gmail.com

тел: 0877203355

 

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Практични насоки, Методи