Деца отнети в шокираща държавна акция

В осем часа сутринта на 29-ти август, Сряда, 2013 г. с, както беше наречено, „брутално и жестоко“ действие, екип от 20 социални работници, полицаи и специални агенти щурмуваха дома на семейство, обучаващо децата си вкъщи в Драмщат, Германия, насила отнемайки всички четири деца на семейството на възраст от 7 до 14 години. Единствената причина за отнемането на децата е факта, че родителите Дирк и Петра Вундерлих продължили да обучават децата си вкъщи пряко на Германската забрана за домашно образование.

Не е известно къде са отведени децата. Властите злобно обещали на родителите, че няма да видят децата си „много скоро“.

HSLDA се сдоби и преведе (на английски език) съдебните документи, разрешаващи използването на сила за задържането на децата. Едиствената законова основа за отнемането е факта, че семейстово продължавало да обучава децата си вкъщи. Документите не съдържат никакво основание на база насилие или небрежност спрямо децата. Освен това, Германските власти дори не са се поинтересували дали става въпрос за отсъствие на образованост, поради липса на адекватно образование. Законът в Германия игнорира образователния напредък на децата учащи в домовете си ; посещение (в държавно училище), а не обучение, е изискването на Германския закон.

Съдия Коениг, съдия по семейни въпроси в Драмщат, е човекът подписал на 28 август заповедта, даваща право за моменталното отнемане на децата на Дирк и Петра Вундерлих.

Основавайки се на възможността за липса на желание у родителите да сътрудничат на „властите за незабавно изпращане на децата в държавно училище,“ съдията разрешил, ако се наложи да се използва „сила срещу децата“. Причината за тази заповед е и предположението, че подобна сила ще бъде нужна, защото децата са „възприели разбирането на родителите си“ относно домашното образование, заради това „не може да се очаква съдействие“, както от родителите, така и от децата.

Държавно попечителство

През Октомври 2012-та година, Германският съд дава на държавните социални работници законово попечителство над децата на семейство Вундеерлих. Решението е основано единствено на факта, че Вундеерлих обучават децата си вкъщи. Германският адвокат Андреас Вогт успя, на апелативна инстанция, да забави моменталното отнемане на децата на семейство Вундерлих през 2012-та година. Вчера обаче, докато семейството започвало кротко учебния си ден, той бил прекъснат от позвъняване на входната врата, позвъняване, което преобърнало живота им.

Дирк Вундерлих описва ужасяващите събития след това:

„Погледнах през прозореца и видях много хора, полиция и специални части, всички въоръжени. Казаха ми, че искат да влязат и да говорят с мен. Опитах се да задавам въпроси, но за секудни, трима полицаи донесоха таран и щяха да разбият вратата, затова я отворих. Полиците ме натикаха в един стол и дори не ми позволиха телефонно обаждане. Беше пълен хаос! Докато ми обясняваха, че имат заповед да ми отнемат децата, при най-малкото движение от моя страна ме сграбчваха така, сякаш съм терорист. Никога не съм предполагал, че нещо подобно може да се случи в нашето тихо, спокойно градче. Беше като сцена от фантастичен филм. Децата и съседите ни бяха травматизирани от тази инвазия.“

В търсене на дом 

През изминалите четири години, HSLDA разказа сагата на семейство Вундерлих, които се местеха от страна в страна из Европейският Съюз, в търсене на място, което да нарекат дом, където да могат свободно да обучават децата си вкъщи. Въпреки че намериха убежище и се отърваха от преследване, г-н Вундерилх не успя да си намери работа и миналата година се наложи семейството да се завърне в Германия.

С известна доза безпокойство семейството се заселило в Драмщат, на 40 километра южно от Франкфурт. Задължително за всички пребиваващи в Германия е да се регистрират пред местните общински власти. Дни след като семейството регистрира присъствието си в градчето, властите сигнализират за криминален случай, свързан с непосещение на училище и само няколко месеца по-късно на „Агенцията за младежкото благополучие“ е дадено попечителство над децата. Въпреки това, съдът позволил на децата да живееят с родителите си, тъй като държанието към тях било добро и като цяло били обгрижвани от родителите си (вижте също „Елате мирно сега или насила после “ “Come Peacefully Now or by Force Later”). 

За да направят невъзможно бягството на семейство Вундерилх от страната, властите дори отнели паспортите на децата. Нарушени са множество човешки права, гарантирани от Европейската конвенция за правата на човека, заяви председателят и основател на HSLDA,  Майкъл Ферис.

„Правото да образоваш вкъщи децата си е човешко право. Както и правото за свободно придвижване и напускане на страната. Германия вулгарно потъпква правата на това семейство. Арестът на тези четири прекрасни, невинни деца, е насилническо действие на една побесняла страна. Правото на родителите да определят образованието на децата си е човешко право от най-висока степен” - заявява Ферис.

Ферис каза още: „Конституцията на Съединените Щати не е единствената, която подкрепя правата на родителите да определят образованието на децата си. Германия е страна по множество договори за човешки права, които признават правото на родителите да осигуряват образование на децата си, различно от държавното. Освен това, родителите имат право да образоват децата си, съобразено със собствените си религиозни убеждения. Германия не е изпълнила задължението си по международните договори, дори като либерална демокрация. Аз и HSLDA ще направим каквото е по силите ни, за да помогнем на това семейство да си върне децата и да им осигурим защита от преследване. Този казус недвусмислено показва, защо случаят с даденото по-рано политическо убежище в САЩ на немското семейство Ромейк е толкова важен. Семействата в Германия се нуждаят от безопасно място, където да могат да образоват децата си на спокойствие.“

“Отачаяни“

След нападението, Дирк Вундерлих сподели на Майк Донъли – директор международни отношения към HSLDA, че той и жена му са отчаяни.

Донъли казва: „Това са разбити хора. Те ми казаха, че се чувстват сякаш някой ги стрива на прах. Разтресени и шокирани са до дъното на душата си от случилото се. Но също така ми казаха, че са последвали съвестта и повелята на вярата си. Въпреки че нямат вярва в държавата Германия – те ми казаха, че имат вяра в Бога. Те са вдъхновяващо и храбро семейство. Боря се за германските домашно обучаващи семейства от години и се надявах, че нещата в Германия се променят, тъй като мина известно време, без подобни прояви на бруталност. Сгрешил съм.“

„Майк Ферис и аз прекарахме известно време със семейство Вундерлих на първата световна конференция за домашно образование в Берлин през Ноември 2012 г. Те са прекрасно семейство с безценни деца. В действителност са най-обикновени хора, които правят същото, което правят всеки ден милиони хора в Съединените Щати.“

“Колко още?“

Донъли пита: „Въпросът ми към политическите лидери на Германия е следният: Колко дълго ще позволявате да се предприемат подобни жестоки и брутални действия срещу германските семейства. Защо е толкова важно да набутвате хората насила във вашите държавни училища? Ехото от подобни действия иде от тъмните времена на германската история. Кога водачите ви ще придобият смелост, за да направят нужните промени, така че подобна бруталност, като тази към семейство Вундерлих, което просто обучава децата си вкъщи, повече да не се случва? Няма ли германски политик, който и да е в Германия, та да се изправи и да застане на страната на правдата?“

Вундерлих обяснява, че 14 годишната им дъщеря Махсейа е трябвало да бъде изведена насила от домът си:

„Когато излязох навън, съседката ни плачеше, докато гледаше. Обърнах се и видях дъщеря си ескортирана като престъпник между двама едри полицаи. Не бяха никак мили. Когато жена ми се опита да целуне и прегърне дъщеря ни за сбогом, един от специалните агенти грубо я блъсна с лакът настрани и й каза: „Твърде късно е за това“ - Каква е тази държава, която постъпва по този начин!?“

След като децата са отнети, семейството е било „поканено“ на среща с висшата социална власт в лицето на г-н Бенис. Вундерлих се съгласяват на срещата и с тях идва техният адвокат, Андреас Вогт, който тръгнал веднага, след като научил за ставащото, пътувайки няколко часа с влак.

Когато родителите попитали, кога ще бъдат изслушани от съдията, за да се борят против отнемането на децата, им било казано, че ще трябва да изчакат докато съдията се върне от ваканция. Вогт съобщи на HSLDA, че властите не показват никакво разбиране. Вогт се е превърнал в ключов адвокат за движението за домашно образование в Германия, поемайки защитата на много семейства. Представил е някои от случаите пред Германският Върховен съд, но до момента без успех.

Петра Вундерлих каза, че сърцето й е разбито: „Празни сме. Имаме нужда от помощ. Борим се, но се нуждаем от помощ.“

Може да подкрепите нашата борба за семейство Вундерлих като дарите на Homeschool Freedom Fund

 

От Асоциация за Домашно Образование: Скъпи приятели, потресени сме от историята на семейство Вундерлих и ви призоваваме да подкрепите нашия протест срещу бруталните действия на германските власти, като се подпишете под писмото, което сме адресирали до посланика на Германия в София, г-н Матиас Хьопфнер. Достатъчно е да отворите линка, да прочетете писмото, да попълните трите си имена и ел.адреса, след което да изпратите писмото. Молим ви, бъдете смели и се изправете срещу тази неправда! 

 

Статията е взета оттук

Превод от aнглийски език: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Закони