София - учещ се град

Приятна атмосфера, много идеи и страхотна аудитория, така накратко мога да опиша семинара, провел се на 04.07.2014 в „Земята и хората“, като част от проекта „София-учещ се град“. Проф.д-р Силвия Николаева, от СУ“Св.Климент Охридски“, е прекрасен преподавател и очевидно способен медиатор, след като е успяла да асоциира вече 100 неправителствени организации към своят проект. Човек трябва да посети някой от семинарите, за да се увери, че в България статуквото, в областта на образованието, се променя. Променя се „бавно, с малки, но за сметка на това сигурни крачки“, по думите на проф.д-р Николаева. Това е целта и на Асоциацията за домашно образование, да се стигне до промяна, но с темповете, с които българинът придобива своята образователна култура. Истинският растеж е бавен и когато се полагат последователно усилия, за дълъг период от време, то резултатът винаги идва и винаги е траен. 

Асоциация за домашно образование бе представена с лекция на тема: „Образование или дресировка – философски презумпции на образованието“. Темата предизвика аудиторията към размисъл за това, колко важно е да разбираме презумпциите, които лежат в основата на всяка образователна метода. Всички се съгласиха, че голямата лъжа по отношение на образованието е, че то може да бъде неутрално – неутралитетът е мит! Стана ясно, какви са философските (религиозните) презумпции на съвременното държавно образование в България, както и това, че родителите имат морално право и дори задължение, да се възпротивят на държавната образователна политика и да поемат контрол над образованието на своите деца. 

В крайна сметка, се разделихме с надежда за повече подобни срещи и си обещахме, да не спираме да работим съвместно, за подобряване образователната среда у нас. Сътрудничеството между СУ“Св.Климент Охридски“, в лицето на проф.д-р Николаева, и Асоциация за домашно образование е от важно значение за всички родители, чиито деца се обучават в домовете си. Преподавател от СУ, ще присъства и на тазгодишната ни Конференция, което е добра практика, отваряща възможност за трайни връзки между хоумскул родители и независимите академични тела в българските университети.

Категории: Домашно образование, Религия и образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Философия