Единадесет начина, по които дядо и баба могат да помогнат в домашното образование

 

 

Рич и Барб Хеки, основатели на Grandparents of Homeschoolers

 

Понякога, майките и татковците, обучаващи децата си вкъщи, се потят и тревожат над проблеми, а в крайна сметка откриват, че решението е точно под носа им.

Отговорът на въпроса как да се намали напрежението от домашното образование, докато в същото време се заздравяват важни, съдържателни взаимоотношения е: дядо и баба.

Дали лице в лице или от разстояние (чрез конвенционалните комуникационни системи или дигиталните технологии) участието им може да е „животоспасяващо“ за изтощените семейства! Ето 11 начина, по които баба и дядо могат да бъдат от голяма помощ:

  • Грижа за детето с цел

Откакто свят светува, дядо и баба са наглеждали децата в отсъствието на родителите. Преобразете този процес като дадете целенасоченост на това време, изпълвайки го със занимания, насочени към поощряването на учението и израстване в ученичество.

Баба и дядо са способни да предложат книги и дейности, които да допълват академичните предмети, изучавани от децата. Също така, могат да научат, върху кои черти от характера на всяко дете родителите се съсредоточават и развиват и могат да измислят дейности, да четат книги и да изучават библейски примери, които ще спомогнат растежа в тези области.

  • Предайте на детето умения

Дядо и баба имат зад гърба си един цял живот, изпълнен с хобита и умения, които те са развили и обичат да правят, а внуците обичат да научават нови неща от тях.

Децата могат да научат от тях умения в занаяти като готвенето, шиенето и дърводелството; умения за живота като поддръжка на кола и управление на пари; развлекателни умения като лов/риболов и стрелба по чинийки; кариерни умения като основно разбиране на водопроводните и електрически инсталации или инвестирането в акции.

  • Преподаване на академичен предмет

На практика всеки може да преподава предмет като история, математика, наука или литература. Ако не го познаваме, просто ще учим заедно с децата. Дядо и баба могат да пробват да преподават предмет, с който вече са добре запознати или предмет, от който са заинтересовани и самите те биха искали да се опознаят по-отблизо.

Съществува изобилие от всякакви ресурси онлайн, които могат да дадат идеи и сайтове, които предоставят отговори на трудните въпроси. Както на шега казвахме на нашите деца „Гугъл знае всичко“.

  • Финансова помощ

Независимо дали са с ограничен бюджет или имат прилични финансови ресурси, това е област, където дядо и баба могат да бъдат в голяма помощ. Тези, които имат добри средства, могат да плащат уроците по музика на внуците, учебните програми или оборудването за научната им лаборатория. Попитайте родителите какво би помогнало най-много на децата в настоящите им занимания.

Дядовците и бабите, които са с по-ограничен бюджет, могат да помогнат като търсят изгодни сделки. Хубавите, изгодни сделки съществуват, но заетите домашнообучаващи родители рядко имат време, което да прекарат в търсенето им. Супер любопитните баби и дядовци, надарени със свободно време могат да бъдат голямо благословение.

  • Оформяне на портфолио

Не само, че е удоволствие за старите хора да правят красиви неща за спомен, но е и много практично, тъй като много щати в САЩ изискват някакъв вид документация, която да показва, че домашнообразованите ученици са постигнали адекватен напредък в ученето си.

Заетите родители може да имат време да трупат купища образци от учебния процес в някоя кутия, но нямат време да я организират. Дядо и баба могат да се заемат с тази „кутия“, пълна със съкровища от обучителния процес, да прибавят снимки към екскурзиите или проектите и да създадат прекрасен албум, пълен със спомени, който може да послужи и като правна документация за всяко пътуване на всеки техен внук.

  • Проверяване на задачи

Ох!!! Задължение, което отнема изключително много време на родителите и поради това родителите започват да изостават от децата си.

Дядо и баба на помощ!

Проверяването и поправянето на задачи не само помага много на семейството, но също така дава поглед за напредъка на всеки внук. Информацията с оценката на силата и слабостта на всеки внук по определените предмети, след това може да бъде предоставена на родителя, а вероятно и да помогнат с наставлението и заякчаването на способностите на внуците в тези области.

За дядовците и бабите, които са далеч от внуците си, дневната работа нуждаеща се от оценка може да се сканира или да се изпрати по е-пощата.

  • Лагера на дядо и баба

Забавления, забавления и още много забавления! Всички внуци отиват на гости в къщата на баба и дядо (или наетата езерна хижа) за един уикенд, пълен с планирани занимания. Братовчедите се забавляват заедно, а майките и бащите имат цял уикенд на усамотение.

Възможните занимания са безкрайни: преходи, катерене, плуване (специалистите наричат това клас по физическа подготовка); разходки сред природата, събиране на буболечки и листа, идентифициране на птици (науки); печене на сладки (математика); скициране/рисуване с пръсти (изкуство); филми (предварително одобрени от родителите, с обсъждане след всеки, за да се научи детето на аналитични умения, разсъждение и библейски светоглед); разказване на истории (креативно мислене, риторика).

  • Насоки за писане

Много деца изглежда страдат от авторски болки . . . преди дори да започнат да пишат.

Да започнеш е най-трудната част. Дядо и баба могат да решат този проблем като предоставят насоки за писане на внуците си, насърчавайки ги да се забавляват, използвайки креативните си умове и учейки ги на отговорност като им поставят срокове за завършване на историите. След това могат да им помогнат да редактират и усъвършенстват написаното.

Ето пример: „Наследил си земя в пуста планинска местност. Какво ще използваш, за да си построиш подслон или къща? Какво ще ядеш? Как ще прекараш времето си? Как ще поддържаш връзка с други хора? Как ще изпълниш заповедта в Матей 28:19-20 да правиш ученици на Христа?“

  • Проучване на стипендии, чиракуване, стажуване и т.н.

Гимназията минава толкова бързо и изискванията на гимназиалните предмети ограничават времето, което родителите или домашните ученици могат да прекарат в проучването на стипендии и алтернативите на учебните заведения.

Дядо и баба могат да изиграят ключова роля, чрез помощ в изследването на съответните области. Не само това ще помогне на внуците да открият възможности за изпълнение на Божието призвание спрямо живота си, но също така може да доведе до спестяване на цената, нужна за преследване на тези цели.

  • Организиране на екскурзия за местната кооперативна група домашни ученици

Местните кооперативи са истинско благословение, но членството в тях често води до подробно планиране, когато става въпрос за организация на годишната екскурзия.

Може да е много нервиращо за заетите родители, но за бабите и дядовците е развлекателно! Това им позволява да надзърнат в живота на другите семейства, обучаващи се вкъщи, докато организират мероприятието.

Работата може да е нещо просто като определяне на дата, на която всички ще се срещнат в библиотеката, за да видят там автора, който прави презентация, или може да е нещо сложно като организиране на ден за креативна дейност, събиране на пари и купуване на нужните материали, за да могат по-малките и по-големите деца да създават нещо креативно.

  • Посещаване на конференции за домашно образование

Това е мястото, където дядо и баба могат да уловят визията на домашното образование.

Тези, които не одобряват домашното образование, ще научат защо децата им са решили да го практикуват, както и ще видят пред очите си един напълно нов свят, който не са подозирали, че съществува. Тези, които обичат домашното образование ще си прекарат чудесно, попивайки информацията предоставена от говорителите и разглеждайки рекламираните учебни програми и ресурси, откривайки всевъзможни неща, които да купят на внуците си.

Ако те живеят на мястото на конференцията, могат да помогнат с гледането на децата по времетраенето й, а ако живеят някъде далече, могат да се обогатят като посетят конференция за домашно образование в техния регион.

  • Последни мисли

Взаимоотношенията между дядовците/бабите и внуците са уникални и специални, и всеки момент, който прекарат заедно ги обогатява взаимно. Тези баби и дядовци, които се включват в образованието на внуците си, са благословение за семействата си и самите те биват благословени без мярка.

Рич и Барб Хеки са основатели и председатели на Grandparents of Homeschoolers™ национално, благотворително служение, чиято цел е да насърчава, вдъхновява и екипира дядовците и бабите да подкрепят, да се включват и да се радват в приключенията на домашнообразованите внуци. Целта на организацията е да включи бабите и дядовците в домашното образование на внуците им, независимо дали живеят близо или далеч от тях и независимо дали подкрепят домашното образование или не го подкрепят.

 

Източник

Превод от английски език: Георги Порумбачанов

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки