Да направим Природен бележник

Шарлот Мейсън е родена в средата на XIX век. Подобно на много успешни и важни жени от Викторианското общество, нейната решителност и целеустременост най-вероятно са породени от проваленото щастие на семейството ѝ. Остава сирак на 16 години и проправя самотния си път през света първо като посещава колеж за обучение на учители, след това като заема преподавателска позиция. Става член на колегията в Bishop Otter Training College, Чичестър, Англия.

Шарлот бързо разпознава несправедливостта да се забранява на домашно образованите момичета от средната класа академично образование и решава да се бори за либерално образование за всички деца от всички класи в Британското общество от края на XIX век. Излагала е виждането си в лекции из цялата страна, както и в книгата си “Домашно образование” от 1886-та година. Книгата привлича огромен интерес и води до редица срещи на Мейсън с родители от цялата страна.

През 1887-а година, Шарлот Мейсън основала Национален Образователен Съюз на Родителите (НОСР) с цел да обучава родителите, как да обучават собствените си деца, начинание подкрепено и с журнал, наречен „Родителски Обзор“. През 1891-ва година тя започва да търси мястото, където да отвори нейния „Дом на Образованието“, наричан от обществото „Домът на Светия Дух“, където използвайки здравата си християнска философия за образование и методика да обучава младите жени не само как в бъдеще да учат собствените си деца, но и да стават учители и гувернантки на децата на други хора.

В училищата на Шарлот голямо внимание е било отделяно за обучение върху Библията. По учебния план, дори и от най-малките ученици, на по шест години, се е очаквало да рецитират красиво и съвършено три поеми, три химна, притча и псалм, и да разказват със свои думи истории от Библията и „живи книги“.  Шест годишните също се научавали да събират и изваждат „малки сметки“, да пеят една френска песен и да преписват букви.

Учениците в училищата на Шарлот са били насърчавани да използват както умовете, така и ръцете и краката си. Провеждани са гимнастически упражнение по поляните. Учели са се да правят кошници и да работят с глина.

Всеки ученик е бил насърчаван да води Природен бележник или Природен дневник. Бележниците били усърдно изписани с хубава проза и илюстрирани с деликатни водни цветове. Това е била ярка част от обучението им. Следвайки примера на Шарлот, аз започнах Природен дневник и насърчих децата си да направят същото.

Воденето на природен дневник - едно вдъхновяващо развлечение

Ако редовно даваме възможности на децата ни да влизат в допир с Божието създание, ще създадем навик, който ще бъде източник на радост през целия им живот.

Много хора знаят малко за естествения свят, защото никога не отделят време да го наблюдават. Но ако веднъж събудим сетивата си, природата ще ни дари с богатството си. Децата получават особена радост от малките си открития. „Мамо, виж, откъснах малко цветя за теб!“ Коя майка може да устои на една обична, богата китка глухарчета, дадена ѝ от две годишното ѝ детенце? Глухарчетата не са нещо особено, но самите деца са, тъй като виждат природата за пръв път.

Мъдра хоумскул майка може да се възползва от „откритията“ на децата си като от време на време ги превръща в урок. За да направите това, се нуждаете от Природен Бележник. Всяка празна тетрадка би свършила работа за целта.

Работете заедно с децата и изпълвайте ваш собствен Бележник, това ще представи на децата ви вдъхновяващ пример. Позволете им да разказват за „откритията“ си. След това вижте колко добре вие, и те, можете да нарисувате картина, наподобяваща истинското нещо. Когато рисунката е завършена, насърчете децата си да напишат описание на противоположната страница.

Обикновено, когато рисуваме усърдно в Дневника, държа един природен справочник и полеви наръчник на коленете си под масата. Поглеждам надолу към информацията, която със свои думи небрежно подхвърлям на децата, сякаш съм необикновено знаеща майка!

Да отделяте време за природознание е изключително полезно. Децата ми винаги приветстват това, което изглежда като „свободно време“ помежду другото учене и книги.

Понякога дори не е нужно да отделяте специално време за природознание. Както добре знаете, децата имат навик да намират жаби, пеперуди, бръмбари, червеи, червеношийки, магарешки бодили, катерички, гъби, дренки и влизат в бодливи храсти съвсем сами, без да има нужда да ги подтикваме.

През лятото, вратите се затварят с трясък, докато малките влизат в кухнята, покрити с ярко  червени драскотини, и пчелни ужилвания, дрехите им са покрити със зелени тревни петна и лепки,  за да ви покажат богатствата си.

Спомням си, когато живеехме в горещия Юг, гонейки Синьо-опашатия Западен гущер из дневната с една очукана мрежа за пеперуди. Децата се забавляваха много, смееха се поради вълнение, но аз не се смеех. За мое голямо успокоение, този 30 сантиметров гущер най-сетне беше пленен в една пластмасова кофа и нарисуван в нашите Природни бележници. Получи се доста колоритна и впечатляваща страница.

Според препоръките на Шарлот Мейсън, всички илюстрации трябва да включват обяснение към картините: Латинското име на вида, както и познатото му име. Списък с цветя и птици може да се помести в задната част на книгата, както и други списъци, които може да са от интерес за вашето дете - гъби, насекоми, фосили и т.н. Тези списъци е най-добре да са в подредени колонки с името и датата на откритието, всичко на един ред. Много жалко е да се ограничи Природния бележник само до един-единствен предмет, независимо дали са цветя, птици или нещо друго.

Поддържането на бележника никога не трябва да бъде представяно като учебно задължение. Опитваме се да помогнем на децата, да развият дух на наслада и възхвала, възхищавайки се на Божието дело в творението. Опитайте се да се въздържате от критика, освен ако не се състои в това да давате помощни предложения. Тези бележници, по думите на естественичката от XIX век Анна Ботсфорд Комсток, „независимо от качеството, са безкрайно ценени от собствените си. И защо не? Те представляват това, което не може да се купи или продаде - личният опит в щастливия свят на природата.“

Поезията в Природата

 

  "Светът е пълен с толкова много неща,

  че съм сигурен, че трябва да сме по-щастливи от крале.

                                                         - Робърт Луи Стивънсън.

Което ме води до украсата на Природните бележници или дневници с подходяща поезия, избрана от детето. Поезията или литературните цитати, независимо дали са написани на отделни страници от бележника или вмъкнати сред останалите бележки, представляват още един начин да се сподели красотата на природата. Не е трудно да се намери описание на природата в стихове. Така ученикът може да се „сприятелява“ с поети, които предават възхищението си от естетиката на Творението. Например, на първата страница на моя бележник аз съм написала строфите на един от любимите ми химни: “Това е света на моя Баща”.

Природният свят изразява личността на Бога по начин, който ние всички можем до някаква степен да разберем. Следвайки съветите на Шарлот Мейсън, към природознанието трябва да се подхожда с голямо уважение, защото занимавайки се с птиците, животните, цветята и всички други сътворени форми на живот, ние сме може би по-близко до Създателя си, отколкото в кой да е друг клон на науката.

Цялата информация, която вашите деца събират в уроците си по природознание, и навиците, които спазват при придобиването им, ще формират чудесна основна за бъдещето им научно образование. Междувременно, позволете на децата си да мъдруват над полските кремове и небесните птици.

 

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Георги Порумбачанов


 

Предлагаме на вашето внимание две прекрасни енциклопедии, които безспорно са уникални за българския книжен пазар, защото следват именно метода на Шарлот Мейсън при поднасяне на информацията, насърчават децата да изследват Творението и да правят редица експерименти в домашна среда. Енциклопедиите са част от цялостна програма за домашно образование. Повече информация за енциклопедиите може да намерите в сайта на Асоциацията тук и тук.

Научете повече за образователният метод на Шарлот Мейсън.

Може да закупите енциклопедиите от издателство „Нов Човек“. Кликнете на картинките по-долу:

 

Категории: Домашно образование, Практични насоки, Методи