Може ли да има твърде ранна възраст, на която да се започне математиката?

Когато казвате на малкото си дете, че може да изяде само един бонбон, вие на практика сте започнали заниманията по математика с него. С течение на времето ще го запознаете с по-големите числа като му давате задача да постави три или четири лъжици на масата за хранене, да използва пет цветни молива за своята рисунка, или да покани десет приятели на рождения си ден. 

Така започва математиката. Но дали заниманията с нея ще бъдат интересни, предизвикателни и удовлетворяващи, или проблемни и изпълнени с разочарование? Отговорът зависи от начина, по който ги организирате. 

Може би често си припомняме като родители собствените си постижения от заниманията ни с балет, спорт и музика, които обикновено сме започнали като много малки. Ранната възраст - периодът от 0 до 6 години - е време, когато детето ви учи най-интензивно и най-лесно. Тогава мозъкът на детето ви е най-пластичен, лесно установява връзки и развива умения, които по-късно ще изискват много повече време и усилия. Ако някога сте се опитвали да научите като възрастен чужд език или нов спорт, сигурно сте забелязали колко по-трудно е да постигнете желаното ниво на компетентност, отколкото е било, когато сте били дете. 

Ранното започване на заниманията по математика означава да запознаете детето си със света на математическите концепции чрез ежедневни събития и задачи. Младите родители много често питат: Кога трябва да започнем с това? Отговорът е лесен: Не е нужно да правите нещо специално и по всяка вероятност вече занимавате малкото си дете си с математика всеки път, когато му говорите. Например: думи като първо и второ, по-голямо и по-малко, повече или по-малко от, една играчка, два чорапа, три-четири-пет пръста. Вие ги казвате всеки път, когато храните своето бебе или го обличате. Правите го, когато използвате всеки шанс, за да броите различни предмети (колите в квартала, хората, с които се срещате, улиците, които пресичате), когато четете числата около вас (цени в магазина, номерата на сградите, телефонни номера), когато разпознавате форми (лъчът светлина като права линия, кръглата чиния, цилиндричната чаша за кафе, квадратното килимче, правоъгълната кутия), или сравнявате стойности (повече, по-малко или равно). Тези неща ще изградят постепенно базовия математически речник на вашето дете, което ще направи обучението му по математика в училище много по-лесно. Същото може да се направи с основните аритметични действия като събиране, изваждане, деление и умножение. Колкото по-голям опит има детето ви с тях през ранните си години, толкова по-естествена става неговата връзка с математическите концепции. 

Какво да направите, ако сте пропуснали тази възраст и детето ви вече има трудности с математиката в училище? Твърде късно ли е вече? Като цяло, отговорът е „не“: никога не е твърде късно да започнем да учим нещо и във всяка възраст е възможно да постигнем големи успехи. Упоритият ученик винаги може да постигне положителен обрат. 

Основният проблем при по-големите ученици е мотивацията. Ако са мотивирани, всичко е възможно, стига ученикът да е готов да разпознае лошите навици и да ги промени. Вашето дете е трябвало години наред да запомня равенства, вместо да разбира защо прави това, което прави, да възпроизвежда, вместо да мисли, да попълва отговори, вместо да изписва решения, да замества числа във формули или да смята с калкулатор, вместо да развива логически, сложни решения... и т.н. Промяната на това поведение и изграждането на нови навици ще изискват усилия и време, но ако са успешни, може да имат мощно въздействие върху всички страни от живота на детето ви. 

След началното училище се появяват много фактори, които пречат на детето да направи това усилие: натискът от страна на връстниците, дали е „яко“ да си „отличник“ в клас, недостатъчна подкрепа от страна на родители или учители и пр. Колкото по-късно започнат децата, толкова повече стават неправилните схващания и липсващите умения, което съответно усложнява задачата с наваксването. 

Може да е трудно, но никога не е твърде късно. Интересът, мотивацията и упоритостта правят чудеса, когато работят заедно. 

И все пак, основното правило е: колкото по-рано, толкова по-добре.

 

Източник 

Превод от английски език: Радослава Петкова

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки, Методи