Трета световна конференция за домашно образование - Русия 2018

Между 15 и 19 май, 2018 година, в два града на Русия, красивият Санкт Петербург и столицата Москва, се проведе Третата световна конференция за домашно образование. Хора от 30 държави, от 5 континента дойдоха в Русия, за да се включат активно в това знаменателно събитие, да обменят опит, да се насърчат от факта, че движението за домашно образование е наистина глобално и в него са се включили милиони семейства по целия свят.

В дните на конференцията бяха изнесени лекции от политици, юристи, автори на програми за домашно образование, лидери на движението и родители. Работилниците, които бяха организирани от домакините, разглеждаха теми като: „Работа в обществото“, „Домашно образование (ДО) и държавно управление“, „ДО и вярата“, „Подкрепа за ДО“, „Практични решения в ДО“, „Образователни програми за ДО“ и мн. др.

Винаги е трудно, а думите са малко, за да се опише едно такова събитие, което има изключително значение за света, в който живеем. Домашното образование става все по-популярно и желано от родители навсякъде по света. Направихме няколко кратки видео-срещи с някои от най-изявените и известни лектори на Световната конференция, които с удоволствие ви предлагаме за да усетите атмосферата на тази важна и много насърчителна конференция.

Сърдечно благодарим на домашните ученици, които преведоха тези кратки интервюта и изработиха субтитрите!

 

Първо ви запознаваме с д-р Дебра Бел, зам. председател на Световната конференция (GHEC) и автор на абсолютните бестселъри „Пълно ръководство за домашно образование“, „Пълно ръководство за домашно образование на тийнейджъри“ и „Пълно ръководство за майки, тийнейджъри и деца“. Тези книги са изключително популярни в целия свят, а авторката им е получила редица награди за тях. Статиите, които пише Дебра Бел, са също много популярни сред общността на домашно-образоващите родители. В периода, в който обучава четирите си деца в дома, Дебра Бел създава три хоумскул кооператива, които работят и до днес. Тя е пионер в онлайн образованието, изпълнителен директор и главен учител в AIМ академията, която предлага онлайн курсове за подготовка на кандидат-студенти.

Майкъл Донъли е секретар на Световната конференция (GHEC) и директор на Международния отдел на HSLDA (Асоциация за правна защита на домашното образование). Освен това, Майкъл е член на адвокатските колеги в щатите Колорадо, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Ню-Хемпшир, Охайо, Тенеси и Западна Вирджиния. Той е и професор по конституционно право в колежа Патрик Хенри и автор на многобройни статии свързани с домашното образование, свободата и родителските права. Майкъл и съпругата му Памела имат 7 деца, които са образовани в дома.

Серджо Сааведра е член на УС, на Световната конференция (GHEC) и представител на няколко организации за домашно образование в Испанския парламент. Той работи активно за легализирането на домашното образование в страната си. Серджо работи в испанското министерство на правосъдието и има научни степени по право, журналистика и политология от университетите Ла Лагуна, Сантиаго де Компостела и Алмерия.

Питър Сток е юрист, адвокат и председател на HSLDA (Асоциация за правна защита на домашното образование) – Канада. Той и съпругата му обучават своите 4 деца в домът си. Питър е бил защитник по различни дела, свързани с домашното образование, по целия свят. Работи активно за защита правото на родителите да обучават своите деца, според убежденията си. Той е участвал активно в написването и прокарването през канадският парламент на закон за домашното образование, като концепцията в закона е свързана със защита правото на родителите, сами да определят методологията на образованието.

Проф. д-р Брайън Рей е международно известен с изследванията си в областта на домашното образование. Той е учредител на неправителствения Институт за национално изследване на домашното образование - Орегон, САЩ. Брайън Рей изследва движението за домашното образование вече над 30 години. Има докторска степен от университета в Орегон, магистър е по зоология от университета в Охайо и бакалавър по биология от университета Puget Sound. Брайън Рей е професор по биология, бивш учител, както в държавни, така и в частни училища. Д-р Рей прави изследвания и изнася лекции в Съединените щати и по света, които се фокусират върху педагогиката в дома.

Алексей Комов е член на УС, на Световната конференция (GHEC), на Международната организация за семейството (WCF) и на международната онлайн платформа за петиции CitizenGO. Освен това, Алексей е сред създателите на Класически курикулум за домашно образование в Русия и президент на Руският аналитичен център – Семейна политика. Той е учредител на фондация за подкрепа на семейството и демографията „Св.Петър и Фавроний“ и директор на международния отдел на Патриаршеската комисия по семейните въпроси. Алексей е и съветник по семейните въпроси на няколко депутата в Парламента на Руската федерация. Алексей и съпругата му Ирина, обучават в домът си своите три деца.

Брайън Браун е завършил право в Оксфорд и е президент на World Congress of Families и на National Organization for Marriage – организация, на която е и създател, и чиято дейност е насочена изключително към защита на традиционното християнско семейство. В борбата си да защити принципите на традиционния брак, между мъж и жена, Брайън повежда през 2010 година кампания срещу трима върховни съдии от Айова, които са искали да предефинират брака. Тази борба завършва с отстраняването на съдиите от Върховния съд на щата. Брайън Браун е отличен лектор и оратор, затова и участва в редица дебати, като в един от тях, проведен от New York Times през 2012 година, в който дебатира със защитникът на еднополовите бракове, адв. Дан Саваж, предлага безусловни аргументи в подкрепа на традиционния брак, с което печели дебата, гледан от милиони зрители. Брайън и съпругата му Сюзън обучават своите 8 деца в домът си.

Андрю Подева е основател и директор на  Institute for Excellence in Writing. Той пътува по целия свят и изнася лекции по въпроси свързани с преподаване, писане, мислене и музика, с яснота, прозрение, практически опит и хумор. Неговите семинари за родители, ученици и учители са помогнали на много деца да открият своя талант в писането, а родителите и учителите са открили чрез лекциите му мощни инструменти, чрез които значително да подобрят уменията на учениците си. Разбира се, Андрю Подева е автор на няколко курикулума по креативно писане, които може да намерите на официалната му страница. Андрю, заедно със съпругата си Робин, са образовали в дома своите 7 деца, а днес са горди баба и дядо.

Дякон Иля Кокин е православен свещеник и автор на множество учебници по вероучение. Неговите книги се използват като учебни помагала в държавните училища на Русия, както и от общността на домашните образователи. Неговите учебници са написани разбираемо за децата и са изключително полезни в учебния процес. Една от неговите книги, „Свещена история от Адам до мен“ е преведена и на български език. Дякон Кокин сподели с нас, че Православната църква в Русия активно подкрепя общността на семействата, които обучават децата си в домовете.

Категории: Домашно образование, Религия и образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Философия