Осемте етапа на случайната среща с домашен ученик в хранителен магазин

Може би сте чували за това само от непознати в интернет. Може би се е случвало на приятеля на един приятел на ваш приятел. Или може би {тук звучи драматична музика} се е случвало на вас - случайна среща в магазина с непознат, който си вре носа навсякъде.

Когато случайният непознат забележи плячката си, това, което се случва, е доста последователно. Да, случайната среща на домашен ученик с непознат в магазина преминава през осем етапа.

Хищникът, любопитикус голямчовекус (да не се бърка с много подобния на него, но безвреден вид любознатикус голямчовекус), забелязва отклонилата вниманието си плячка. Тя е дете на училищна възраст в хранителен магазин по време на учебните занятия. Той я доближава и се нахвърля, като сварва детето и неговия родител със свален гард.

Разпитът започва.

Етап 1: „Защо не си на училище днес?”

Нахално любопитният човек започва достатъчно невинно. Може би просто се опитва да завърже разговор. „Аз съм домашен ученик.”, отговаря детето делово (или предпазливо, зависи от това, колко срещи е имало с любопитикус голямчовекус).

Домашният ученик вижда как сянка на ужас преминава през лицето на възрастния. Ами, не. Не се опитва просто да завърже разговор.

Етап 2: „А социализацията?”

Вниманието се насочва към родителя. Случайният непознат задава въпроса с тон, нещо средно между ужас и обвинение. В зависимост от това, къде е родителят по скалата учтив-саркастичен-неуважителен по време на конкретната среща, той или тя може да предложи някой от следните отговори:

  • Социализацията е надценявана. Хората се социализират и в затвора.
  • Ние социализираме кучетата си, а децата си образоваме.
  • Ще се тревожим за социализацията веднага, щом децата се научат да се редят на опашка.
  • О, без социализация за нас, благодаря. Ние сме отшелници.

Или просто ще отговори учтиво, лелеейки надеждата, че непознатият е от безвредния вид любознатикус голямчовекус, а не от ненавистния любопитикус голямчовекус.

Етап 3: „Как ще се научи да живее в реалния свят?”

Тъй като, очевидно, прекарването на 7-8 часа на ден в група от 20-30 деца на същата възраст, тихото ядене на обяда (с грубо пресметнато 15 минути за пълното му унищожаване), както и искането на разрешение за обслужване на телесните функции е реалният свят.

„Е, ние сме в реалния свят точно сега.”, мило и логично посочва родителят.

Етап 4: „Как ще се научи да се справя с насилниците?”

Кога свикнахме с насилието дотолкова, че смятаме домашните ученици за ощетени, защото не им е нужно да се справят с него? Освен това, ако те имат братя и сестри или братовчеди, вероятно са си получили честния дял от него.

Освен ако разпитващият не се интересува от закоравелите, безжалостни, ежедневни насилници. Защо трябва което и да било дете да се учи да се справя с тях? Не очакваме от възрастните да се учат да се справят с тормоза и атаките. За това си имаме отдели Човешки ресурси и жалби до полицията.

Тук родителят може да предложи искрен отговор или да посочи, че домашният ученик фактически се учи как да се справя с насилници точно в този момент. (Забележете: искреният отговор и посочването на очевидното могат да бъдат едно и също нещо.)

Етап 5: „Как си намираш приятели?”

На този етап хищникът пренасочва вниманието си от родителя обратно към детето. Очевидно той никога не е виждал общуване между деца. Защото те са много по-добри в сприятеляването от възрастните.

И, ясно е, че родителят и неподозиращият домашен ученик напускат дома си от време на време. Имам предвид, че те са на обществено място в този момент и понасят тормоза на любопитикус голямчовекус, нали?

Детето може да има, а може и да няма време да отговори на въпроса, преди възрастният да е изстрелял към него следващия.

Етап 6: „Какво правиш по цял ден?”

Ами, освен че се оправям с въпросите на нахални непознати в магазина, …

Етап 7: „Не искаш ли да ходиш в истинско училище?”

„Реален свят? Истинско училище?”, се чуди притиснатият до стената домашен ученик. „Дали не съм живял в страната на фантазиите?”

Етап 8: Препитване с цел установяване на степента на интелигентност.

Финалният етап от магазинската конфронтация между любопитикус голямчовекус и „безпомощния“ домашен ученик е импровизираният тест. Можете лесно да идентифицирате този тест по скорострелните въпроси от областите на математическите изчисления, неясните исторически факти, имената на президентите и главните областни градове.

Сблъсъкът обикновено завършва след този тест. Любопитикус голямчовекус отминава по пътя си. Вероятно той неохотно признава наум, че може би точно този домашнообучаващ родител, единствен в цялата история на домашнообучаващите родители, не съсипва детето си.

Или пък отминава, напълно убеден, че домашните ученици ще докарат края на цивилизацията, такава, каквато я познаваме.


Крис Бейлс е наскоро пенсионирана домашнообучаваща майка, християнка, както и чудноватият, болезнано откровен основател (и бивш собственик) на блога за домашно обучение Weird, Unsocialized Homeschoolers („Особени, несоциализирани домашни ученици”). Тя има доста сериозна пристрастеност към чая и електронната игра Words with Friends (социално мобилно приложение, вариант на Скрабълс). Крис и съпругът ѝ от повече от 25 години са родители на трима забележителни млади хора, завършили училище у дома. Те делят дома си с три кучета, променлив брой котки и седем птици.


 

Източник

Превод: Маринела Инчовска

Категории: Домашно образование, Свобода и образование