Образовам децата си у дома. Знам ли какво правя?

715

Какво правя? Ще съсипя ли живота им? Каква е целта? Мога ли да правя това, без да спирам? Всеки домашнообучаващ родител си е задавал поне един от тези въпроси в един или друг момент. Тези въпроси могат да ни изтормозят и да разколебаят посвещението ни към домашното образование, или могат да ни дадат убеждението и потвърждението, от което се нуждаем, за да продължим.

Какво правя?

Вие ги прегръщате, когато се родят, и им давате да разберат, че сте до тях и ще се грижите за тях. Осигурявате всичко, от което те се нуждаят, дори ако това означава да жертвате съня и времето си. Учите ги да ходят, да говорят, да броят и да казват „моля” и „благодаря”. До времето на постъпването им в детската градина вие сте били техните първи учители и сте ги научили на повечето от това, което знаят. Това е бил естествен напредък в обучението. И всяка стъпка след това ще продължи да бъде естествен напредък в обучението. Но някъде по пътя вие се питате: „Какво правя?”. Може би сте чули, че някой там навън е по-квалифициран от вас, и затова ще се справи по-добре. Може би се питате дали ще съсипете шанса на децата си за успех в живота!

Това преподаване, което е направило децата Ви успешни в това, да бъдат такива, каквито са сега, е същото естествено преподаване, което ще ги въведе успешно в самостоятелния им живот. Вие сте най-важният и възможно най-подходящият човек за тази работа. Обичате ги и ги познавате по-добре от всеки друг „експерт”. На практика, Вие сте експертът в стиловете на учене, предпочитанията, характера и академичните способности на Вашите деца.

Вие им давате свободата да учат по свой собствен уникален начин, да развиват увлечения по идеи и знание; Вие подхранвате тяхната любознателност. Вие отговаряте на техните въпроси - без значение колко много са те. Вие им давате свободата да учат и да обичат да учат, защото ги обичате. Вие сте експертът в техните навици за сън и хранене и техните физически, емоционални, умствени, духовни и академични нужди. Вие сте експертът!

И така, какво правите? Изливате живота си в техния живот. Давате им най-добрата възможна индивидуална учебна среда. Давате им най-добрият старт в живота, който е възможно да получат. Вие не съсипвате детето си, а го подготвяте за успех. По времето, когато децата напуснат дома Ви, те ще бъдат разностранно развити, с отличен характер, добре социализирани, успяващи в академичен аспект, с добре развито обществено чувство, състрадателни и положително допринасящи членове на обществото.

План за успех

Ако сте избрали да образовате децата си у дома, вече сте започнали да ги подготвяте за успех. И сега какво? Най-добрият план всъщност е просто да имате план. Отделете известно време и запишете отговорите на тези въпроси:

  • Как ще изглежда денят ви?
  • Как ще изглежда учебната среда (кухненската маса, стая, специално приготвена за учене и др.)?
  • Какви са целите Ви за всяко дете (Джейн трябва да научи дробите, Джо ще се влюби в курса по рисуване)?
  • Как ще изглежда учебната програма за всяко дете (съставете списък с всеки предмет: Библия, математика, природни науки, история, езикова грамотност и т.н.)?

До сега може вече да сте започнали домашното обучение и дори вече напредвате криво-ляво. Да видим дали можем да отговорим на въпроса: Каква е целта?

Каква е целта?

В началото целите Ви може да са били да ги накарате да учат, докато се опитвате да ги запазите здрави, подслонени, нахранени и обичани. Единствените други цели, които ще добавите, са духовните и академичните. Ако желаете да видите, че децата Ви ходят в Божия път, когато напуснат дома Ви, целта Ви е да ги учите да ходят в Божия път, докато са все още у дома. Ако целта Ви е да видите, че те завършват училище като отличници по характер и академични способности, тогава ще ги учите на добър характер и отлични академични способности сега. Главната цел на нашите наставления е да ги научим да следват Божия път. Да Го познават и прогласяват. Да Го обичат и да обичат другите. Прости цели, вечни последствия.

Мога ли да правя това, без да спирам?

Ако държите погледа си върху крайните цели, докато работите точно където сте сега, в ежедневието си, ще можете да останете твърди във Вашето посвещение. Тежки обстоятелства, трудни хора, финанси, здраве и толкова много други неща могат да попречат на нашето постоянство. Но дръжте очите си фокусирани върху целта и Авторът на всичко това (Евреи 12:2). Вие не съсипвате децата си: Вие сте добър стопанин на Неговите деца дотолкова, доколкото ги запазвате в дома, където им е мястото.


Дебора Улър е главен редактор на списанието за домашно образование The Old Schoolhouse и пише за издания за домашно образование. Тя и съпругът ѝ Ричард имат осем деца на възраст от 11 до 28 години, които са обучавани у дома.

 

 

 


Превод: Маринела Инчовска

Източник

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Практични насоки