Колко добри сте по логика?

Прочетете внимателно информацията по-долу. В края на статията има кратък забавен тест, който ще направите.

Някои от вас може би са чували термините „избягване на въпроса” и „червена херинга”. Избягването на въпроса е просто. Човекът не отговаря на въпроса, който му е бил зададен, но се опитва да звучи така, че все едно му отговаря. Нещо подобно може би се е случвало и на вас.

Смит: Кажи, Джоунс, кога ще ми върнеш моторната резачка, която ти дадох назаем онзи ден?

Джоунс: Доста добра резачка ми зае, което ми напомня за времето, когато дядо ми отряза дърво с неговата резачка, и за голямата миеща мечка. …

Очевидно Джоунс избягва въпроса. Може би Смит няма да му дава повече инструменти назаем. Но понякога избягването на въпроса може да е по-неуловимо.

Г-жа Джоунс: Наистина се надявам, че не смяташ да учиш децата си вкъщи. Не знаеш ли, че децата, които учат вкъщи, не са добре социализирани?

Г-жа Смит: Как разбра това?

Г-жа Джоунс: Ами просто не са. Познавам едни деца, които се обучават вкъщи, и те не знаят нищо по география. Дори не можаха да ми кажат столицата на Южна Дакота.

Забелязахте ли как г-жа Джоунс само привидно отговори на въпроса? Тя не мисли, че домашното образование дава добра социализация. Но се опита да го докаже като разказа история за деца, учещи вкъщи, които не знаят география. Какво общо има социализацията с географията?

Г-жа Джоунс избягна въпроса с помощта на червена херинга. Червената херинга е забележка, вмъкната в аргумент, която няма връзка с този аргумент - в този случай географията в аргумент за социализацията. Червената херинга отвлича вниманието ни от темата, която се предполага, че обсъждаме: изведнъж се оказва, че спорим за нещо съвсем друго.

Понякога хората се опитват да използват статистика, за да подкрепят твърдението си, но статистическите им данни всъщност не подкрепят твърдението им. Това също е червена херинга.

Г-жа Джоунс: Трябва да спрем тази домашнообразователна лудост. Децата, които учат вкъщи, не се социализират достатъчно. Последните изследвания са показали, че 78% от децата, които не са достатъчно социализирани, ще изкарват по-малко от 7 000 долара, когато пораснат, а 15% от недостатъчно социализираните деца попадат в затвора. Трябва да направим нещо за това, преди да сме се затрупали с бедност и престъпност.

Мнението на тази жена е, че домашното образование не дава достатъчно социализация. Но нейните данни показват само опасностите от недостатъчната социализация. Те не казват нищо за това, дали домашнообразованите деца са достатъчно социализирани, или не. Това е червена херинга.

Важно е да осъзнаем, че човекът, който използва червена херинга, може би казва неща, които са верни. Това, което прави аргумента му червена херинга, е че той - независимо верен или грешен - не подкрепя заключението.

Синът: Приятелите ми утре отиват в една пещера. Мога ли да отида с тях?

Бащата: Не, твърде опасно е. Веднъж отидох в една пещера, паднах в един поток и се намокрих. Чувствах се ужасно през цялото време. Не мисля, че ще ти хареса.

Този баща дава добър пример за това, че катеренето в пещери може да е ужасно, но не казва нищо за това, защо е опасно. Това е червена херинга - той трябва да покаже по какъв начин пещерното катерене е опасно.

 

Време е за тест!

По-долу сме събрали няколко твърдения и кратки разговори, някои от тях съдържат примери за червени херинги, а други - не. За всяко твърдение си задайте въпроса: Това, което казват, подкрепя ли тяхното заключение? Ако не, извикайте „ЧЕРВЕНА ХЕРИНГА!” с пълен глас. Предупреждаваме ви, някои от твърденията са подвеждащи. Можете да проверите отговорите си и да изчислите резултата си в края на статията.

1. Майката: Джоуи, изхвърли ли боклука, както ти казах?

Джоуи: Защо все аз трябва да изхвърлям боклука? Не е честно. Защо някой друг не го изхвърли, за разнообразие?

2. Връх Еверест бавно „расте”. Геолози са измервали върха в продължение на няколко години и са установили, че той нараства на височина с около 4 см на година.

3.Смятам, че домашното образование прави децата умни. Направено наскоро проучване сред образованите у дома абитуриенти показва, че 80% от тях се хранят много по-здравословно от средния ученик в държавно училище. Установено е, че в хранителния режим на типичния домашен ученик преобладават плодове, пълнозърнести закуски, зеленчуци и Ехинацея, докато държавните ученици ядат много хамбургери и сухи пасти. Домашните ученици също така могат да скачат с 15 см по-високо от държавните на изпитите по висок скок.

4. Майката: Джоуи, коя е столицата на Южна Дакота?

Джоуи: Мисля, че е Пиер. Знам, че не е Оклахома Сити.

5. Домашното образование е в голям подем в САЩ. По данни на Националния институт за домашно образование между 1,6 и 2 млн. ученици се обучават вкъщи в САЩ във всеки клас от предучилищна група до 12. клас.

6. Данъците в тази страна сега са много високи. Правителството трябва да ги понижи. То харчи забележителни суми за отбрана, което е ненужно. Сега, след като Студената война свърши и вече няма заплаха от СССР, не е редно да отделяме такива суми от националния бюджет за защита от други ядрени сили.

7. Синът: Приятелите ми отиват в една пещера утре. Мога ли да отида с тях?

Бащата: Не, твърде е опасно. Ти винаги се паникьосваш на тесни места. Мисля, че имаш около 50% шанс да оцелееш цял и непокътнат.

Синът: Но, татко, катеренето е с опитни спелеолози, които знаят какво да правят в извънредни ситуации.

8. Всички крокодили са влечуги.

Птицечовката не е влечуго.

Следователно, птицечовката не е крокодил.

9. Смятам, че от морална гледна точка е погрешно да осъждаме убийците на смърт. Само погледни всичките невинно осъдени в Илинойс. Как ще сме сигурни, че някой, който е осъден, всъщност е извършил престъплението?

10. Сърфист: Уау, братле! Имам най-яката дъска, ш’знайш, която можеш да си купиш, ш’знайш, братле! Глей, мога да карам по вълните като такова, братле! Тотално яка работа!

 

Отговори:

  1. ЧЕРВЕНА ХЕРИНГА! Той не отговори на въпроса.
  2. Не е червена херинга.
  3. ЧЕРВЕНА ХЕРИНГА! Здравословният хранителен режим и способността да скачаш не те правят умен.
  4. Не е червена херинга.
  5. Не е червена херинга.
  6. ЧЕРВЕНА ХЕРИНГА! Този човек изказва мнението, че трябва да намалим бюджета си за отбрана, но това не означава непременно, че данъците са твърде високи.
  7. Не е червена херинга. И двамата говорят по темата.
  8. Не е червена херинга.
  9. ЧЕРВЕНА ХЕРИНГА! Всички знаем, че погрешните присъди са лошо нещо. Но въпросът е за това, дали трябва да осъждаме на смърт хора, които със сигурност са убийци.
  10. Ми, не казваш нищо, братле…

 

Колко сте добри по логика?

10 верни отговора = астрофизик

5-9 верни отговора = зъболекарски хигиенист

по-малко от 5 верни отговора = лабораторна мишка


Ханс Блудорн е дипломиран домашен ученик, син на Харви и Лори Блудорн (авторите на „Преподаване на Тривиума”, издадена на български език от ИК „Нов човек“). Образован по класическия образователен метод, който силно набляга на логиката и писането, Ханс, задно с брат си, Натаниел, издава две книги за обучение по логика и критическо мислене: „The Fallacy Detective” и „The Thinking Toolbox”. Той живее със съпругата си Деси в Колорадо и се занимава с бизнес, писане, музика, арт и катерене.

 


Превод: Маринела Инчовска

източник

Категории: Домашно образование, Философия, Практични насоки, Методи