Уроци по История с Петър Порумбачанов

 

Причини за начинанието:

Процесите, свързани с разпада на българското държавно образование през последните десетилетия, доведоха до ред проблеми в подготовката на българските деца по всички академични дисциплини, изучавани в традиционните училища. Докато по отношение на учебни предмети като математика, физика и химия, където по-трудно може да се манипулира злонамерено учебното съдържание, защото това, както се казва, са точни науки, то въпросът с дисциплини като история, български език и литература е далеч по-сложен.

Историята безспорно е силно идеологическа учебна дисциплина и точно заради това, съзнателното ѝ изкривяване в днешните учебници, ползвани в държавните училища, цели формирането на съзнание у подрастващите българи, отделено от собствената ни историческа идентичност като народ, култура и държава. Тълкуването на Изворите за българската история от някои професионални историци, е меко казано тенденциозно извратено, което очевидно има за цел индоктринация на децата в посока на политически коректна идеология, целяща създаването на аморфна биомаса със занижено самочувствие по отношение на иначе славната ни история.

Целта на този курс е да се възроди интересът, на малки и големи, към Историята на България. Да обичаме своята история означава да я опознаем непосредствено чрез свидетелствата на очевидци на конкретните исторически събития. Ще бъдат използвани „живи“ източници за нашето минало, което прави тези уроци нетрадиционни и далеч по-обективни, защото тълкуването на събитията от миналото е когнитивен процес, с който ще се занимават курсистите, а не преподавателя. Идеята е да се запознаем в по-голям обем с малко известните факти от историята, които винаги са много интересни и вълнуващи. Това ще ни помогне да сглобим максимално обективна картина на хилядолетната българска история.

 

За уроците по История на България:

Посочените причини и цели са достатъчни да начена проекта, който Ви представям – Курсове по Българска история в четири последователни части, в които ще разгледаме максимално обективно стандартните периоди в родната историография, а именно: Първо Българско царство (681 - 1185 г.), Второ Българско царство (1185 - 1396 г.), Турско робство (1396-1878 г.) и Нова Българска история (1878 - 1944 г.). Желанието ми за обективност, по отношение на историческите факти е обвързано с избраната преподавателска методология, а именно, представяне на историята чрез оригинерни (първични) източници за събитията от нашето минало.

Първата част на този проект – Първо Българско царство (681 - 1185 г.) – ще започнем с всички желаещи участници на 2-ри септември и ще приключим на 16 декември 2022 година. В продължение на 16 седмици, всеки петък, от 17.00 часа, ще се срещаме в интерактивната платформа „Zoom“,  за да проведем поредния урок по Българска история. Самите уроци ще са записани предварително видео материали, състоящи се от подробна информация по конкретна тема от въпросния период. Живата връзка в „Zoom“ ще ни позволи да коментираме въпроси, възникнали по време на видео урока, да изясняваме неясни или спорни моменти по отношение на изложената информация. Важно е да се отбележи, че видео уроците ще са на достъпен, разбираем (неакадемичен) език, за да може същите да са лесно усвоими от деца в различна възраст.

Важно е да се знае, че повечето уроци ще са придружени с тестове, които всеки участник може да попълва по време на курса, за проверка на наученото. Тестовете не са задължителни! Само тези от курсистите, които желаят да попълнят тестовете могат да го направят. Въпросите в тестовете ще са пряко и конкретно обвързани с преподадения материал. Всеки курсист, който попълни всички тестове, ще получи сертификат за завършен обучителен етап по История на България, организиран и преподаден от Петър Порумбачанов, с подкрепата на Асоциация за домашно образование.

 

Какви уроци включва настоящият курс:

 1. Историческата наука. Защо трябва да познаваме историята си.
 2. Българи и славяни до образуването на държавата България на Балканския полуостров.
 3. Стара Велика България.
 4. Дунавска България.
 5. Политическа криза – Воини с Византия.
 6. Период на възход и утвърждаване на българското ханство.
 7. Княз Борис – Нова епоха.
 8. Възникване на славянската писменост.
 9. Цар Симеон Велики: България – хегемон в Европейския югоизток.
 10. България при цар Петър.
 11. Поява на богомилското учение – идеология.
 12. Разпадане на Преславска България.
 13. България под византийско владичество.
 14. Борби на българите срещу чуждото владичество.
 15. Въстанието на Асеневци.
 16. Обобщение. 

 

За цената на Първия курс:

Първият курс по История на България – Първо Българско царство (681 - 1185 г.) – ще е на цена от 200 лв. Това включва участие във всички уроци и дискусии с Петър Порумбачанов, както и достъп до тестовете за проверка на усвоения материал. Важно е да се знае, че след приключване на курса, всеки участник, заплатил таксата, ще има постоянен и неограничен достъп до видео уроците. По този начин, винаги ще може същите да бъдат преглеждани отново и отново, за да се затвърждават или опресняват придобитите знания.

След като попълните формата за регистрация по-долу, ще получите писмо, в посочената от Вас електронна поща, с информация за банковата сметка. Регистрацията се счита за напълно завършена, след превеждане на таксата за участие.

 

Форма за регистрация:

 

Важно!

1. Формата за регистрация ще бъде затворена в началото на месец август 2022 г., или по-рано, ако са се регистрирали максималния брой кусрсисти за провеждането на пълноценни уроци. 

2. Уроците ще стартират на 2-ри септември 2022 г., от 17.00 часа в платформата "Zoom". Линк към мястото за провеждане на уроците ще получите на посочения от вас e-mail адрес, при регистрацията.

3. Псоченият от Вас e-mail адрес ще се използва за кореспонденция на материали, свързани с курса, да се свързвате с програмата, която ще използваме за комуникация, както и за да получите постоянен достъп до всички видео материали. Съветът ми е да си направите отделна електронна поща за целите на курса. Препоръчвам електронната Ви поща да е в gmail – най-лесно съвместима е с програмите, които ще се използват по време на курса.

 

За преподавателя:

Петър Порумбачанов е дипломиран историк. Изучавал е История в Историческия факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „История“, в периода 1999 – 2003 г. (В този период Факултетът се именуваше Историко-юридически факултет). Петър има педагогическа правоспособност – „Учител по История“, придобита в същия университет. Петър е семеен и заедно със съпругата си, Живка Порумбачанова, имат четири деца. От създаването на Асоциация за домашно образование, през 2010 година, досега, Петър Порумбачанов е неин председател. През последните близо 20 години, Петър многократно е изнасял лекции за различни събития от Българската история, като винаги е предизвиквал интереса на аудиторията с увлекателния си изказ и вълнуващ разказ за малко известни и рядко изучавани факти от историята на България.

 

За допълнителни въпроси и уточнения, може да се обръщате към Петър Порумбачанов:

e-mail: p.porumbachanov@gmail.com

тел: 0877203355

 

Пилотен епизод, в който отговаряме на въпросите: Какво е история и каква е разликата между разказът за отминали събития и историята като наука? 

 

Защо начевам този проект:

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Практични насоки, Методи