Уроци по История с Петър Порумбачанов

 

Причини за начинанието:

Процесите, свързани с разпада на българското държавно образование през последните десетилетия, доведоха до ред проблеми в подготовката на българските деца по всички академични дисциплини, изучавани в традиционните училища. Докато по отношение на учебни предмети като математика, физика и химия, където по-трудно може да се манипулира злонамерено учебното съдържание, защото това, както се казва, са точни науки, то въпросът с дисциплини като история, български език и литература е далеч по-сложен.

Историята безспорно е силно идеологическа учебна дисциплина и точно заради това, съзнателното ѝ изкривяване в днешните учебници, ползвани в държавните училища, цели формирането на съзнание у подрастващите българи, отделено от собствената ни историческа идентичност като народ, култура и държава. Тълкуването на Изворите за българската история от някои професионални историци, е меко казано тенденциозно извратено, което очевидно има за цел индоктринация на децата в посока на политически коректна идеология, целяща създаването на аморфна биомаса със занижено самочувствие по отношение на иначе славната ни история.

Целта на този курс е да се възроди интересът, на малки и големи, към Историята на България. Да обичаме своята история означава да я опознаем непосредствено чрез свидетелствата на очевидци на конкретните исторически събития. Ще бъдат използвани „живи“ източници за нашето минало, което прави тези уроци нетрадиционни и далеч по-обективни, защото тълкуването на събитията от миналото е когнитивен процес, с който ще се занимават курсистите, а не преподавателя. Идеята е да се запознаем в по-голям обем с малко известните факти от историята, които винаги са много интересни и вълнуващи. Това ще ни помогне да сглобим максимално обективна картина на хилядолетната българска история.

 

За уроците по История на България:

Посочените причини и цели са достатъчни да начена проекта, който Ви представям – Курсове по Българска история в четири последователни части, в които ще разгледаме максимално обективно стандартните периоди в родната история, а именно: Първо Българско царство (681 - 1185 г.), Второ Българско царство (1185 - 1396 г.), Турско робство (1396-1878 г.) и Нова Българска история (1878 - 1944 г.). Желанието ми за обективност, по отношение на историческите факти е обвързано с избраната преподавателска методология, а именно, представяне на историята чрез оригинерни (първични) източници за събитията от нашето минало.

Първата част от този проект – Първо Българско царство (681 - 1185 г.) – започнахме с всички желаещи участници на 29-ти август и приключихме на 25-ти ноември 2022 година. В продължение на 13 седмици, всеки петък, от 17.00 часа, се срещахме в интерактивната платформа „Zoom“, за да проведем поредния разговор за Българската история. Самите уроци бяха предварително записани, а всеки понеделник, учениците получаваха достъп до нов урок. Живата връзка в „Zoom“, всеки петък, ни позволи да коментираме въпроси, възникнали по време на видео урока, да изясняваме неясни или спорни моменти по отношение на изложената информация. Важно е да се отбележи, че видео уроците са на достъпен, разбираем (неакадемичен) език, така те са лесно усвоими от деца в различна възраст.

Почти всичи уроци са придружени с тестове, които всеки участник може да попълва по време на курса, за проверка на наученото. Тестовете не са задължителни! Само тези от курсистите, които желаят да попълнят тестовете могат да го направят. Въпросите в тестовете са пряко и конкретно обвързани с преподадения материал.

 

Какво включва този курс:

1. Първи урок: Историческата наука. Защо трябва да познаваме историята си.

- Допълнителна информация и дискусия към Първи урок (петъчна среща в Zoom).

2. Втори урок: Българи и славяни до образуването на държавата България на Балканския полуостров.

- Допълнителна информация и дискусия към Втори урок (петъчна среща в Zoom).

3. Трети урок: Стара Велика България.

- Допълнителна информация и дискусия към Трети урок (петъчна среща в Zoom).

4. Четвърти урок: Дунавска България.

- Допълнителна информация и дискусия към Четвърти урок (петъчна среща в Zoom).

5. Пети урок: Политическа криза – Воини с Византия.

- Допълнителна информация и дискусия към Пети урок (петъчна среща в Zoom).

6. Шести урок: Период на възход и утвърждаване на българското ханство.

- Допълнителна информация и дискусия към Шести урок (петъчна среща в Zoom).

7. Седми урок: Княз Борис – Нова епоха.

- Допълнителна информация и дискусия към Седми урок (петъчна среща в Zoom).

8. Осми урок: Възникване на славянската писменост.

- Допълнителна информация и дискусия към Осми урок (петъчна среща в Zoom).

9. Девети урок: Цар Симеон Велики: България – хегемон в Европейския югоизток.

- Допълнителна информация и дискусия към Девети урок (петъчна среща в Zoom).

10. Десети урок: България при цар Петър.

- Допълнителна информация и дискусия към Десети урок (петъчна среща в Zoom).

11. Единадесети урок: Разпадане на Преславска България.

- Допълнителна информация и дискусия към Единадесети урок (петъчна среща в Zoom).

12. Дванадесети урок: България под византийско владичество: Борби на българите срещу чуждото владичество.

- Допълнителна информация и дискусия към Дванадесети урок (петъчна среща в Zoom).

13. Тринадесети урок: Въстанието на Асеневци.

- Допълнителна информация и дискусия към Четиринадесети урок (петъчна среща в Zoom).

 

За цената на Първия курс:

Този курс по История на България – Първо Българско царство (681 - 1185 г.) – е на цена от 250 лв. Това включва участие във всички уроци и дискусии с Петър Порумбачанов, както и достъп до тестовете за проверка на усвоения материал. Важно е да се знае, че след приключване на курса, всеки участник, заплатил таксата, ще има постоянен и неограничен достъп до видео уроците. По този начин, винаги ще може същите да бъдат преглеждани отново и отново, за да се затвърждават или опресняват придобитите знания.

След като попълните формата за регистрация по-долу, ще получите писмо, в посочената от Вас електронна поща, с информация за банковата сметка. Регистрацията се счита за напълно завършена, след превеждане на таксата за участие.

 

Форма за регистрация:

За този курс няма регистрация в момента!

 

Важно!

1. Уроците ще стартират на 16-ти януари 2023 г., когато записалите се участници ще получат достъп до първия видеоурок. След това, в петък, 20-ти януари от 17.00 часа в платформата "Zoom" ще се проведе и първата ни среща. Линк към мястото за провеждане на уроците ще получите на посочения от вас e-mail адрес, при регистрацията.

2. Псоченият от Вас e-mail адрес ще се използва за кореспонденция на материали, свързани с курса, да се свързвате с програмата, която ще използваме за комуникация, както и за да получите постоянен достъп до всички видео материали. Съветът ми е да си направите отделна електронна поща за целите на курса. Препоръчвам електронната Ви поща да е в gmail – най-лесно съвместима е с програмите, които ще се използват по време на курса.

 

За преподавателя:

Петър Порумбачанов е дипломиран историк. Изучавал е История в Историческия факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „История“, в периода 1999 – 2003 г. (В този период Факултетът се именуваше Историко-юридически факултет). Петър има педагогическа правоспособност – „Учител по История“, придобита в същия университет. Петър е семеен и заедно със съпругата си, Живка Порумбачанова, имат четири деца. От създаването на Асоциация за домашно образование, през 2010 година, досега, Петър Порумбачанов е неин председател. През последните близо 20 години, Петър многократно е изнасял лекции за различни събития от Българската история, като винаги е предизвиквал интереса на аудиторията с увлекателния си изказ и вълнуващ разказ за малко известни и рядко изучавани факти от историята на България.

 

За допълнителни въпроси и уточнения, може да се обръщате към Петър Порумбачанов:

e-mail: p.porumbachanov@gmail.com

тел: 0877203355

 

 

Пилотен епизод, в който отговаряме на въпросите: Какво е история и каква е разликата между разказът за отминали събития и историята като наука? 

 

Защо начевам този проект:

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Практични насоки, Методи