15 СЕПТЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СВОБОДАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Journée Internationale pour la Liberté de l'Instruction (JIPLI)

Internationaler Tag für Bildungsfreiheit

International Freedom in Education Day (IFED)

Днес по целият свят се развива едно ново течение в образованието. За нас е ново, макар че на практика е добре забравено старо, съществувало от хилядолетия на земята, преди политическите демагози да посегнат на децата, за да им промият мозъците за своята пропаганда в контролираните от тях училища. Образователната алтернатива, която печели не само по-големи успехи от частните и държавните училища, но все повече печели и сърцата на родителите и вниманието на медиите по света се нарича домашно образование. 

Но, странно, колко са се променили хората през годините на комунистическата пропаганда, щом мнозина считат естествената среда на децата – техния дом – за неестествено място, където да учат. Все още в умовете на хората властват стереотипи, старателно положени и утвърдени през последните петдесет години, че децата получават образование единствено в класните стаи, сред връстници, насядали на чиновете пред черната дъска. 

Но трябва ли да ходиш на такъв вид училище, за да получиш образование? Необходимо ли е да прекарваш голяма част от времето си там, за да се научиш да общуваш правилно с хора? Свършиха ли се книгите и образователните ресурси по света, че да се налага децата да учат само по този начин? Свършиха ли се възможностите за общуване и работа с други хора, че да дефинираме социализация като ходене на училище? 

Като си мисля за държавната училищна система все изниква спомена за палтото от едноименния разказ на Петя Дубарова – шареното палто, което е потопено в казана с тъмна боя, за да може ярките му индивидуални цветове да отстъпят пред еднообразието на тъмносиньото или черното. Защото както казанът с боята поглъща разликите и придава един цвят на дрехите, така държавното образование смила уникалността на всяко дете и го превръща в част от системата. В първи клас влизат различни деца, с различни способности, стремежи и интереси, а в дванадесети клас се дипломират деца, различни на ръст и физически белези, но странно уеднаквени като начин на изразяване, философия на живота, ценности, и знания, или по-скоро липса на такива. Не случайно именно монотонността на държавната система смаза младата бургаска поетеса. И след една седмица отново ще се задейства машината й, за да смаже още хиляди детски души. 

Затова в навечерието на 15 септември ние, семействата, които искаме по-добри неща за нашите деца, ще потърсим извор за вдъхновение, смелост и оптимизъм при отглеждането и образоването на децата си в алтернативни начини за образование, при които децата разцъфтяват, и при които се създават предпоставки да развием трайни приятелски отношения на обич, доверие и приемственост с децата ни. 

Затова, скъпи родители, които си учите децата вкъщи, честит ви петнадесети септември – Международен ден за свободата на образованието! Ден, в който хиляди родители като вас в Европа си спомнят своя висш дълг пред Бога и пред съвестта си да дадат най-доброто възпитание и образование на децата си. Ден, в който си спомнят смелостта да излязат от отъпкания коловоз на системата и да поемат по пътя на свободата и на отговорността. Ден, който им напомня за техния Изход от образователния Египет. Мога само да ви пожелая успех и много радост с вашите деца през учебната година. 

 

International Freedom in Education Day - September the 15th 

 

 

Категории: Семейство, Общество, Закони