HOMESCHOOLING в действие

Организация на учебния процес

Основната цел на този материал не е да покаже безспорните предимства на домашното образование пред останалите форми на обучение, а да представи по-ясна картина какво точно представлява. Надявам се също да стане ясно, как на практика действа и се организира училището в дома, както и да покажа, че това не е трудно за всеки всеотдаен и отговорен родител. 

Какво всъщност е домашно училище?

Дълги години, на нас ни бе втълпявана идеята, че има само едно място, в което можем да получим знания и образование - държавното училище. Веднага в представата ни изниква звънецът, първият учебен ден, класната стая, чиновете – списъкът може да е безкраен и със сигурност включва и много неприятни спомени. Когато преди няколко години чухме за домашното училище – беше странно и ново за нас, дори и сега, след 5 години, за мнозина е все още странно и ново.

Бях шокирана, когато разбрах,че Хоумскулингът е бил вече нормално явление през 80-те години в САЩ. Това е времето, когато аз и въобще хората от моето поколение, пристъпихме за пръв път прага на държавното училище. Давам си сметка, че все още в България хората не знаят, че имат право да обучават децата си у дома и че това съвсем не е нова идея.

Какво всъщност е домашно образование или както често го наричаме Homeschooling?
 
Домашното образование е избор, направен от родителите да обучават своите деца у дома, вместо да ги запишат в държавно или частно училище. Родителите ръководят и управляват обучението им , като поемат пълната отговорност за това какво ще учат, как ще го учат, какви методи и подходи ще използват, за да постигнат своите цели в изграждане характера и способностите на своите деца. Домашното училище цели да развие индивидуалните качества и таланти на децата, което е възможно само, когато се прилагат индивидуални подходи. Не е възможно да постигнем това, ако се опитваме да пренесем класната стая в дома си, използвайки методите и подходите, присъщи за нея. Смисълът е, да помогнем на децата да открият кои са те всъщност, в какво са най-добри и какво обичат да правят. Това е правилният път, който трябва да следваме, за да е успешно едно домашно училище. Това е и основната роля на родителите: да наставляват с любов своите деца, да ги водят към зрялост. Хоумскулинга създава самообучаващи се ученици, които са способни сами да вървят напред и да усвояват всяка област на учението.

Факт е, че в страните, където домашното образование се практикува от по-дълго време, вече има и статистика, която показва, че домашно образованите ученици постигат по-високи резултати на стандартизираните тестове от своите връстници в държавните училища. Специалистите констатират, че това се дължи на предимствата, които домашните ученици притежават, като: стабилна семейна среда; подкрепящи и взискателни родители; гъвкавост в избора на програма; индивидуален подход към ученика. Това е противоположно на обучението в класната стая, където се обучават деца с разнородни академични способности, с различна семейна среда и произход. Ясно е, че в България хомскулинга е все още нов, но за тези които активно търсят и се самообразоват не е тайна, че той е доказан в много страни и произвежда високи образователни стандарти у децата.  

Защо да обучаваме детето си у дома? Правилно ли е това и какво ще постигнем?

Преди да започнем да обучаваме нашите деца у дома, е важно да сме убедени, че това е правилният и единствен начин, чрез който можем да им дадем най-доброто. Без тази убеденост в сърцата ни, сме склонни да изпадаме постоянно в несигурност и това да ни отклонява и обезсърчава.

Причините да направим тази решителна стъпка в нашия живот може да са много и наистина списъкът е доста дълъг. Ще ви представя някои от тях:

  • Индивидуално обучение, според способностите на детето.
  • Постигане на по-добри академични успехи.
  • Предпазване на децата от неморалността и порочността, която е завладяла държавните училища.
  • Желанието да запазите децата си под своя авторитет, вместо да ги поставите под непознат авторитет в училище, защото обичате вашите деца и искате да бъдете с тях всеки ден, докато пораснат.
  • Гъвкавост в използваните методи и материали.
  • Предаване на семейни ценности.
  • Обучение с материали и дейности, приложими в реалния живот.
  • Да изградите в децата си християнски характер, което става под вашето наставление, а не чрез социализиране с невъзпитани и безконтролни съученици.
  • Да защитите децата си от агресивната хуманистична гледна точка в държавните училища.
  • Възможност да дисциплинирате децата си по правилен начин
  • Сплотяване на семейството.
  • Насърчаваща среда и т.н.

Кой трябва да се занимава с децата? Ролята на майката и бащата.

Важно е да се осмисли, че за да обучавате детето си у дома не е достатъчно само да го задържите вкъщи, но да проявите и ентусиазъм в търсене на най-доброто. Отговорността за обучението на детето е на семейството, на мама и татко – тази отговорност изисква цялостно посвещение от тяхна страна. Двамата заедно вземат решение за целите, които искат да постигнат, подкрепяйки се взаимно. Отново двамата вземат решение каква ще е тяхната стратегия и подход към детето, подхождайки с любов и търпение, стимулирайки го да покаже най-доброто, на което е способно.

Нека ви насърча: „Домашното училище” не е за всеки. Необходимо е да поемете наистина своята отговорност и да прекарвате много време с деца си. Домашното образование изисква жертва на лично време, мечти и амбиции или всъщност да промените мечтите и амбициите си, като ги насочите във вярната посока.

Домашно училище не започва, когато децата станат на 6, започва от момента, в който разберете, че чакате дете. Трябва да отделите много време и да вложите всичко, на което сте способни, за да положите основата, която не е била изградена в нас от нашите родители. За да сте готови за това предизвикателство е добре да обърнете внимание на следните препоръки:

 · Важно е да прочетете, колкото е възможно повече книги и ръководства за домашно образование:
  - "Пълно ръководство за домашно училище", Дебра Бел;
  - "Mary Pride's Complete Guide to Getting Started in Homeschooling", Mary Pride;
  - "Преподаване на Тривиума", Харви и Лори Блудорн; 
  - "The Well Trained Mind", Jessie Wise and Susan Wise Bauer  и много други.

 · Свържете се и общувате със семейства, практикуващи домашно образование. 
 · Намерете в Интернет статии и бюлетини за домашното образование.
 · Запознайте се с програми и препоръчани ресурси.
 · Съберете каталози и подходящи заглавия за детето.
 · Търсете и си записвайте всички подходящи идеи за стимулиране обучението на детето. 
 · „Колекционирайте” сайтове и връзки за безплатни ресурси и практични идеи.
 · Намерите си подходяща работа, осигуряваща време за учене или времето за учене да е единствената ви работа.
 · Посетете семинари и конференции за домашно образование.
Всичко това би ви осигурило едно наистина добро начало и би ви спестило време, което да отделите за ежедневните дейности и за обогатяване на вашата програма. Не оставяйте всичко това за последния момент! Разбира се, нямам предвид, че е необходимо да сме специалисти по всичко –Химия, Физика, Музика и т.н., тук става въпрос за запознаване с философската рамка, принципи, методики и практични съвети за домашното училище. Има толкова изписани страници по този въпрос, остава да ги прочетем...

Да речем, че сме изяснили нещата и вече е време да действаме. Въпросите, които ни вълнуват са: Как на практика да започнем и от къде? Нужно ли е да имаме план за нещата и няма ли това да ни ограничи? 

Всичко започва с поставяне на ясни и практични цели за нашето домашно училище. Какво трябва да умеят децата ни, за да е полезно за техния живот, работа, призвание? Какъв трябва да е крайният резултат?

Пример:

  • Да имат ясно установени морални принципи.
  • Да са способни да се самообучават.
  • Да са способни да вземат правилни решения в живота си.
  • Да получат умения с пазарна стойност.
  • Да са с добри академични познания.
  • Да са личности, изразяващи собствено мнение, а не да се съобразяват с наложени и неправилни стандарти.


Списъкът може да е доста по-различен от този, но е важно да знаем какво да очакваме и към какво да се стремим през всичките години. Тези цели ни държат будни и са нашата основа, върху която да стъпим с увереност, че не сме сбъркали пътя. Освен това са и нашият източник на насърчение и мотивация.


Планиране на учебната годината

Не е необходимо да имате висше педагогическо образование, за да съставите адекватен план за това, какво ще съдържат различните предмети, които ще изучавате с вашето дете през текущата година. Напротив, това че вие контролирате разпределението на материала и времето, за което той да се усвои води до по-добри академични резултати, защото само вие можете най-добре да прецените способностите, характера и талантите на детето си. Всъщност, няма по-добър педагог от самите вас. 

Съществуват, а и сме чели за различни методики и начини на организиране на домашното училище, преценени и съобразени с характера и типа ученик, който имаме. Не трябва да слагаме всички деца под един знаменател и да подхождаме към тях по един и същ начин.

Дори в едно семейство децата са толкова различни и уникални. Някои деца възприемат информацията по-лесно, когато слушат и преразказват наученото (чрез разговори, четене на доклади, преразказване), други се нуждаят от това да видят нещата, за които учат (чрез картини, чертежи, модели, образователни филми), трети запомнят най-добре, когато прилагат наученото на практика (чрез образователни игри, експерименти, пътувания и различни изработки). Някои от тях са по-организирани, други са по-творчески , трети са по-аналитични. Освен това различните деца „узряват” за различните неща, на различна възраст и за родителите е важно да разбират това и да са готови да променят своите очаквания и планове. Понякога се налага да поизчакаме, друг път да побързаме, за да не изпуснем момента. Не бива да слагаме в еднотипни рамки индивидуалностите на собствените си деца.

Какви са типовете ученици и учебни стилове е въпрос на друга интересна, практична и полезна тема, малко коментирана в нашето общество, по обясними причини. Сега, аз няма да се спирам на нея, но има някои основни принципи и практични съвети, от които ние в нашия дом сме видели полза. Става въпрос за това, как да се ориентираме в купа ресурси и учебници, как да организираме времето си и да съчетаем всички ежедневни задачи, за да сме спокойни, че нещата вървят напред с добър ход.

Естествено, когато за пръв път сте в ролята на отговорен родител, обучаващ децата си се нуждаете от насоки. Един добър ориентир са поставените минимални изисквания за знания във всеки клас. Такива разработени програми има за държавните училища в България, както за почти всички училища в западните страни. Като пример бих дала Virginia Curriculum Standards . Всъщност, важно е да се подчертае, че посочените програми са за държавни училища и са съобразени със средното или най - ниското ниво на учениците там. Затова аз ги наричам – минимални изисквания. Разбира се, необходимо е да се направи една цялостна ревизия на това, което се поставя като основа в тях и да служат само за ориентир, който ни помага да преценим по-добре. Друг добър и ценен ресурс са програмите или „Curriculums” на различните издателства за домашно образование, защото те са съобразени с нуждите на домашно образованите деца и голямото разнообразие ни помага да подберем подходяща програма, съобразена с възможностите и способностите на детето.

Когато избирахме програма, по която да обучаваме нашият син по история, ние решихме, че за него е най-добре да започне с изучаването на Древен свят, естествено съобразено и с възрастта му, вместо да учим няколко поредни години само Българска история, въпреки че това не е според методологията на МОН. Това всъщност е и едно от предимствата на домашното училище – гъвкавостта при избора на програма и правото да решите кое е по-добро и полезно за собственото ви дете.

Искам да насърча всички майки, които са решили да хоумскулват. Не се тревожете, че не можете да обхванете всичко, за което сте прочели в посочените от мен източници (накуп). Не е възможно да се обхване цялата информация, която има по света. Живеейки във века на информацията е важно да научим децата си да обичат да учат и да са способни да се самообучават, защото ще могат да намират необходимите материали сами. От нас се изисква да положим стабилни основи. Част от обучението по някои предмети може да бъде под ръководството на някой, който е по-квалифициран от нас – учител, друг домашнообразоващ родител или просто други професионалисти в своята област.

 


 

Пет примерни стъпки за организиране на учебния план


Стъпка 1: Решавате какви точно предмети ще изучавате и какъв обем от информация и умения ще бъдат усвоени за годината.


ПРЕДМЕТИ:

  • Библейско изучаване
  • Математика
  • Български език и литература
  • Английски език
  • История
  • География
  • Компютърни умения
  • Науки (природни, физични и химични явления и процеси)
  • Изкуства
  • Спорт и т.н 

Стъпка 2: Идва ред на това да решите кои ще са вашите основни цели, разпределени за всеки предмет. 

Пример: ( за 5клас или 10-11 год. )

Математика: Изучаване на действия с дроби, проценти, мерни единици. Уравнения с едно неизвестно. Математиката в ежедневието. Работа с калкулатор и т.н. 

Често пъти се улавяме, че в стремежа си към по-високи академични успехи планираме по-амбициозна програма, отколкото детето ни е способно да покрие, но какво от това – дори и да не изпълним всичко планирано, нищо не губим – част от следващата ни програма е вече съставена. Ако случайно сме пропуснали да включим нещо, което по-късно сме разбрали, че е важно – и това не е проблем, винаги може да бъде наваксано. 

Стъпка 3:  Остава да съберем ресурсите.

Това са учебниците, помагалата, книгите, енциклопедиите, касетите, DVD - образователни филми, образователни игри и всичко, за което се сетите и което ще е в помощ на вашата програма. За щастие има толкова много ресурси и учебници, които се разпространяват, че днес е по-скоро трудно да прецените кои са най-полезни. Достъпът до безплатни ресурси чрез internet е също възможност, от която трябва да се възползваме. Освен това, честа практика е семействата да разменят книги и учебници, чрез които са постигнали добри резултати. Разбира се, става въпрос за книги на английски език (поради липса на учебници на български език, подпомагащи родителите в домашното образование). Освен това, насърчително за нас е да виждаме преведени на български език - енциклопедии и помагала, които са полезни за нашето домашно училище.

От опит съм разбрала, че е важно да преглеждате последователно няколко поредни учебници или да се осведомите за цялостната програма по даден предмет, за да не се лутате в последствие и да се налага да търсите друг вид ресурс. Естествено не сме застраховани, от това, да не успеем да преценим на момента правилно нуждите на нашето дете, но имаме властта и шанса, в мига, в който го разберем да променим нещата. Това не е възможно да стане в държавното или частно училище (в България), понеже те следват стандартизирана програма. Там родителите нямат власт и право да се месят, дори и да не са съгласни, например с Еволюцията.

Стъпка 4: Организиране на нашата година, седмица, ден.

Предполагам се досещате, че домашното образование изисква едно качество, наречено организираност на родителите, за да са способни да обхванат всичко , което се е зародило като идея и план за годината. Често пъти това е и едно предизвикателство, на което ние възрастните трябва да се научим. Естествено, планирането не трябва да ни превръща в педанти, които не се интересуват от нищо друго освен следването на плана. Организирането и планирането на деня, седмицата или въобще - е начин, чрез който ние да владеем ситуациите, а не ситуациите да контролират нас.  

В зависимост от решението как детето ще учи през годината, пресмятаме колко реални учебни седмици ще имаме. Можем да изберем различна периодичност от посочената по-долу. Например 1 месец учим – седмица почиваме; 3 месеца учим – две седмици почиваме; някои родители решават да имат учебни занимания през цялата година – без да има големи ваканции. Варианти много, но най- важно е да сте наясно реално с колко време разполагате.

Примерна годишна програма – разпределение по седмици:

ОБЩ БРОЙ СЕДМИЦИ В ГОДИНАТА: 52 седмици
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ: - 8 седмици
ЗИМНА ВАКАНЦИЯ: -1 седмица
ПРОЛЕТНА ВАКАНЦИЯ: -1 седмица
ПРАЗНИЧНИ ДНИ/БОЛНИЧНИ: -2 седмици
ОСТАВАТ ОБЩО: 40 седмици

Голямо предимство на обучението в дома е възможността да се свърже изученото с реалния живот. Семейните планове относно възможността за участия в събития, разходки, опознаване на нещата и връзката им с реалния свят, както и срещата с други хора, са ключов момент за успешно домашно училище. Можем да нахвърляме предварително своите идеи и планове, които ще окажат значение за по-нататъшно разпределение на задачите през годината.

Седмична програма

От какво зависи разпределението на седмичната програма? Именно: Колко дни в седмицата ще се учи (5 или 6 дни), предметите и степента на тяхната важност за нас, както и обема от информация, който сме определили. Това е важно, за да решим по кой предмет, колко пъти в седмицата ще се учи. Например, в нашето семейство сме решили, че 4 пъти в седмицата ще имаме математика и английски език, защото ги смятаме за важни. Друг основен момент е времето, което ще определим за работа по даден предмет. Тук отново вариантите са много, а и зависи от възрастта и особеностите на детето. Една добра препоръка е по точните науки времетраенето да е около час, а за хуманитарните и природни науки да се предвижда повече време, поради това че изготвянето на доклади, провеждане на опити и изследвания става по-бавно. Лично ние, не сме определили строго кой предмет – колко време ще отнеме през учебния ден. Решаваме само, кои ще са предметите за деня, а се ръководим по темите и уроците.

Всички сме свикнали с факта, че съставянето на седмична програма означава да определим какво детето ще учи всеки ден през седмицата, повтаряща се до края на годината. Имаше период, през който ние организирахме нашата програма точно по този начин, но от скоро разбрахме, че има и по-практичен вариант. Той се свежда до следното: Седмичната програма се определя преди началото на новата седмицата, като не е задължително да се повтаря с предходната. Това е удобно, защото ви позволява да сте гъвкави и адекватни за нуждите на детето. Когато то се е затруднило с определена тематика по даден предмет и не е успяло да свърши планираното, тогава през новата седмица може да увеличите дните или продължителността на заниманията по проблемния предмет. Предложеният по-горе вариант изисква родителя да отдели повече време. Искам да ви кажа, че тази жертва от ваша страна си заслужава, защото в последствие по – големите деца ще се научат сами да определят своята програма, а това ще ги мотивира да постигат поставените от самите тях малки цели в учебния процес.

Учебният ден

Предлагам ви примерен план за един учебен ден:

 Предмет  Дневна задача   Тест  Основна тематика   Забележка 
 Математика от стр.213 до стр.216   - Десетични числа  90%
 Библейско изучаване от стр.124 до 127   - Йона 1 и 2 гл от Библията  95%
 Английски език English Grammar 
oт стр. 194 до стр. 200
 Test No 11 The Writing Process  89%
 История Преговор   -  Създаване на Българската държава  95%

Как протича един ден в семейство, което обучава децата си у дома? На този въпрос няма точен отговор, защото е толкова различен, колкото сме различни и ние самите. Има само индивидуални отговори. Но това, което ясно се вижда е, че не се съобразяваме с училищния звънец, нито с това дали има свободна стая, дали трябва да се учи преди обяд или след обяд (вторият срок), не се съобразяваме с „дървени” ваканции, напуснали или стачкуващи преподаватели. Ние разполагаме с 365 дни в годината, 24 часа в денонощието – зависи от нас как ще ги разпределим

Стъпка 5: Равносметка

Не можем да си поставяме цели, без да си правим равносметка какво сме постигнали към момента и дали вървим в посоката, която сме си определили. Необходимо ли е да бъде променено нещо в стратегията ни и ако да – какво? Ако понякога се обезсърчавате, погледнете назад и вижте пътя, който сте извървели, целите, които сте постигнали, децата ви, които растат в любяща семейна среда. Ако е нужно, направете промени, защото като родители, обичащи децата си, трябва да се учим и от грешките си.

В крайна сметка, Домашното училище е училище за цялото семейство. В него учат всички - мама, татко, децата. Това е неизменна част от успешното Училище в дома.

 


Статията е представена за пръв път под формата на лекция на Националната конференция за домашно образование - Хасовица 2007

Категории: Домашно образование