Как да преподаваме писане на съчинения

Трудно ли ви е да преподавате писане?

Чудите се как да преподавате писане на дете с дислексия?

Затруднявате се  да преподавате писане от класическа гледна точка?

 

Писането на съчинения може да бъде труден предмет за преподаване. Като много родители, може би вие също мислите, че не сте квалифицирани да помогнете на вашето дете да се научи да пише. Може би се затруднявате с намирането на програма, която да се адаптира към нуждите на всичките ви деца. Може би имате деца със специални нужди. Но без значение пред какви предизвикателства сте изправени докато помагате на децата си да усвоят умения за писане, ние сме тук, за да помогнем. 

Неотдавна The Old Schoolhouse® интервюира Андрю Подева от Института за отлични постижения  по съчинение (Institute for Excellence in Writing); Ким Кауцар, авторка на WriteShop и Ейми Олсън от Writing Tales”. Научете какво препоръчват тези експерти и използвайте съветите, които могат да ви помогнат да научите децата си на добри умения за писане. Освен това, имаме някои страхотни оферти на програми за писане в Schoolhouse Store!

 

Андрю Подева: Най-честата грешка, когато преподавате писане. 

 

TOS: Виждаме, че имате идеи и помагате на деца с дислексия. Какви са предизвикателствата и решенията при преподаване писане на деца с дислексия?

 Андрю Подева: Наистина има много различни проблеми, които могат да се нарекат "дислексия" и много различни подходи за подпомагане на децата да превъзмогнат трудностите, които имат с четенето и писането.Бих направил две предложения: 

1) Доколкото е възможно, да се намали сложността чрез разбиване на голямата задача, като написването на съчинение или доклад, в много по-малки, по-лесно управляеми стъпки.

 Очевидно, това помага на всички ученици (но най-вече на тези с тенденция към дислексия / дисграфия) да разделят двата аспекта на съчинението: "какво да пишат" и "как да го напишат". Родителите използвали нашата програма са постигнали отлични резултати като са предоставяли изходния материал (кратки статии, басни, разкази и т.н.) за основно съдържание, позволявайки на учениците да участват в процеса на конструиране на изречения и абзаци, използвайки отбелязани ключови думи, взети от текстове, подходящи за тяхното ниво на четене и интереси. Това предпазва децата от объркване.

 2) У децата, които се затрудняват с написването думи на лист хартия, е нужно да се изгради издръжливост, така че това да става все по-лесно с времето. Въпреки че се пренебрегва от повечето училища, преписването може да бъде изключително полезно в развиването на издръжливост и бързина, което в крайна сметка влияе на съчинението, прави го по-лесно. Докато някои хора твърдят, че преписването може да бъде много трудно за учениците с дислексия или дисграфия, аз мисля, че точно това е причината, поради която те трябва да се упражняват повече. Открих, че това е абсолютно вярно за  моя син, който имаше една чудесна година изпълнена с двадесет-минутни преписвания на ден (всяка книга с хубав шрифт върши отлична работа). Издръжливостта, която той придоби от ежедневната тренировка на очите, пръстите и мозъка, му помогна значително, когато трябваше да пише собствени съчинения, а аз все още виждам трайни ползи от времето и енергията, инвестирани в преписването. 

Препоръчвам ви книгата The Gift of Dyslexia от Рон Дейвис, която ще помогне на родителите да определят дали детето им е с "истинска" дислексия, или може би има и други причини, които също правят четенето и писането по-трудно. Да, това може да бъде предизвикателство и за детето, и за родителите, но не и невъзможна пречка за преодоляване.

 

TOS: Коя е най-често срещаната грешка, която виждате, че родителите да правят, обучавайки  децата си да пишат? 

Андрю Подева: Поправянето (зачеркването) е може би най-честата и опасна родителска грешка, особено в началното и средно ниво. Много от нас може да си припомнят опита от връщането на изпълнена с червено писмена работа. Дали поглеждайки това ще си помислим:  "Ау, виж всички тези важни корекции. Ако внимателно науча поправките на учителя и ако наистина се опитам да запомня тези неща, когато пиша следващата си работа, вероятно ще получи по-добра оценка. Нямам търпение! "? - Малко вероятно.

 Най-често детето поглежда работата си и всеки червен знак го кара да се чувства така: "Аз съм сгрешил .... аз съм зле .... аз съм глупав ... аз не знам нищо ... никога не ще мога да направя това ..... и т.н." Или може би получавахме работата си без поправки или коментари, а просто "5- /4+" отгоре и няма обяснение защо. Това е другата причина за безнадеждно мислене: "Аз съм лош в това и нямам идея как да се справя по-добре."

 Как тогава да коригираме? Мислете по-скоро за "редактиране", отколкото за „поправяне”. Всеки добър писател има редактор (и малко добри редактори са завършени писатели). Целта на редакцията е да подготви писмената работа за публикуване. Съчиненията трябва бъдат коригирани с цел да помогнат на детето да създаде завършен продукт, който да бъде възможно най-правилен и гладък. За щастие, в процеса на пренаписване или отбелязване на вашите предложения за промени, детето полусъзнателно ще приеме тези корекции, учейки се чрез пример и подражание, а не чрез преки инструкции. Всяко дете има нужда от редактор, а родителите често се нуждаят да разберат какво точно означава това. Те трябва да се приспособят към тази роля.

Разликата между мама и редактора е, че редакторът прави корекции, без да добавя цяла лекция към тях. Редакторът не дава оценки; той помага при подготовка на  работата за публикуване. Той е повече асистент, отколкото учител. При децата, вашата цел е да им помогнете да произведат завършен продукт, с който да се гордеят и учейки се чрез "редактиране", а не чрез "поправяне".

 

 Ким Кауцар: Защо родителите мислят, че писането е труден предмет за преподаване 

  

TOS: Във вашият сайт, открихме цитат, "Да преподаваш писане никога не е било толкова лесно". Защо мислите, че родителите намират за  толкова трудно да преподават писане?

Ким Кауцар: Тъй като много родители се чувстват несигурни, неадекватни и  неподготвени, за тях преподаването на писане може да бъде направо болезнено. Честно да си кажем, повечето от нас биха предпочели да имат болен зъб! Ние знаем, че е важно да научим децата си да пишат, но сме твърде заети, за да съжаляваме за нашите собствени недостатъци, от вида:

• Как да уча децата си да пишат? Аз никога не се научих как . . . 

• Аз съм доста интуитивен писател, но как да науча детето си на умения, които просто са "естествени" за мен?

• Аз съм невеж. Как е възможно да знам какво се очаква от писмените работи на детето ми. 

Понякога мечтаем колко хубаво би било само, да цопнем една работна тетрадка пред децата ни и да видим ясни, ангажирани, организирани разкази и есета да излизат изпод техните писалки. Но в действителност, писането трябва да бъде научено. Да, някои от нас имат деца, които ще разберат всичко от само себе си, но повечето деца се нуждаят от модели, обучение и обратна връзка, за да учат и да се развиват като писатели. 

И така, какво да направите, ако сте този толкова несигурен или неподготвен родител? Намерете учебна програма за писане, която прави всичко – показва ви не само какво да преподавате, но и как. От оформяне на идеите до окончателния проект, ще имате голяма полза от една програма, която ясно дефинира ролята ви в този процес. Потърсете помагала, като например графици, учебни планове, инструкции тип „стъпка по стъпка” , съвети за редактиране и примерни писмени работи. Инструменти като тези изграждат  "мамо-увереност"!

 

TOS: Ако един домашно-образоващ родител чете това интервю в момента и е ужасно разочарован, какъв е вашият пръв съвет? 

Ким Кауцар: Отвъд собствената ви неувереност, може да се борите, за да помогнете на децата да преодолеят проблеми като блокаж в писането, мързел или перфекционизъм. Колкото и да се опитвате, все ви изглежда че не можете да направите цялата тази работа с писането да проработи. Вашето дете е объркано, а вие се чувствате провалени.

Първо, опитайте се да изолирате източника на чувство на неудовлетвореност. Детето ви се оплаква, че не се сеща за какво да пише? Дали се тутка? Има ли проблеми с ученето, което изисква специално внимание? Дали то не желае да се промени или да приеме корекция? 

А относно родителите –  Чувствате ли се претоварени? Опитвате ли се да учите много деца на различни нива? Дезорганизирани ли сте и действате ли интуитивно? Непостоянни ли сте в редактирането и оценяването? 

Самостоятелно или в комбинация, тези фактори могат да допринесат за невероятно напрежение, раздразнение и обезсърчение. 

Може да предприемете малки стъпки за намаляване на нивото на неудовлетвореност  в дома ви. За начинаещите, задавайте задачи, които са кратки и конкретни. Използвайте работни листове за набелязване на идеи (brainstorming worksheets ) и графични организатори, които да помогнат на детето ви да обмисли своите идеи преди да започне да пише. Разбийте задачата на малки порции, поставяйки срокове за изпълнението им. Тези идеи правят  чудеса с всички видове ученици. 

В допълнение, изберете материали за писане, които са достатъчно гъвкави, за да се използват за няколко деца едновременно. Направете си план: трябва да знаете какво искате да преподавате и кога, и тогава насрочвайте писането за седмицата. Използвайте обективни и специфични за урока инструменти за редактиране и оценяване, които да ви помогнат да оцените писмената работа на децата правилно. Малките успехи ще изхвърлят разочарованието направо през вратата, оставяйки насърчение и постижение след себе си.

 

TOS: Как един родител може да изгради увереност в своя неохотен писател? 

Ким Кауцар: Действието да уловиш мимолетната мисъл и поставянето ú на хартия е истинско предизвикателство. Мислим си, че е много лесно "просто напиши това, което е в главата ти", но много деца просто не са достатъчно зрели, за да наместят всички части в едно. Това е голям труд - мисълта да се формира в съзнанието на детето и да пропътува по целия път от ръката до молива. Докато се чуди как се пише правилно това или къде да сложи препинателен знак, неговата прекрасна идея се е смалила до три скучни думи или по-лошо – изчезнала е напълно.

 Децата често се нуждаят от повече помощ в писането, отколкото си мислим. Ние очакваме от тях да са в състояние да измислят една идея от сами по себе си и тогава да пишат за нея. Но в действителност, много деца се затрудняват да измислят тема, забравят това, което искат да кажат, склонни са да изпадат в перфекционизъм, оплакват се, че им е трудно или се опасяват, че ще допуснат грешки.

 

5 съвета за насърчаване на неохотни писатели 

 

1. Вярвате или не, но като кажете: "Пиши за всяко нещо, което искаш", всъщност допринасяте за "синдрома на празната страница." Вместо това, представете идеи и указания. Нека децата ви пишат от наблюдения или личен опит, това е по-лесно отколкото да се съчиняват истории. Насърчавайте ги да пишат по теми, които обичат или които гъделичкат тяхната фантазия, като коне, спорт или шах. 

2. Уверете се, че задачата включва ясни очаквания и инструкции. Вашето дете не трябва да се чуди: "Какво точно се очаква от мен да направя?"

3. Определете дължина на писмената работа . Ако неохотният ученик знае, че трябва да напише само един абзац от пет до седем  изречения, неговата увереност започва да расте.

4. Не е достатъчно просто да кажем "пиши." Децата се нуждаят от това да знаят как да го напишат, така че ще трябва да ги водите през стъпките. Ако имате нужда от помощ в преподаването на процеса на писане, потърсете програми за писане, които дават този вид ръководство.

5. Напишете част или цялото съчинение, докато те ви диктуват.

 

Ейми Олсън: Писане и класически подход

 

TOS: Във вашият сайт се казва, че имате желание да преподавате писане по класическия метод. Какво означава преподаване по класическия метод и как това се прилага в обучението по писане?

Ейми Олсън: Налице е засилваща се тенденция сред домашните ученици и в хоумскул - програмите днес да се предпочита обучение, базирано на "класическия подход", което означава да се преподава като се използва образователната философия и техники, разработени от древните гърци. Просто казано, целта на класическо образование е да научи учениците да мислят самостоятелно. Също така, има три етапа на класическото образование, основано на етапите на познавателното развитие на ученика. По време на Граматичния етап, който трае от детската градина до четвърти клас, обучението върху фактите е водещо, това е времето, в което съзнанието на ученика бързо усвоява материала. Логиката е следващия етап, около пети до осми или девети клас, в което време ученикът изгражда  способност да се мотивира  и започва да прави връзки между материала, който вече е научил – развива своята логика. И накрая, по време на Реториката, девети до дванадесети клас, ученикът е готов да изразява мнение, върху материала, с който работи и способен да дебатира.

 

За да приложат образователния си модел, гърците разработили серия от писмени упражнения, наречен Progymnasmata. По време на всяко от тези упражнения, ученикът изучава добре написан текст, анализира го и след това го преразказва със собствени думи. Стъпките на тези упражнения следват етапите на познавателното развитие описани по-горе. По време на Граматичния етап учениците изучават и преразказват простичко  басни и исторически разкази. Етап Логика въвежда есето и неговите различни форми, а етап Реторика прави крачка напред чрез изучаване, анализиране и писане на речи.

 

TOS: Вашите продукти са създадени за средното ниво училище. Защо се съсредоточихте върху тази възрастова група и смятате ли да се разшири до горните или долните класове?

Ейми Олсън: „Writing Tales Level One може да се използва за 3 или 4 клас, в зависимост от уменията на учениците или желанието на родителите им да  комбинират повече от едно дете по време на курса. „Writing Tales Level Two” е напълно подходящ за 4 или 5 клас, отново в зависимост от уменията на учениците или предходния опит в писането. Не е необходимо да завършите първо ниво преди да премине към второ ниво. 

Най-общо казано, повечето ученици започват да четат и пишат на английски език свободно около трети клас, или на осем години,  и са готови да започнат изучаването на умения за писане на истории. Да се започне по-рано, преди те да са готови, само ще ги обърка и ще има отрицателен ефект за нашата цел - да ги научим да обичат изкуството на писането. Преди тази възраст препоръчвам много преписване и диктовки, както и изобилие от представяне на прекрасни истории. Редовна програма, като тази ще подготви учениците добре, за да започнат с  „Writing Tales”. 

Първите две нива на „Writing Tales” са на базата на първите два етапа на Progymnasmata.  Имаме планове за още няколко нива, които да публикуваме, но личните обстоятелства през последните няколко години, за съжаление, забави тяхното представяне. За сега, ние предлагаме на нашия уебсайт списък с други програми за писане, които харесваме, които вършат добра работа, след второто ниво на нашата програма.

 

(Статията е взета от седмичен бюлетин на The Old Schoolhouse Magazine)

Превод: Живка Порумбачанова

 

Категории: Домашно образование, Практични насоки, Методи