Организиране на учебна среда

Една година местният вестник показа нашето домашно училище. Снимката, която придружаваше статията, показваше как моите деца правят тор от дъждовни червеи насред кухнята. Аз не осъзнавах колко странно изглежда това, докато няколко съседи не ме подпитаха за нашите хигиени навици. (Ако се интересувате – Mary Appelhof, Worms Eat My Garbage, издадена от Flower Press през 1982 [John Holt Bookstore] ще ви каже как да започнете този голям научен проект. Ако сте гнуслив, не е нужно да държите фермата за червеи в кухнята.)

Ако изберете домашното училище, забравете за това да ви покажат в списание Красив дом. Създаването на учебна среда, която насърчава инициатива, изследване и открития, е в известна степен несъвместимо с подредеността. Повечето от домовете с домашно училище, които често посещавам, са пълни с книги, художествени проекти, научни пособия, колекци от насекоми и т.н. Лесно се води добър разговор, но обикновено има място само за правостоящи.

Това, което мога да ви предложа, са предложения за управление на бъркотията и хаоса, а не за създаване на съвършен ред.

Плуване в стимули

Средата, в която вашите деца учат, е много по-важна от конкретните уроци, които организирате. Мислете за нещо като “потапяне.” Искате вашите деца да живеят и дишат в среда, която не само поддържа ученето, но насърчава и стимулира тяхната изобретателност. Като вървят през своя всекидневен живот, те винаги трябва да имат под ръка нещата, които ще изследват.

Изследване

Дълго преди да започнете формалните уроци в КОЯ ДА Е учебна област, децата ви се нуждаят от изобилно, спокойно време за неформално запознаване и изследване на материала, по който ще бъдат обучавани по-късно да използват по умел начин.

Ако искате деца, които четат, потопете ги в среда от книги. Сложете книги и списания във всяка стая – някои от моите деца се научиха да четат в тоалетната; там бяхме поставили събраните съчинения на д-р Сюс.

Ако искате вашите деца да се интересуват от естествени науки, те трябва да се препъват на всяка крачка в колекции на пеперуди и насекоми, плакати, увеличителни стъкла, бинокли, практически ръководства и други помощни материали за научно изследване.

Моето любимо подопечно семейство с домашно училище е на Хауърд и Сюзън Ричман, собственици на Pennsylvania Homeschoolers. Една година моите деца определиха посещението в това семейство за най-добрия излет за годината. Вместо къща си представете един нагледен музей – или по-скоро преддверието на нагледен музей. Стените и таваните на триетажната селска къща на семейство Ричман са облепени с карти на National Geographic. Навсякъде има пръснати компютри (много от тях събрани от отделни части), музей със скелети, хербарии, музикални инструменти, рисунки и други художествени проекти от всяка училищна година, научни пособия и математически пъзели и игри. От таваните висят гнезда на оси и оригами. Мястото е пълно с книги, от много стари до чисто нови. Тези томове изпълват не само библиотеките и лавиците, но и се издигат на купчини от пода, канапето и столовете. Дворът на семейство Ричман съдържа същото насърчение за изследване.

Единственото нещо, което липсва – телевизор. (Е, всъщност има телевизор, но той е без приемник – използват го за видео обучение.)

Плодът на тази среда: четири деца, които изцяло обичат учението.

Материалите, от които се нуждаете за началните нива

Ето един списък с желания, който да оставите на дядо Коледа или на бабите и дядовците. Подминете чудните пласмасови играчки и се придържайте към тези старомодни и дълготрайни любимци, които изискват от децата да използват своето въображение. Много от образователните ресурси, които се продават по магазините, са направени много некачествено и никога няма да издържат глутница деца. Включила съм източници на дълготрайни стоки, които може би струват малко повече, но ще траят достатъчно за да останат за вашите внуци.

Книги – книги с картини и класика (илюстрирани)

Някои от нашите любими книги:

Goodnight Moon and The Runaway Bunny, Margaret Wise Brown (Harper and Row).

Серията Eyewitness (Knopf).

Bedtime Hugs for Little Ones, Gabriel Ferrer (Harvest House, 1988).

A Dangerous Journey, адаптация на Pilgrim’s Progress, John Bunyan (Marshall Morgan and Scott, 1985).

St. George and the Dragon (преразказ), Margaret Hodges (Little Brown, 1984).

The Way Things Work, David Macaulay (Houghton Mifflin, 1988).

Curdie and the Princess, George MacDonald (Dell, 1986).

The Tale of Peter Rabbit, и други, Beatrix Potter (F. Warne).

The Cat in the Hat, и други, Dr. Seuss (Random House).

Заглавия илюстрирани от Michael Hague, Jan Brett, Ruth Heller, Eric Carle, Tomie DePaoli.

Книгите на Usborne.


Ето още предложения за дълготрайни трайни детски книги, които трябва да притежавате:

Gladys Hunt, Honey for a Child’s Heart (Zondervan, 1989).*
Beverly Kobrin, EyeOpeners II (Scholastic, 1995).*
Jim Trelease, New Read-Aloud Handbook (Penguin, 1989).*

Списания:

American Girl (800-845-0005)
Clubhouse, Jr. (800-232-6459)
Clubhouse (800-232-6459)
Cobblestone (800-821-0115)
Highlights for Children (800-253-8688)
My Big Backyard (800-588-1650)
National Geographic World (800-647-5463)
Sports Illustrated for Kids (чудесно списание за всяко дете, но особено за неохотния ученик) (800-331-4009)

За стимулиране на игрите с въображение и образователните игри:

художествени материали
основна спортна екипировка
големи моливи
бинокли, увеличителни стъкла, видеоскоп
калкулатор (Texas Instruments са най-добрите)
компютър
метрични пръчици
статив
практически ръководства (Препоръчителни са Dorling Kindersley и Usborne)
държавни знамена
въже за скачане
кухненски принадлежности
голям аналогов часовник (с минутни и секундни стрелки)
пъзели
лего-конструктори
магнитни числа и букви, включително малки
карти, глобус
кукли
пъзели на Равенбургер
пощенски марки
стратегически игри: шах, дама
инструменти
сандък със стари дрехи за маскарад
дървени и пласмасови фигури
работна маса

Материали за развитие на основни занимания и умения

пособия за писане
маса и стол
пощенски картички с репродукции на известни шедьоври
музикални инструменти

Касети с музика

серията Music Masters*
серията Wee Sing
Raffi
Sharon, Lois, and Bram
народни песни
народни песни на други народи

Аудио касети:

серия Focus on the Family Odyssey
серия Your Story Hour (Library & Educational Services)

Препоръчителни източници на трайни играчки и пособия:

Dick Blick (художествени материали)
P. O Box 1267
Galesburg, IL 6102-1267
800-723-2787

Discount School Supply
P. O. Box 7636
Spreckles, CA 93962-7636
800-627-2829
факс: 800-879-3753

http://www.earlychildhood.com

Hearth Song
6519 N. Galena Road
P. O Box 1773
Peoria, IL 61656-1773
800-325-2502

Miller Pads and Paper
2840 – Neff Road
Boscobel, WI 53805
608-375-2181

Toys to Grow On
P. O. Box 17
Long Beach, CA 90801
800-874-4242

Направете ги достъпни

Погрешно се опитвах да правя домашно училище и едновременно с това да пазя всички повърхности чисти. Това не е възможно. Ако образовате децата си у дома, трудно е да скриете резултата. Работните проекти не могат винаги да бъдат красиво подредени в края на деня.

Аз обезсърчих изследователските стремежи на моите деца като носех у дома купове книги от библиотеката и прилежно ги подреждах в шкафа. Списанията бяха подредени по дати в чекмеджето. Художествените материали, научните пособия и стратегическите игри бяха пакетирани в своите оригинални кутии и стояха в шкафове зад затворени врати. Моите деца не ги докосваха.

Тогава направих експеримент. Взех няколко книги от лавицата и ги сложих на масата в хола. Оставих комплекта за образуване на кристали на кухненската маса. Сложих статива за рисуване в кабинета. Познайте какво: децата ми прочетоха тези книги от библиотеката, заинтересоваха се от образуването на кристали и започнаха големи художествени проекти. Представете си.

Все пак, не оставяйте с впечатлението, че у дома всичко се намира на земята. Аз изисквам всички входове да са свободни и чисти. И въпреки че трябваше драматично да намаля своите изисквания и да се науча да живея с разпилени по ъглите вещи, все още вярвам че организационните умения на майката са ключът към подреждането на всичко.

Организирайте всичко

Точно къде ще провеждате училището? Това беше истинска дилема когато започнахме. Първите няколко седмици се движехме из цялата къща – кухнята, хола, детските стаи. Осъзнах, че трябваше да взема решение, да определя учебната стая и да стоя там. Настанихме се на кухненската маса.

Добре е да имате училищна стая

Познавам доста много семейства, които имат училищна стая. Това може да е допълнителна спалня или мазето. Като искахме силно да имаме такава стая, преди няколко години убедих моя съпруг да построим нова къща. Но само месец след като се нанесохме бяхме отново там, където започнахме – около кухненската маса. Това ми даваше възможност да върша домашните задължения, докато наглеждам работата на децата.

Но кухнята ще е разхвърляна

Имаме кухня, която изглежда твърде странно – в ъгъла имаме шкаф с ресурсите, които използваме всекидневно. Има карти и плакати на стените и художествени проекти по пода. За обяд почистваме масата за ядене, а след това отново за училище. Аз съм свикнала с този вид на кухнята, но хората, които ни посещават за първи път и не знаят, че имаме домашно училище, обикновено изглеждат смутени.

Мебели

Нуждаете се от няколко неща за да създадете учебно пространство: За офис материали пазаруваме в Sam’s Club и Quill (800-789-1331). Таксите за транспортирането на мебели прави Quill непрактичен избор за по-обемни неща. Така че купихме по-голямата част от нашите папки, чинове, шкафове и т.н. от местния снабдител с офис-мебели като Office Max, който предлага безплатна доставка за минимална поръчка.

Поставяне на граници

На един семинар преди няколко години научих организационна стратегия, която стана моя спасителна благодат. Използвам кошове, пластмасови контейнери, сандъци, ракли и др. за да създам граници на нещата. Например, сборниците със задачи по математика са в контейнер с един цвят, художествените материали с друг цвят. Използвам табли върху училищната лавица за да разделям чертежите, конструкциите и хартията за писане. А всяко дете има своята кутия за моливи, калкулатор, ножици, тиксо и пр. Дори използвам кутии в шкафовете и чекмеджетата за да пазя всичко да се вижда и лесно да се връща на първоначалното си място. В най-добрите ми моменти тези са ясно надписани и всеки знае какво се слага там.

Всеки август, когато планирам следващата учебна година, също почиствам къщата и подобрявам организацията. Купувам още някои големи неща за да ми помогнат да управлявам бъркотията.

Миналото лято нашият проект беше да пренесем Майк и Гейб в по-голямата спалня на първия етаж (като основно правило те не могат да живеят самостоятелно – все още сме семейство). Купихме двуетажно легло, лавици, шкаф и бюро за да организираме по-добре учебния процес да отговаря на техните променящи се нужди. (Те настояваха за стерео-уредба, която според тях насърчавала техния интелектуален растеж.) Не можем да направим наведнъж всички промени, които искаме, но ако поставя приоритети в моя списък и ги отмятам доколкото мога, ще кажа поне, че нещата са по-ефективни отколкото преди пет години.

Шкаф с преградки

Съхранявам папки с всеки предмет. В тях държа памфлети, статии от списания, идеи за излети, начини за преподаване и др., както ги събирам. Тогава използвам материалите в папката, когато планирам дадения предмет за учебната година. Това е начин да осигуря прилагането в моята програма на всички добри идеи, които ми хрумват.

Вашите шкафове ще се напълнят, ако правите домашното училище дълготрайно занимание. Затова си вземете нещо трайно.

Библиотеки

Купувам повече всяка година и сега нашите книги са подредени подобно на библиотечна система, така че моите деца могат бързо да видят какво имат под ръка за своите изследователски проекти. Тази в кухнята е за настоящите училищни предмети, но във всекидневната сме подредили стена с колекцията от детска литература, и разбира се една в хола, и няколко в спалните. Все още няма в тоалетната, но това не е лоша идея.

Организация = Време

Сигурна съм, че разбрахте основните неща. Вие можете да си направите собствена система за подреждане на нещата по достъпен и нареден начин. Просто запомнете: Колкото по-организирана сте, толкова повече време ще имате. Всяко усилие, което инвестирате в подреждането и запазването на учебната среда, никога няма да е пропиляно.

А сега към най-голямото всекидневно предизвикателство на майката-домашна учителка. . . .

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова