Как да управлявате деня си

Метод срещу лудостта

“Редът носи мир,” ми каза един духовен учител малко след моето обръщане към вярата. И макар че не мога да ви цитирам глава и стих от Библията, това е житейски принцип, за който съм убедена, че е верен.

Ако някога е имало къща, която се нуждаеше от ред, това беше нашата няколко седмици след като донесохме близнаците от болницата. Не можех да повярвам, че докторът повери тези бебета на нашите грижи. Те бяха толкова крехки.

Нямаше нужда да се притеснявам. Може и да са били малки, но Майк и Гейб имаха гърла от стомана. И веднага започнаха да се налагат. Моето спасение дойде от книгата Gladys West Hendrick, My First 300 Babies (Vision House). За нещастие тя вече не се издава, но тя е най-добрият подарък, който може да се даде на някоя нова майка. Писана е от бавачка, ако можете да си позволите да й плащате, се нанася в дом на новородено бебе и за шест седмици приучва на ред не само бебето, но и съпруга, домакинството и всеки друг, до когото може да достигне. (Всички вие от La Leche League се свивате от страх, нали?) Ако бях довела у дома само едно дете, нямаше да правя всички тези усилия, които нейната програма изисква. Но като двама неопитни родители на новородени близнаци, които очевидно бяха организирали двоен преврат, ние бяхме готови на отчаяни мерки.

Прочетох кнгата на Хендрик и обявих на близнаците “Това е краят на вашето господство.” Стратегията на Глейдис Хендрикс е проста. Бебето се слага на дневен режим разделен на интервали по 15 минути. Той се следва независимо от това какво прави бебето. 10:00 сутринта: време за къпане, 10:15 пеене, 10:30 дрямка, 12:30 на обяд: обедно хранене, 7:00 вечерта: време за сън и т.н. Аз се придържах към него – дори събуждах момчетата ако дневният график го изискваше и ги слагах да спят, дори когато не искаха.

Дали те се оплакваха? И още как! Но една седмица по-късно те бяха синхронизирани и – това е важната част – доволни. С Кати и Кристин бяхме по-гъвкави в графика, но принципът за запазване на постоянна рутина и структура все още се прилагаше. Аз съм убедена, че редът носи мир – и прави доволни, сигурни деца.

Разбира се, ние вече не контролираме живота на нашите деца на петнадесет-минутни интервали. Всъщност, Майк, Гейб и Кати си правят сами рутината – но това е плодът. За тях е втора природа да управляват своето време мъдро и да подреждат деня си и учебната среда, а не да имат недисциплиниран, хаотичен подход към живота.

Това са стратегиите, ще донесат мир във вашето домашно училище като въведат ред. Те са малко и са прости. Сложните системи, които изискват твърде много време за поддържане, се провалят бързо. Тук са стратегиите, които се устояли в нашия дом през годините.

Стратегия #1: Дългосрочно планиране

Едно мирно и добре управлявано домашно училище започва с посвещение към планиране. Колкото повече време посветите на тази част от работата, толкова по-добре. Дългосрочното планиране и седмичното поставяне на целите ще премахне ненужното вземане на решения от ден за ден и ще ви даде увереност. То също ще даде насока за вашите деца – ако отделите време да ги посветите в нещата. (Нещо, което трябва да напомням на себе си.)

Лятото е време за планиране

Някои семейства намират за удобна целогодишната учебна година. Аз опитах това, но открих, че ние се справяме най-добре ако направим лятна ваканция, която е достатъчно дълга, за да ни липсва училището. Аз използвам това време за да подредя материала и да направя дългосрочно планиране. След като прегледам резултатите на моите деца, анализирам годината. Първо се съсредоточавам върху слабите области. Поставям ги като приоритет и определям цели за подобрение. Никога няма да успея да поправя нещата в срок от една година, но съм решила постепенно да отмятам точки от списъка.

Прибавете вяра

Не оставяйте непостигнатите цели да ви обезсърчават. Ще постигнете повече в живота, ако си поставяте цели и не ги изпълнявате, отколкото ако въобще не си поставяте цели.

Добавете вяра към вашето планиране. Гледайте на своите цели като молитвен списък. Понякога ми се струва, че стоим на едно място, или по-лошо, че се връщаме назад. Но когато погледна на целите от предишни години, се насърчавам от резултатите, които сме постигнали. Често Бог ни дава особени възможности, които ни позволяват да постигнем целите по неочакван начин. Само подреждането на целите в списък ме прави по-съзнателна за Божието посвещение към нашия успех и за моята необходимост от Неговото застъпничество за нас.

Чуждите езици са били голям провал у дома. Всичко, което сме опитвали, обикновено се изпарява до октомври. Но все още го поставям в списъка всяка година. Миналата година една мисионерка от Франция започна да преподава в CHESS. Когато Синди ми сподели за нейната молба да преподава, почувствувах, че Бог неочаквано е отговорил на моята молитва.

Пишете конкретни цели

След като засегна слабите страни, написвам конкретните цели по всеки предмет на всяко дете. Първо започнах да правя това, защото се изисква от законите в Пенсилвания и тези цели трябва да бъдат регистрирани в нашия училищен район. Изискването е доста неопределено и може да бъде направено формално, но аз отделям време за да го направя смислено. Използвам този план през годината като мерило за нашия напредък.

За щастие, нашите закони не изискват от нас да изпълняваме тези цели, така че е лесно да ги пренастроим или променим с напредването на учебната година. Планирането е стратегия, която ще ви помогне да постигнете тези цели, към които се стремите. Но не се оставяйте те да ви заробват. Винаги бъдете готови да приспособите вашата програма към нуждите на децата.

В края на учебната година отварям в компютъра файла с конкретните цели и вписвам кратки бележки за това дали целите са постигнати, частично постигнати или непостигнати, и след това описвам свидетелства в подкрепа на преценката. Отново казвам, че това не се изисква от законите. Правя го за своя полза и отчетност.

Ето моя образователен план от училищната година на Майк и Гейб в трети клас, заедно с моите бележки в края на годината.

Образователен план
Училищен срок 1991 – 1992

Ученици: Гейбриъл Джоузеф Бел
Майкъл Беджамин Бел
Клас: 3-ти

Академични цели (включват, но не се ограничават със следните):

Английски (включва правопис, писане и четене):

Ще продължим всекидневна, основана на литература, програма за четене наум (30-60 минути на ден).

[Бележки в края на годината:] Майкъл и Гейбриъл продължават да обичат четенето и да четат без подсещане. Обикновено четем наум след обяда за около един час. Тази година всеки от тях прочете приблизително шестдесет глави от книги. Те четат доста над нивото на своята възраст с добро изговаряне и запомняне. Например, любимата книга на Гейбриъл, A Father’s Promise, е роман, включен в курса по четене за шести клас на университета Боб Джоунс. Майкъл четеше книгите от Хрониките на Нарния. И двамата се наслаждават на поредицата Детство на известни американци.

Ще продължим да четем от различни жанрове: научна литература, художествена проза, биографии, поезия и т.н.

Момчетата с готовност четат биографии и историческа проза. Изисквах от тях да четат научна литература като част от техните книги през тази година. Четем много нехудожествена литература на глас, като част от нашите уроци. Те също редовно четат The New International Version Adventure Bible. Тази година четохме малко поезия, но възнамерявам да увелича четенето на мерена реч.

Ще продължим да усъвършенствуваме уменията за работа в библиотеката и за изследване. Ще напишат своето първо изследване.

Използваме библиотеката поне два пъти месечно. Майкъл и Гейбриъл добре знаят как е организирана библиотеката, и те могат сами да намират книги по предмети, от които се интересуват, и за своите изследвания. Те също ползват без чужда памощ библиотечния компютърен каталог, за да намерят заглавия по предмет и автор, и след това могат да дадат поръчка за книгите чрез междубиблиотечен заем.

Момчетата успешно написаха своето първо изследователско съчинение. Мисля, че крайният вариант би могъл да бъде по-добър, но времето, което прекарахме в проекта на научното изложение и в писането, не ни стигна. Бях много доволна от количеството прочетена литература и изследванията, които направиха по своите задачи. Те поискаха информация, поръчаха си чрез междубиблиотечен заем, прочетоха своите книги, обсъдиха с мен своите проекти, и след това въведоха своите записки чернови в тетрадките и на компютъра.

Ще повишим нивото, изразяването и насладата от четенето на глас.

Майк и Гейб по-често през тази година четат на глас на мен и на сестрите си. Гейбриъл е особено драматичен в четенето и му е приятно да забавлява своята четиригодишна сестра с добра книга.

Ще подобрим уменията за рецитиране и запаметяване.

Момчетата изпълниха няколко роли в една пиеса на нашата общност и казаха своите реплики без запъване и с добра интонация. Майкъл се справи особено добре в главната роля на Ethan Allen and the Green Mountain Boys, която той с удоволствие изигра след като беше чел една биография по-рано. Те също редовно учат наизуст Писанията.

Ще продължим да използваме текстовете и фонетичните умения за да увеличим нивото на разбиране при четене и речниковия запас. Ще наблегнем върху учене на новите думи по време на учебния процес.

Целта е изпълнена. Речниковият запас идва главно от книгите, които четем заедно по история и естествени науки. Те често ме питат за значението на думи, които срещат докато четат. Първо ги питам за техните идеи (които обикновено са близки до значението) и след това прецизно дефинирам думата, или ги насочвам към речника. Обичаме да си говорим за думи. (Или поне аз обичам.)

Ще продължим да подобряваме правописа чрез критично четене и редактиране на съчинения.

Целта е изпълнена.

Ще продължим да развиваме писменото изразяване чрез редовни и добре издържани писмени съчинения.

Продължавам да съм доволна от писането на Майкъл и Гейбриъл. Те гледат на себе си като на писатели. Тази година писаха разнообразни съчинения: научни доклади, исторически доклади, проза, поезия, писма към приятели и др. Обичат да пишат писма и бележки до свои приятели. Техният най-голям проблем е да намерят други хора, които да им пишат редовно. Предпочитат да използват WordPerfect вместо да пишат на ръка, и аз не ги обвинявам.

Ще определяме правилния език, форма и съдържание на писмените съчинения на основата на целите и аудиторията.

Момчетата отново участвуваха в писателска група, която водех. Имахме няколко кратки урока за целите на писателя. У дома обсъждахме тези съображения главно относно писмата, които пишат на приятели и възрастни.

Ще публикуваме писмени съчинения на различни форуми.

Майкъл и Гейбриъл са редовни дописници към The Learning Center Rag, вестник, списван от учениците в нашата общност. Те направиха и изпратиха много картички. Писаха съчинения за няколко състезания, но още не са публикувани.

Ще развием умения за редактиране.

Тази цел беше изпълнена предимно чрез изследователските съчинения, които пишеха и редактираха. Те също написаха заедно съчинение за Деня на Майката, което мина през много редакции.

Ще подобрим структурата на изреченията, почерка, пунктуацията и речника според целта на съчинението или устната реч.

Целта е изпълнена. Ежедневната граматика за трети и четвърти клас също даде допълнителни упражнения в тази област.

Ще разглеждаме критично писмени съчинения на други хора.

Целта е изпълнена чрез писателската група, в която участвуваха и чрез взаимното преглеждане на своите работи.

Ще развием умения за слушане чрез редовно четене на глас.

Целта е изпълнена.

Ще започнем да развиваме способност да разглеждаме критично литературата.

Целта е изпълнена. Тази година четохме нехудожествена литература и исторически романи за информация, но също привлякох вниманието на момчетата към автора, който е писал. Неформално обсъждахме сюжета, конфликта, тона, развитието на героите и темата. Те имат мното проницателни коментари за това защо харесват или не дадена книга.

Смятане

Ще продължим да осъзнаваме важността и значението на математическото мислене във всекидневния живот.

Целта е изпълнена. Винаги, когато е възможно, използваме възможността да решаваме математически нашите всекидневни проблеми, например, да определим най-добрата покупка, да разделим нещата поравно между четири деца, да направим дневен график и т.н.

Ще изучаваме живота на известни математици и техния принос.

Не е изпълнено.

Ще продължим да разширяваме компютърната грамотност и умения.

Изпълнена. Момчетата се научиха да използват текстовите и редактиращи програми на WordPerfect 5.1. Когато им позволявам, използват компютъра като учебно средство.

Ще направим преглед на събиране и изваждане на трицифрени и двуцифрени числа, когато проверката е необходима.

Целта е изпълнена.

Ще усъвършенствуваме таблицата за умножение до 9х9=81 и таблицата за деление до 81:9=9.

Целта е изпълнена.

Ще започнем да изчисляваме умножение и деление на двуцифрени и трицифрени числа с едноцифрено число.

Целта е изпълнена и превишена.

Ще продължим ефективно да използваме калкулатори.

Целта е изпълнена частично. Възнамерявам следващата година да използвам допълнителни ресурси за да увелича употребата на калкулатора.

Ще продължим да развиваме многостепенни стратегии за решаване на задачи.

Целта е изпълнена, най-вече чрез работната тетрадка Figure It Out, която използвахме. Когато започнахме това миналата година, момчетата не я харесваха, но сега се чувстват доста успешни с нея и се наслаждават на програмата.

Ще продължим да развиваме умения за преценка във всички задачи.

Това се упражнява в Saxon Math и Figure It Out.

Ще се научим да определяме реда и стойността на числата до 1,000,000 и да съставяме по-големи числа.

Целта е изпълнена.

Ще броим, сравняваме и изчисляваме с прости дроби.

Целта е изпълнена със Saxon Math и с готварски рецепти. Обикновено удвояваме и утрояваме количествата в рецептите.

Ще използваме пари за да изследваме принципа на десетичните числа като десети и стотни.

Целта е изпълнена.

Ще продължим изучаването на елементарна геометрия (многоъгълници, ъгли, успоредни и перпендикулярни линии).

Целта е изпълнена.

Ще решаваме задачи с различни мерни единици (стандартни, метрични, Целзий, Фаренхайт и др.).

Целта е изпълнена.

Ще продължим да добиваме информация от графики, карти, схеми и др., както и да превеждаме информация в такава форма.

Целта е изпълнена.

Ще продължим да откриваме симетрия и аналогия в математиката.

Целта е изпълнена, макар че тяхната малка сестра е тази, която обича тази страна на математиката и постоянно им показва аналогии.

Естествени науки и здраве

Ще упражняваме правилна грижа за своите тела чрез умерено хранене, упражнения, почивка и добра хигиена.

Целта е изпълнена. И Майкъл, и Гейбриъл са превъзходни в тази област. Те ядат умерена храна, правят ежедневно физически упражнения, почиват добре и имат добра хигиена.

Ще се запознаем с размножаването на човека, раждането и растежа.

Целта е изпълнена.

Ще продължим за изучаваме колониалните занаяти и начини за производство на стоки.

Целта е изпълнена предимно чрез посещение във Вали Фордж и гласно четене на серията на Леонард Фишър, Colonial Craftsmen.

Ще изучаваме историята на естествените науки и живота на известни учени, особено в колониална Америка.

Целта е изпълнена. Съсредоточихме се главно върху колониалната медицина, защото Майкъл се заинтересува от това. Учихме за известни лекари, историята на хирургическите методи и проблемите на грижата за ранените по време на война. Някои от учените, с които се занимавахме, бяха Бенджамин Ръш, д-р Уорън, Бен Франклин, Клара Бартън, Флорънс Найтингейл, Джордж Уошингтън Карвър, Орвил и Уилбър Райт, братята Майо и Луи Пастьор.

Ще вземем уроци за времето, ще правим инструменти за измерване на времето и ще провеждаме множество експерименти свързани с това.

Целта е изпълнена. През повечето от годината изследвахме времето. Майкъл редовно докладваше за своите изследвания в своя научен проект.

Ще изследваме креационизма и еволюцията.

Целта е изпълнена. Един библейски учен проведе няколко часа по естествени науки в лагер, в който участвувахме, и Майкъл и Гейбриъл посетиха урок в Евангелската Свободна Църква в Хърши. Четохме откъси от много източници и след това задавахме въпроси.

Ще напишем изследователски проект.

Целта е изпълнена. Майкъл написа съчинение за измерването на времето, а Гейбриъл за етапите на растеж на фъстъците.

Ще участвуваме в научно изложение.

Целта е изпълнена.

Ще направим независимо изучаване на живота на известен учен по избор и ще представим устно изследването си пред група.

Целта е изпълнена. Майкъл докладва за братя Майо, а Гейбриъл за Джордж Уошингтон Карвър.

История на САЩ и Пенсилвания; География и обществени науки.

Ще продължим да задълбочаваме нашето разбиране за Божието намерение за семейството.

Целта е изпълнена чрез нашите дискусии, предимно тези след редовното четене на Библията.

Ще изучаваме колониална Америка, Американската революция и образуването на новата нация.

Целта е изпълнена. Това ни беше главната тема през първия срок. Прочетохме редица книги на глас и самостоятелно, и слушахме много касети свързани с този предмет. Също направихме излети из Пенсилвания и Вали Фордж.

Ще изучаваме география в контекста на колониална Америка.

Целта е изпълнена. Използвахме много карти по време на нашите уроци. Също направихме и свои карти.

Ще изучаваме история на видовете управление и история на политическия процес в Америка.

Целта е изпълнена.

Ще изследваме съвременни събития и влиянието, което имат върху нашата нация, общност и личен живот.

Целта е изпълнена. Момчетата преглеждат всекидневния вестник (обичат спортната страница) и слушат коментари по радиото. Четат едно двумесечно списание за актуални събития. Често обсъждаме тези събития.

Ще продължим да изучаваме и практикуваме обществени услуги.

Майкъл и Гейбриъл организираха тази година младежка група, която събираше пари за Центъра за бременни в Съскиана Вали. Те също помогаха да се закупят пуйки за Деня на Благодарността като дарение за Мисия Витесда. Посетихме една болница. Ние ценим приноса към общността и обсъждаме тази ценност с тях и се стремим да я развиваме в нашия живот.

Нашата семейно-училищна кооперация приготви също подаръци за Рождество Христово за Мисията Витесда и за сиропиталище в Румъния.

Ще изучаваме и ценим хора от различни култури в Америка и по света.

Целта е изпълнена. Майкъл и Гейбриъл по различни начини бяха запознати с обичаите и храната на други култури. Правихме формални изследвания и няколко проекта към Учебния Център; например, имахме специално представяне на Румъния от жена, която е живяла там. Изучавахме нашите семейни арабски и пенсилванско-холандски корени.

Ще продължим да се интересуваме от други народи, да проявяваме гостоприемство и да подобряваме поведението си в обществото.

Целта е изпълнена.

Физическо възпитание

Ще продължим да ценим и показваме добро спортсменско поведение.

Целта е изпълнена. Няколко от треньорите похвалиха Майкъл и Гейбриъл за това, че насърчават другите играчи. Кермит набляга на това повече отколкото на спортните умения. А нашата главна цел при включването на момчетата в организирани спортове е за да се наслаждават на обществените контакти и да се научат на сътрудничество с други хора.

Ще продължим да се наслаждаваме и да ценим ползите от груповите спортове, както и личните упражнения.

Майкъл и Гейбриъл редовно правят физически упражнения. Те се подготвяха за Президентското Фитнес-предизвикателство. Майкъл се квалифицира за националното първенство, а Гейбриъл тази година се размина на косъм (неговото “свито окачване на ръката” беше с няколко секунди по-бавно). Майкъл и Гейбриъл участваха в отбори по футбол, борба и бейзбол. Те също ходят на местния плувен басейн.

Ще подобрим основните умения по футбол.

Целта е изпълнена.

Ще участвуваме в курс по плуване за напреднали.

Майк и Гейб преминаха първия етап на курса за напреднали.

Ще подобрим уменията по борба и ще участвуваме в отбор по борба.

Целта е изпълнена.

Ще подобрим силата, скоростта и координацията.

Целта е изпълнена.

Ще участвуваме в няколко турнири и спортни празници.

Целта е изпълнена. Участвахме в турнира на домашните училища и в спортния празник на Messiah College. Състезаваха се над сто домашни ученици.

Ще подобрим познанията и уменията по бейзбол.

Целта е изпълнена. Дори аз сега се наслаждавам на бейзбола. Ние имаме видеокасета на Sports Illustrated с бейзбол за деца, и тя много ни помогна. Гейбриъл се справя добре като кетчър за своя отбор. Майкъл играе обикновено шортстоп, но също развива за следващата година умението за питчър. И двамата бяха избрани за отбора на звездите това лято.

Обучение по техники на безопасност

Ще упражняваме умения за водна безопасност.

Целта е изпълнена.

Ще упражняваме умения по безопасно колоездене.

Целта е изпълнена.

Ще показваме разбиране за опасностите от пожари и тяхното предотвратяване.

Целта е изпълнена. Посетиха специална демонстрация на градската пожарна команда. Бяхме прекъснати от пожарна тревога, и имахме реална демонстрация на важността на добрата подготовка.

Ще показваме умения за безопасно готвене.

Целта е изпълнена. Майкъл и Гейбриъл обичат да готвят и направиха доста рецепти тази година. В началото на годината посетихме няколко готварски курса.

Ще се научим да оказваме първа помощ.

Целта е изпълнена. Имахме специален клас в Учебния център.

Музика

Ще продължим да развиваме възможностите да пеем по ноти с чист тон.

Целта е изпълнена. Моята майка, пенсиониран учител по музика, даде на децата няколко урока по пеене покрай Рождество Христово, и те бяха много полезни. Ние често пеем заедно, а децата пяха с детския хор няколко пъти тази година.

Ще продължим да развиваме способностите да слушаме и да следваме ритъм.

Целта е изпълнена.

Ще продължим да се учим да следваме насоките на диригент.

Целта е изпълнена.

Ще участвуваме редовно в групово пеене.

Целта е изпълнена. Майк и Гейб обичат да пеят.

Ще различават стиловете в музиката (джаз, народна, класическа, химни, съвременна).

Частично изпълнена. Музиката е голяма част от живота на нашето семейство, и ние слушаме много стилове. Те започват да разпознават различните стилове.

Ще изучаваме живота на големи композитори, особено на тези живяли между 1492 и 1865, чрез тяхната музика и биографии.

Частично изпълнена. Прочетохме няколко биографии, но не сме правили нищо формално. Те се запознаха с произведенията на големи композитори чрез касетите, които слушаме.

Ще започнем уроци по пиано. Желателни са редовни уроци, ако се намери подходящ и достъпен учител.

Целта е изпълнена. Момчетат учиха с талантлив учител по музика и се справиха много добре. Напреднаха поне две нива. Освен това възможноста да слушат другите ученици (някои от които са доста напреднали) да пеят и свирят на пиано на представления ги запозна с разнообразие от стилове.

Изкуство

Ще изучаваме живота на известни художници, предимно от периода 1492 до 1865, чрез техните биографии и творби.

Частично изпълнена. Четохме няколко биографии и разгледахме специална изложба на картини от тази епоха в щатския музей. Също използвах няколко книги от библиотеката с репродукции от колониалния период.

Ще експериментираме с разнообразни материали (глина, темперни бои, керамика и др.)

Лошо изпълнена. Не стигнахме до няколко от проектите, които бях планирала.

Ще участвуваме в часове по изящни изкуства/рисуване.

Частично изпълнено. Майк и Гейб имаха няколко урока през есента, но просто нямахме време да продължим. Абонирах се за списание Spark! и взехме няколко урока от него.

Ще направим няколко проекта по занаяти по избор.

Целта е изпълнена. Предимно се занимавахме с предене, боядисване и тепане на вълна. Също правихме ръчно свещи и тенекиени фенери, скулптурни изображения и отливки върху пясък.

Ще посетим поне един музей за изкуства.

Посетиха изложението на щатския музей.

Ще участвуваме в любителски кръжок по изкуства/музика.

Участвуваха за два месеца през първия срок.

Помощ за целите

Ето няколко източника за ръководство в учебната програма, които са полезни в определянето на конкретните цели. Аз често се ползвам от тях, но само като справочник, за да се уверя, че не пренебрегвам някоя област, за която Кермит и аз смятаме, че е важна за постигане на нашите набелязани цели. Моите конкретни цели за всяко дете се основават предимно на неговите потребности, готовност и интереси.

Последователност и обем

Обемът и последователността е редът, по който разнообразните умения и подтеми на главните предмети (обществени науки, езици, естествени науки, и математика) се преподават от детска градина до 12 клас. Вашето местно училище трябва да има такъв екземпляр за родители, или можете да поискате обема и последователността от издатели като Bob Jones University Press или Rod and Staff. Друго полезно издание е “Kindergarten Through Grade 12: A Typical Course of Study,” което се разпространява от World Books, Inc.

Щатът Вирджиния публикува образователните стандарти (ОС) за нивата от детска градина до 12 клас в Интернет. Те са традиционни академични цели, които не са натоварени с политически пристрастия. Те също могат да ви дадат рамка за планирането на всеки предмет за учебната ви година:

http://www.pen.k12.va.us/go/sols/home.shtml

Книги с ръководство по учебната програма

Силно препоръчвам серията на Е. Д. Хирш, Core Knowledge, която засега включва по една книга за всеки клас от детска градина до 6 клас, озаглавени What Your First Grader Needs to Know; What Your Second Grader Needs to Know, и така нататък (Bantam, 1991).*

Вижте също . . .

Cultural Literacy: What Every American Needs to Know, E. D. Hirsch (Doubleday, 1987).* Тази книга е много полезна за гимназията.

И . . .

Teaching Children: A Curriculum Guide to What Children Need to Know at Every Level Through Sixth Grade, Diane Lopez (Crossway, 1988).*

Стратегия #2: Седмично планиране

Все още не сте свършили. Планирането е непрекъсната дисциплина, която ви позволява да използвате максимално вашето време. Без него вие всекидневно ще пилеете своето време в събиране на ресурси, вземане на решения и решаване на проблеми, които не сте предвиждали. Тогава ще се чувствате объркана и неуспешна. Децата ви ще седят около вас в очакване да им дадете указания, или в повечето случаи ще се разпръснат. Отделяйте редовно два часа от вашата програма за да се подготвите за следващата седмица.

Преди моите по-големи деца да започнат да управляват сами своето време, аз прекарвах всяка седмица по един следобед в местната библиотека, работейки върху нашата училищна програма. Използвах времето да предвиждам проблеми и да се подготвям за тях, да събирам книги, да очертавам своите цели и да определям програмата.

Да изляза от къщи беше съществена част от необходимостта да се съсредоточа и организирам. И много оценявам посвещението на Кермит да ми осигури това време.

Помнете: Времето, прекарано в решаване на дадена задача, определя овладяването на умения или на предметна област. Планирайте така, че вашите деца да използват разумно своето време.

Вашата програма ще бъде неравномерна

Когато правите вашата седмична програма, не се стремете към равни интервали от време за предметите, както правят в държавното училище. Тази стратегия не помага на вашите деца да се усъвършенстват в някоя област.

Гледам на началното образование като на един голям период от време, а на основното като друг. При преминаването през всеки един от тях имам цели, които възнамерявам да постигна, но в контекста на всяка учебна година нашата програма има силни и слаби страни. Докато отделяме време да се съсредоточаваме върху определени предмети, ние съзнателно пренебрегваме други. Например, с години изучавахме твърде много американска история – обичаме излетите и историческите романи, които може да включим в този предмет. И като резултат къде беше по-слаба нашата програма? В изкуството и естествените науки. Тогава, през миналата година се проведоха няколко класа в тези области към CHESS, и общия Учебен Център. Използвах възможността да се съсредоточа там и се наложи да пренебрегна историята.

Някои семейства учат естествени науки първия срок, а история – втория срок. Ние открихме, че при нас е най-добре да имаме естествени науки веднъж седмично, с поне два или повече часа посветени на експерименти и изследвания. Приемете това като общо правило: Областите на умения се усъвършенствуват чрез практика. Писане, правопис, математика, четене и др. трябва да присъстват всеки ден във вашата програма. А областите на съдържание като литература, история, естествени науки и др. се учат по-добре чрез няколко сесии в големи интервали от време. Те изискват също повече организационно време от вас; затова да се занимавате с тях веднъж седмично или за един срок е често по-добро управление на времето.

Планирайте и малките бебета

И най-добре подготвеният план на майката може да бъде съсипан от малчуганите, които нямат задължения към всичките цели, които сме поставили толкова внимателно. Не забравяйте да помислите нуждите на малките деца докато се нахвърляте седмичната програма. Вижте Глава 30 за идеи как да занимавате и въвличате малките деца в работата.

Стратегия #3: Установете правила и процедури

Най-добрите идеи за управление на домакинството идват от света на бизнеса. Там, където печалбата е движещата сила, ефективността е ключът към максималната производителност. У дома, в офиса и в училищната кооперация аз съм мениджър. Инвестирам своето време в развитие на организационни системи, които позволяват на всеки да знае каква е неговата работа и как да я върши без постоянно наглеждане или напътстване. Как се прилага това нещо във вашия дом?

Направете рутина, на която да се облягате

Рутината може да е скучна, но все още помага нещата да се движат подредено. (Ако не можете да запазите една рутина, просто си правете периодично нова.)

Какви решения вземате всекидневно? Готвене? Домашни задължения? Училищни задължения? Кой къде стои в колата? (Ние ли сме единственото семейство с такава дребнава свада?) Планирайте тези поне седмично, ако не месечно.

През училищната година децата трябва да имат установено време за лягане и ставане. Вие също. Започвам да губя контрол над моя ден минута след като се успя. От там, поддържайте някакъв режим за деня и седмицата. Храната е важен мотиватор за моите деца. Имам минимални стандарти, които трябва да се постигнат преди обяд и вечеря.

Ако не загубя контрол като се успя, то със сигурност го правя, когато вдигна телефона.

Просто кажете Не!

Спомняте ли си лозунга от кампанията срещу наркотиците преди няколко години? Беше закачен на моя телефон. Не защото бях изкушена да злоупотребя с дрога, но защото се изкушавах да кажа да на всеки, който ме помоли за нещо. Моите дневни цели бързо биха се провалили, ако оставя телефона да контролира моя ден.

Вземете си телефонен секретар

Нямам достатъчно вътрешна дисциплина за да кажа “не” на хората, така че моята първа стратегия беше да престана да вдигам слушалката. Но нямам дисциплина и за това, така че си купих телефонен секретар. Но все още тичах да слушам кой може да се обажда и често вдигах слушалката.

Децата ми помогнаха да осъзная колко разсейващо им действува телефонът, когато едно лято обсъждахме начините да подобрим следващата учебна година. От тогава не само използвам секретар, но също изключвам всички телефони в къщата, така че дори не зная кога звънят. Ако някой иска да ме намери, трябва да ми изпрати факс или електронна поща.

Вероятно имате повече самоконтрол от мен, но поне един телефонен секретар ще ви спести много време и ще предпази вашия ден да не се изгуби в телефонни обаждания, които се превръщат в дълги разговори.

Стратегия #4: Използвайте органайзери

Джобен размер

Личният органайзер е съществено средство за управление на живота. След като прочетох класическата книга на Anne Ortlund, Disciplines of the Beautiful Woman (Word, 1977),* аз си купих евтин бележник с три отдела, който беше достатъчно малък да влезе в моя портфейл. Разделих бележника на колони, които определяха моя живот по категории: готвене, съпруг, деца, къща, молитва, изучаване на Библията, календар и всекидневни задължения. С течение на годините колоните много са се променяли. (Кермит още не може да се съвземе от факта, че неговата колонка е премахната). Но практиката не се е променила.

Вече двадесет години поддържам органайзер. Една домашна ученичка го нарече “моя мозък,” и тя е права. Без моя органайзер забравям много задължения, които съм поела, и цели, които съм решила да постигна. Това е моят умствен мир. Често ли ви обезпокояват натрапчиви мисли – обикновено през времето за почивка? С органайзера до мен, аз бързо ги отстранявам и след това ги забравям. Без него инвестирам много време да си напомням отново и отново да запомня да не забравя нещо.

Преди наколко години, разбира се, тази идея се наложи и пазарът беше залят от модерни органайзери за днешната силно заета жена. Моят малък черен бележник изглеждаше доста скромен в сравнение с тях. Разпродадох някои стари вещи и изхарчих всичките пари, които спечелих, за съвременен луксозен модел. Но след това се почувствувах задължена да поддържам всички тези колони – поне двадесет. Това започна да ми отнема много време. Освен това, моят нов органайзер беше твърде голям за да влезе в портфейла. Започвах да забравям да го вземам с мен. Започнах да пропускам срещи, понеже оставях “своя мозък” у дома.

Досещате се. Продадох своя органайзер на следващата разпродажба и си купих малък черен бележник за 4.95 долара, който се събира в портфейла. Отново съм функционална.

Основната презумпция е тази: Използвайте такъв органайзер, който е достатъчно прост, за да го носите навсякъде, където ходите. Направете раздел за всяка част от живота ви, която понастоящем управлявате. Включете календар на месечните задачи и част с често използвани адреси. За себе си открих, че академичен каландар с осемнадесет седмици е най-подходящ за нуждите ми.

Всяка сутрин правя списък какво трябва да правя през деня и го записвам в бележника си. Правя си приоритети и отмятам изпълнените неща. Не ми отнема повече от десет минути, защото е придобит навик.

Общ календар

Кермит и аз се справяхме добре с поддържането на своите индивидуални ангажименти, но започнахме да навлизаме в конфликти относно всекидневния график, защото не си знаехме взаимно задачите. А сега и четирите деца имат самостоятелни ангажименти извън дома. Затова имаме общ календар на хладилника, и всеки записва там своите задачи.

Това помага на моите деца да управляват по-добре своя живот. Аз съм експерт по планирането на неща без да казвам на никой друг. Още щом сложа новия месечен календар, децата бързат да видят какво ще имат през месеца, и тогава го прехвърлят в своите органайзери.

Учителски план

Учителският план е другото организационно средство, което използвам редовно. На пазара има доста планове, които са направени за домашно училище, но моят любим план е The Homeschool Journal*, издаван от FERG N US Services. Той е най-простият, и по тази причина се приспособява най-лесно към нуждите на различните семейства. Наскоро FERG N US пуснаха план за ученици, и Кати, Майк и Гейб сега я използват като дневник, където записват своите седмични академични цели.

Ето още няколко източници на добри идеи за организация и планиране:

Disciplines of the Beautiful Woman, Anne Ortlund (Word, 1977).*

Is There Life After Housework? и други заглавия, Don Aslett (Writers Digest, 1992).

Once a Month Cooking, Mimi Wilson and Mary Lagerborg (Focus on the Family Publishing, 1993).

Confessions of an Organized Homemaker (съдържа чудесна глава, “Как да организираме друг човек!”), Deniece Schofield (Betterway Books, 1994).*

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова