Средство #4: Споделете товара

Домашното училище не трябва да се разбира в смисъл, че вие сте единственият учител на вашите деца. То просто означава, че вие контролирате кои са техните учители: виртуални или реални.

Самообучаващи ресурси

Прибавете в програмата на вяко дете ресурси, които могат да се използнат независимо. GeoSafari*, софтуера, видеокурсовете и аудиокасетите са ангажиращи и пълни. Ако се нуждаете от лично време с едно дете, нека неговите/нейните братя и сестри да са заети от смислено занимание като тези – не просто повърхностни занимания.

Образователна телевизия, едно невъзможно нещо?

Когато моите деца бяха по-малки, ние дори включвахме едно телевизионно предаване на ден в тяхната програма. Някои от предаванията, които следяхме, са Reading Rainbow, 3-2-1 Contact и Square One. Това ми позволяваше да имам така необходимата сутрешна почивка. Винаги е добре да гледаш телевизия със своите деца, но трябва да призная, че често съм използвала това време да започна приготвянето на обяда, или да сложа дрехи в пералнята.

Можете да снемете товар от раменете си, като станете член на класа и гледате заедно документални филми. Вземайте си бележки и провеждайте дискусии след филма. Като страстни спортни запалянковци, нашето семейство се наслаждаваше на документалния филм на Кен Бърнс за бейзбола, който беше излъчен преди няколко години. Превърнахме това преживяване в урок по история с последващо четене и дискусии. Тази година момичетата, Кермит и аз гледахме новия документален филм на Бърнс, Западът и се учудихме колко много се е променила историята откакто сме били деца. (Мисля, че някои от стереотипите с които сме израснали за каубоите и индианците наистина се нуждаеха от някаква ревизия.)

Една година използвах предаването по телевизия PBS, Newton’s Apple, няколко пъти на седмица, за естествени науки. Възможността да наемаме видеокасетите от библиотеката ни позволи да спираме програмата, когато някой има въпрос, или да повторим някои части, за да подсилим разбирането.

В началото на нашия семеен живот живяхме няколко години без телевизор. Когато накрая си купихме наш, ние доста непорочно гледахме само PBS и шампионата по футбол на Пенсилвания – и така до тази година. Това може да се тълкува като разпадане на нашите ценности, според това с кой член на нашето семейство говорите, но сега имаме (ах!) кабелна телевизия. Има някои превъзходни образователни програми. Наслаждавам им се (особено на Pride and Prejudice на A & E.). А моите синове се стараят да са сигурни, че гледат своята месечна квота, за да могат да запазят ESPN – който винаги е на границата да бъде изключен. Образователната телевизия може да облекчи вашия товар, ако можете да се въздържате от пропиляването на времето пред екрана – което според нас е проблем.

Кооперативни дейности

Съчетавайте вашите учителски таланти с други семейства с домашно училище. В повечето райони на страната ще намерите вече готови поддържащи групи, които предлагат допълнителни часове, специални дейности или излети, които са отворени за нови семейства с домашно училище. Ако няма, тогава започнете ваша група. (Помнете, инициативата е една от съставките на успешното домашно училище.)

Ползите за децата

Ние сме се включили в широка област от кооперативни групи. Моят стил на преподаване вероятно обяснява защо правим повече отколкото е нашият дял. Но също вярвам силно в ползите на общите преживявания. Вашите деца ще бъдат стимулирани да израстват в характер и интелект, когато са общуват с деца и възрастни, които имат различен поглед върху материала.

Освен това, умението да играеш в отбор е важно умение за работното място и църквата. Без това обучение е лесно да произведете себелюбиви деца, които не разбират, че Бог им е дал дарби и таланти, за да ги използват за общата полза на Христовото тяло, а не за тяхна собствена слава или задоволство. (Това е една от причините, поради която съм горещ привърженик на организираните спортове – с правилния треньор децата се учат, че събирането на силите и талантите за обща цел често води до успех, докато нагласата всеки да играе сам за себе си и за собствена слава неизбежно води до загуба.)

Една година участвувахме в програмата Science-by-Mail. Тя има голяма образователна стойност. Но най-големият растеж дойде в характера на моите синове, не в техните познания по естествени науки. Имах две групи от деца, които работеха едновременно да решат научната задача. Моите момчета бяха в група заедно с трима от своите приятели – всички бяха чудесни деца с висок интелект и ръководни умения. Това беше проблемът. Те всички бяха свикнали да са ръководители и имаха слабо развити умения за съвместна работа. Докато Кати и нейните приятели се организираха без усилия и започнаха да атакуват научната задача, аз прекарах повечето време да помагам на групата на момчетата да стигнат до съгласие в мненията.

Когато всичко приключи, все пак бях радостна, че поставих своите синове в ситуация, където тези проблеми на характера можеха да се проявят ясно, и където можех да помогна на момчетата да се справят с тях, докато все още са под наш надзор.

Ползите за майката

Но нека да се съсредоточим върху ползите за майката: Махате цели предмети от вашата работа и ги прехвърляте на другите. Изкуства, физическо възпитание, естествени науки, хор, съчинения, език на знаците, здравна просвета и много други предмети са преподавани на моите деца от други хора, които имат повече познания и страст към предмета, отколкото аз мога да покажа.

Също ще имате редовни разговори с възрастните. Аз обичам всички технологични възможности, до които моите деца тепърва започват да имат достъп, но те никога не могат да заменят съвместното учене. Нуждая се от насърчението и подкрепата, които идват от нашите седмични контакти с други семейства с домашно училище.

Как да организирате успешно вашата кооперативна група

Нашето кооперативно домашно училище, Учебният център, сега навършва десет години. Той включва двадесет и девет семейства и повече от сто деца, от които двадесет и три са юноши. Срещаме се два пъти месечно в петък от 9:00 сутринта до 12:30 на обяд. През това време имаме три последователни часа. Малките класове имат изкуство, гимнастика и уроци; по-големите ученици се записват за редица избираеми дисциплини в началото на всеки срок.

През годините съм съветвала редица ръководители на кооперативни училища и за нещастие съм виждала няколко групи да се разпадат, винаги поради едни и същи причини. Ето някои основни съставки, които ще позволят на вашата кооперативна група да преживее дълго време и ще предотвратят изтощението на ръководителя.

#1. Ясно, признато ръководство

Първоначално Учебният център се състоеше от четири семейства от моята църква. Когато други членове на църквата започнаха да правят домашно училище, те бяха поканени да се присъединят. Няколко години кооперативната група беше достатъчно малка, за да се управлява чрез общо съгласие. С нарастването на броя на членовете, обаче, неизбежно достигнахме до въпрос, по който не можахме да постигнем съгласие. В нашия случай това беше балансирането на нуждите на по-големите ученици спрямо нуждите на по-малките. За други групи това е било съвременната християнска музика, условията за членство, или управляването на децата.

Конкретните въпроси често са различни, но проблемът е един и същ: Как решавате какво да правите, когато не може да се стигне до съгласие? В нашия случай се обърнахме към нашите пастори за помощ. Поради редица причини, те избраха да разпуснат Учебния център като служение на нашата църква и след това възложиха бъдещето на нашата кооперативна група на мен, и така показаха ясно за всички членове, че аз имам свободата да я прекъсна напълно или да я променя по мой избор.

След известен размисъл и молитва проведох събрание, на което представих насоката и организацията на кооперативната група и поканих предишните членове да се включат отново. Всички го направиха. Може да е изглеждало малко глупаво на пръв поглед, но това беше важна основа.

Оттогава продължавам да ръководя Учебния център. Миналата година определих още две жени да служат заедно с мен на ръководна позиция. Осъзнах, че често съм деспотична в моите решения (кое ме подсети: хората ми бяха ядосани). Добавянето на други хора с допълващи дарби и таланти формализира процеса на вземане на решения, но доведе до по-обмислени и безпристрастни решения, което направи членовете по-щастливи – или поне разпръсна неудовлетворението върху повече хора.

Членовете са насърчавани редовно да дават своя глас по време на летните събирания и чрез формулярите за оценка на срока. По важните въпроси провеждам отворени дискусии и се стремя винаги, когато е възможно, да достигам до съгласие. Когато не е така, отделям време да обясня подробно причините за насоката, която сме избрали.

#2. Общо за всички видение

Всеки кандидат-член за Учебния център получава комплект за членство, в който ясно са определени целите, които се стремим да постигнем. Вече знаете колко е важно според мен личното видение. Също вярвам, че общото видение е важна съставка, която държи всяка организация сплотена, било семейството, църквата, служение с идеална цел, или поддържаща група за домашно училище. Хора, които не се стремят към една цел, не могат да работят заедно. Можем да сме приятели, можем да общуваме, но не можем да съберем своите таланти и да изградим нещо успешно. В приложението с Пътеводителя за ресурси е даден и екземпляр от нашите условия за членство като модел, по който да работите.

Този комплект също включва условията и отговорностите за членство, учебната философия, която сме възприели, видовете курсове, които предлагаме, и очакваните стандарти за поведението на децата. Когато едно семейство подпише договора за членство, то трябва да имат доста добра представа в какво се включва, и трябва да е готово да допринесе за общата цел.

#3. Споделена отговорност

От своя опит знам, че бих се изтощила, ако не възлагах отговорности на други хора. Учебният център работи, защото всяко майка принася своя дял в работата. Майки преподават или помагат в два от трите уговорени часа. Изключение се дават за смекчаващи обстоятелства – новородено бебе, например – но се стремим причините за извинения да са минимални. Има и други задължения, които са разпределени по равно, доколкото е възможно. Имам администраторка, която не преподава курсове, но дава повече от колкото е нейният дял от време за работа по програмата, бюлетините и отношенията с църквата.

Не приемайте за член човек, който не е в състояние да допринесе към работата (дори нашите майки с извинителни обстоятелства намират начини да помогнат). Останете малко хора и нараствайте само когато имате заинтересовани семейства, които идват готови да помагат със своите дарби и таланти. Ако се чувствате разкъсани между това отношение и служението към нови или слаби семейства, тогава започнете поддържаща група. Но – и това го знам от много голям опит – не се опитвайте в една и съща организация да организирате смислени кооперативни дейности за своите деца и да водите поддържаща група за нуждаещи се семейства; това е противоречиво видение и няма да работи.

#4. Справяйте се с конфликтите библейски и бързо

Всяко известно на мен служение и организация, които са се провалили, са го допуснали заради лични конфликти, които са се появили и са останали нерешени. Това е най-силната тактика на нашия враг.

Освен че трябва да прибавяте хора с общо видение, приемайте само тези, които разбират как да се справят с лични конфликти и които са посветени да ги разрешават правилно.

На този етап съм възложила на други хора толкова много от моите отговорности на ръководител към Учебния център, че сега смятам за моя главна отговорност решаването на проблеми в отношенията. Нашата кооперативна група организира някои фантастични преживявания за децата, и приятелството между жените е жизнено важен фактор за тяхното дългосрочно оцеляване в домашното училище. Знам, че личният конфликт е единствената област, която може бързо да разруши всичко. С нашите членове сме поставили това на преден план. Ако сте засегнати и не можете да отговорите с благодат в ситуацията, тогава трябва да отидете пряко при човека – не след като сте го обсъждали с няколко други човека. Ако вие не можете да разрешите ситуацията, тогава трябва да включите и мен. Нашата цел е до ограничим конфликта. Ето защо бързото разрешаване е съществено важно. Научила съм по трудния начин, че нещата не отминават с времето; те набират, разрастват се, и накрая замърсяват и други хора.

Ползите са големи

Може би си мислите, че организирането на учебна кооперация звучи като повече работа, отколокото си струва. Всичко, което остава дълготрайно – вашето домашно училище, вашата кооперативна група, вашето християнско служение – трае, защото основите са сигурни. А полагането на такива основи изисква време. Но веднъж като са положени, нещата могат да вървят дълго, дълго време без проблеми. Лошата основа изисква непрестанни подправки.

Това си струва! Приятелствата, които имаме чрез Учебния център, са най-ценното притежание. А много от нашите най-добри преживявания са били възможни само в такава среда.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова