Планиране курса на обучение

Както при всяко друго решение, което разглеждаме в тази книга, планирането на курса на обучение за вашия гимназист започва с изброяване на бъдещите цели, които той иска да постигне:

  • колеж
  • професионално училище
  • стаж
  • пряко влизане на трудовия пазар

Пътищата, по които ще търси да издържа себе си и своето бъдещо семейство, трябва да бъдат определящи в избирането на предметите, които той ще учи. Освен това, неговите цели могат да включват подготовка за брак, ръководство или служение в църквата, или служение в местната общност, и умения да разчита на себе си. Когато влиза в девети клас, избройте заедно с вашия юноша всички възможности, които искате да имате предвид. Планирайте четиригодишната учебна програма така, че той да е способен да упражнява всяка една от тези възможности след завършването на гимназията. Когато той стесни своя избор, можете по-точно да настроите неговата програма.

Традиционни курсове на обучение

За ученици, които планират да следват гимназия с професионална подготовка или колеж, това е преглед на традиционно изискваните предмети на обучение.

Професионално и техническо училище

Гимназиалната програма, която подготвя ученика за техническо, професионално или бизнес училище, включва:

  • четири години език
  • две до четири години математика
  • една до три години естествени науки
  • две до четири години история и обществени науки
  • до две години чужд език
  • курсова работа в техническа област по избор

Четиригодишно обучение

От друга страна, гимназиалната програма, която подготвя ученика за прием за четиригодишно университетско образование, ще включва минимум:

  • четири години език
  • две до четири години математика за напреднали (алгебра, геометрия, тригонометрия и интегрално и диференциално смятане)
  • две до четири години история и обществени науки
  • две до четири години лабораторни науки (биология, химия, физика)
  • две до четири години един чужд език
  • една до две години музика и изкуство
  • компютърна грамотност

Пряко влизане на трудовия пазар

Ако целите на на вашите юноши (например собствен бизнес) не зависят от традиционните гимназиални програми, тогава курсът на обучение, който ще следвате през средното образование, може да бъде много по-гъвкав и точно настроен към тази цел. Но не бъдете късогледи. Не трябва да затваряме всички врати, от които нашите деца могат да се нуждаят в бъдещето.

Кермит и аз със сигурност желаем нашите дъщери да смятат брака и майчинството за благородни призвания и като силно желателни. Но изследванията показват, че жените трябва сами да се издържат средно седем години от своя живот, било поради това, че живеят сами, че са вдовици или поради късен брак. Не искам нашите дъщери да бъдат изоставени безпомощни или необучени в случай, че попаднат в такова положение в бъдеще.

Все още имате място да маневрирате

Имайте предвид, че горе са посочени просто наименованията на предметите, които вашето дете трябва да вземе. Все още имате голяма гъвкавост по отношение на времето, посветено на всеки курс и на неговото съдържание. Само защото използвате традиционното име не означава, че трябва да използвате традиционния учебник или да следвате традиционния метод за преподаване. Можете да приспособите програмата към готовността, интересите и стила на учене на всяко дете. Например, уводният курс по физика, който Синди състави за Джоуи, се съсредоточаваше върху инженерната работа – негов интерес – и използва комплекта Лего Дакта-Техник за да му осигури нагледни занимания, които той предпочита.

Моят план все още включва много практически опити и проекти. Приемам, че веднъж като моите деца стигнат до колежа, тяхното учене ще бъде предимно от лекции и учебници. Това е моята последна възможност да ги потопя в материала на най-вътрешно ниво.

Как да се справим с тежката работа

Добре, казвате вие, нека да видим същността на нещата, когато говорим за гимназия. Какво ще правим с физиката, интегралите и чуждите езици. Как ще осигуря тези неща на гимназиално ниво, особено при подготовка за колеж?

Вие осигурявате

Вие набирате вашите ресурси сред общността на домашните училища или търсите навън. Но вие не преподавате – освен ако имате време и наистина искате също и да научите предмета. Подберете областите, към които имате интерес или познания и поемете отговорността там, но всичко друго го търсете навън. Това са вашите възможности:

#1. Видеокурсове

Каквото и да си говорим за телевизията, когато е направена правилно, тази медия може да покрие материала по-добре от всеки друг. Просто ще трябва много усърдно да потърсите малкото източници, които са използвали големия образователен потенциал на видеото. Най-динамичният учител по природонаучни дисциплини не може да се конкурира с Newton’s Apple или Bill Nye, the Science Guy. Той просто не би имал бюджета да събере моделите, примерите от реалния живот, експертите и експериментите, които използват тези програми за да илюстрират научни принципи.

Нараства броят на компаниите, които доставят пълни учебни курсове на видео. Ето три от по-добрите производители на видеокурсове:

PBS-Video: Този каталог предлага не само документалните филми на PBS като Civil War на Кен Бърнс, но също и такива от други добри производители. И те имат ценова листа за домашна употреба, което прави тези ресурси достъпни за повечето семейства. (Правата за домашна употреба са разширени до индивидуалното обучение, което е част от систематична образователна програма. Това означава, че можете да направите клас във вашата кооперативна група и да ги използвате).

Още по-добре, те често се намират в добра обществена библиотека. Бъдете смели. Открийте кой библиотекар ги поръчва и го помолете да обмисли закупуването на серии, които са от голям интерес за домашните училища. Разбира се, има твърде голям левичарски уклон, но The American Experience, The Great War, Eyes on the Prize, както и всички документални филми на Кен Бърнс са чудесни ресурси за гимназиалната учебна програма.

PBS Video
1320 Braddock Place
Alexandria, VA 22314-1698
800-344-3337

Annenberg Collection: Създадено от TV Guide магната Уолтър Аненберг, Annenberg School е едно от водещите училища по комуникации и технологии в страната. Неговите видеокурсове са скъпи, но предлагат превъзходно съчетание на обучение и визуална илюстрация. То произвежда курсове по физика, френски, испански, алгебра, статистика, западно общество, литература, древна история и др. Има по-ниски цени за домашна употреба, но с необходимите текстове и работни тетрадки все пак ще бъде доста голяма инвестиция. Някои от тях се намират в добри библиотеки или могат да се запишат по време на специалните излъчвания на PBS, ако сте платили правата за запис (обадете се в местният клон на PBS да проверите дали домашни учители могат да се регистрират за права в ранните сутрешни излъчвания, предлагани на училищата – ние го правим за седемдесет долара годишно и си струва видеобиблиотеката, която може да се изгради за това време).

Тези видеокасети могат да се вземат също на заем от Pennsylvania Homeschoolers. Тяхната програма ви позволява да наемате всяка касета, която съдържа няколко урока, само за шест долара, и касетата може да се ползва толкова дълго, колкото е необходимо. Те дори могат да ви снабдят с използвани материали за курсовете, ако ги имат на склад.

Annenberg / CPB Collection
P.O. Box 2345
S. Burlington, VT 05407-2354
800-532-7637

http://www.learner.org

The Teaching Company: Това е сравнително нова компания с голямо видение. Тя наема най-добрите гимназиални и университетски професори в страната и записва техните лекции на видео и аудиокасети. Материалът е достъпен (дори имат и програма за даване под наем), но не е така привлекателен като скъпите продукции на Annenberg и PBS. За академично настроения ученик тези лекции ще бъдат възхитителни. Учителите познават своя материал и могат добре да го обяснят. Обаче децата, които имат нужда от забавление, няма да могат да стоят спокойно за прякото представяне на лекцията.

Със специална препоръка за домашни гимназисти са лекциите по алгебра 2, химия и геометрия – които са добре представени и могат да се ползват като поддръжка за всеки учебник. Ще бъдат полезни за вас. Много от другите курсове са също толкова ефективни и на аудиокасета, която е по-евтина и може удобно да се слуша докато пътувате.

Когато видите университетите, в които работят тези преподаватели, вероятно ще бъдете загрижени относно съвместимостта на техния мироглед с християнското мислене. В един идеален свят християнският издател би произвел програма на същото ниво, но когато нямаме избор, трябва да кажа, че уроците, които прегледах, бяха много по-обективни отколкото очаквах.

The Teaching Company наскоро откри Mirus University, който ще дава колежанска степен на ученици, които завършват видеокурсовете у дома. Програмата няма да получи акредитация поне две години, но тези дипломи могат да се узаконят след като се даде акредитацията.

The Teaching Company
7405 Alban Station Court
Suite A107
Springfield, VA 22150-2318
800-832-2412

Максимално използване на видеообучението

Най-добрият начин да се използва видеокурс е да се гледа като семейство или група, с последваща дискусия. Една амбициозна майка събираше група от младежи всяка седмица в своя дом да гледат видеокурса по биология на A Beka. След това тя продължаваше с прости лабораторни упражнения, дискусии и тестове. Самите видеокурсове не бяха толкова добри; но в условията на дискусията и взаимодействието с групата децата бяха мотивирани и майката успя да покрие предмет, за който знаеше твърде малко.

Безпогрешен начин да изтощите вашите деца

Видеото е добро решение за един или два предмета, но видеоучилищата са капан. Работила съм с няколко семейства, които опитаха този път, и всички те в края на краищата промениха своята стратегия, за да включат повече четене и практически опит. Нищо няма да провали мотивацията на вашите деца, както видео през целия ден.

#2. Частни учители и наставници

Сигурно намирате професионалните частни учители за много скъпо решение. Но можете да намерите квалифициран учител или наставник на много по-ниска цена по много други начини. Частните учители нямат нужда от научни степени, те просто трябва да познават и обичат предмета. Може би има член на църквата ви, който използва този предмет като част от своята професия. Един господин в нашата църква, който прави изследвания в областта на изкуствения интелект, обучаваше един домашен ученик по програмиране (използвайки С++, език за напреднали). Този ученик, по-късно със стипендия от National Merit Scholar, пък преподаваше на по-малък домашен ученик в същата област.

В продължение на няколко години един член от църквата на Синди и Мари водеше безплатно частни уроци по математика за напреднали на всички техни деца. Децата намират смислени начин да служат на неговото семейство като отплата за времето. Той не е квалифициран учител по математика, но обича математиката и посещава математически състезания за удоволствие. Децата не само научиха добре материала, но често са коментирали колко интересни прави седмичните частни уроци този господин.

Друго семейство с домашно училище намери студент по математика в горен курс в местния колеж, който да дава уроци на техните деца. Студентът вземаше половината от обичайното почасово заплащане за уроците. На друго място група домашни учители се събраха и наеха един мисионер в отпуск да преподава летен курс по френски за техните деца.

Местен колеж помоли да позволим на техните студенти-учители да стажуват в нашите кооперативни часове като част от изпълнението на изискванията за стаж. Това е напълно безплатна възможност. Вашата група може да предложи тази идея и е много вероятно да намери местни колежи, отворени към това предложение. Те се нуждаят от разнообразие на преподавателски условия за своите студенти.

Също може да проверите при хора, които постоянно предлагат услуги за ученици през вечерните часове; те със сигурност ще са заинтересовани да организират услуги за домашни ученици през деня. В нашата околност учители по пиано, гимнастически клубове и ледени пързалки правят специални дневни класове за домашни ученици на намалени цени. Те желаеха много да разширят своите услуги – иначе съоръженията ще са пусти през тези часове.

Ако изпитните резултати на вашето дете го определят като академично надарено, може би ще се заинтересовате от програма, спонсорирана от Duke University. Първо трябва да намерите квалифициран местен наставник за вашето дете, и тогава да се регистрирате за програмата. Duke предлагат текста и курсовете по интернет.

Learn On Your Own
Duke University Talent Identification Program
P. O. Box 40077
Durham, NC 27706-0077
919-684-3847

Една последна идея е да се обърнете към отдела за постоянно образование на местния колеж. Те се нуждаят да намират нови пазари, а дневните класове се попълват трудно. Инициативата “колеж за деца,” която традиционно се прави само през лятото, може да бъде провеждана по време на учебната година за домашни ученици.

#3. Софтуерни програми

Повечето софтуерни курсове са развити за допълване на учебния курс, но има няколко, които могат да се използват като основен ресурс. Това се предложени заглавия, които да прегледате:

  • Програмата Syracuse Language Systems Triple Play* (800-707-5264). Заглавията включват френски, испански, немски и еврейски, с нови, които се разработват. Тази програма осигурява курс с устни езикови упражнения. Ще трябва да допълните софтуера с писмена работа.

  • A.D.A.M: The Inside Story* (800-755-ADAM) е програма, спечелила много награди за уроци по анатомия.

  • Mathematica (800-441-6284) е програма с решаване на задачи по математика, естествени науки и инженерство.

  • Exploring Chemistry (603-764-5788) е скъпа, но завършена програма. Включила съм я, защото компанията Falcon Software скоро ще прави промоция на по-евтина домашна версия, така че се абонирайте за техните продукти.

  • License to Drive (800-766-0835) е много приятно направена интерактивна шофьорска образователна програма, която може да се използва като част от обучението в клас.

Също като видеокурсовете, с този метод може да се прекали. Пълните софтуерни пакети за учебни програми обикновено са с много текст и малко визуални и интерактивни програми. Един или два технологични курса на ден ще постигнат максимална употреба; ако прекалите, ще имате намаляващ резултат.

#4. Дистанционно и интернет обучение

Друго възможно решение за труден курс са гимназиални курсове чрез кореспонденция или чрез Интернет. Понеже много курсове, завършени по този метод, могат също да бъдат превърнати в заслуги за приемане в колежа, в следващата глава ще отделя един раздел за това. Засега, ето няколко институции, които дават гимназиални курсове чрез кореспонденция или интернет обучение.

The Academy of Home Education
1700 Wade Hampton Blvd.
Greenville, SC 29614
803-242-5100
Забележка: Това е кореспондентното училище на Bob Jones University.

American School
850 East 58th Street
Chicago, IL 60637
312-947-3300
Светска, акредитирана, широко призната кореспондентна диплома.

Cambridge Academy
1111 S.W. 17th Street
Ocala, FL 34474
800-252-3777
Светска, акредитирана кореспондентна диплома.

Christian Liberty Academy
502 W. Euclid Avenue
Arlington Heights, IL 60004
800-348-0899
Християнско кореспондентно училище.

Clonlara School Home Based Education Program
1289 Jewett
Ann Arbor, MI 48104
313-769-4515
Неденоминационно училище, студентските програми са индивидуално съставени и предлагани чрез кореспонденция и интернет курсове.

Escondido Tutorial Service
2634 Bernardo Avenue
Escondido, CA 92029
619-746-0980

http://www.gbt.org
Интернет уроци по основните предмети от класическа перспектива.

Scolars Online Academy (SOLA)
3 Nellis Terrace
Bedford, MA 01731
617-274-0004

http://www.islas.org
Интернет уроци в класическата традиция.

University of Nebraska-Lincoln
Department of Distance Education
Division of Continuing Studies
33rd and Holdrege Streets
Lincoln, NE 68583-9800
402-472-4321

http://www.unl.edu/cwis.html
Светско, акредитирано, кореспондентно.

Други възможности за гимназиални кореспондентни курсове са изброени в Christian Home Educators’ Curriculum Manual: Junior/Senior High,* Cathy Duffy. Интернет обучението нараства непрекъснато. За да сте в крак с най-новите възможности, абонирайте се за Homeschool PC.

Препоръчани източници на информация за планиране на гимназиалния учебен курс:

The Big Book of Home Learning, vol. 3, Mary Pride (Crossway, 1996).*

Christian Home Educators’ Curriculum Manual: Junior/Senior High, Cathy Duffy (Home Run Enterprises, 1997).

The High School Handbook, Mary Schofield (Christian Home Educators Press, 1996).

Homeschooling the High Schooler, Diana McAlister and Candice Oneschak (Family Academy Publications, 1993).

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова