Колеж у дома

Няма начин да се мине през колеж без трудности и големи разходи, нали?

Интересен въпрос. Да, Вирджиния, има.

Нарича се дистанционно обучение и е друг бързо нарастващ сегмент на образователния пазар – заедно с домашното образование. Ние, американците, може и да имаме твърде много държава, но все още сме обхванати от независимият дух на нашите бащи – каквито и негодници и грубияни да са били. Която и система да въведат чиновниците, ние ще намерим начин да я избегнем.

Как получавате точки за колеж или дори научна степен (наречена външна научна степен) без да напускате дома си? По-добре казано, как да използвате максимално времето в гимназията, като придобиете две образования с един и същ курс? Чрез няколко стратегии:

  • Точки чрез изпит
  • Кореспондентни курсове
  • Интернет курсове
  • Жизнен опит
  • Самостоятелно учене
  • Оценка на постиженията

Защо искам да направя това?


1. Вашето дете придобива академично познание, но избягва индоктринирането. Отново, този възглед е по вина на Синди. След цялата огромна работа, през която мина, за да осигури влизането на Нейт в колежа, сега тя скърца със зъби заради многото глупости и индоктриниране в политическа коректност, която той получава. (Разбира се, прекарването на неговите летни ваканции в армията успява да поправи щетите). Синди ми даде да прочета The National Review College Guide, Charles Sykes and Brad Miner (Simon and Schuster, 1993). Знам, че това е от гледна точка на един много консервативен лагер, но критериите да препоръка нямат нищо общо с политически пристрастия. Това е ръководство за “малцината смели” институции, които все още предлагат учебна програма по Западната традиция. (Ако се нуждаете от убедителна защита за изучаването на Западната традиция – без значение от вашия етнически произход – прочетете Cultural Literacy,* E. D. Hirsch [Houghton Mifflin, 1987].)

Проучването на Сайкс и Майнър открива, че сега е възможно да се дипломирате в:

78% от колежите и университетите в страната, без да сте взели и един курс по история на Западната цивилизация

38% без да сте взели какъв да е курс по история

45% без да сте взели какъв да е курс по американска или английска литература

41% без да сте взели какъв да е курс по математика

33% без да сте изучавали естествени или физически науки[1]

Прочетете също Illiberal Education, Dinesh D’Souza (Vintage Books, 1992). Тази безупречно направена, но противоречива книга проследява масивния ревизионизъм на учебните програми в повечето колежи днес, както и насилствените мерки, които университетските администрации се чувствуват длъжни да предприемат, за да налагат политическа коректност.

Преди да започнете да изливате десетки хиляди долари с презумпцията, че давате образование на вашето дете, проверете дали колежът, към който сте се ориентирали, все още подкрепя свободата на словото, и дали все още включва някои от починалите бели поети – поне Шекспир, Милтън, или Омир. Имайте предвид, че 173 американски университети са постановили ограничения за публично говорене, и поне един колеж, Университетът на Кънектикът, е въвел правила, според които студент може да бъде изключен освен всичко друго и за “подозрително изключване (на друг студент) от разговор.”[2]

2. За да спестите огромни суми и да завършите курса си на обучение по ваше удобство. В началото възможностите за дистанционно образование са се развили за да помогнат на работещи възрастни хора, които искат научна степен, но не могат да напуснат работа, за да станат традиционни студенти за определено време. Това все още е преобладаващата част от хората, които използват тези стратегии, но вторите по ред са домашните ученици. И институциите започват усилено да насочват своите услуги пряко към нас – което означава, че те настройват своите програми, за да посрещнат по-добре нашите всекидневни нужди.

3. За да използвате максимално времето и усилията на вашето дете в гимназията. Точките, придобити чрез следните стратегии, могат да се използват за да се изпълнят точките за дипломиране от гимназията и да се превърнат и в точки за колеж.

Във всички случаи помнете, че колежът, в който кандидатствувате, определя какви точки ще даде за тези нетрадиционни стратегии. Все пак вече липсва клеймото, което едно време тежеше върху кореспондентните курсове и другите възможности за дистанционно учене. Повечето университети и колежи приемат точки, придобити чрез някои от тези методи.

Стратегия #1: Приравнителни изпити

Тестовете за предварителна подготовка, които споменахме по-рано, са най-престижните приравнителни изпити, но те само позволяват на студентите да прескочат началните курсове. Точки за по-напреднали нива, както и за начални курсове, могат да се придобият чрез други програми за приравнителни изпити.

Най-широко приетите са тестовете CLEP (College-Level Examination Program – Изпитна програма на университетско ниво), разпространявани от създателите на Изпитите за предварителна подготовка и на SAT, и тестовете PEP (Proficiency Examination Program – Програма за проверка на компетентността), разпространявана от създателите на ACT.

След самостоятелно учене ученикът минава приравнителен изпит, който е представителен за знанията, които обикновено се придобиват в даденото университетско ниво на курса. Над три хиляди университети и колежи дават точки за изпитите на CLEP и PEP, макар че всяка институция поставя свои собствени стандарти за необходимите точки за минаване на теста. Тези изпити струват по-малко от петдесет долара и често съответстват на три до шест точки за колеж колеж – не е лошо за такава цена.

Четиринадесетгодишна девойка от нашето кооперативно училище вече е взела изпитите CLEP по биология 1, американска история 1 и американска история 2 след подготовката с гимназиалните учебници на Университета Боб Джоунс.

Ето пример за това как възнамерявам да използвам изпитите CLEP, за да използвам максимално нашата програма за гимназията. Сега Майк и Гейб завършват френски език 1 и алгебра 1 в осми клас. Но не мога да започна да събирам точки за тяхната гимназиална диплома преди следващата година. Така че те ще се нуждаят от още четири курса по математика за напреднали и поне още две точки по чужд език. Ако техният учител по френски се върне на мисионерското поле, няма да е лесно да се изпълни това изискване, и като се има предвид тяхната липса на интерес към изучаването на чужди езици, може въобще да не си струва посвещаването на време. Ако преминат теста CLEP по френски език 1 и вероятно, след кратко съсредоточено учене, теста за френски език 2, тогава те могат да превърнат това следване в гимназиални и вероятно университетски точки. Също могат да вземат теста CLEP по алгебра 1 и тогава да го броят като една от четирите точки по математика за гимназията, ако желаят.

За информация относно изпитите CLEP:

College-Level Еxamination Program
P.O.Box 6600
Princeton, NJ 08540 – 6600
609-951-1026

Учебни ръководства за изпитите се намират в програмата на CLEP. Виж също:

Barron’s How to Prepare for the CLEP (Barron’s, 1995)

За информация относно изпитите на РЕР:

American College Testing PEP
P.O.Box 4014
Iowa City, IA 52243-4014
319-337-137

В щата Ню Йорк пишете на:

Regents College Examinations
7 Columbia Circle
Albany, NY 12203
518-464-8500

Стратегия #2: Кореспондентни курсове

Тези се различават от изброените в Глава 23 по това, че те дават университетска акредитация за завършването на курса. И повечето от изброените в ръководствата, които препоръчвам, приемат ученици още от гимназията. (Държавните училища използват университетските кореспондентни курсове като възможност за своите надарени и талантливи деца). Ако се възползвате от това направление, ето какво ви препоръчвам:

  • Вземете кореспондентен курс свързан с национално признат университет. Такива ще бъдат най-широко приети. В много случаи академичната справка няма да има бележка, че акредитацията е придобита чрез кореспонденция.

  • Търсете такива, които изискват повече задачи от простото попълване на празни полета и тестове с много варианти на отговора. Курсовете от програмата за дистанционно учене на Пенсилванския университет, към които сме се насочили, изискват много писане и писмени изпити. Акредитациите, придобити по кореспондентен път, наистина спестяват много пари, но не желая да правя компромис с главната цел да възпитам деца, които обичат да учат. Повечето от кореспондентния материал, който се предлгага, е сух и на ниско академично ниво. Не се стремете само към акредитацията; вземете образование.

Ето къде да намерим списъци на признати кореспондентни курсове, които дават университетска акредитация:

Bears’ Guide to Earning College Degrees Nontraditionally, John and Mariah Bear (Ten Speed Press).*

Peterson’s Independent Study Catalog (Peterson’s, 1995).

За един чудесен разказ за това как един домашен ученик придобива магистърска степен на шестнадесет години чрез кореспонденция, четете:

No Regrets, Alexandra Swann (Cygnet Press, 1989).*

Спечелете външна акредитация от два от десетте най-големи университети

Университетът на Пенсилвания и Университетът на Айова сключиха спогодба за сътрудничество през 1996, която позволява на студентите да придобият съвместна диплома от тези две високо уважавани училища без да се напуска дома и за по-малко от дванадесет хиляди долара. Студентите, които завършат асоциирана степен от програмата за дистанционно обучение на Пенсилванския университет, са приемани автоматично в дистанционната бакалавърска програма за свободни изкуства в Айова. Университетът на Айова е открил, че 83 % от дипломантите чрез дистанционно обучение са приемани във висше училище по техен избор. А Пенсилванският университет е много отворен да приема в своята програма за дистанционно обучение домашни ученици, които са все още в гимназиално обучение.

За контакти:

Lion Hawk Program
Department of Distance Education
207 Mitchell Building
University Park, PA 16802-3601
800-252-3592

Стратегия #3: Интернет курсове

Сега се предлагат стотици курсове по Интернет, всеки ден се появяват и нови. В допълнение, повечето кореспонденти училища и отдели за дистанционно обучение към университетите се ориентират към интернет доставка по-бързо отколкото можете да кажете “Бил Гейтс.”

Тази технология ще донесе революционна промяна в образованието, и в не твърде далечното бъдеще всеки традиционнен метод на обучение – класна стая, самостоятелно учене, кореспонденция и др. – ще има електронен вариант или ще бъде изхвърлен в прахта. (Казвам ви го направо в очите).

Точно сега технологията е във разцвет, и можете да намерите всякакви интернет услуги. Някои курсове се водят чрез електронна поща, някои се провеждат в реално време, някои са направени така, че да позволят взаимодействие в реално време между студентите и учителя. Навлиза също и технологията, която позволява аудио и видео комуникация. Ще трябва да експериментирате, за да разберете кой начин е най-подходящ за вашето семейство. (Ако не можете да печатате бързо, забравете за курсовете с взаимодействие в реално време.)

Можете да намерите примери на това, което се предлага, в:

The Electronic University: A Guide to Distance Learning Programs (Peterson’s, 1993)

Но електронното обучение нараства експоненциално. Също, ще намерите повече възможности като търсите в електронните услуги и Интернет ключовата дума “Distance Learning” и като се абонирате за Homeschool PC.

The Internet University
http://www.caso.com/iuhome.html
Списък на курсовете, които се предлагат по електронен път от големите университети. Чудесно място да закупите нещо изгодно.

Yahoo-връзки за Distance Learning
http://www.yahoo.com/Education/Distance_Learning/
Връзка с възможностите за дистанционно обучение от детска градина до колеж.

Стратегия #4: Жизнен опит, самостоятелно учене, оценка на постиженията.

Вашето дете излизало ли е в чужбина на мисионерско пътуване? Работило ли е върху голям проект за изследване и извършило ли е значителен труд по даден предмет? Този опит може да бъде превърнат в университетска акредитация в уважавана институция.

Ще намерите основните насоки как да направите това, както и институциите, които приемат това, в Bears’ Guide to Earning College Degrees Nontraditionally* и How to Earn a College Degree without Going to College, James Duffy (Wiley, 1994).

Консултантски услуги за колеж у дома

Ако искате помощ за развиването у дома на план за придобиване на университетски акредитации и дори степен, д-р Дъглас Батсон от Essential Education предлага такава услуга за домашните ученици. Можете да посетите неговата Интернет страница за повече информация или да му пишете на адрес:


Essential Education
4 Regis Circle
Sterling, VA 20164
e-mail: dbatson@dgs.dgsys.com
http://www2.dgsys.com/~dbatson

Стаж и професия

Както домашното обучение е една стара идея, която се завръща стремително, така е и чиракуването. За много професии работният опит и подготовка са много по-ценни от университетска степен. Кермит наскоро откри, че висшите курсове по компютърни науки в нашия регион са едно поколение назад в технологиите. Той осъзна, че трябва да намери друг източник за обучение. Институциите просто не са подготвени достатъчно добре, за да се приспособяват бързо към бързо променящото се състояние на пазара.

Откриването на учител, който ще обучава вашето дете в своята професия срещу по-ниско заплащане на труда е привлекателна възможност за двете страни.

Ако търсите някакъв стаж, добра идея е първо да споделите своите очаквания и да чуете очакванията на наставника, преди да започнете стажа. Тогава напишете договор и списък на показателите, които трябва да се изпълнят по време на стажа. В края на програмата трябва да се очаква писмена характеристика от наставника, за да имате някакъв формален документ. Вероятно ще му харесат всички формуляри за оценяване, с които го снабдите.

Инге Канън поощрява възкръсващия интерес към стажуването сред общността на домашните училища. Тя провежда семинари за стажуване и планиране на кариерата и разполага с полезни продукти:

Education Plus
Apprenticeship Plus: Preparing Lives into Service
P. O. Box 1029
Mauldin, SC 29662
864-281-9316

А за помощ на вашето дете в избора на професия или курс на обучение, препоръчвам услугите на служението на Лари Бъркет:

Career Pathways
P. O. Box 1476
Gainesville, GA 30503-1476
770-534-1000


[1] Charles Sykes and Brad Miner, The National Review College Guide (New York: Simon & Schuster, 1993), 11-12.

[2] Ibid., 16.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова