Какъв софтуер трябва да купя?

Представяме ви мултимедията

Едва след въвеждането на компакт-дисковите устройства за компютър станах такъв ентусиаст по отношение на компютрите в нашето домашно училище; преди това образователният софтуер беше доста прост и с ограничено качество. Най-голямата полза беше от Word-програмите. (Не очаквайте вашите деца да пишат много съчинения без тях.) Започнахме със CD-ROM когато осъзнах, че вече нямаме време да ходим често в библиотеката. Исках моите по-големи деца да се занимават с много изследователски проекти и доклади, но без енциклопедия това ни отнемаше много време, докато се опитвахме да намерим информация в други източници.

Каква сделка – за по-малко от 100 долара получихме цял комплект енциклопедия на диск заедно с аудио и видео програми, ПЛЮС това, че можем да ги съхраняваме в малка кутия на бюрото заедно с куп друг изследователски софтуер. Щях да дам повече само за да купя библиотечния рафт, на който да съхранявам един традиционен комплект енциклопедии!

Това беше преди достъпа до Интернет. Сега децата ми имат на своето бюро не само енциклопедия, но и читателско място в Библиотеката на Конгреса.

Какво да търсите в предлагания софтуер

След малко ще назова различни имена, макар че това е доста рисковано. Софтуерната индустрия се обновява, както изглежда, всеки шест месеца. Това, което кажа днес, може да е отдавна покрито в прах към времето, в което тази книга ще излезе от печат (макар, че компаниите с най-актуални програми днес най-вероятно ще са най-актуални и утре). Така, предупреждавайки за тази неизбежност, представям насоките за оценяване на софтуерните програми за вашето домашно училище.

#1. Каква образователна стойност притежава?

За нещастие това може да е трудно да се открие. Повечето от нещата, които се правят за масовия пазар, се съсредоточават върху играта, анимационните герои, превземките и вълненията. Производителите на софтуер влагат съвсем малко съдържание, което да съответствува на етикета “образователен” на опаковката, за да привлича родители.

Като правило, софтуерът с етикет “образователно забавление” е най-вероятно несъдържателен. Имах няколко програми, като ранните версии на Carmen SanDiego и Algeblasters, които не изискваха решаване на задачи или четене на информация, за да се играе играта. По-късните версии станаха много по-интерактивни и зависими от усвояването на познание от играча.

Домашните версии на софтуер, предназначен за училищата, имат много по-голям шанс да задоволят вашите нужди.

Критиците на софтуер в общността на домашното образование могат най-сигурно да оценят програмите според тяхната образователна стойност, отколкото критиците на пазара като цяло. Вижте Home Computer Market и Homeschool PC, за да сте актуални.

#2. Дали използва максимално технологиите?

Обратното, производителите, които препълват своите програми с образователно съдържание, често се справят твърде лошо в използването на съвременната технология. Не е необичайно да се намери образователна програма (особено за гимназия или колеж), която не е нищо друго освен текст за четене за дадения курс, който се излива във вашия твърд диск. Той е достатъчно труден за четене под формата на книга. Още по-трудно е да се опитваш да четеш цялата тази информация на екрана.

Аз искам звук, видео, взаимодействие и забавление. Иначе мога да получа информацията от книга на много по-ниска цена. Целта е малкият да използва софтуера почти независимо от мама. Ще трябва да има някакво забавление, за да го прави.

Прочетете изискванията към системата върху опаковката. Необходима ли е звукова карта? Програмата показва ли пълноцветни фотографии, видео клипове и анимация? Има ли игри и викторини? Всичко това показва, че ще имате преживяване за всички сетива.

Ако опаковката е скучна, програмата също ще е скучна. Ако не показват примерни екрани на кутията, вътре няма нищо впечатлително, което да ви покажат.

Ето пример на това, което ви трябва


A.D.A.M.: The Inside Story (800-775-ADAM)* ще ви завърти ума: триизмерни прелитащи анимации точно през мозъка, надолу по гръбначния стълб, вътре в сърцето. Гласово произношение на над хиляда и двеста названия на анатомични структури. Достъп през Интернет най-добрите медицински страници само с едно натискане. Интерактивни викторини. Анимация. Дисекция на над сто пласта от човешката анатомия. Определяне на над четири хиляди структури. Интернет Видео Доктор. Възможност да се въртят и увеличават образите. Звуча ли ви като че ли съм търговски агент? (Можете да получите това от нас, между другото.) Това е пример за превъзходен материал, който според мен ще изхвърли на бунището институционализираното учене. Когато училищата се компютризират, дните на скучните лекции са свършили.

Препоръки

Това е примерен списък на софтуера, който е популярен в нашия дом и в други домашни училища. Тези програми се доставят от софтуерните компании, които са изброени в края на тази част. Всички са начални програми. Софтуер с (S) може да се използва с деца на дванадесет години и нагоре.

ИЗКУСТВО: Kids Pix Studio (Broderbund), Fine Artist (Microsoft), With Open Eyes (S)(Voyager).

ЧЕТЕНЕ: PhonicsTutor (4:20 Comunications), WordMunchers (Learning Company).

ЕЗИКОВИ ИЗКУСТВА: Ace Reading Series (MindPlay), Wordsmart (S)(Smartek), Creative Writer (Microsoft), The Student Writing and Research Center (The Learning Company).

ЛОГИКА И РЕШАВАНЕ НА ЗАДАЧИ: Lost Mind of Dr. Brain(S) (Sierra On-Line), Thinkin’ Things (Edmark).

МАТЕМАТИКА: Math Munchers Deluxe (MECC), The Quarter Mile Math Game Series (S) (Barnum), Super Solvers: Outnumbered (The Learning Company), Mighty Math (Edmark).

МУЗИКА: Julliard Music Adventure (Theatrix), Making Music (Voyager).

ЕСТЕСТВЕНИ НАУКИ: The Animals (Mindscape), Explorapedia (Microsoft), Magic School Bus Series (Microsoft), Sammy’s Science House (Edmark), What’s the Secret? (3-M), Science Sleuths (S) (Videodiscovery), The Way Things Work (S) (DK Multimedia), Eyewitness Encyclopedia of Science (S) (DK Multimedia), A.D.A.M.: The Inside Story (S) (A.D.A.M. Software), Invention Studio (S) (Discovery Channel).

ИСТОРИЯ: Eyewitness History of the World (S) (DK Multimedia), Nile: Passage to Egypt (S) (Discovery Channel), Oregon Trail II (MECC), SkyTrip America (S) (Discovery Channel), American History Explorer (S) (Parsons Technology).

ГЕОГРАФИЯ: World Discovery Deluxe (S) (Great Wave), GeoSafari Multimedia (S) (Educational Insights), Cartopedia (S) (DK Multimedia), SkyTrip America (Discovery Channel).

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ: Encarta’97 (Microsoft).

ИНТЕГРИРАНИ: Microsoft Works (работни листове, бази данни, Word), Claris Works (Claris).

Писане на Word

Word на Майкрософт ни отдели от WordPerfect. Версията на Microsoft Office дори е направена да улесни потребители на WordPerfect, които преминават на нея. (Ако използвам команда на WP се появява прозорец с правилната команда на Word – това е агресивна маркетингова стратегия.) Ако използвате същата текстова програма като останалите във вашата мрежа, ще ви бъде по-лесно да работите заедно върху проекти и да разменяте информация на дискети. Направила съм доста вестници с учениците от нашето кооперативно училище, и всеки по това време използваше WordPerfect. За мен беше лесно просто да вкарам всичките статии в системата и да оформя материала.

Текстови програми, предназначени за деца, са вълнуващи, но за нас не са били необходими. Моите момичета се наслаждават на Creative Writer (Microsoft) и мисля, че Student Writing and Research Center (The Learning Company) би била полезна дълго време, но моите деца сега умеят да работят с WordPerfect, и момчетата лесно преминават към Word.

Ако не можете да си позволите да купите достатъчно голям компютър само за да използвате най-актуалния софтуер или за да поддържате най-бързата Интернет връзка, тогава купете за децата си поне Word процесор (нещо като сложна електронна печатаща машина). Това е задължително, ако искате те да пишат много.

Къде да закупим образователен софтуер

Ще намерите най-добри оферти за популярни програми в Sam’s Club, PC Connection, и други дилъри, рекламиращи в PC World и други компютърни списания. За по-широк избор и специализирано внимание:

Educational Resources
1550 Executive Drive
Elgin, IL 60123-9330
Цени с отстъпки

The Edutainment Company
P.O. Box 21330
Boulder, CO 80308
800-338-3844

Fast Track
130 Burrer Dr
Sunbury, OH 43074
800-927-3936

Home Computer Market
P.O.Box 385377
Bloomington, MN 55438
800-827-7420 (за поръчване на каталог и продукти)
612-891-8184 (технически съвети)
Това е християнско семейство с домашно училище.

Home School Resource Center
1425 E. Chocolate Avenue
Hershey, PA 17033
717-533-1669
800-937-6311

Learning Services
11 School Street
North Chelmsford, MA 01863
800-877-3278 (източен бряг)
800-877-9378 (западен бряг)

MindPlay
P.O.Box 36491
Tucson, AZ 85740
800-221-7911

Пазаруване по Интернет

Софтуерът може също да бъде купен, а понякога изтеглен на вашия персонален компютър чрез Интернет. Ще намерите чудесен избор в тези кибермагазини в Интернет:

Cyberian Outpost
http://cybout.com/cyberian.html

Egghead Software
http://www.egghead.com

Internet Shopping Network
http://www.isn.com

Software.net
http://www.software.net

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова