Бебета и други благословени предизвикателства

В свят, който презира големите семейства и постоянно тормози или пренебрегва малките деца, общността на домашните училища трябва да бъде убежище на гостоприемство и уважение към малките деца и бебетата. Трябва да им направим място в своя живот, както и да подкрепяме и почитаме родителите на големи семейства.

Но това не означава, че трябва да оставим бебетата да правят каквото си искат.

Малките деца са в отчаяна нужда от обучение, ако искаме когато пораснат, да се преклонят пред Господството на Исус Христос.

Ако имате малки деца, вашата училищна програма трябва да е така направена, че да се съобразява с техните нужди. Иначе вие ще бъдете раздразнена, а те ще се чувствуват пренебрегнати. И двегодишните деца, които познавам, съвсем не се примиряват с това. Те ще ви накарат да платите за това.

Примерен случай: Денят, в който се преместихме в нашата нова къща, дъщеря ми Кристин, само на две години, изяде моите контактни лещи докато бях погълната с разопаковането на багажа. За щастие бяха меки лещи.

Въпреки всички предизвикателства, възможно е по-големите ви деца да получат нужното образование в обкръжение, населено с деца на различна възраст. Но това може да изисква промяна в нагласата.

Полезни съвети:

1. Възпитайте самостоятелни ученици. Ето къде стратегията от Глава 15 е много важна. Много лесно е да оставим по-големите деца да се справят с учебната програма. Но по-малките деца се нуждаят от голямо внимание и съсредоточаване от наша страна. Ако сме съставили програма, която очаква самостоятелност и самоконтрол от нашите деца, по-големите деца трябва да са способни да усвояват уроците, докато ние работим по-съсредоточено с малките. Излетите, четенето на глас и нагледният опит са важни градивни елементи за бъдещия академичен успех. Не можете да си позволите да ги съкратите.

2. Използвайте максимално следобедния сън. Ако следвате постоянен режим и разписание с вашите деца, тогава трябва да имате редовно време за следобеден сън, от което да се възползвате. Това е времето за научни експерименти и художествени проекти, които не се съвместяват с присъствие на малки деца. Кати никога не заспиваше следобед, но въпреки това изисквахме от нея да остане тиха в стаята си за около час и да играе с пластмасови фигурки, докато работех с момчетата.

3. Позволете на по-големите деца да учат по-малките. Докато вие преподавате алгебра на едно дете, дайте задача на друго да направи художествен проект или да чете на глас на вашите малки деца. Дайте на по-големите деца отговорността да правят уроците. Това ще им даде ценен опит и ще подсили тяхното разбиране за материала.

4. Купете специални материали само за училищното време. Както Плюшеното Зайче, вашите малки деца искат да бъдат “истински.” Направете им училищен кът и сложете специални неща в кутия, която може да се използва само “за училище.” Аз сменях играчките на децата за да увелича интереса към тях. Ако Лего-конструкторите са винаги достъпни и разпилени навсякъде, те биват приемани за даденост. Но ако се пазят в заключена кутия и се дават само в определено време на деня, те задържат вниманието на повечето малки деца. Пъзели, принадлежности за рисуване, цветна книжка, туба с лепило, картонен конструктор, книжка, която се разгъва, инструменти и др., достъпът до които е ограничен, ще накарат повечето деца да се занимават с тях, докато вие преподавате кратък урок по история или граматика на по-големите деца.

5. Ограничете територията им. Както моите деца нямаха свободен достъп до всичките си играчки, така те нямаха свободен достъп до цялата къща. Превърнах неизползван килер до кухнята в стая за игри. Когато бяха малки, децата ми прекарваха сутрините там, зад предпазна преграда, докато вършех домакинските задължения или преподавах на момчетата.

Ако те трябваше да стоят там през целия ден, със сигурност щяха да се разбунтуват. Но аз периодично премествах мястото за игра в други части на къщата. В предучилищните занимания в Монтесори децата се местят от място на място през целия ден. Същият принцип, но по неформален начин, може да бъде успешно приложен тук. (В Учебния център на Кооперацията от домашни училища, дори когато не е необходимо, карах малките деца да си сменят класните стаи сутринта, само за да ги поддържам в движение.)

Повече от майки с опит:

  • Имайте повече нагледни занимавки за малките деца, докато сте заета със своите уроци, например, пастели, моливи, книжки за оцветяване.
  • Купете един или два големи забавни комплекти за игра, като Лего, влакче, Комплект с инструменти или Конструктор.
  • Прекарвайте десет-петнадесет минути на час с малкото дете. Ако бебетата стоят твърде дълго със свои връстници, те стават капризни.
  • Използвайте с по-големите деца нагледни учебни пособия, като KONOS, така че малките деца да могат да участвуват.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова