Среща в София със семейство Фресонки

В съботната вечер на 27.10.2012 г. няколко семейства от София се събраха, за да си поговорят за домашно образование. Специални гости бяха Кийт и Шери Фресонки от САЩ, по-малката им дъщеря – Джесика, зет им Мат и внукът им - бебето Ливай.  От българска страна присъстваха семейства с 2-3 години опит, други, които едва сега започват и дори такива, които се колебаят или са направо скептици по отношение на хоумскулинга.

Кийт и Шери разказаха подробно за решението си да обучават своите две дъщери вкъщи. Споделиха много от своя опит:  До трети и втори клас Линдзи и Джесика са посещавали  частно училище. Линдзи изпитвала трудности в училище. На път към училище тя спелувала без грешка всяка своя дума пред майка си, но на писмените изпити постоянно неуспявала. Учителят й препоръчал да започнат лечение с медикаменти!  Шери била твърдо убедена, че не е нужно да дава лекарства на дъщеря си, но посетила лекарят. Той й обяснил, че дъщеря й има дисграфия – състояние, подобно на дислексията, което се преодолява до към 5. клас, стига детето да не пише с ръкописни, а с печатни букви. Лекарят препоръчал на Шери да обучава дъщерите си в дома, като отговаря предварително на бащата относно притесненията му свързани със социализацията. Социализацията се осъществява с тези хора, около които е детето – в единият случай с 30-ина десетгодишни деца, а в другия – със зрели, възрастни хора. На кого искате да подражава детето Ви?

Кийт дал съгласие дъщерите му да се обучават вкъщи една година, но само след 1-2 месеца видял голяма промяна в децата си и решил, че дъщерите му ще се обучават вкъщи, но само до гимназиална възраст, поради опасения, че няма да имат възможност да кандидатстват в колежи и университети, ако нямат диплома за средно образование. Когато момичетата навлизат в гимназиалните класове, семейство Фресонки се премества в България и продължават домашното обучение до 12-ти клас. След това Линдзи завършва професионални курсове за масажисти, както и Библейски колеж . Днес Линдзи работи като масажист. По-малката дъщеря на Кийт и Шери, Джесика, завършва програмата за медицински сестри към Университетът „Байола” и днес работи като медицинска сестра в неонатологично отделение в калифорнийска болница.

След разказа на сем. Фресонки, имахме възможност да се насърчим взаимно, да обсъдим предизвикателствата, които срещаме в ежедневието, да зададем въпроси и да потърсим отговори за конкретни случаи в семействата ни. Кийт, Шери и Джесика с удоволствие отговаряха на въпросите ни и предлагаха своите съвети.

Обсъдихме и невъзможността домашните ученици да се сдобият с българска диплома на този етап. Цвети и Орлин Райкови ни насърчиха с решението си да продължат да обучават вкъщи четирите си деца, докато завършат 12. клас, независимо от обстоятелствата в страната ни.

Коментирахме и това, че българският родител трябва да бъде доста креативен по отношение на програмата, учебниците и помагалата, тъй като на пазара все още няма издадени програми на български език направени специално за домашно училище. Изразихме взаимна вяра, че такива неизбежно ще се появят, още повече че броят на семействата посветили се на домашно образование нараства.

След срещата бяхме насърчени и изпълнени с желание да се срещаме все по-редовно. Благодарности на всички, които бяха част от нея!

Категории: Домашно образование, Семейство, Философия