Балчик 2014

Една уникална конференция

 

Деветата Национална конференция за домашно образование ще се запомни! Не само заради прекрасните семейства, дошли от цяла България в Балчик за да сме заедно, не само заради чудесните лекции и дискусии, не само заради трудната раздяла, след 3 дни изкарани заедно, но и заради радостта от факта, че по време на конференцията семейство Данаил и  Галя Стоянови се сдобиха с трето детенце, но този път момиченце. Благодаря на Бога за цялата радост и вълнение, което изживяха нашите приятели, а и ние с тях! 

Балчик бе достатъчно гостоприемен за участниците в Конференцията, та успя да побере любопитството, емоцията и надеждата на всички майки и татковци, някои от които пътуваха по 10 часа, за да пристигнат в малкото северно градче. Усилието си заслужаваше. Три дни и две нощи отлетяха неусетно в общение, веселие и лекции. Движението за домашно образование без съмнение расте, а плодовете са все по-сладки. Участници и в други конференции споделиха, че това е най-добрата конференция досега (такова е мнението след всяка последна конференция) – така мислят и организаторите. 

Приятната истина е, че не расте само броя на семействата, обучаващи децата си у дома, но расте и тяхната зрялост, увереност и посвещение. Всички са далеч по-целеустремени, мотивирани и готови да се справят с приятното и тежко изпитание на родителството. Никой не може да спре семействата, които видях на тази конференция! Те са смели, мислещи и мъдри хора, които не търсят сензация в избора си за обучение на децата, а ефективност, резултати и удовлетворение. 

Трудът, които екипа на АДО положи през годините се отплаща стократно. При всички резултати, които ясно свидетелстват за свършената работа, сме сигурни, че посоката, която сме поели, е абсолютно правилна. Днес сме по-насърчени от всякога, че трябва да продължим с това, което започнахме преди едно десетилетие в България, а то не е просто просвета, свързана с образованието на децата. Нашите конференции отдавна се превърнаха в „готварници за родители“, в които семействата се въоръжават не просто с технически стъпки за успешно обучение, а с един победоносен мироглед, който може, който вече променя обществото ни! 

Докато се прибирахме към дома, заедно със съпругата ми мислехме, кога ще е следващата конференция? Едно е сигурно, няма да чакаме цяла година, за да се видим отново с всички вас, значи: Доскоро! 

Петър Порумбачанов