Шест съставки на успешното домашно образование: Здрави семейни взаимоотношения

Това е поредица от кратки статии, насочена към семейства, които тепърва обмислят започването на домашно образование. Оригиналът може да намерите тук.

Първа съставка: Здрави семейни взаимоотношения

Започнете със съпруга/съпругата си. Притежавате ли обща визия и цели? Често срещано е, в началото, единия от двама ви да има по-ясен поглед върху това как ще се случи домашното образование. Отнема време докато нещата улегнат.  Но ето нужната екипировка в брака, чрез която да оцелеете през бурните първи години на домашното образование.

1. Бързо решаване на конфликти

Решавайте конфликтите бързо. Забележете, не казах, че няма да имате конфликти. Разковничето е в това, да знаете как да ги решите. В нашият дом това означава, да не се оставя въпроса да загнива, показвайте смирение и си прощавайте, общувайте пълноценно и когато се наложи молете за външна помощ от духовно зрели приятели.

2. Отношението на бащата

Бащата подкрепя домашното образование. Вярвам, че този фактор определя успеха на домашното образование значително повече от директното му участие в обучението.

Няма по-лошо нещо от това, съпругът да каже на жена си: „Добре, давам ти една година, пък ще видим как ще се справиш“. Много несправедливо е такава отговорност да се постави единствено върху съпругата. Първата година на домашно образование е най-трудна. В най-добрия случай ще е изпълнена с грешки, обезсърчения и съмнения. Ако добавите към това и стреса от факта, че трябва да успеете от първия път или всичко се прекратява . . . това е просто предварително осигурен провал.

3. Отношението на майката

Съпругите от друга страна, трябва да бъдат реалистични относно участието на съпрузите им в процеса на образование. Присъствала съм на семинари и съм чела книги, където ролята на бащата в домашното образование е описана като такава, наподобяваща директор на училище: „Бащата трябва да бъде пряк участник в подготвянето на програмата, преглеждането на решените задачи . . . трябва също да отделя всеки ден време, за да преподава на децата . . .“ Когато хвърля бърз поглед в залата, докато лекторите говорят подобни неща, виждам как бащите бавно потъват в столовете си под товара на още едно нещо, търсещо място на плещите им.

Някои бащи наистина преподават, но те го правят по собствена инициатива, а не защото им е наложено като задължение. Ключа е в това, че трябва да се придържаме към принципа, а не към някоя конкретна схема.

 

Следва продължение

 


 

За авторката:

Катрин (Бел) Гомес

Аз съм дъщеря на Дебра Бел и цялото ми обучение до 12 клас е преминало у дома. Имам бакалавърска степен по математика от Питсбъргския университет и магистърска степен по педагогика от университета на Пенсилвания. През изминалите 7 години преподавах гимназиално ниво математика във Филаделфия. В момента провеждам онлайн курсове по математика за SAT и Алгебра 1, използвайки много от това, което научих чрез домашното образование, за да направя уроците си възможно най-ефективни.

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки