Шест съставки на успешното домашно образование: Съставки втора и трета

Втора съставка: Процесът на домашното ви образование е стимулиращ

Кратка разхода из дома ни, разкрива на хората много неща за мен. Не съм много посветена на прането или бърсането на праха, нито дори на интериорния дизайн. За сметка на това, посвещението ми към четенето и ученето е, надявам се, очевидно. Книги, списания, проекти, компютри, музика и т.н преобладават в пейзажа. Рафтове с книги се намират във всяка стая.

Моето „падение“ е съществуването на коя да е книжарница. И двамата със съпругът ми сме в една и съща болна, взаимнозависима връзка - около книжарници и на него не може да му се има доверие. Семейният ни бизнес е просто едно сложно упражнение, което моят ум роди с цел да мога да си подсигуря, коя да е книга, когато ми се прииска, на момента. Сърцето ме заболява, ако камионът на UPS мине покрай нас без да спре. Таксите ми в библиотеката са толкова солидни, че поискаха да ме обявят за основен дарител. Децата ни страдат от същата „болест“.

Ако домът ви не отговаря на посвещението ви към образованието, децата ви ясно ще разберат, че учението не е важно. Децата ви заслужават да бъдат обучавани от някой, който обича да учи.

Представлява ли времето за учене нещо под напрежение, което се стараете да свършите? Отделяте ли нужните финанси за учебен материал? Знам какво е да се живее на ограничен бюджет, но винаги се старая да се сдобия с най-качествените материали, които мога да си позволя.

Когато първият въпрос на родителя е: „Как най-евтино може да постигнем това?“ веднага разбирам, че действат нечестно спрямо децата си. Познавам много, много семейства, които обучават децата си на ограничен бюджет, но най-добрите всред тях са тези, които редовно посещават библиотеката, заделят средства за разпродажбите на учебници втора ръка и се молят с вяра да им бъде предоставено всичко нужно. Необходима е сериозна лична жертва за да се осигурят качествени материали за децата.

Трета съставка: Библейски обоснована увереност, че Бог ви е призовал към домашното образование

Първоначалното решение за започване на домашно образование трябва да бъде малко по-обосновано от: „Бре, каква чудесна идея, ще взема да я пробвам.“, не трябва да е и в резултат на неохотно подчинение на скрития натиск (независимо дали такъв има или няма), че домашното образование е „по-добро“.

Убеждението ви трябва да е породено от убеждение, изучаване на Божието Слово и богоугодни съвети. Жизнено важно е да отделите нужното време, за да чуете думите на Бог лично. Тези убеждения са основата, чрез която се придобива вярата и благодатта, нужна за справяне с тази задача. Иначе, ако когато се сблъскате с обезсърченията и разочарованията, започнете да се питате дали въобще е трябвало да се захващате с тази работа, само ще дълбаете трапа, в който сте попаднали. Постоянни съмнения от рода на – Наистина ли съм най-добрия учител за децата си? Не ги ли лишавам от възможности и забавления? Струва ли си в края на краищата?- само ще ви изтощят.

Авторът на посланието на Яков казва, че колебливия човек е непостоянен във всичките си пътища. Без основата, поставена от вярата, че Бог е казал „Така да направиш!“, ви предстоят бурни морета. Здравата вяра с яки корени, ще бъде източникът на издръжливостта ви по време на това пътуване.

 

Предна статия

Следва продължение

 


 

За авторката:

Катрин (Бел) Гомес

Аз съм дъщеря на Дебра Бел и цялото ми обучение до 12 клас е преминало у дома. Имам бакалавърска степен по математика от Питсбъргския университет и магистърска степен по педагогика от университета на Пенсилвания. През изминалите 7 години преподавах гимназиално ниво математика във Филаделфия. В момента провеждам онлайн курсове по математика за SAT и Алгебра 1, използвайки много от това, което научих чрез домашното образование, за да направя уроците си възможно най-ефективни.

Категории: Домашно образование, Семейство, Практични насоки