Трявна 2016

Ще запомним тази конференция

 

Между 2-ри и 6-ти септември 2016-та година семейства, обучаващи децата си в домовете от цялата страна, се събраха в прекрасния град Трявна, за да са заедно на XI-та Национална конференция за домашно образование – каква прекрасна конференция бе само!

Един подир друг, семейните автомобили пристигаха в града и скоро целият хотел се украси от детски смях и игри. Цели пет дена бяхме в плен на едно неповторимо приключение, но времето като че ли се надбягваше с желанието ни да сме колкото може повече заедно.

Организаторите от Асоциация за домашно образование бяха подготвили полезни работилници, в които се включиха над 70 деца. Рисувахме с Деби, направихме дръвче от маниста с Нели, разбрахме как работи компютъра с Елиян, Йови (д-р Хараланов) ни показа колко важна е кръвта в тялото ни и как работи, Георги чете приказки на най-малките, а да изработим  лапбук със Злати бе удоволствие. Играхме футбол, стреляхме с въздушна пушка по мишени, забавлявахме се . . .

Родителите изработваха учебна програма, говориха за гимназиалното и университетско образование, дискутирахме върху възпитанието, обменихме опит с Полската асоциация за домашно образование, а Рени Илиева говори за новия образователен закон, но най-хубавото бе, че просто сме заедно.

Всички малки участници в работилниците получиха уникални сертификати за присъствието си – чудесно портфолио и прекрасен спомен от конференцията.

Освен това, посетихме три невероятни музейни експозиции в град Трявна, а планинския преход до Боженци бе изморително, но незабравимо изживяване.

Нямаме думи, за да опишем възхищението си от малките участници във вечерта на талантите. Имаше презентации, песни, стихове, приказки, танци, музиканти, а накрая – вдъхновяващият танц на бащите и дъщерите. За пръв път видяхме кратък и много идеен филм, сниман от домашни ученици.

Всеки път си казваме, че последната конференция е най-добрата до момента, надяваме се да спазим традицията и следващата да е на още по-високо ниво.

Толкова много семейства, какво насърчение за всички ни! Вече сме сигурни, че в България има мощно съживление на семейните ценности. Родителите разбират все по-ясно своята мисия и поемат контрол над образованието на собствените си деца. Тази конференция бе награда за повече от десет годишния труд на Асоциацията – благодарим ви от сърце приятели!

 

 

 

Кратък филм, сниман от домашни ученици, обра овациите във вечерта на талантите: