Могат ли домашните ученици да се сдобият с шофьорска книжка?

Един от най-често задаваните въпроси към Асоциация за домашно образование е: Как, след като детето е домашен ученик и не ще получи българска диплома, ще се сдобие с шофьорска книжка? Разбира се, първо трябва да кажа, че образователният ценз в България, обвързан с шофьорските книжки е дискриминационна практика, която съществува в твърде малко страни с тоталитарен управленски уклон. Същото се отнася и за дипломите – в България, дипломи издава и признава, само Министерството на образованието и науката. За сравнение, в САЩ диплома могат да ви издадат и родителите. Достатъчно е да напечатат на бял лист изучаваните от детето предмети и да го подпишат. Гаранцията на родителите се приема за достоверна и авторитетна, но не и в България, разбира се. Очевидно е, че има доста дълъг път, който обществото ни трябва да извърви, за да се доближим до практиките в страни, където свободата и плурализма в образованието са реалност. 

Каква е нашата действителност и как можем да се справим с въпроса, който поставихме в началото? Пиша от собствен опит, надявайки се, че информацията ще ви е полезна. Четирите ми деца са домашни ученици и със съпругата ми не използваме академично структурирани програми за домашно образование до гимназиалната възраст на децата. Това означава, че до 15-16 годишна възраст, децата ни учат предмети и дисциплини, които ние, като техни родители смятаме за важни и реално практични. Разбира се, методологията ни е съобразена с талантите и възможностите на децата ни. В тези, до гимназиални години, самите ние се ориентираме относно способностите и възможностите на децата, за да им осигурим максимално добро гимназиално образование, което да кореспондира с вече изградената академична ориентация на децата. 

Когато най-големият ни син стана на 16 години, го записахме в дистанционната, американска програма за домашни ученици CLASS. След като синът ни завърши гимназиалният курс на програмата, получихме документ за образователно ниво от САЩ. По наше желание, документът бе придружен с апостил – това практически е подпечатан от американските власти документ, в който се казва, че системата CLASS е официално призната от федералните власти. Струваше ни около $15. Разбира се, CLASS е частна, дистанционна образователна програма за домашни ученици и подобна програма никога не би  била призната от властите в България . . .  Е, „никога“ е малко силна дума, защото за властите у нас не е важно, че програмата е частна и е за домашни ученици, важно е, че в САЩ е призната. Така че, ако ползвате някаква академична програма за домашни ученици, непременно поискайте апостил, към дипломата. 

И така, каква е процедурата, за да стигнете до признаване на диплома за домашно образование от българските образователни институции и да започнете шофьорски курсове? Първо, синът ми даде дипломата си и апостила за превод от заклет преводач, струваше му двайсетина лева. След това, с легализирания превод отиде в Регионалното управление по образование (РУО) в града, в който живеем. Срокът, в който РУО трябва да излезе със становище е един месец, вземат ви и такса от 35 лв. След две седмици, чиновниците от РУО се обадиха на сина ми, за да му дадат документа, с който признават средното му образование

Искам да ви кажа, че практически няма значение каква програма за домашно образование ще ползвате, може да е CLASS, ABEKA, Oxford Homeschooling, Cambridge Assessment или каквото решите или подхожда за децата ви. Важното е, че в програмите за домашно образование, сами решавате какви предмети и колко интензивно ще ги изучават децата ви, и то в домовете ви. В днешно време, образованието идва при децата, а не децата при образованието. А както изглежда, българските власти нямат избор, освен да признаят международно признатите програми за домашно образование. Е, синът ми ще се сдобие скоро с шофьорска книжка, нищо, че не е стъпвал в българско държавно училище. Желая успех на всички домашни ученици! Ако имате въпроси, може да ми пишете на p.porumbachanov@gmail.com

Нужните документи, които трябва да представите в РУО:

1. Диплома от програма за домашно обучение:

2. Апостил:

3. Легализиран превод, на дипломата и апостила, от заклет преводач:

4. Документът, който ще ви издадат от РУО:

 

 

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Държава, Общество, Закони, Практични насоки