Уроци по История с Петър Порумбачанов – Трета част: СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

 

Всяка седмица нов видео урок.

 

 Може да гледате уроците по всяко време, на удобно място, толкова пъти, колкото желаете.

 

 Неограничен достъп до всички уроци за цялото семейство.

 

 Допълнителна информация и дискусия чрез среща с преподавателя в Zoom на живо, която се записва и предоставя на участниците.

 

 Не са необходими допълнителни материали и опит, а само участие.

 

 Предоставен достъп до допълнителни материали за всеки урок.

 

 Тестове за всеки урок, чрез които сами проверявате наученото. 

 

 

 История на България с Петър Порумбачанбов:

Наченах проекта „История на България с Петър Порумбачанбов“ в стремежа си заедно да възродим интереса, на малки и големи, към родната история. Да обичаме своята история означава да я опознаем непосредствено чрез свидетелствата на очевидци на конкретните исторически събития. В първата част на тази поредица използвахме много „живи“ източници за нашето минало, което прави тези уроци нетрадиционни и далеч по-обективни. Във Втората част на поредицата разгледахме периода между 1185 – 1396 г., като отново използвахме многообразие от източници и ресурси, за да се приближим максимално до обективната истина, свързана с историята на Второто българско царство. Време е да продължим със следващия исторически период: 1396 – 1878 г.

Третата част на нашия курс е съставен от девет урока и девет онлайн срещи в платформата „Zoom“. Както в предните две издания на курса, посветени на Първо и Второ българско царство, така и уроците в третата част ще са придружени от тестове, които всеки участник може да попълва по време на курса за проверка на наученото. Тестовете не са задължителни! Само тези от курсистите, които желаят да попълнят тестовете могат да го направят. Въпросите в тестовете отново ще са пряко и конкретно обвързани с преподадения материал. Всеки курсист, който попълни тестовете, ще получи сертификат за успешно преминат курс по История на България – Част 3.

И така, уроците свързани с Първо и Второ българско царство са вече история с архив. Свършихме чудесна работа заедно и е време да продължим към . . .

 

История на България – Трета част: СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ (1396 – 1878 г.)

На 17 юли 1393 г. след продължителна обсада османските турци завладяват Търново, столицата на Второто българско царство. Три години по-късно, след 25 септември 1396 г., когато под стените на Никополската крепост войските на султан Баязид I ( 1389 – 1402 г.) разгромяват кръстоносната армия на унгарския крал Сигизмунд I ( 1397 – 1437 г.), те превземат Видинското царство. Осем години преди това, в 1388 г., походът на османския военачалник Али паша е сложил край на владението на Иванко в Добруджа. В края на XIV в., след седемвековна история България изчезва от политическата карта. Примиряват ли се българите с робския ярем, наложен им от османските турци е въпрос, на който ще дадем недвусмислен отговор в предстоящия курс.

 

Какви уроци включва този курс:

1. Съпротива на българите срещу поробителите и духовен живот.

- Допълнителна информация и дискусия към Първи урок (петък, среща в Zoom) - 06.10.2023 г.

2. Обществено-икономически промени в българските земи през XVIII – XIX век.

- Допълнителна информация и дискусия към Втори урок (петък, среща в Zoom) - 13.10.2023 г.

3. Зараждане на национално освободителната идеология (Паисий Хилендарски и Софроний Врачански).

- Допълнителна информация и дискусия към Трети урок (петък, среща в Zoom) - 20.10.2023 г.

4. Въоръжени борби на българите срещу поробителя от средата на XVIII век до Кримската война.

- Допълнителна информация и дискусия към Четвърти урок (съботна среща в Zoom) - 27.10.2023 г.

5. Борба на българите за самостоятелна църква.

- Допълнителна информация и дискусия към Пети урок (петък, среща в Zoom) - 03.11.2023 г.

6. Борбите на българския народ срещу османското робство през 50-те и 60-те години на XIX век.

- Допълнителна информация и дискусия към Шести урок (петък, среща в Zoom) - 10.11.2023 г.

7. Нов етап в национално-освободителното движение (Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев).

- Допълнителна информация и дискусия към Седми урок (петък, среща в Zoom) - 17.11.2023 г.

8. Априлско въстание (1876 г.)

- Допълнителна информация и дискусия към Осми урок (петък, среща в Zoom) - 24.11.2023 г.

9. Освобождение на България (Руско-турска война 1877-1878 г.)

- Допълнителна информация и дискусия към Девети урок (петък, среща в Zoom) - 01.12.2023 г.

 

За цената на този курс:

Този курс по История на България (1396 - 1878 г.) – е на цена от 250 лв. Това включва участие във всички уроци и дискусии с Петър Порумбачанов, достъп до тестовете за проверка на усвоения материал, записи от онлайн срещите ни в Zoom. Важно е да се знае, че след приключване на курса, всеки участник, заплатил таксата, ще има постоянен и неограничен достъп до видео уроците. По този начин, винаги ще може същите да бъдат преглеждани отново и отново, за да се затвърждават или опресняват придобитите знания.

След като попълните формата за регистрация по-долу, ще получите писмо, в посочената от Вас електронна поща, с информация за банковата сметка. Регистрацията се счита за завършена, след превеждане на таксата за участие.

 

 За този курс няма регистрация в момента!

 

Важно!

1. Уроците по история, посветени на периода от падането на България под турско робство до Освобождението (1396 – 1878 г.), ще стартират на 2-ри октомври 2023 г., когато записалите се участници ще получат достъп до първия видео урок. След това, в петък, 6-ти октомври от 18.00 часа в платформата "Zoom" ще се проведе и първата ни среща. Линк към мястото за провеждане на уроците ще получите на посочения от вас e-mail адрес при регистрацията.

2. Посоченият от Вас e-mail адрес ще се използва за кореспонденция на материали, свързани с курса, да се свързвате с програмата, която ще използваме за комуникация, както и за да получите постоянен достъп до всички видео материали. Съветът ми е да си направите отделна електронна поща за целите на курса. Препоръчвам електронната Ви поща да е в gmail – най-лесно съвместима е с програмите и платформите, които ще се използват по време на курса.

 

За преподавателя:

Петър Порумбачанов е дипломиран историк. Изучавал е История в Историко-юридически факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „История“, в периода 1999 – 2003 г. (В този период Факултетът се именуваше Историко-юридически факултет, сега са разделени). Петър има педагогическа правоспособност – „Учител по История“, придобита в същия университет. Петър е семеен и заедно със съпругата си, Живка Порумбачанова, имат четири деца. От създаването на Асоциация за домашно образование през 2010 година досега, Петър Порумбачанов е неин председател. През последните близо 20 години Петър многократно е изнасял лекции за различни събития от Българската история, като винаги е предизвиквал интереса на аудиторията с увлекателния си изказ и вълнуващ разказ за малко известни и рядко изучавани факти от историята на България.

 

За допълнителни въпроси и уточнения, може да се обръщате към Петър Порумбачанов:

e-mail: p.porumbachanov@gmail.com

тел: 0877203355

 

Предстои:

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Практични насоки, Методи