Уроци по История с Петър Порумбачанов - Второ Българско Царство

 

Всяка седмица нов видео урок.

 

 Може да гледате уроците по всяко време, на удобно място, толкова пъти, колкото желаете.

 

 Неограничен достъп до всички уроци за цялото семейство.

 

 Допълнителна информация и дискусия чрез среща с преподавателя в Zoom на живо, която се записва и предоставя на участниците.

 

 Не са необходими допълнителни материали и опит, а само участие.

 

 Предоставен достъп до допълнителни материали за всеки урок.

 

 Тестове за всеки урок, чрез които сами проверявате наученото. 

 

 

 История на България с Петър Порумбачанбов:

Наченах проекта „История на България с Петър Порумбачанбов“ в стремежа си заедно да възродим интереса, на малки и големи, към родната история. Да обичаме своята история означава да я опознаем непосредствено чрез свидетелствата на очевидци на конкретните исторически събития. В първата част на тази поредица използвахме много „живи“ източници за нашето минало, което прави тези уроци нетрадиционни и далеч по-обективни, ще се придържаме към същия принцип и във Втората част на поредицата. Ще продължим да търсим и малко известните факти от историята, които винаги са много интересни и вълнуващи. Това ни помага да сглобим максимално обективна картина на хилядолетната българска история.

Знаете, че в Първата част на нашия курс, в продължение на 13 седмици, всеки петък от 17.00 часа, се срещахме в интерактивната платформа „Zoom“, за да проведем поредния разговор за Българската история. Самите уроци бяха предварително записани, а всеки понеделник, учениците получаваха достъп до нов урок. Живата връзка в „Zoom“ всеки петък, ни позволи да коментираме въпроси, възникнали по време на видео урока, да изясняваме неясни или спорни моменти, по отношение на изложената информация. Във Втората част на поредицата запазваме същата схема, но срещите ни за дискусии и коментари ще са в събота, от 18.00 часа.

Отново, почти всички уроци ще са придружени с тестове, които всеки участник може да попълва по време на курса, за проверка на наученото. Тестовете не са задължителни! Само тези от курсистите, които желаят да попълнят тестовете могат да го направят. Въпросите в тестовете отново ще са пряко и конкретно обвързани с преподадения материал.

И така, уроците свързани с Първо Българско царство (681 - 1185 г.) са вече история с архив. Свършихме чудесна работа заедно и е време да продължим към . . .

ВТОРО БЪЛГАРСКО ЦАРСТЪВО

Българската държава възкръсва след периода на византийското владичество (1018 – 1186), благодарение въстанието на братята Петър и Асен. Столицата на Второто Българско Царство (1018 - 1396) е величественият Търновград.

Дванайсети век е наситен с битки, интриги, предателства, но и величие. Цар Калоян укрепва Българската държава с военните успехи над рицарите от Четвъртия кръстоносен поход и пленява императора на Латинската империя  Балдуин Фландърски през 1205 г.

Следва истински възход, във всяко отношение, на царството в периода 1218 – 1241 г. Териториално разширение, стопанско и културно развитие при Иван Асен II, както и възобновяване на Българската патриаршия са все постижения важни, интригуващи и интересни за изследване – точно това ще направим, ще изследваме.

Подир това, между 1241 - 1280 г. историята ни е обвързана с възхода на Татарската златна орда. Следва упадък при цар Константин Тих Асен, но и реванш след въстанието на Ивайло. В крайна сметка, цар Теодор Светослав (1300–1322 г.) успява да отстрани татарската заплаха и укрепва държавата, но след смъртта му се засилват стремежите на болярите за откъсване от централната власт. Това довежда до отделяне на Добруджанското деспотство.

В края на XIV в. България е разделена между наследниците на Иван Александър: Търновското царство е под властта на Иван Шишман, Видинско царство е с владетел Иван Срацимир.

През 1393 г. османските турци превземат столицата на Търновското царство. То съществува до 1395 г., когато е превзет Никопол и е убит цар Иван Шишман. През 1396 г. след неуспешен кръстоносен поход българските земи са окончателно покорени от османските турци със завладяването и на Видинското царство. През 1444 г. Владислав III Варненчик опитва неуспешно да освободи Балканите от османците, като достига до Варна, където е разбит от султан Мурад II.

Величието и драмата на Второто Българско Царство са вълнуващи, изключително поучителни и значими за формиране на яснота, относно причинно-следствените връзки в историята. Именно разбирането на тези важни причинно-следствени връзки за възхода и упадъка на Второто Българско Царство ще потърсим заедно в предстоящите уроци.

Стартираме на 17 април и до 17 юни ще пътуваме заедно във времето. Най-интригуващото, значимото и дори скритото ще открием заедно в Поредицата История на България с Петър Порумбачанов – Второ Българско Царство.

 

Какви уроци включва този курс:

1. Цар Калоян – Усилни години: Укрепване на държавната независимост (1197 - 1207) - 17.04.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Първи урок (съботна среща в Zoom) - 22.04.2023 

2. Цар Борил – Узурпация и разделение (1207 - 1218) - 24.04.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Втори урок (съботна среща в Zoom) - 29.04.2023

3. Цар Иван Асен II – От дипломацията до Клокотница (1218 - 1241) - 01.05.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Трети урок (съботна среща в Zoom) - 06.05.2023

4. България след цар Асен II – Узурпатори; Династичност; Легитимност (1241 - 1280) - 08.05.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Четвърти урок (съботна среща в Zoom) - 13.05.2023

5. Династията Тертеревци – Политически сепаратизъм; Стабилизация (1280 - 1323) - 15.05.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Пети урок (съботна среща в Zoom) - 20.05.2023

6. Цар Михаил III Шишман – България, Византия и Сърбия (1323 - 1330)- 22.05.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Шести урок (съботна среща в Zoom) - 27.05.2023

7. Цар Иван Александър – Власт, политика и блясък (1331 - 1371) - 29.05.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Седми урок (съботна среща в Zoom) - 03.06.2023

8. Трите Българии – От единно царство към пропастта - 05.06.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Осми урок (съботна среща в Zoom) - 10.06.2023

9. Културни и държавно-политически постижения на българите през Средновековието - 12.06.2023

- Допълнителна информация и дискусия към Девети урок (съботна среща в Zoom) - 17.06.2023

 

За цената на този курс:

Този курс по История на България – Второ Българско царство (1185 - 1396 г.) – е на цена от 250 лв. Това включва участие във всички уроци и дискусии с Петър Порумбачанов, достъп до тестовете за проверка на усвоения материал, записи от срещите ни на живо в Zoom. Важно е да се знае, че след приключване на курса, всеки участник, заплатил таксата, ще има постоянен и неограничен достъп до видео уроците. По този начин, винаги ще може същите да бъдат преглеждани отново и отново, за да се затвърждават или опресняват придобитите знания.

След като попълните формата за регистрация по-долу, ще получите писмо, в посочената от Вас електронна поща, с информация за банковата сметка. Регистрацията се счита за напълно завършена, след превеждане на таксата за участие.

 

За този курс няма регистрация в момента!

 

 

 Важно!

1. Уроците, посветени на Второто Българско Царство, ще стартират на 17-ти април 2023 г., когато записалите се участници ще получат достъп до първия видеоурок. След това, в събота, 22-ри април от 18.00 часа в платформата "Zoom" ще се проведе и първата ни среща. Линк към мястото за провеждане на уроците ще получите на посочения от вас e-mail адрес, при регистрацията.

2. Псоченият от Вас e-mail адрес ще се използва за кореспонденция на материали, свързани с курса, да се свързвате с програмата, която ще използваме за комуникация, както и за да получите постоянен достъп до всички видео материали. Съветът ми е да си направите отделна електронна поща за целите на курса. Препоръчвам електронната Ви поща да е в gmail – най-лесно съвместима е с програмите, които ще се използват по време на курса.

 

За преподавателя:

Петър Порумбачанов е дипломиран историк. Изучавал е История в Историко-юридически факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „История“, в периода 1999 – 2003 г. (В този период Факултетът се именуваше Историко-юридически факултет, сега са разделени). Петър има педагогическа правоспособност – „Учител по История“, придобита в същия университет. Петър е семеен и заедно със съпругата си, Живка Порумбачанова, имат четири деца. От създаването на Асоциация за домашно образование, през 2010 година, досега, Петър Порумбачанов е неин председател. През последните близо 20 години, Петър многократно е изнасял лекции за различни събития от Българската история, като винаги е предизвиквал интереса на аудиторията с увлекателния си изказ и вълнуващ разказ за малко известни и рядко изучавани факти от историята на България.

 

За допълнителни въпроси и уточнения, може да се обръщате към Петър Порумбачанов:

e-mail: p.porumbachanov@gmail.com

тел: 0877203355

 

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Практични насоки, Методи