Домашното образование – най-добрата образователна реформа

Бил Клинтън може да прибягва до услугите на адвокат, когато го разпитват за личните му афери, но е кристално ясен относно своите планове за американското начално и основно образование.

Обърнете внимание на неговите думи в официалното му обръщение към нацията[1]. Президентът предложи наемането на 100 000 нови учители, построяването на 5000 нови училища и „за пръв път в национален мащаб“ намаляване размера на паралелките в първите три класа на началното образование, така че да не надвишават 18 души.

Въпреки овациите, които неговото изказване събра, г-н Клинтън заслужава оценка „слаб 2“ заради желанието си едновременно да увеличи федералните правомощия в сфери, които е най-добре да бъдат управлявани от отделните щати[2], и да налее още средства в черната дупка на държавното образование.

В настоящето американските компании харчат милиарди долари годишно за допълнително обучение на своите служители, което цели да запълни допуснатите пропуски в тяхното образование. Те са факт заради решенията на учителите да минават от клас в клас ученици, които едва могат да говорят или да четат на родния си език. Освен това държавните училища се превърнаха и в места със завишена престъпност, където се продават наркотици, учители биват ограбвани, ученици са нападани в тоалетните, а в шкафчетата на учениците се намират ръчно направени бомби. Изследване на Метрополитан Лайф[3], публикувано през 1993 г., съобщава, че над 10 процента от учителите и 25 процента от учениците са били жертви на насилие в или около държавните училища, в които учат или работят.

Батакът в образованието принуждава родителите да избират образователната алтернатива, позната като домашно образование. През 1996 г. министерството на образованието на щата Флорида изпраща анкета до 2245 домашни ученици. Тридесет и един процента отговарят на анкетата. От тази група, 42 процента казват, че основната причина да започнат да се обучават вкъщи е недоволство от средата в държавните училища (проблеми с безопасността, наркотици, негативен натиск от страна на връстници). 

Националният институт за изследване на домашното образование в Салем, щата Орегон, съобщава, че има приблизително 1,23 милиона домашни ученици в Съединените щати, и че темпът на растеж на домашното образование се движи между 15 и 40 процента годишно. Американци от различни раси, вероизповедания, социално-икономическо състояние и образователни нива избират да учат вкъщи. И наистина – има национални групи за взаимопомощ за евангелски християни, мормони, католици, юдеи, мюсюлмани, хора с увреждания и цветнокожи, които се занимават с домашно образование.

Тази образователна алтернатива се приема широко, защото учебната програма и технологиите могат да бъдат адаптирани към способностите и интересите на учениците, заради безпрецедентната възможност да се изградят силни семейни връзки и поради факта, че е достъпен вариант във финансово отношение. В изследването на Брайн Рей[4], проведено през 1997 година и обхващащо 1657 семейства с домашно обучение, анкетираните хора казват, че са похарчили средно около 546 долара на дете за една учебна година домашно образование. За сравнение, средният годишен разход за ученик в държавните училища на САЩ е 6993 долара.

Домашните ученици получават повече стойност за направените от тях разходи. Патриша Лайнс, изследовател към Федералното министерство на образованието, отбелязва, че „практически всички налични данни показват, че групата домашни ученици, които са тествани, показват резултати над средните. Тенденцията при децата, за които има налични данни, прилича на тази на учениците в частните училища. “Важно доказателство за образователния напредък на домашните ученици е, че през 1998 година National Merit Scholarship Corporation[5] избра над 70 гимназиални домашни ученици за полуфиналисти в нейното състезание.

Представете си, че съществува биографичен справочник за известните личности, които са обучавани вкъщи. Списъкът за 1997 г. би включвал Ребека Силфън, 13-годишна домашна ученичка от Бруклин, която спечели Националното състезание по спелинг „Скрипс Хауърд“[6]; Джейсън Тейлър, завършил домашен ученик, привлечен за защитник в Маями долфинс[7], Айк, Тей и Зак Хенсън, които съставляват групата Хенсън – трима братя, които правят заедно хит след хит, докато учат вкъщи. Тези талантливи млади хора разобличават мита, че децата без училищен опит стават социални аутсайдери.

Накратко, домашното образование има сигурно бъдеще, ако настоящата система на държавните училища продължи да бъде виждана от заинтересованите родители като ирелевантна институция, която възпрепятства способността на децата да учат. Това е урокът за образователните реформатори: Домашното образование е начинът, по който са се обучавали бащите основатели на САЩ. Движението за домашно образование днес продължава да се отличава с това, че дава като резултат грамотни ученици, за малка част от разходите на коя да е държавна програма.

Семействата, които обучават децата си в дома, биха имали полза от още дерегулация, чрез данъчен кредит за домашно обучение или за издръжка на дете, или чрез промяна на настоящите закони за задължително присъствие в училище, която да даде повече свобода на родителите. Те също заслужават принципни политици, които не възнаграждават настоящите бранители на монопола на държавните училища с повече средства – пари, които в края на краищата се оказва, че постигат повече вреда, отколкото полза за много от децата в страната ни.

 

Превод: Радослава Петкова 

Статията е взета оттук.


[1]Става дума за годишната реч на президента на САЩ към двете камари на американския Конгрес, в която обсъжда състоянието на страната и прави предложения. (Бел.прев.)

[2]Конституцията на САЩ, която определя правомощията на централната, федерална власт, не споменава нищо относно образованието. Уредбата на училищата е въпрос от правомощията на отделните щати. (Бел.прев.)

[3]Американска застрахователна компания със седалище в град Ню Йорк. (Бел.прев.)

[4]Brian Ray, Strengths of Their Own – Home Schoolers Across America: Academic Achievement, Family Characteristics, and Longitudinal Traits, NHERI, 1999. 

[5]Организация в САЩ, която организира академични състезания и дава стипендии за висше образование на финалистите. (Бел.прев.)

[6]Scripps Howard National Spelling Bee е най-голямото състезание по спелинг в САЩ. (Бел.прев.)

[7]Професионален отбор по американски футбол, състезаващ се в националната лига на САЩ.

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Закони