Съвети за целогодишно домашно обучение

Целогодишното домашно обучение е креативна алтернатива на традиционата учебна програма. Има много ползи в това, да учите през цялата година. По-честите почивки през годината могат да дадат повече време за различни интереси, да подобрят продължителността на концентрацията и цялостното отношение на ученика ви. Такава програма би придала елемент на  гъвкавост, който да поддържа ученето приятно. Ако обичате да пътувате, целогодишното обучение може да ви помогне да балансирате времето за пътуване с времето за учене.

Създайте своя целогодишен график

Домашнообучаващите често следват годишния график на държавните училища. В това, разбира се, няма нищо лошо, но едно от главните преимущества на домашното обучение е това, че графикът може да се приспособи към специалните нужди на вашето семейство. Докато съставяте графика си, не забравяйте за извъндомашните занимания като изкуство, музика и спорт, в които вашето дете участва.

Гъвкавост във вашия график

След като сте готови с графика, който работи за вас, и започнете да го изпълнявате рутинно, ще се появят моментите, в които ще трябва да сте гъвкави, за да поддържате процеса на учене жив. Организирането на почивки или ученето, базирано на интереси, ще поддържат учебния процес занимателен. Кой казва, че учебната седмица трябва да е пет дни? Същото се отнася и за учебните часове. Можете да ги наместите в графика си, съобразявайки се с вашата работа и тази на съпруга ви, за да удължите времето, което семейството прекарва заедно.

Оставете време за почивки в графика си

Дали ще е под формата на пътувания, дали под формата на ваканции, вместете почивки в графика си. Те ще сплотяват семейството ви, без да се чувствате напрегнати заради „училищната работа“. Това време за почивка е толкова важно за родителя, колкото и за детето. Понякога, като домашнообучаващи, ние се чувстваме длъжни да постигаме колкото се може повече, но това може да доведе до преумора в обучението, което няма да е от полза за никого. Това, което ще се случи, е че вместо родителите и децата да се събуждат с вълнение за учебния процес, те ще се ужасяват от работата, която трябва да се свърши всеки ден. Почивките в графика ви ще поддържат учебния процес приятен, а отношението -  позитивно. Целогодишният учебен график е страхотен начин да се наслаждаваме на почивки през цялата година, което ще направи образованието забавно и приятно за децата ви.

Да изпълним лятото със забавно учене

Да се обучавате целогодишно означава, че дългите летни дни не са само за забавление, но и за да продължавате да образовате децата си. Може би все още ще следвате учебната си рутина за лятото, но с горещото време и всичките налични занимания е напълно възможно да смесите нещата малко, за да получите едно забавно лятно учене.  Изкарайте ученето навън и изследвайте природата, четете книги или слушайте музика, докато сте на палатки или на плажа! Лятното обучение може да е толкова вълнуващо! Все пак, благодарение на технологиите, можем да вземем ученето със себе си където и да отидем.

Търсете обратна връзка от семейството си

Обсъдете с децата си как вървят нещата. През първата ви почивка ще е най-доброто време да прецените как върви графикът ви и как работи учебната ви програма. Може да зададете на децата си следните въпроси:

„Какво ти харесва?“

„Какво не ти харесва?“

„Има ли нещо, което искаш да промениш?“

Запознати ли сте с различните стилове[1] на учене? Ако сте от скоро в домашното образование, ще можете да разберете само след няколко кратки седмици дали всекидневният ви график работи за вашите деца. Представата, която ще придобиете през тези седмици, ще ви даде сигурност, че обучението върви успешно, което без проблем може да се случи заедно с удобен, спокоен и хармоничен живот в дома ви.

 

Превод: Магдалена Георгиева

Източник


[1] Различните стилове на учене са разгледани в книгата „Пълно ръководство за домашно образование“ на Дебра Бел, достъпна на български език. Главата, разглеждаща стиловете за учене, е достъпна тук.

Категории: Домашно образование, Практични насоки, Методи