Българска домашна ученичка помага на деца в САЩ

Служението Practical Christian Ministry на студенти на университета Moody Bible Institute помага на деца в приемна грижа да се справят с травмите си с хипотерапия[1].

Докато Боряна поздравява своя терапевтичен клас за деца от приемна грижа в една мразовита мартенска утрин, Кели[2] бавно вдига ръка:

– Мисля, че искам да опитам да пояздя Зоуи – прошепва тя на Боряна.

– Това е чудесно, Кели – отговаря Боряна.

Децата още не са яхвали Зоуи, черна Фризийска[3] кобила, тъй като обучението е започнало преди шест седмици. Както и братята и сестрите си, взети в приемна грижа, Кели, 9-годишно дребосъче, е на обучение, за да се справи с тежка травма, получена от злоупотреби с нея в миналото ѝ.

След като помага на Кели да се покачи на гърба на Зоуи, Боряна яхва коня зад нея и двете в бавен тръс обикалят манежа. Когато се връщат, лицето на Кели грее в усмивка, каквато Боряна не е виждала в нея дотогава.

– Това беше удивителен момент за нея – спомня си Боряна. – Тогава вече можехме да започнем разговорите за придобиване на увереност и изграждане на доверие.

От България до Чикаго

Забележителни крачки напред като тази са това, което ентусиазира Боряна и я привлича всяка седмица в Чикагското предградие Барингтън Хилс, където се обучава за хипотерапевт. Всъщност, след колежа Боряна се надява да служи като сертифициран хипотерапевт, докато работи като специалист по обучително поведение в родната си България. Като студент трета година в специалност Начално образование в Moody Bible Institute, тя ще се дипломира през май 2023 г.

Боряна се запознава с конната езда на 16-годишна възраст, когато се съгласява да работи на доброволни начала в конна база в замяна на безплатни уроци по езда. Тя напредва бързо, дори се научава да язди без седло, и бързо става инструктор по езда.

Година по-късно, по препоръка на приятел, студент в Moody, Боряна кандидатства и е приета в Moody Bible Institute през 2019 г.

Въведение в хипотерапията

По време на есенния семестър от третата ѝ година като студент на Боряна ѝ липсва „да държи юздите” като инструктор. Дейв и Бет Канелос, ръководителите на нейната група в служението Young Life в България, я свързват с двама други ръководители от Young Life, Том и Каприс Таун, които тогава стартираха хипотерапевтична конна база в дома си в Барингтън Хилс. Семейство Таун канят Боряна да се присъедини към тях. Тя с голямо желание се съгласява и се впуска в обучението си като хипотерапевт през октомври 2021 г.

Като използва дейности с коне, хипотерапията предоставя креативно асистирано обучение за деца и възрастни в криза, които са преживели травма, неглижиране или злоупотреби или се борят с ментални, емоционални или поведенчески здравословни проблеми. Целта е да се улесни трайното емоционално изцеление чрез хипотерапевтичните уроци.

„Основната цел е на децата да се дадат положителни умения за живота и да се подпомогне увереността им”, споделя Боряна, „за да знаят как да яздят и да се грижат за коня, а след това уроците, които те учат за конете, да се отнесат към собствения им живот.”

Боряна толкова усърдно се отдава на въвеждането си в хипотерапията, че получава позволение да преобразува своята ангажираност в част от служението, изисквано от Практично християнско служение[4] Moody.

„За мен това е удивително пътешествие”

Обучението на Боряна за хипотерапевт се разширява със Стейси Брас, докато тя продължава да се обучава при семейство Таун. Стейси е основател на Fidelis Foundation, християнско хипотерапевтично служение, както и приемен родител на ХИВ-позитивни деца. Докато помага за обучението на Боряна за сертифицирането ѝ като хипотерапевт, Стейси я прави водещ инструктор на хипотерапевтичен клас от обучението, предлагано за деца в приемна грижа, които се борят с последиците от травми и злоупотреба.

„Мисля, че тя е малко изненадана от дълбочината на работата, която извършваме в живота на тези приемни деца”, споделя Стейси. „Това са деца, които са изстрадали значителни травми и злоупотреби. След всяка сесия тя или плаче, или почти ще се разплаче, защото е толкова слисана от работата, която Бог извършва с помощта на тези коне. Виждала съм я да поема дълбока, сериозна отговорност, когато приема предизвикателството, и да казва как аз мога да бъда човекът, който може да ѝ помогне да бъде част от този процес.”

Боряна работи всяка седмица със Стейси и семейство Таун в конюшнята им. Тя обучава коне за хипотерапия, преподава езда на местни деца и се среща с Каприс и Стейси, за да се подготви за занятията си по хипотерапия в съботите. Каприс също така води Боряна в библейско изучаване със заглавие „Свята амбиция”, в което се учи как да превръща мечтите си, оформени от Бога, в реалност.

„За мен това беше невероятно пътешествие и учебен опит”, разказва Боряна. „С всяка изминала седмица, в която преподавам, ставам все по-уверена като терапевт. По-късно тази година ще проведа стаж във фондация „Фиделис”.” 

Предаване на умения за живота

Търпението към децата, преживели сериозни травми, е основният урок, който Боряна научава като млад хипотерапевт.

„Отне ми три седмици, за да ги накарам да се почувстват достатъчно комфортно, за да пипнат коня”, отбелязва тя. „Когато успяха да докоснат Зоуи, говорихме за това как са придобили достатъчно доверие, за да започнат да докосват коня, какво означава да поканиш някого в личното си пространство и как да го отблъснеш. Говорихме и за това, как изглежда добрият лидер, който може да бъде достатъчно надежден, за да му се доверят другите.”

„Наскоро децата придобиха достатъчно увереност, за да започнат да четкат Зоуи. Те успяха да се свържат по-добре със Зоуи, като я четкаха. Сега питат къде е тя и искат да се грижат за нея. Като четкат коня, те се учат на отговорност. Всеки път, когато възложите отговорност на дете, то се учи и израства от нея. Говорим за това какви са техните отговорности в дома им. Използваме уроците, които научават с коня, за да ги научим как да прилагат тези уроци в живота си.”

Визия за бъдещето

Терапията с коне е в хармония с мечтата на Боряна да бъде специалист по учебно поведение в България. И двете области изразяват страстта ѝ да помага на деца, които се нуждаят от допълнителна любов и подкрепа, за да преодолеят тежки академични, психически или емоционални препятствия в живота си.

„Тя има страхотна визия за това, което иска да прави, когато се върне в България”, казва Каприс. „Иска да помага на деца с когнитивни диагнози и на тези, които са преживели травми, както и на осиновени и деца в приемна грижа. Тя използва любовта си към конете и образованието си в Moody като се опитва да съчетае терапията с образованието.”


Библейският институт Муди, е християнска образователна институция в Илинойс, Вашингтон и Мичиган, САЩ, която подготвя студенти за служение от 1886 г. като комбинира библейско образование с практическа подготовка. В него са получили образованието си над 47 500 души от целия свят. Университетът предлага и онлайн образователни опции.

 

Превод: Маринела Инчовска

Източник


[1] Хипотерапия (или конна терапия) е лечение на физически и психически травми, при която главното средство е общуването с коне и ездата. (бел. прев.)

[2] Името на детето е променено. (бел. авт.)

[3] Порода коне (бел. прев.)

[4] Practical Christian Ministry на университета Moody Bible Institute е програма, която изисква от студентите практическо служение в избраната от тях област на специализация сред хората в Чикаго. (бел. прев.)

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Държава, Общество, Методи