Имам ли време за домашно училище?

Една жена посетила моята приятелка Шери Мур в нейната книжарница за материали за домашно училище във Вирджиния Бийч. “Имам намерение да образовам дъщеря си у дома,” казала тя. “Кажете ми какво трябва да купя за третокласничка.”

“Ами,” отговорила Шери, “не е толкова просто. Ще се нуждая от малко повече информация: Какъв е стилът на учене на вашата дъщеря? Какви цели имате? Върху каква образователна философия ще основете обучението?”

“Нямам време за всичко това,” отговорила жената. “Просто ми кажете какво трябва да купя.”

“Ако нямате време за това,” отвърнала Шери, “значи нямате време за домашно училище.”

Колко време е необходимо за домашното училище? Отговорът зависи от редица фактори.

В началото

“Първата ти година ще е най-трудната за теб,” ми каза Мари Гамън.

Не разбрах как е възможно това, като виждах, че става въпрос само за детската градина, а не физика на гимназиално ниво. Но тя беше права – защото трябваше да науча много неща и да посветя време на това.

Подготовката за започване на домашно образование отнема най-много време. И това е нещо, което трябва да направите, ако сериозно смятате да се захванете с отговорното дело. Ако нямате време да се освободите за известно време и да се съсредоточите върху вашето самообразоване, тогава, моля ви, не се захващайте с образованието на децата си.

Отговорният родител ще направи няколко от следните неща преди да започне домашното образование:

 

  • Ще прочете много книги за домашно образование и обучение на деца. Моят списък е:

 

For the Children’s Sake, Susan Schaeffer Macaulay (Crossway, 1984).*
The Christian Home School, Gregg Harris (Noble Publishing, 1996).*
The Big Book of Home Learning, vol. 1, Mary Pride (Crossway, 1996).*
The Three R’s at Home, Susan and Howard Richman (Pennsylvania Homeschoolers, 1988).*
Homeschooling: A Patchwork of Days, Nancy Lande (WindyCreek Press, 1996).*

  • Ще посети семинар за домашното образование преди да започне.
  • Ще посети щатско събрание и изложение на учебни програми.
  • Ще прекара един ден в компанията на семейство с домашно училище или кооперативно училище.
  • Ще посети събрание на подпомагаща група.
  • Ще поръча различни каталози от снабдителите на литература за домашно училище.
  • Ще се абонира за щатския бюлетин и други периодични издания за домашно образование. Моят списък е:

    Practical Homeschooling
    Pennsylvania Homeschoolers Newsletter

Трябва да бъдете читател

Това е част от моя списък с книги за четене от лятото преди да започна образованието на моите близнаци (повечето от тях са с изчерпан тираж, но могат да се намерят в местната държавна библиотека):

Teach Your Own, John Holt (Dell, 1982).
How to Tutor, Samuel Blumenfeld (Paradigm, 1986).
The New Illiterates, Samuel Blumenfeld (Paradigm, 1988).
A Nation at Risk (The National Commission on Excellence in Education, 1983).
The Parent’s Guide to Raising Children Who Love to Learn, Children’s Television Workshop (Prentice Hall, 1994).

Ако нямате време да четете, нямате време и за домашно училище. За да подчертая това, ще ви дам пример от скорошния списък на книги за четене на Синди Маккиън (след дванадесет години домашно образование):

The Creative Mind, Margaret A. Boden (Basic Books, 1992).
Time Management for Unmanageable People, Ann McGee-Cooper (Bantam, 1994). Тази книга помогна да Синди да организира децата си.
The Art of Thinking, Vincent Ruggiero (HarperCollins, 1995).
Raising Self-Reliant Children in a Self-Indulgent World, H. Stephen Glenn and Jane Nelson, Ed.D. (Prima Publishing, 1989).
Toxic Psychiatry, Peter Breggin (St. Martins, 1994).
The Seven Habits of Highly Effective People, Stephen Covey (Simon & Schuster, 1989).
Killing the Spirit: Higher Education, Page Smith (Penguin, 1991).

Синди също обича да чете и здравословна доза книги на П. Г. Уудхауз и Дороти Сейърс. Тя ги смята за “убийци на стрес.”

Важно: ако не се самообразовате, как ще възпроизведете това качество у вашите деца? Ако нямате време да се подготвите за домашно училище, как ще намерите време да правите домашно училище?

Един обикновен училищен ден

Повечето от родителите с домашно училище ще ви кажат, че няма такова нещо като “обикновен” ден. Нанси Ланде е събрала очарователна колекция от анекдоти на тема “Един ден у дома” в своята книга Homeschooling: A Patchwork of Days (WindyCreek Press, 1996), за да покаже именно това.

Това е начин на живот

Домашното училище може да се опише по-добре като начин на живот – цялостно обобщение на семеен живот и учебен процес. Кога започва и спира училището е в най-добрия случай неясен въпрос в повечето семейства. Какво ще кажете да отидем в библиотеката след вечеря? Или нека да забавим колата, за да наблюдаваме как двойка кресливи жерави каца до потока? Ами да четем заедно преди лягане? Или да наблюдаваме документалния филм на Кен Бърнс за историята на бейзбола? А оставането до късно за да гледаме кометата Хиакутаке?

Моля, бъдете по-конкретни!

Това може да звучи лирично и прималиво, но не ви помага да вземете решение, нали? Това, което наистина желаете да разберете е, Колко време – максимално – трябва да освободя от програмата си, за да се посветя изцяло да уча детето си да чете, да помагам при задачите му, да организирам научни експерименти, да оценявам контролни, да ходя в библиотеката, да провеждам тестове, да завършвам учебник и т.н.?

Затова, ето ви грубо обобщение на времето за училищен живот за вас, прецизните. Но вие сте пропуснали същността, ако не вземете бинокъла винаги когато след редовните учебни часове се появи някой хитър малък кълвач.

Трудната работа на детската градина може да бъде събрана в тридесетминутна дневна програма.

Първи до трети клас: един-два часа системно учене на ден.

Четвърти и пети клас: три до четири часа.

От шести клас нагоре: Някъде между шести и осми клас много деца преминават от пряко, конкретно учене (което отнема на Мама много повече време, за да го приготви) и започват да придобиват по-голямата част от своето същинско познание чрез самостоятелно четене. Проекти, екскурзии и други преки методи все още имат важен принос, но ако сте си свършили работата добре, сега децата поемат инициатива за тези дейности без много надзор от ваша страна.

От девети клас и нагоре: За сериозния ученик тези години започват рано сутринта и свършват около 3-4 часа следобед. Уроците по математика на моите синове отнемат обикновено между шестдесет и деветдесет минути на ден. Те свирят на пиано поне тридесет минути и четат повече от два часа, както и изпълняват задания за писане и изследователски проекти. Имат също някой домашни задължения.

Моето участие е доста малко. Те поставят целите си, или изпълняват задачите си за CHESS, или за Учебния център за подпомагане на домашните училища. Намесвам се само където е необходимо или се срещам с тях за лични уроци, които те желаят.

Времето ми на пряко обучение е посветено много повече на Кристин.

Време е! Трябва да чуем вашия отговор

И така, имате ли време за домашно училище? Отговорът най-вероятно зависи от този голям въпрос: Колко други неща имате записани в списъка от отговорности, които не могат да се съчетаят с живота на домашното училище? Работа извън дома? Възрастен родител, който се нуждае от постоянна грижа? Служение, което не включва децата ви? Най-успешните домашни училища имат доста кратък списък в това отношение.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова