Шест съставки на успешното домашно училище

Неочаквано Марлен е бременна – отново. Днес й е трудно да започне деня. От леглото чува Тими и Джеймз да се карат в кухнята. Зад нея телевизорът боботи. Тя се обръща в леглото и въздиша дълбоко. Чува училищния автобус да спира на ъгъла и да отваря със замах вратите си. Какво би станало ако дадеше децата си да се качат на него – особено двегодишното. Но няма такъв късмет. Марлен обучава своите деца у дома.

Тя може да ви разкаже духовна история за това, как е стигнала до това решение – но истинската причина е, че нейният пастор прави така, и тя е ревностна от уважение към него.

Алън, нейният съпруг, излезе рано тази сутрин. Той си търси работа. За двамата това е втори брак, и за последните седем години той е бил безработен три пъти. Просто няма пазар за печатари. Всъщност той не иска от нея да образова децата у дома; той иска тя да си намери работа. Но това не съответствува на нейната теология.

Най-големият й син, Роби, си пъха главата в стаята. Той е умно дете. Обича да чете и да играе футбол. “Ъ-ъ, мамо, какво трябва да правя за училище?”

За тази година Марлен е взела под наем книги от училищния отдел. Намери някои работни тетрадки и читанки на разпродажбата на библиотеката, всички за пет долара. Тя ще ви разкаже голяма история как Святият Дух я е довел до този пропуснат от другите куп от книги.

“Не можеш ли просто да си прочетеш следващите глави от учебника по естествени науки, докато стана?” Гласът й е с изострени нотки.

“Този учебник наистина е скучен, мамо. Мислех си дали да не завърша дърводелската работа, която започнахме с татко?”

“Роби, знаеш, че не ти е позволено да работиш сам с инструментите. Слушай, дай на Тими и Джеймз да закусват, докато се облека.”

Някъде след девет часа Марлен се появява. Роби, който е седнал до масата, тъкмо започва да намира урока си в учебника. Джеймз и Тими гледат “Гара Шайнинг Тайм.”

Телефонът звъни. Гласът на Марлен засиява, докато говори с млада майка от църквата. Нейната приятелка има проблеми с малко дете, и Марлен е пълна със съвети.

Роби се взира в страниците на учебника си и непрекъснато поглежда часовника. Малчуганите се изсипват в кухнята. Марлен периодично закрива телефонната слушалка и им казва да бъдат тихи. Всеки път гласът й се повишава с една нотка.

Тими държи вилица. Замахва към Джеймз, но пропуска и убожда майка си. Марлен изпищява. Тя успява да затвори телефона преди да излее гнева си върху всеки, който застане пред погледа й.

Роби въздиша, прибира книгите и се запътва към своята стая.

След обяда Марлен излиза за седмично изучаване на Библията и Роби е оставен да пази реда в къщи. В четири часа Роби си мисли за приятелите в училище, които тъкмо тогава се отправят към футболното игрище. Мъчно му е за отбора и приятели. Липсват му часовете по английски. Дори му липсва начумереният г-н Уитлър, който миналата година го остави да повтаря класа. Наистина би желал Бог да не беше казвал на майка му да го обучава у дома.

Рецепта за успех

От опит знам, че семействата, които решават да правят домашно училище, постигат различни степени на успех. Но този успех няма нищо общо с учителски квалификации квалификации или с научни степени. Той е свързан по-скоро с християнския характер.

Тази рецепта за успех не е предназначена да ви обезсърчи. Ако вашето семейство не изпълнява някое от тези предварителни условия, но желае да се промени, вие сте на правия път.

Ако не можете или не искате да прибавите една от тези съставки към вашето домашно училище, то все още може да е най-добрата възможност, която имате. Но, честно да ви кажа, няма да можете да дадете на децата си образованието, което заслужават, и ще бъдете объркани и подтиснати.

Тя щастлива ли е?

Може би ключовият фактор в домовете, където има щастливи, мотивирани деца, които достигат своите най-големи възможности, е нагласата на майката. Тя щастлива ли е? Забавлява ли се? Дали се наслаждава да бъде домашен учител и дали запазва относително постоянен ентусиазъм? Или има почти през цялото време изпит израз на лицето си?

Ето факторите, които според мен влияят на израза на лицето й.

Съставка #1: Семейните отношения са здрави

Общо видение

Започнете с вашия съпруг. Имате ли двамата общо видение и цели? Ако приложите към вашия брак принципите от Глава Първа, дали списъкът от целите на двамата съвпада?

Когато Кермит и аз се оженихме, все още бяхме двама независими човека с различни планове за своя живот. Възгледите ни за парите, църквата, ролята на жената и правилния начин за сгъване на кърпа (само споменавам по-важните) често бяха противоположни. Сега, след десетилетие и половина, чрез Божията благодат (и което и което изглежда просто като сила на волята) и двамата сме поели в една посока и сме щастливи, че го правим. Как стана това е друга история, и знам, че много от вас могат да разкажат същата история за себе си. (Между другото кърпи се сгъват на три и се нареждат с прегънатата страна навън.)

Често срещано е единият партньор да има отначало по-голямо видение за домашното училище от другия. Може да отнеме известно време, докато това се уравновеси. Но това са необходимите съставки на брака за оцеляване по време на първите трудни години на домашно училище:

1. Бързо разрешаване на конфликти

Разрешавайте конфликтите бързо. Забележете, не казах, нямайте конфликти. Основният въпрос е да знаете как да ги разрешавате. В нашия дом това означава да не оставяме проблемите да се насъбират, да показваме смирение и прошка, да общуваме конструктивно и да искаме при необходимост външна помощ от духовно зрели приятели.

2. Нагласата на бащата

Таткото подкрепя домашното училище. Вярвам, че този фактор определя успеха много повече от прякото включване на таткото в домашното училище.

Най-лошото нещо, което един съпруг може да каже на жена си, е: “Добре, давам ти срок от една година, и ще видим как ще се справиш.” Много несправедливо е да налагате такъв натиск върху вашата съпруга. Първата година на домашното училище е най-трудната. В най-добрия случай ще има грешки, обезсърчение и съмнение през цялото време. Да се прибави към това и стресът от необходимостта да го направи правилно от първия път, защото иначе ще бъде извадена от играта, е всъщност обричане на неуспех още от началото.

3. Нагласата на майката

Жените, от друга страна, трябва да бъдат реалистки за участието на съпрузите им. Посещавала съм семинари и съм чела книги, където ролята на бащата в домашното училище е представена някак си като директор на училището: таткото трябва активно да се включи в определянето на учебния план, проверката на работата и ежедневно обучение на децата. Когато се оглеждам в залата, където се говорят такива неща, виждам бащите бавно да се снишават в седалките си под натиска на допълнителния товар върху тяхното рамо.

Всеки дом е различен

Когато децата ни бяха по-малки, Кермит им четеше на глас почти всеки ден и преглеждаше тяхната всекидневна работа. Беше лесно да се използват почивните дни за специални неща. Но сега той е в средата на кариерата си и работните му задължения са по-големи. Работната му седмица е много по-дълга, а той наглежда също и семейния бизнес.

Един ден осъзнах, че познавам безброй семейства с домашни училища, които са в същата ситуация. Благодарна съм, че работата на Кермит е доходоносна. Щастлива съм, че свободното време, което има, го посвещава на децата си – но той иска да играе топка или да заведе момичетата на увеселителен парк, а не да преглежда контролни или да преподава някакъв предмет.

Винаги е искал да поеме отговорностите в къщи, така че аз да мога да се оттегля да планирам нещо или просто да си почина.

Някои бащи преподават – но защото имат интерес, а не от задължение. Джон Гамън преподава естествени науки на децата си. Той има оборудвана лаборатория в мазето. Там има спиртосани зародиши от прасета и очи от крави. Той обича това. Познавам някои семейства, където бащата е основният учител. И съм виждала как участието на бащата расте, когато децата навлизат в юношеските си години. Просто те се чувстват по-сигурни с материала за тази възраст. Същността е, че има принцип, а не схема за следване.

Решението е съвместно

Домашното училище трябва да бъде съвместно решение. И двамата съпрузи трябва да могат да кажат: “Ще опитаме това за една година и ще дадем най-доброто от себе си. Тогава ще преценим наново ситуацията.” През тази година таткото трябва да се посвети на постоянно насърчаване и подкрепа за своята съпруга.

Предварително определете отговорностите

Говорете със своя съпруг какви отговорности ще поеме всеки един от вас, за да допринесе за целостта и успеха на домашното училище. Задълженията и на двамата ще се променят през годините, така че не очаквайте това да е еднократна дискусия.

Ако основният учител – обикновено майката – започне да показва белези на стрес и преумора през годината, добра идея е ако другият партньор осигури развлечения (една разходка през уикенда върши чудеса), или ако поеме някои отговорности за определено време.

Преценете децата

След като прецените брака си, бъдете честни относно вашите отношения с всяко едно от вашите деца.

За да се учат добре, децата се нуждаят от две неща:

  • сигурна среда, свободна от стрес и страх;
  • похвали и насърчение от някой, в когото имат доверие.

Вашето дете мотивирано ли е от похвалите ви и интересува ли се въобще от вашето одобрение? Имате ли ефективен план как да се справите с дисциплинарните проблеми?

Повтори го, Сам

Ако имате дете със силна воля, или разстроени взаимоотношения с вашия съпруг, домашното училище само ще подчертае тези проблеми, няма да ги разреши. Познавам твърде много семейства, които мислеха, че домашното образование е решението. То не е. Тези проблеми трябва да се решават на по-дълбоко, по-основно ниво. В някои случаи ще се нуждаете от външна помощ.

Смислена намеса на църквата

Много съм благодарна, че съм член на църква, където ръководството и водачите на домашни групи могат конструктивно да ни водят през предизвикателствата на брака и родителството. Не мога достатъчно силно да изразя колко съществена роля е изиграло това за успеха на нашия семеен живот. На тази подкрепа, а не на домашното образование, отдавам заслугата за плодовете в моите деца и в моя брак.

Накрая Марлен върна децата си в държавното училище, а тя и нейният съпруг потърсиха помощта на пастора относно техния брак. Днес те нямат домашно училище, но домът им е много по-стабилен. Роби играе футбол и увереността му в Божията любяща грижа в неговия живот е нараснала.

Ако се нуждаете от някои основни съвети за ролята си на родител, ви предлагам книгите, които са имали най-голямо влияние в нашия дом:

Raising Children Who Hunger for God, Benny and Sheree Phillips (Chosen Books, 1991).*

Walking with the Wise, Benny and Sheree Phillips (PDI Publications, 1994).*

Shepherding a Child’s Heart, Tedd Tripp (Shepherd Press, 1995).* Тази книга е издадена на български език:Грижа за детското сърце, Тед Трип, (Динамик Консулт К.А., 1998).

Съставка #2: Вашият дом е насърчава ученето

Едно кратко гостуване в моя дом говори много на хората за мен. Не съм посветена много на пране, или на почистване, или дори на украсяване на интериора. Но моето посвещение към четене и учене е очевидно, както се надявам. Пейзажът у дома е изпълнен с книги, списания, проекти, компютри, музика и т.н. Във всяка стая има рафтове с книги.

Книжарниците са моята слабост. Съпругът ми и аз сме взаимно зависими в това отношение. И на него не може да се разчита близо до книжарница. Нашият семеен бизнес е наистина сложна схема, която съм замислила така, че когато пожелая книги, да мога да си взема. Сърцето ми се свива ако пощенската кола мине покрай нашата къща без да спре. Моите глоби в библиотеката са толкова големи, че ме споменават като главен спонсор. Децата ни също са повлияни от това.

Ако вашият дом ви не отразява вашето посвещение към образованието, децата ви ясно ще схванат посланието, че то не е важно. Вашите деца заслужават да бъдат учени от някой, който обича да учи.

Дали училищното време е нещо принудително, през което минавате набързо? Отделили ли сте финанси за осигуряване на образователни материали? Знам какво е да живееш с ограничени средства. Но съм решила да купувам най-добрия материал, който мога да си позволя.

Когато единственият въпрос на родителите е: “Колко ще струва това?” знам, че техните деца ще бъдат ощетени.

Познавам много, много семейства, които имат домашно училище с ограничени средства, но най-добрите от тях редовно ходят в библиотеката, отделят средства за купуване на материали втора ръка, и се молят с вяра за необходимите неща. Те правят сериозни лични жертви, за да са сигурни, че децата имат достъп до качествени материали.

Съставка #3: Имате библейско убеждение, че Бог ви е призовал да обучавате децата си у дома

Нашето решение да образоваме децата си у дома трябва да бъде по-съдържателно от “Хей, това е добра идея. Мисля, че ще опитам,” или неохотно примирение със скрития натиск (реален или въображаем), че е “по-духовно” да се прави домашно училище.

Убеждението ни трябва да се роди в молитва, изучаване на Божието слово и праведно съветване. Задължително е да прекараме време, в което се нуждаем да слушаме лично от Бога. Тези убеждения са основата за придобиването на вярата и благодатта, от които се нуждаем, за да изпълним задачата. Иначе, когато бъдем ударени от обезсърчение и разочарование, ще паднем в по-голяма пропаст, като започнем да се питаме дали трябва въобще да правим това. Постоянни съмнения като, Наистина ли съм най-добрия учител за моите деца? Не ги ли откъсвам от забавления и възможности за бъдещето им? Дали накрая ще си струва труда?, ще ни затрият.

Авторът на Посланието на Яков казва, че двоумящият се човек е нестабилен във всичките си пътища. Без тази основа на вярата, че Бог е казал “Направи го!” ще срещнем силни бури. Здраво основаните убеждения за домашното училище ще бъдат източникът на издръжливост по пътя.

Прочетете книгата на Грег Харис, Християнското домашно училище (The Christian Home School, Gregg Harris),* ако търсите убедителни, библейски аргументи за домашното образование, които да ви помогнат в изграждането на вашите убеждения.

Съставка #4: Имате инициатива и дисциплина

За да имаме успешно домашно училище, не се нуждаем от научни степени или куп таланти и творчески изяви, но се нуждаем от известна зрялост в нашия характер. Нуждаем се от решителност и воля, и от способността да се ограничим, когато се изисква дисциплина.

Има крива на ученето

Ако сте нова в домашното училище, това е трудната част. Ще трябва да вложите много време в четене, подготовка, определяне на най-добрите методи, и да се научите да управлявате времето си.

Всяко ново начинание изисква първоначално вложение на време и обучение. Не бих могла да живея без компютър. Той пести толкова време. Но прекарвам часове в четене, нервиране, викане “Скъпи, помогни ми!” и учене, за да мога да пожъна тези ползи.

Просто кажете “не”

Трябва да можем да казваме “не” на други възможности – и да сме спокойни, когато другите не разбират защо го правим. Двете неща, в които трябваше да дисциплинирам себе си, бяха да си лягам на време и да не вдигам телефона, когато звъни. Когато мога, отговарям на обажданията следобед. На някои просто не мога да отговоря. Понякога хората са ядосани и разочаровани от мен, но денят ми е тих и мирен.

Хобита, приятелства, служения, работа – много неща могат да се пожертвуват, за да имате цялостно домашно училище. Отново стигаме до видението, което ни дава критериите, с които да преценяваме избора пред нас. Успешното домашно училище изисква цялостен контрол над вашия ден. Ако не го направите, никога няма да постигнете целта.

Съставка #5: Имате подкрепяща система около вас

Вашата подкрепяща система може да бъде формална или неформална, но трябва да се състои от реални хора, не от окръжен бюлетин или от списание за домашно училище. Нуждаете се от хора, които да ви подкрепят и да са посветени да ви помагат през целия процес. Колкото по-многослойна е тази подкрепяща система, толкова по-бързо ще преодолявате обезсърчението.

Аз съм изобилно благословена, че църквата, роднините и приятелите подкрепят избора, който сме направили, и са с мен, за да ме привдигат, когато падна.

Подкрепата не винаги е била толкова силна – нито моите родители, нито родителите на моя съпруг подкрепяха отначало нашия избор. Моите приятели се чувствуваха застрашени от това решение. Говорила съм също с толкова много семейства с домашно училище в църкви, където ги изолират и дори ръководството пряко им се противопоставя.

Нуждаете се от подкрепа. Ако можете, избягвайте лошите ситуации. Намерете църква, която подкрепя семействата с такъв избор, намерете приятели, които имат домашно училище. Разбирам, че не можете да изхвърлите роднините, но съм виждала много баби и дядовци да променят своето мислене, след като видят плодовете в живота на своите внуци. (Те реагират заради любов и загриженост, за това не бъдете твърде груби с тях.)

Някои ще ви нарекат сепаратист – но вашият пръв приоритет след започването е да положите здрава основа. Първо подредете дома си. През първите години бяхме погълнати от общността на семействата с домашно училище. Непрекъснато говорихме за това и се чувствахме най-много привлечени от хора с нашите възгледи. Това беше необходим период в нашия живот. Той изискваше нашето силно внимание.

Днес нашият живот е много повече уравновесен. Семейството ни има много близки приятели, които нямат домашно училище. Имаме и други кръгове на интереси, в които се движим. Можем да правим това и да оставаме ефективни у дома, само защото имаме здрава основа от подкрепа.

Съставка #6: Готови сте да търсите помощ

Домашното образование не трябва да се прави в изолация. Това не е добре за вас и децата ви. Без участието на други хора няма да имате уравновесен поглед за нещата. Въпреки че имам учителско удостоверение и много опит от работа с деца, все още се нуждая от други хора и търся тяхното участие. Ходя на семинари, чета книги и говоря с родители, които са далеч по-напред по пътя, който сме поели.

Ако желаете да се учите, винаги ще се оглеждате и ослушвате за по-добри начини да настроите вашата програма.

Когато сте обезсърчени или немотивирани, смирете себе си и говорете с някой, който е силен в местата, където вие сте слаби. Библията казва, че ако не търсим мъдрия съвет на други хора, сме горди и Бог ще ни се противи. Намерете зряла християнска жена, която очевидно се справя с успех с децата си, и поискайте нейния съвет. Бъдете готови да й служите като отплата за времето, което посвещава на вас. Посещавайте семинари всяка година, слушайте касети, при това с нагласата да се учите. Това е най-бързия път да придобиете квалификация да обучавате своите деца.

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова