Търсене в Мрежата

Към информационната магистрала

Истинското забавление и образование започва когато тръгнете на пътешествие отвъд вашия компютър, в киберпространството. Това е мястото, където става революцията в образованието, и където домашно образованите деца имат възможността да са на гребена на вълната на образование от световна класа в Интернет.

Кабели, ще се нуждаете от повече кабели

Ще разбера, че бъдещето е дошло, когато всички техници, които създават софтуер и хардуер, ще отделят време да измислят как да премахнем кабелите. Къщата ми е като мрежа на паяк от кабели, жици и контакти. предполагам, това е цената, която трябва да платя, за да имам технологията, която искам. (Но както казвам на Кермит, обзалагам се, че Бил Гейтс няма гнездо от кабели в ъгъла на всяка стая – и мисля че той има много по-голяма техническа мощ от нас.)

Все пак, ако наистина сте сериозни относно образование по Интернет, трябва още от сега да знаете, че ще се нуждаете от втора телефонна линия и от най-бързия модем на пазара. Защо? Защото вашият модем – малко устройство с креслив глас във вашия компютър – се свързва с вашия Интернет доставчик чрез телефонната линия. И колкото по-бавен е вашият модем, толкова повече време ви е необходимо за да стигнете някъде; можете да изпиете чаша кафе, докато чакате да се свържете с желаната от вас Уеб страница. И когато стигнете там, можете да прочетете книга върху предмета, който проучвате, докато търсите из хиперпространството. Докато правите това, никой не може да ви се обади по телефона.

А сега прибавете към това уравнение и няколко юноши в къщата, и ще получите Града на Напрежението.

Освен това, ако нямате местен доставчик на Интернет, сметките за междуградски разговори ще станат невероятни. И това е времето, когато обикновено се намесва “таткото.”

Така че, за да има мир в семейството:

  • Вземете си втора телефонна линия
  • Вземете най-бързия модем, който можете да си позволите
  • Ползвайте доставчик с местен телефонен номер

Избор на Интернет доставчик

Ние, както и нашите роднини и приятели, използваме America Online от няколко години, и аз мисля, че изборът на начинаещите в Интернет трябва да бъде AOL (800-827-6364) или Compuserve (800-943-8969). Те са лесни за използване, а тяхното киберпространство е добре подредено. По този начин факторът “първоначално притеснение” е много нисък. Това също е най-доброто място да получите образование, като използвате ефективно технологията.

Помощта се намира само с едно щракване на мишката. Техните полета с периодични статии са лесни за четене, а също е лесно да поставяте собствени въпроси и коментари – не е така в Мрежата. Инструкции стъпка по стъпка за откриване на това, което искате от Мрежата прави това безболезнен начин да се научите как да управлявате най-далечните кътчета на киберпространството. Не можете да си позволите учител по математика? Децата ви могат да задават въпроси и да получат отговори за по-малко от четиридесет и осем часа.

Областите биват внимателно следени и има механизми за детска безопасност. Това е най-доброто място за вас и вашите деца да свикнете.

Това са особеностите на AOL, които използваме:

Християнство по Интернет. Бюлетини и някои от нашите любими християнски списания.

Учители за домашна работа. Предлагат се учители от целия свят за начално, средно и висше ниво. Моите деца използват много тази услуга. Обикновено получаваме отговор от експерт на следващия ден.

Справочна библиотека. Библията, речници, енциклопедии, синонимни речници, The Dictionary of Cultural Literacy на Е. Д. Хирш, телефонни указатели, адреси, всичко, каквото бихте намерили в справочния отдел на най-голямата градска библиотека, го намирате тук.

Списания. Всичките пари, които може да спестите от абонамент, са достатъчни за да оправдаят Интернет услугите. Детски списания, новини, специализирани списания, образователни списания. Всичко това е тук, или скоро ще бъде.

Електронна поща. AOL все още е моето любимо място, където събирам и изпращам електронна поща. Но това, което не харесвам, са нежеланите съобщения, които все повече пълнят моята кутия. Бих подкрепила закон срещу замърсяването, ако той се разпростре и до Интернет нарушения.

Новини и информация. Когато Майк и Гейб участвуваха в състезанието на фондовата борса (виж Ресурсното ръководство), те AOL беше най-доброто място за актуални цени и много по-евтино от Wall Street Journal. По същия начин прогнозите за времето и други събития са също толкова актуални, както и на CNN.

Заради бързината, с която тези Интернет услуги ще станат неразделна част от вашия всекидневен живот, доставчикът, който ще изберете, трябва да предлага тези услуги.

Това, което ви трябва, е неограничен достъп

Това означава, че трябва да намерите сървър с местен телефонен номер, който осигурява неограничен достъп до Интернет за постоянна месечна цена и използва Netscape Navigator или Microsoft Explorer за браузър (това е вашият “прозорец,” през който гледате в Интернет). Това е задължително, ако вашите деца ще правят много проучвания в мрежата или ще вземат курсове по Интернет. Местният доставчик, когото използваме, заедно с Америка Онлайн, ни дава неограничен достъп до Интернет, плюс собствена страница, за $19.95 на месец.

Но това, което нямаме тук, е организация, красиви икони, на които да щракаме, или помощ. Да се ориентираш в самото начало е като вървиш в тъмното. Сега, след като AOL вече предлага същите условия, други големи компании сигурно ще последват техния пример, и условията и услугите ще се подобрят.

Интернет

Какво не харесвам в Интернет

За да уравновеся нещата, ще кажа, че киберпространството определено има недостатъци. С развитието на технологията все повече от тези проблеми ще бъдат премахвани, но точно сега това е неприятната страна:

Поглъща много време. Дори с най-актуалната екипировка и последния софтуер за търсене и извличане на информация от Интернет, това е толкова огромно и нерегулирано пространство, че е трудно да се намери интернет-страницата, която най-добре удовлетворява вашите нужди. Все още ми е по-лесно да посегна към някоя книга, и по-удобно да направя проучването върху канапето.

Виртуалност срещу Реалност

Аз също мисля, че ученето се провежда по-добре в групова среда с нагледно разглеждане на материала. Ученето в мрежа е добра алтернатива, когато тези възможности не са налице или са твърде скъпи.

Когато говорих със Синди за предимствата и неудобствата на дистанционното обучение, тя отбеляза лидерските умения на Нейт, които учението в колежа е изявило. Тя не ги е виждала в него преди това, защото той никога не е бил в ситуация, която да създаде такава възможност. Мисля, че курсовете в Интернет са сериозна възможност, но както със софтуера и видео обучението, не бих желала да ги използвам едновременно за повече от един или два курса.

Какво харесвам на Интернет

Харесвам невероятното богатство от информация, което е удобно и достъпно за практически нулева цена.

Използваме Интернет предимно за да търсим информация за всеки възможен предмет, и във възможно най-ранния момент. Купихме си най-добрите места в последните християнски концерти, на които отидохме, защото от Интернет знаехме разписанието много по-рано от излизането на местните реклами.

Също пазарувам в Интернет. Винаги съм пазарувала чрез пощенски поръчки – мразя да “ходя на пазар.” Не ми харесва да си прахосвам времето. Не ми харесват задръстванията, дългите опашки на касите или некомпетентните продавачи – имам доста дълъг списък от сблъсъци. Този метод дори е по-удобен отколкото пощата, магазините винаги са отворени и изборът е огромен.

Използваме Интернет и за да се свържем с виртуалната общност извън нашата област. Домашни училища от страната, приятели в други щати, кореспонденти от други страни. Може всички да живеем като в пашкули, но сме свързани виртуално както никога преди.

Невероятни интернет страници, от които да започнете

Опитах се да направя вашето пътуване в киберпространството по-малко притеснително, като за последните шест месеца съм намерила в Интернет най-добрите места за домашни училища. Повечето от тях имат вградени връзки, които автоматично ще ви прехвърлят към препоръчани от тях сайтове със сходни интереси. Просто щракнете върху иконата, или върху някоя подчертана дума в текста и ще се окажете точно там.

Общи: Твърде много връзки, за да се категоризират

ASK AN EXPERT
http://www.askanexpert.com
Връзки към Интертет страници, където децата могат да намерят експерт по всеки предмет.

B. J. PINCHBECK’S HOMEWORK HELPER
http://tristate.pgh.net/~pinch13
Всички връзки, от които се нуждаете за справки по някой предмет.

DISCOVERY CHANNEL
http://www.discovery.com

GLOBAL SCHOOLNET FOUNDATION
http://www.gsn.org/
Работи за създаване на световна образователна общност за деца чрез Интернет.

PBS ONLINE
http://www.pbs.org
Голяма помощ за учители за определяне на програмата.

Забавления

CRAYOLA
http://www.crayola.com

AMERICAN GIRL
http://www.pleasantco.com

История

AMERICAN HISTORY
http://grig.let.rug.nl/~welling/usa/

ANCIENT WORLD WEB: MAIN INDEX
http://atlantic.evsc.virginia.edu/julia/AncientWorld.html

HISTORY CHANNEL
http://www.historychannel.com
О, бих желала да притежавам този канал!

PERSEUS PROJECT
http://www.perseus.tufts.edu
Огромни корпоративни вложения правят това мястото за връзка с древния свят на Гърция и Рим, направено от Класическия факултет на Университета Тъфтс.

Домашно образование

Най-добрите страници с връзки по интереси и помощ за домашните училища са направени от членове на общността на домашните училища. Посетете тези места и им изпратете едно благодарствено писмо по електронната поща за огромната работа и услугите.

HOMEFRONT EDUCATION
http://www.ebicom.net/~rileyaft/

KEVIN MCKAY’S HOME PAGE
http://intgralink.com

THE MAY FAMILY HOME EDUCATION PAGE
http://www.cyberstation.net/~may/

MISSOURI HOME PAGE
http://www.win.org/library/stuff/kmcmule/mohome.htm
Библиотекар и баща-домашен учител е натрупал огромен списък от връзки към различни области – особено интересни за реформистките християни.

OREGON HOME EDUCATION NETWORK WEBSITES
http://www.teleport.com/~ohen/Websites.html

Математика

MATHCOUNTS
http://mathcounts.org
Щракнете върху POW за предизвикателната “задача на седмицата.”

THE MATH FORUM and DR. MATH
http://forum.swarthmore.edu
Студенти от Колежа Суортсмър правят тази страница за ученици. Има много препоръчани ресурси по математика и занимания.

Музеи

WORLD WIDE WEB VIRTUAL LIBRARY: MUSEUMS
http://www.icom.org/vlmp
Връзки към стотици музеи по света.

Музика

MARSALIS ON MUSIC
http://www.wnet.org:80/mom/
Прекарах доста дълго време в играта “Назови тона.”

Естествени науки

BILL NYE THE SCIENCE GUY
http://nyelabs.kcts.org
Защо не съм изненадана? Това е уникална страница.

DR. BOB’S INTERESTING SCIENCE STUFF
http://ny.frontiercomm.net/~bjenkin/science.htm

FROG DISSECTION
http://curry.edschool.Virginia.Edu/go/frog/home.html
Тук има виртуална дисекция.

HANDS-ON ACTIVITIES FROM NATIONAL ENGINEERS WEEK
http://www.sme.org/memb/newwek/Comm.hpact.htm

LAWRENCE HALL OF SCIENCE HOTLINKS PAGE
http://equals.lhs.berkeley.edu

NASA
http://www.nasa.gov/

OAKLAND ZOO ANIMALS A-Z
http://www.oaklandzoo.org
Превъзходни картинки.

SCIED: SCIENCE AND MATH EDUCATION RESOURCES
http://www-hpcc.astro.washington.edu/scied/science.html
Препоръчителни ресурси.

HOMESCHOOLING and SCIENCE RESOURCES and LINKS
http://www.eskimo.com/~billb/
Домашен учител и самостоятелен учен.

Търсачки

METACRAWLER
http://metacrawler.com
Превъзходна страница, която ви позволява да използвате всички големи търсачки едновременно.

Повече помощ ще намерите в:



The Internet Yellow Pages, Jean Armour Polly (Osborne,1996).*

The Internet for Teachers, Bard Williams (IDG Books,1995).

Как да се възползваме от най-новите технологии

Тези източници ще ви помогнат да придобиете и поддържате практическо разбиране на технологиите.

Книги

Серията For Dummies, напр. PC’s for Dummies, The Internet for Dummies и т.н. (IDG Books).

Netstudy: Your Guide to Getting Better Grades Using the Internet and Online Services, Michael Wolff, editor (Wolff New Media, 1996).

Серията Visual 3D, напр. Computers Simplified, Windows 95 (MaranGrafics).

Списания

Това са най-добрите списания за търсене из Мрежата и за технологии въобще – или поне това са списанията, които Кермит е натрупал в спалнята и които аз мога да дешифрирам.

PC World (800-825-7595)
http://www.pcworld.com

PC Magazine (800-335-1195)
http://www.pcmag.com

FamilyPC (800-413-9749)
http://www.familypc.com

Homeschool PC (800-346-6322)
http://www.home-school.com

* * *
Debra Bell, The Ultimate Guide to Homeschooling
Copyright © 1997 Debra Bell
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова