Варна 2019

Четиринадесетата Национална конференция за домашно образование е вече в историята. Семейства от цялата страна, а и гости от Полша, бяха заедно за 5 дни и 4 нощи в к.к. Св.Св.„Константин и Елена“, за да споделят опит, знания, проблеми и пътища за преодоляването им. В конферентните дни през малката зала в хотела преминаха повече от 300 души, а лекциите бяха много и разнообразни. Отдадохме дължимото на порасналите домашни ученици, които бяха основна част от програмата. Лектори бяха домашните ученици Емануила Хараланова, Виктория Петкова, Божидар Маринов, както и бившите домашни ученици Дебора Кремова, Георги Порумбачанов, Теодора Петкова и Дариел Кремов. Тези прекрасни младежи показаха на всички ясно и недвусмислено, че домашното образование работи. Бяхме насърчени и вдъхновени от всичко, което видяхме и чухме. Включихме Теодора Петкова директно от Duke Kunshan University, която ни разказа за своя път до един от най-престижните университети в света. Нейната сестра, Виктория Петкова, ни посвири на пиано и ни разказа за това, как в домашното образование може да се съчетаят без проблем страстта към музиката и учението. Емануила Хараланова ни впечатли със своя разказ за домашното образование и свободата, а Божидар Маринов сподели как на пръв поглед трудните неща са всъщност лесни, а понякога лесните неща са трудни. 

Бившите домашни ученици Георги, Теодора, Дариел и Дебора ни говориха за смисъла от четенето и начините, чрез които да създадем у децата си навици за четене и любов към книгите, за професиите на бъдещето и какво очаква подрастващите домашни ученици на трудовия пазар, колко труд и усилия трябва да се положат, за да продължат образованието си в добри университети, както и за мисиите, в които Деби е участвала и за смисъла от това да помагаш на нуждаещите се. 

Естествено, че имаше невероятни работилници за по-малките деца. Владимир Николов направи прекрасно въведение в научната дисциплина – философия. Елиян Петков предизвика младежите с лекция по икономика, като зададе и доста интересни икономически казуси на децата. Атанас Терзийски прикова вниманието на малки и големи с брилянтен уъркшоп по физика и химия – никога не сме предполагали, колко интересни може да са тези дисциплини всъщност. Специално благодарим на Божидар Чонков, който проведе в няколко поредни дни спортни състезания и игри за малки и големи деца. В края на конференцията той раздаде на всички участници в спортните занимания специални, поощрителни грамоти. 

Майките и бащите бяха в не по-малко интересен поток и поредицата от лекции и дискусии бяха наистина важни и полезни. В самото начало, Радослава Петкова представи новия учебник, който АДО има удоволствието да пусне на българския пазар – Ботаника. Говорихме и за останалите учебници от поредицата на Апология, които АДО преведе и предостави на българските родители, а именно Зоология 1, Анатомия и Химия и Физика. Радослава Петкова имаше още една невероятна лекция във втория ден на Конференцията, а именно: „Мотивация за учене“. Тя говори за родителската отговорност и задължения, които имаме към децата си, за поставянето и преследването на цели, както и затова как точно се постигат поставените цели. Да следваш план, който води до успех не е лесно, но как се случва – имахме удоволствието да научим от лекцията на Радослава.

Адв. Петър Николов сподели различни казуси от своята практика, като обърна внимание на начинът, по който работят държавните служби – за съжаление често пъти действията на различните държавни органи са брутални и незаконни. Всички сме благодарни, че има адвокати, като Петър Николов, които защитават правата на семействата. 

Имахме удоволствие да чуем професионалния семеен терапевт Стоян Георгиев, който сподели опит от практиката и ни предупреди (нас, бащите) за опасностите от претоварване чрез работа, която често измества семейството. Да бъдеш добър баща, означава да присъстваш в дома, но не просто физически, а емоционално и духовно. Да си до съпругата и децата си, да помагаш в целия учебен процес и да разбираш, че бащата не е само фактор за финансова, но и за емоционална стабилност. 

Как се случва възпитанието на децата? Елиян Петков, верен на своя безкомпромисен и полит-некоректен (спрямо съвременния либерализъм) стил, ковеше пирон след пирон в ковчега на илюзиите, че липсата на дисциплина в дома може да произведе дисциплинирани, зрели и успешни млади хора. Може да бъдеш истински образовател, ако си и добър възпитател. Как се възпитават децата с любов, търпение и усърдие? Това винаги е бил въпрос с повишена трудност за мнозина, но изходът е в устояването и прилагането на вечните християнски принципи, свързани с отглеждането на деца. 

Петър Порумбачанов говори за начинът, по който е устроено и работи съвременното общество, както и за пътя на промяната, който е свързан с два основни фактора: Първо, липса на страх – хората, които се страхуват, не могат да правят промени за по-добро общество. Второ, познание – ако сме неподготвени да дадем алтернатива на съвременния обществен модел, е абсолютно безсмислено да сме недоволни от каквото и да е. 

Няма да забравим прекрасните вечери, в които разговаряхме до зори. Посещението на ботаническата градина в курорта и прекрасните коне там, които децата имаха възможност да пояздят, вечерта на талантите и впечатляващите участия на домашните ученици. Разбира се, както винаги, вечерта на талантите завърши с традиционния филм на сем.Порумбачанови, само че този път видяхме кооп-продукция – филмът бе направен в сътрудничество със сем.Хараланови. Разбира се, че всички много се смяхме. 

Няма как да не се похвалим, че по време на конференцията, една малка, но изключително талантлива домашна ученичка - Ангелина Церовска, направи самостоятелна изложба във фоайето на хотела. Ани рисува с маслени пастели, моливи, акварели и темперни бои. Внимание, тя е само на 3 години, но е наистина впечатляващо талантлива. Има усет за цветове и композиция, имената на картините си е измислила сама.  

Рисунките на Ани: 

В крайна сметка, тази конференция бе не само най-голямата досега (казваме го след всяка конференция, защото общността постоянно расте), но и една от най-важните и интересни от гледна точка на разискваните теми, участието на бивши и настоящи домашни ученици, както и заради важните решения, които бяха взети. 

Предлагаме ви малко снимки от конференцията, чрез които поне за миг ще се потопите в атмосферата и разбира се, посмейте се с нас на веселото, но всъщност изключително идейно филмче на „Френди филмс“. Може да видите и една от лекциите, които всички участници гледаха и слушаха наживо, а именно лекцията на адв.Петър Николов, на тема: "Държавни политики свързани със семейството"