13 грешки в домашното обучение: вие допускате ли някоя от тях?

Домашното образование е пътешествие. Дори и да сте ветеран или второ поколение домашен ученик, можете да допуснете грешка. За щастие, може да избегнете някои грешки, ако знаете за тях предварително. Не мога да гарантирам, че избягването на тези грешки ще направи дните ви безукорни, но със сигурност те ще бъдат по-приятни.

Тринадесет често срещани грешки в домашното обучение:

1. Планираме твърде много

В началото на нашето пътешествие в домашното образование знаех, че синът ми се нуждае от структура. Затова съставих подробна програма с времеви сегменти, които „трябваше да се следват”.

Присъединихме се и към местна група за домашно обучение, която организираше занимания през целия месец. Исках синът ми да се чувства въвлечен и да не изпуска нищо, само защото е обучаван у дома, затова правехме много неща. Почти всеки ден имахме ангажименти, които ни отвеждаха далеч от къщи. И това не включваше ходенето по задачи из града и участието ни в църковните инициативи.

В края на годината всички бяхме съсипани от стрес. Взехме си почивка през следващите няколко години и после се преместихме в друг щат, така че започнахме отначало. Този път с много по-неизнурително разписание.

2. Планираме твърде малко

Въпреки че не вярвам, че „домашните ученици не са социализирани”, наистина смятам, че може да ги социализираме недостатъчно. Тъй като се страхувах от заемане с твърде много дейности, често се въздържахме от всякакви дейности. Това е добро решение за кратки периоди, но децата все пак имат нужда да бъдат с други хора.

Може да е трудно да намерите баланс между външните занимания и ученето у дома, но това е необходимо.

3. Държим пространство за обучение неорганизирано

Обичам да бъда организирана. Въпреки това, откакто имам деца, не винаги успявам с организацията. Но има някои части на дома ни, които трябва да останат организирани - една от тях е пространството, в което учим.

Ако учебното ни пространство не е организирано, се чувствам залята от хаоса и стресирана, което е дошло до гуша на децата. Мястото, на което учим, може и да е разхвърляно по време на ученето, но винаги се стремя да го подредя или след като свършим с учебната работа, или вечерта, за да имаме летящ старт на сутринта.

Важно е учебното ни пространство да бъде организирано, за да мога бързо да намеря и да взема това, което ми трябва по време на ученето - например флаш карти или нагледни материали - докато работим по даден предмет. Това е основна грешка на домашнообучаващите, която аз трябваше да избегна.

4. Имаме твърде високи очаквания

Имах много големи надежди, когато започнахме обучението на най-голямото ни дете и, в действителност, той не ни разочарова. Четеше по-кратки книги с глави през октомври в предучилищната година и премина така леко през математиката, сякаш я е учил години наред.

Но второто ни дете не се представи така, както първото, и аз бях много строга с него. Бях строга, докато осъзнах, че очакванията ми са твърде високи за него.

Не твърдя, че не ги затруднявам и ръчкам, но обръщам внимание на това, до къде са и какво могат да правят в дадения момент. Карам ги да дават най-доброто от себе си и да надминават себе си, но не ги насилвам твърде рано, иначе те ще негодуват и срещу мене, и срещу ученето.

5. Забравяме да слушаме децата си

Ако не затруднявате детето, то няма да се стреми да напредва. Но, като родители, ние може да свикнем с вълнението, че децата успяват, и да забравим да ги слушаме.

Може би началната алгебра е твърде трудна за тях и те трябва да я минават малко по-бавно. Може би се затрудняват с четенето … разровете се и разберете защо.

От друга страна, не отхвърляйте техните страсти. Ако искат да учат набиране на текст (както е с моя шестокласник), намерете курс за това и нека започнат. Ако обичат животните, планирайте изучаване на домашния любимец.

Когато слушаме децата си - и за страстите, и за мъките им - пътуването ни в домашното обучение ще бъде много по-приятно.

6. Сравняваме се с другите

Това е честа грешка в домашното обучение. Като родители, естествено, се гордеем с децата си и искаме да изкрещим новината за техните успехи от покрива. Но често сме толкова строги със себе си, ако те не „стоят добре” на фона на другите домашни ученици.

Тази година три от децата ми се записаха във футболната лига. Знаем, че най-вероятно няма да станат най-добрите спортисти - поне не и без много работа. Но ги сравняваме с децата, които вече са играли футбол няколко години - а това е нечестно.

Същото е и с домашното обучение. Старайте се да не сравнявате децата си с тези от другите семейства - или едно с друго. Нашите деца са създадени равни от Всемогъщия Бог и имат свои уникални способности. Вашата задача е да ги откриете и да им помогнете да ги развият.

7. Пропускаме почивките

Почивките са необходима част от живота. Всеки се нуждае от почивка. Старайте се да си вземате почивки редовно по време на учебния ден като следите „подсказките” от децата ви.

Ако те се изнервят от даден предмет, дайте крачка назад и сменете фокуса. Поиграйте забавна игра, която ще им помогне да схванат математическата концепция или игра на свързване на звук и буква.

Както имате нужда от паузи през деня, така понякога ви трябва и цял почивен ден. Вземете си ден за учебна екскурзия или просто за смяна на фокуса. Познавам много семейства, които следват разписанието на Шабата: учат шест седмици, а седмата им е почивна. Ние често имаме почивни петъци, защото това е почивният ден на мъжа ми.

Открийте какво работи за вас, но не прескачайте почивките.

8. Учим, когато сме болни

Често учим по време на „нормалните” училищни празници, защото… е, защото учим у дома. Но има случаи, в които трябва да си вземате почивка и просто да не правите нищо. Времето, в което сте болни, е един такъв случай.

Това, че се обучавате у дома, не означава, че трябва да учите, когато цялото семейство е болно. Уверете се, че сте предвидили болестите в учебния си график. Вземете си почивен ден, починете си, а после продължете нататък.

9. Изоставяме забавлението като се придържаме твърде стриктно към задачите си

Ние в никакъв случай не се обучаваме, както дойде, а имаме подробни планове. Това понякога ме вкарва в беля.

Моите момчета са от типа хора, които гледат да свършат задачите си, щом ги получат. Момичетата ми също се радват да свършат работата си, но се радват и когато оцветяват или се занимават с някакво ръкоделие - това също им помага да учат. След като обучавах двете си решителни момчета, имаше период на приспособяване към дъщерите ми с техните креативни души. Те ме научиха, че ученето може и трябва да бъде забавно.

Дори ако имате деца, които не се шегуват с ученето, не забравяйте да внесете забавление в училищния им ден.

10. Не познаваме стила на учене на децата си

В самото начало на обучението на второто ми дете направих грешката да очаквам, че той ще учи точно както първото. Ние може да искаме всяко от децата ни да учи по един и същи начин, но истината е, че те просто не учат така.

Веднъж щом осъзнах, че №2 е човек на материалното и практичното, животът стана малко по-лесен - и за двама ни. Най-голямата ми дъщеря е визуален учащ и можеше да казва буква по буква имена и да познава буквите, дълго преди да разбере как се казват тези букви. Това допринесе за някои интересни уроци по четене, но вече започваме да се справяме по-добре.

Ако не познавате стила на учене на детето си, можете да проучите този сайт [1].

11. Стремим се да бъдем майки, които правят всичко

Въпреки че с удоволствие бих била супер майка на годината, знам, че това не е практично. Когато живеехме с новородено в дома си, осъзнах, че някои неща просто няма да са идеални през цялото време.

Кошовете ми с мръсно пране няма да са празни всяка вечер, чиниите може да се трупат цял ден (или два) и подът няма да бъде измиван всеки ден. Децата ми наистина помагат с домакинската работа, но има неща, които просто ще останат несвършени.

Къщата ми няма да бъде винаги идеална - и това е добре, защото отглеждам деца и се наслаждавам на времето, което имам с тях. Чиниите могат да почакат.

12. Правим го сами

Най-голямата грешка, която правех през първата ни година, беше, че се смятах за сама в това пътуване. Макар че се присъединихме към група домашнообучаващи, нямаше много хора, с които да съм свързана. Не усещах, че мога да говоря с някого за трудностите, които имах.

Но това беше огромна грешка. Веднъж щом преодолях стигмата, че домашнообучаващите майки правят всичко и животът им е идеален, разбрах, че има няколко чудесни жени, с които мога да си говоря.

Дали ще намерите група близо до вас, или онлайн, домашнообучаващите са от най-окуражаващите и повдигащи духа хора. Те имат същото като вашето убеждение, че домашното образование е най-доброто за тяхното семейство, и искат вие да успеете в това пътешествие. Протегнете им ръка и не се страхувайте да говорите - възможно е някой друг да се чувства по същия начин или да е минавал през това преди.

13. Не си слагаме „учителската шапка”

Все още се боря с това, но е важно рано да установите в дома си правилото, че по „училищно време” вие сте техен учител, не просто мама.

Нашите деца посещаваха курсове в църквата и от тях се очакваше да седят и да слушат с уважение, затова аз не очаквам нищо по-малко от тях у дома. Когато аз говоря, те мълчат. Когато е време за учене, те седят по местата си с подходящите принадлежности и са готови да слушат. Не ги оставяйте да се измъкнат с говорене или като ви прекъсват, само защото сте си у дома.

Това е особено важно, когато работите с повече деца. Когато им е позволено да говорят, без да изчакват реда си, това пречи на ученето и може напълно да разстрои урока или целия ден (питайте ме, как научих това).

Когато държите децата в коловоза им като учител, това намалява чувството на безпомощност и ще ви осигури по-приятни дни на обучение в дома ви.


Анет Брийдлав е омъжена за най-добрия си приятел от над 15 години. Те отглеждат шестте си деца в щата Индиана, следвайки Божията воля, независимо от обстоятелствата. Блогът на Анет, „Във всичко, което правим”, може да видите тук

 

Превод: Маринела Инчовска

Източник

 


[1] На български език можете да прочетете повече за стиловете на учене в книгата на Дебра Бел „Пълно ръководство за домашно образование”. Главата, посветена на стиловете на учене, е достъпна тук (бел. прев.)

Категории: Домашно образование, Свобода и образование, Семейство, Практични насоки, Методи