Банско 2023

 

Всяка Национална конференция за домашно образование е незабравимо преживяване, което трудно може да се опише в няколко реда, но . . .

Тази година Конференцията бе в Банско. Притаен в полите на Пирин, прекрасният български град прие стотици родители и деца от цяла България, които в продължение на пет дни споделяха своят опит, задаваха въпроси, общуваха, забавляваха се.

Времето никога не стига. Разделихме се с обещание да се видим отново през следващата година, а преживяното дълго ще ни напомня за приятните мигове, в които бяхме заедно.

Организаторите от Асоциация за домашно образование бяха подготвили чудесна и пълноценна програма, по традиция разделена в три потока. Имаше програма за деца, за младежи и за възрастни. Новото на събитието през тази година бе, че голяма част от лекторите бяха завършили домашни ученици, които споделиха своя опит от образованието си в дома от първо лице.

В началото на Конференцията бе представен новият учебник от поредицата „Млад изследовател“ на „Апология Едюкейшънъл Министрис Инк“. Това бе петата книга, която АДО превежда и издава, с цел да предложи на родителите в България качествена образователна литература. Учебникът, който извадихме и представихме, бе Зоология 2. Може да прочетете повече за учебника и да го закупите оттук.

„Основи на ефективното образование“ бе лекция представена на участниците от Живка Порумбачанова и нейният син – Георги Порумбачанов. Възпитанието на децата у дома е част от образователния процес, заедно с обучението. Възможно ли е да имаме ефективно обучение без качествено възпитание? Всяко възпитание може да изглежда добро и ефективно до момента, в който резултатите ни опровергаят. Възпитанието на хората около нас е проекция на свършената работа у дома. Кои са основите на ефективното образование е въпрос, който безспорно вълнува мнозина родители, а Живка и Георги Порумбачанови – майка и син, наистина отговориха на много въпроси и най-важното – бяха изключително полезни и вдъхновяващи.

Д-р Йовко Хараланов води дискусия със завършили домашни ученици пред цялата аудитория. От отговорите на младежите стана ясно, че домашното образование осигурява гарантирано качество по отношение на бързата мисъл, способността за реакция, риториката, дидактиката, логичните изводи и ясните обяснения. Безспорно всички бяхме възхитени от отговорите, които завършилите образованието си в дома младежи дадоха на участниците в конференцията.

Бе проведена дискусия на тема Образователни програми и Следгимназиално, академично и кариерно развитие. Две майки, с дългогодишен опит в домашното образование, Живка и Радослава, модерираха дискусията, която бе важна част от Конференцията с много полза за домашно образоващите семейства.

Изключително важен акцент в програмата бе лекцията и дискусията организирани от Цвети Райкова на тема: Организация на учебния процес у дома. Домашното обучение е толкова разнолико по форма, колкото семействата, които го практикуват. То не е строго регламентирана дейност, а е съществен елемент от семейния живот и като такъв е нещо живо, гъвкаво и динамично. Ето защо не е възможно да се даде „универсална рецепта“ за успешна организация на образователния процес в дома, но все пак има основни принципи, които Цвето сподели с всички участници. Впрочем, Цвети Райкова разказа как организира домашното обучение в своето семейство. Едва ли имаше по-подходящ човек, който да говори по темата за организацията на ученето у дома от Цвети – майка на шестима домашни ученици.

Елиян Петков изнесе лекция на тема: „Социализация и конкуренция“, а подир това води дискусия на тема: „Извън-домашни дейности - ресурси, учители, конкурси и състезания“. Въпросите, свързани със социализацията все още будят безпокойство, дори у някои домашно образоващи семейства. Има ли причина за подобно безпокойство и каква е корелацията между социализацията и реалната конкуренция в детска възраст – за всичко това и много повече от това, всъщност, говори Елиян Петков – член на УС на АДО.

За втора година на наша Национална конференция Радослава Петкова организира „Панаир на професиите“. Родители, професионалисти в своите области, разказаха на присъстващите в залата как са постигнали своята житейска реализация. Какъв път трябва да се извърви, за да практикуваш конкретна професия или занаят, какво представлява съответната професия или занаят и каква подготовка трябва да имаме, за да се занимаваме с нея. Бе една прекрасна и дълга вечер, с много емоция и полезна информация. Задължително ще продължим тази прекрасна традиция - „Панаир на професиите“.

Разбира се, имаше и поход в планината – това също е традиционно събитие за нашите конференции. Най-ентусиазираните туристи, се качиха на 2322 м. надморска височина, за да се порадват на тъй нареченото „Жабешко езеро“. Друга група, с по-малки деца, стигнаха до „Окото“ малко над хижа „Вихрен“, а имаше и такива, които посетиха „Рибното езеро“. Както се казва: Имаше по нещо за всички.

Традиция е и „Вечерта на талантите“. Национална конференция без вечер на талантите, е като юнак без пищови. Нямаше как да не спазим дългогодишната традиция и да не се радваме заедно на представлението. За поредна година, водещ на купона бе Емануила Хараланова – завършила образованието си в дома млада дама, а сега работеща като мениджър във ветеринарна клиника. Имаше песни, танци, музикални изпълнения, фокуси и какво ли още не. Нямаше как младите участници във „Вечерта“ да не получат заслужените и възторжени аплодисменти на публиката.

В програмата за младежите, се проявиха: Георги Порумбачанов и Божидар Маринов, Теодора Петкова, Гергана Сакарски, д-р Атанас Терзийски и Емануила Хараланова. При потока от най-малки деца, безценни работилници и занимания проведоха: Павел Порумбачанов, Росен и Еми Николови, Симона Веселинска, Радослав и Олга Николови, Антония Станева и Албена Илиева.

Да, всичко бе прекрасно и да, няма да е за последно. Очакват ни още много радостни моменти и събития, които Асоциация за домашно образование ще организира за общността на домашно образоващите родители.

До нови срещи, приятели . . . благодарим ви от сърце!

Потопете се в атмосферата на Националната конференция за домашно образование, чрез фотосите на Кирчо Веселински, на когото благодарим специално за запечатаните спомени!

 

Петър Порумбачанов – Председател на Асоциация за домашно образование