XII Национална конференция за домашно образование

Между 2-ри и 6-ти Септември 2017, в месността Узана, се проведе XII Национална Конференция за домашно образование. Тези прекрасни дни бяха изпълнени с много емоции, общение, обмяна на опит, игри, поход . . . имаше и лекционна част, в която чухме мнението на нашите лектори по въпроси, които вълнуват общността ни. Предлага ме ви лекциите от Конференцията. Начинът, по който може да получите достъп до видео-материалите, е описан в по-долу в тази страница.

Мнозина помним интересната презентация на д-р Йовко Хараланов от последната конференция в Трявна. Този път, той ни показа нагледно устройството и начинът, по който функционират клетките в телата на живите организми. Искате ли да знаете от какво е направена клетката, кои са съставните ѝ части, как клетките се делят и множат . . . Гледайте презентацията на д-р Хараланов.

Видео:

 

Имахме удоволствието да участваме в работилница, която ни бе представена от истински професионалист в областта на писаното слово. Вероника Лазарова е завършила Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ Св. „Климент Охридски“. В най-добрите години на печатните медии Вероника е работила почти 15 години в най-големия за времето си седмичник „168 часа“.

Вероника ни показа колко важно е децата ни, а и самите ние, да можем да се изразяваме писмено. В днешно време сякаш пропускаме да добавим в програмите на децата си дисциплината „Креативно писане“. Само че това е изключително важно умение, винаги е било и ще ние нужно все повече – особено във века, в който живеем. Лекцията на Вероника бе прекрасна, за което сърдечно ѝ благодарим!

Днес Вероника е главен редактор на онлайн списанието Lifebites. Това е уникален проект, който тя успява да поддържа от Великобритания, където живее със семейството си.

Видео:

 

Петър Порумбачанов ни представи своята концепция за стартиране на образование в дома. Ако още не сте започнали да обучавате децата си у дома, или сте в самото начало, ако имате притеснения или въпроси свързани с това какво и как трябва да се случи в бъдеще, това видео е за вас. Петър представи правна рамка на възможността родителите да взимат решения относно образованието на децата си в дома. Освен това, той предложи стратегия за реакция при неправомерни действия от страна на чиновниците, относно решението на родителите да образоват децата си по начин и на място, което те са избрали.

Видео:

 

Родителите обучаващи децата си в дома, често се нуждаят от ресурси, съвет или просто възможност да споделят своя проблем или своя опит с други хоумскул родители. Златка Маринова ни представи виртуална платформа, разработвана от екип домашни ученици, под нейно ръководство, която може да се използва от семействата за създаване и споделяне на учебни материали. Ако искате да научите повече, гледайте лекцията на Златка.

Видео:

 

Децата, които обучаваме в домовете си неизбежно ще пораснат един ден. Ние ги подготвяме за живота на възрастни, като полагаме усилия да изградим у тях умения с пазарна стойност, но обръщаме ли достатъчно внимание на тяхната емоционална и сексуална зрялост? За какво трябва да са подготвени родителите, когато се появи ухажор на дъщеря им или когато синът им се влюби в момиче? Как и кога се случва това? Какви са разговорите, които трябва да водим с децата си по тези теми? Можем ли да дадем адекватни съвети на децата си по отношение избора на брачен партньор? Отговор на тези и на други въпроси, дава Елиян Петков.

Видео:

 

 

Живка Порумбачанова говори за обединение на база общи интереси. Изграждането на общности с цел да сме си взаимно полезни не е нова практика. Чували ли сте за кооперативи между родителите, обучаващи децата си в домовете? Знаете ли по какъв начин може да си помагаме и сътрудничим на локално ниво, по градове и райони? Колко от нас са активни в тази посока или се спасяваме поединично? Има ли практика на подобно сътрудничество между домашно образоващите семейства в България? В тази лекция Живка предлага път за изграждане на устойчиви общности, които могат да са части на едно цяло, в национален план. Ако искаме да успеем, трябва да сме отворени за коопериране и да споделяме и даваме даром онова, което сме получили даром, а не да изграждаме стени помежду си.

Видео:

 

„Моето хоби“ бе работилница, в която домашни ученици представиха пред своите приятели това, което обичат да правят . . . като хоби. Имаше много интересни презентации, които си заслужава да видите. Домашните ученици са изключително любознателни и креативни деца. За нас бе удоволствие, да се насладим на тази чудесна работилница.

Видео:

 

Вечерта на талантите е прекрасно мероприятие, което с годините се превърна в традиция за нашите конференции. Включиха се много деца и семейства. Свирихме, пяхме, танцувахме, гледахме два видео клипа и много, много се забавлявахме. Наистина ще е чудесно, тази традиция да продължи и догодина, а дотогава, може да се насладите на нашите изпълнения.

Видео:

 

Други видео материали: