Семинар АДО - София - 29.11.2018 (видео)

Проведеният на 24 ноември 2018 година, в Конферентен център „Тракия“ семинар, затвори вратата със събития за 2018 година. Тази година наистина бе изключително натоварена, ползотворна и вълнуваща за всички нас. Асоциацията успя да изпрати свой представител на Световната конференция за домашно образование, провела се между15-19 май 2018 година в Санкт Петербург и Москва. Запознанствата с домашно-образоващи семейства и водачи на хоумскул движението от цял свят ни обогатява, прави ни разпознаваеми и ни насърчава затова, че ние, в България, съвсем не сме сами и борбата ни за свобода в образованието се подкрепя от една многомилионна общност, от която малка част сме и ние.

След Световната конференция в Русия, имахме щастието да организираме прекрасна Национална конференция за домашно образование. В местността Ксилифор, край Велико Търново се събраха почти 200 души от цяла България. Лекции, дискусии, дълги нощи в разговори . . . всичко това е незабравимо и безценно за всички нас!

В края на годината Асоциация за домашно образование организира и проведе семинар в Конферентен център „Тракия“, наистина чудесен и много предизвикателен семинар на тема: „За свободата и образованието“. Определено бяхме свидетели на много провокативни лекции, представени ни от четиримата презентатори, а именно проф. Силвия Николаева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Явор Ганчев, управител и собственик на емблематичния за столицата ни „Дюкян Меломан“, общественик, с ясно изразени позиции по отношение на образованието, както и Елиян Петков и Петър Порумбачанов, от Асоциация за домашно образование.

Разбира се, провокацията към участниците в семинара не останаха без отговор от тяхна страна. Имаше много въпроси, а дискусията след лекционната част повдигна дебати по теми, които вълнуват всички ни: Трябва ли да се страхуваме от законовата ситуация в България и агресията на държавата, спрямо всички неформални, информални, параформални и въобще иновативни образователни тенденции? Колко важни са знанията без сертифициране и колко важно е сертифицирането на очевидни знания и способности? Кой носи отговорността за образованието на децата – родителите или държавата? Трябва ли да правим това, което правим, без да се притесняваме, а ако се притесняваме, защо и от какво се боим? Тези и много други теми и въпроси потърсиха отговорите си в лекциите и дискусиите на всички участници.

За пореден път разбираме, колко нужно е общността да подържа връзки, да общува, но комуникацията не бива и не може да тече само вътре, между семействата практикуващи домашно образование. Комуникацията трябва да е отворена, да е ориентирана освен навътре, към и между семействата и навън, към българското общество, защото, това е единственият начин, чрез който можем да покажем ценността на семейното образование, от една страна, а от друга, да почерпим опит от хора, които също се борят за свобода в образованието, но не са част от хоумскул общността.

Знаем, разбира се, че за един кратък ден не бихме могли да кажем всичко, което е важно, нужно и полезно. Разбираме, че силно предизвикателните лекции може да са ви насърчили, но и озадачили. В крайна сметка, обаче, всичко е за добро на тези, които търсят най-доброто образование за своите деца. Ние, от Асоциация за домашно образование, сме готови да продължим дискусията от там, където тя бе прекъсната от немилостивото време, което твърде бързо изцеди възможностите за хубави и дълги разговори. С цел да сме ви полезни, както винаги, ви приканваме да задавате своите въпроси, като ни пишете, а ние, ние обещаваме да отговаряме.

Благодарим на вас, участниците в семинара и да, разбира се, че под този текст са лекциите от самия семинар. Всички, които посетиха събитието, имат безплатен достъп до видеозаписите, защото част от таксата за семинара бе именно затова. Останалите, които не са били на нашето мероприятие, но искат да видят лекциите, молим да не се отчайват, защото под видеоматериалите е обяснено каква е възможността затова. Има разбира се и кратък трейлър, които показва говорителите и загатва за интересните им лекции.

Обобщение: Световна конференция, Национална конференция, семинар, медийни участия, стотици разговори и срещи със семейства от цялата страна, това е всичко, което успяхме да направим през 2018 година. За нас бе чест, че имахме възможност да ви послужим според силите и възможностите си. Ако е рекъл Бог, догодина ще дадем отново максимумът от себе си, за да сме поне толкова, а надяваме се и много повече полезни за всички в България. 

В очакване на следващите ни срещи – Екипът на АДО

 

Промо видео:

Явор Ганчев: "Трябва ли ни свобода, за да имаме качествено образование или ни трябва качествено образование, за да имаме свобода?"  А ето и линк, с обещаните в лекцията на Явор материали - Теория на правото на образование. Видео:

Петър Порумбачанов: "Законно ли е домашното образование - форми на държавен тероризъм." Видео:

Елиян Петков: "Домашното образование - предизвикателства, проблеми и решения." Видео:

Проф. Силвия Николаева: "Трансформациите в образованието - между глобалното и родното." Видео:

 

Други видео материали: