Семинар 2017

На 13-ти май, в конферентен център „Тракия“, се проведе семинар, организиран от „Асоциация за домашно образование“, на тема: „Бащите и домашното образование“. Говорители бяха четирима бащи, а лекциите третираха теми, свързани с отговорността на мъжете към семействата им.

Събитието бе документирано от камерата на Асоциацията и вече имате възможност да получите достъп до записите. В края на този текст има подробни инструкции затова, по какъв начин хора, които не са били участници в семинара, могат да получат достъп до видеоматериалите. Всички участвали в семинара имат безплатен достъп до видеозаписите, защото те са включени в таксата, заплатена за участие.

Промо видео от лекциите:

Първата лекция на семинара бе от Петър Порумбачанов – Председател на Асоциация за домашно образование, баща на четири деца. Петър говори за четирите съставки на домашното образование: цели, методи, финансиране и резултат. Според Петър, всички четири съставки са обвързани и важни за успех на обучението на децата у дома. Резултатът от домашното образование е наследството, което ние, като родители на домашни ученици, оставяме след себе си. Ако крайният резултат е незадоволителен, значи сме финансирали погрешен метод и сме си поставили неправилни цели – обобщи Порумбачанов.

Целите, поставени от родителите, по отношение образованието на децата, са важни и фундаментални – поставени на погрешна основа, те водят до неправилни действия по веригата надолу, затова е изключително важно да знаем какво точно искаме да постигнем в образователния процес.

Видео:

Владимир Николов е баща на трима домашни ученика. Той ни разказа за опитността на семейството си, по отношение взимането на решение за домашно образование. Владимир направи изключително интересно въведение, като показа на участниците в семинара, колко важно е наследството, което сме получили от пост-тоталитарното общество. Това наследство ни тежи като воденичен камък, без значение дали го осъзнаваме или не. За да преодолеем скрупулите си, са нужни усилие и дисциплина.

Владимир и съпругата му са изтеглили две от децата си от държавната образователна система, за да ги обучават в дома си. Какъв е пътя от държавното до домашното образование и как се наваксва пропуснатото с децата време, ще научите от лекцията на Владимир Николов.

Видео:

Както винаги, лекцията на Елиян Петков, баща на четири деца, бе изключително ценна и важна. Поднесена с много хумор и редица забавни примери, презентацията на Елиян „удряше“ точно в целта. Каква е ролята на бащата при управление на конфликтите в семейството, по какъв начин трябва да възпитаваме своите синове и дъщери, как да преодоляваме кризисните ситуации със своите съпруги – всичко това може да чуете и видите в лекцията на Елиян.

Според Елиян Петков, конфликтите са неизбежни, но това не е проблем, проблем е, ако не сме подготвени за тях и ако нямаме реални решения на реалните проблеми. Мъжете са длъжни да понесат отговорността за образованието и възпитанието на децата си, без да се крият и бягат от задълженията си. Направят ли това, съпрузите и бащите могат да очакват добрия плод, който техните постоянство и усилия ще произведат.

Видео:

Последната лекция в семинара бе представена от Тодор Кремов, баща на четири деца. Тодор е един от първите бащи в след-тоталитарната история на България, който стига до прозрението, че децата му ще се обучават вън от системата. Всъщност, това решение е взето още преди Тодор да създаде семейство и да има деца.

Разказът на Тодор бе непринуден и откровен. Той нарисува пред аудиторията картина на собствения си път към сърцата на своите деца. Разказа ни за водещите си християнски презумпции, които стоят в основата на семейното образование. Всъщност, без фундаментални, трансцедентни ценности е невъзможно да приближим децата си към нас и ние да се приближим към тях.

Видео:

 

Как да гледате свободно всички лекции: Достъпът до лекциите е платен. Ако желаете да гледате видеоматериалите, трябва да заплатите 50 лв. по сметката на Асоциацията, която е:

IBAN: BG95 TTBB 9400 1527 3600 94

BIC: TTBBBG22

SG Експресбанк

Получател: Асоциация за домашно образование

Основание: Видеоматериали

Важно!!! Какъв е механизмът: След като преведете сумата от 50 лв., ни изпращате e-mail на адрес: p.porumbachanov@gmail.com, в който посочвате, че сте платили сумата и желаете достъп до видеоресурсите. В рамките на 5 работни дни ще получите достъп до видеата. В писмото напишете точния си e-mail адрес, който задължително трябва да е gmail. Пример: . . . @gmail.com. Ако нямате gmail адрес, си направете – това ще ви отнеме няколко минути.

Това е всичко! След като получите достъп веднъж, може да гледате видеозаписите многократно и без ограничения. Надяваме се, че за Вас ще е удоволствие да видите тези полезни видеоматериали.

За връзка с нас: p.porumbachanov@gmail.com

Ако сте участвали на семинара и не сте получили безплатен достъп до видеоматериалите, моля пишете ни! Ако не сте участвали в семинара, но сте платили таксата за достъп и все пак не сте го получили, моля пишете ни!

 

Други видео материали: